Ve službách mocných

Ve službách mocných https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321847/bmid_ve-sluzbach-mocnych-Nb4-321847.jpg 5 495 109

Rytíři z Vřesova série

< 3. díl >

Někdejší johanitský rytíř Wolfram Katzinger z Olšové se s řádem johanitů rozchází. Je ale vůbec možné opustit řád bez ztráty cti? Wolfram navíc zvažuje možnost vstoupit do služeb krále Jana Lucemburského, oslabeného úmrtím svého otce a tísněného částí české šlechty v čele s Jindřichem z Lipé. Také Beneš z Vřesova odchází po neshodě se svým lenním pánem Petrem z Rožmberka z jeho služeb a pokouší se znovu pozvednout vypleněnou a vypálenou rodnou tvrz Vřesov, ačkoliv byl doposud přesvědčen, že už k ní zhola nic necítí...... celý text

Přidat komentář

Dela111
17.03.2024 5 z 5

Tento díl má nanejvýš přiléhavý název. Oba hlavní hrdinové jsou skutečně ve službách mocných. Wolframa, bývalého rytíře řádu johanitů, si najme samotný král Jan, který by se rád stal římským císařem. Jak tyto jeho snahy dopadly, víme dobře z historie. Druhý důležitý hrdina knihy Čeněk z Vřesova ve službě u Petra z Rožmberka dostává úkol téměř detektivní. Po jeho splnění si však dá za cíl znovu postavit vypálenou rodnou vřesovskou tvrz. Získání peněz chybějících na stavbu bude vyžadovat důvtip a především odvahu, sílu a zkušenosti středověkých rytířů. Osudy obou hlavních hrdinů se v jednotlivých kapitolách pravidelně střídají.
Třetí díl série mě bavil víc než předchozí, nejen proto, že jsem si už hlavní hrdiny oblíbila, ale i děj byl tady zajímavější a pestřejší. Dal by se číst i samostatně, ale byla by to škoda, tady jde o poutavou sérii, kde se osudy postav vyvíjí.
Já jsem četbu této výborné historické fresky dlouho odkládala a teď jsem za to ráda, nemusím už čekat na vydání dalších dílů, všechny je mám k přečtení nachystané a postupně si je vychutnávám.

S.sidi
09.03.2024 4 z 5

Další díl je zase o fous lepší než ten předchozí. Osudy se propletaji a zvědavost u mě vítězí,takze se těším na další příjemné poslouchání.


mataj
01.03.2024 5 z 5

Pokračování osudů rytířů Wolframa z Olšové a Beneše Vřesova. Kapitoly na střídačku popisují jejich dobrodružný život, bitvy, které musí zdolat ale i osobní rozhodnutí, kdy jsou na prvním místě odvaha, čest a zodpovědnost.

alabra
09.02.2024 5 z 5

V této části se objevuje více lidskosti u Wolframa, líbí se mi jeho humor i schopnost být nad věcí, budování tvrze a život kolem ní poněkud idylické, prostě téměř poklidný venkov. Výborný přednes Martina Zahálky vyzvedává knihu ještě o stupínek výše.

Isew
01.12.2023 4 z 5

Rozhodně zajímavější a barvitější, než druhý díl, ve kterém se téměř jen bojovalo a začalo to být monotématické. V tomto díle se tedy také bojovalo (rytířský středověk prostě), ale také se trochu i budovalo a žilo. Benešova linka se mi líbila mnohem víc než Wolframova. Dva hlavní sympoši v jedné knize se moc často nevidí.

RyonMathrin
12.10.2023 4 z 5

Dobře namíchaná směs pořád funguje. A už jsem asi přišel na to, proč se mi ten styl tak líbí. Syrový a krutý středověk je popsaný spíše věcně a nijak nechutně, autor používá eufemismy stejně často jako expresivní výrazy. Akce je v tomto dílu poměrně hodně, stejně jako mrtvol. Skoro si říkám, kde pořád ty zbrojné brali, když jich tolik umíralo.
Jen ten Wolfram připomíná trochu supermana. Ale jeho humor miluji.
"Jak ses sem dostal?"
"Na koni."
Díl opět končí obléháním a je to velmi čtivé.
Doporučuji.

mpb1913
22.08.2023 5 z 5

Hodnotím jako celek po přečtení všech osmi dílů. Jsem stejně jako u série s Hynkem Tasem z Boru nadšen. Velká, krásná pohádka pro dospělý kluky, která se odehrává ve známých kulisách Prahy, Českého Krumlova, ale i Lokte, Hradce Králové a dalších míst což románu pro mě ještě přidává na atraktivitě. Nechci nijak spoilerovat, tak jen napíšu, že rozloučení s hlavní postavou je přímé, chlapácké, dojemné a za mě to autor zakončil skvěle. Rozhodně si postavy oblíbíte a dočtete příběh dokonce za což budete krásně odměněni.

hnusák
23.06.2023 5 z 5

Čím dál lepší, Wolfram se mne již zažral pod kůži spolu s Benešem a nemůžu si pomoci, fandím jim. Pěkné čtení na dlouhou chvíli, tím nechci říci, že je špatné, naopak, líbí se moc.

iskovsky
28.01.2023 3 z 5

Začína to zapadať do rovnakej šablóny ako Hynek Tas z Boru, ktorého podobné príhody sú tu rozdelené medzi dve postavy...
Neporaziteľný hrdina s mečom a jeho neobyčajný kôň ... v službách reálnych historických osobností... snaha obnoviť tvrz a nejakým dobrodružným spôsobom nájsť spôsob ako ju financovať... nepriateľ ktorý to vždy bude kaziť... nejaká žena s pomäteným rozumom sa tu tiež uplatní... atď.
Dúfam, že to v nasledujúcich dieloch nebude stále to isté dokola... inak si začnem myslieť, že to vysoké hodnotenie tejto série vyplýva iba z nedostatku konkurencie v tomto žánri...

Kackac77
21.01.2023 5 z 5

Třetí díl z historické série. Už jsem si zvykla na postavy, vím, kdo je kdo a tak se mi série líbí čím dál víc. První díl na nás vysypal spoustu postav, ve kterých se bylo těžké vyznat, ve druhém se neustále bojovalo. I v tom třetím těch bojů bylo dost. Užívám si osudy jednotlivých postav. Baví mě i ty okrajové linky...jsem zvědavá např. jak to dál bude s holčičkou z bažiny, atd. A samozřejmě ty hlavní postavy, jako Wolfram a Beneš, ty jsou super. Těším se na další díl.

Mabie
20.01.2023 5 z 5

Wolfram zase nezklamal, je to prostě hustý týpek a musíte ho milovat. Beneš dospěl, zmoudřel. Milá postava je i ta Čeňkova.
Autor i přes řadu “nudných” historických údajů dokázal napsat tak čtivý příběh a okořenil ho lehce cynickým humorem tak dokonale, jako výborný kuchař své pokrmy. Jsem ráda, že má tato série tolik dílů!
Pokud máte rádi dobrodružné historické příběhy, je to přesně pro vás.

Alma-Nacida
05.01.2023 3 z 5

Wolfram přihlíží zahraničním diplomatickým snahám krále Jana Lucemburského za zdatné pomocí Čeňka a Beneš z Vřesova buduje. Oba samozřejmě taky bojují a jeden z nich na závěr plní i úlohu nečekané záchrany tipu Deus ex machina.
Čte se to dobře, nebýt toho, že skoro současně poslouchám i příběh Tase na Vlkově a bác ho, Tas buduje na chlup stejně jako Beneš.... ;) Dokonce i ten chov koní mají oba, zásobování tvrze vodou řeší stejně...

Cimeřan
19.12.2022 4 z 5

Mám trochu rozporuplné pocity... Na jednu stranu je úroveň stále vysoká, na druhou ale všechno mírně sklouzává do rutiny, už ničím výrazně nepřekvapující. Za dobré rozhodnutí považuji zachování pohých dvou dějových linií, alespoň se v nich dá snadno orientovat. Nicméně, pokud bude čtvrtý díl obdobného ražení jako třetí, asi si budu muset dát delší pauzu... 80/100

renefer
19.10.2022 4 z 5

Tahle série se mi zdá díl od dílu lepší a lepší. Sledujeme paralelně osudy dvou českých šlechticů, Wolframa a Beneše a přesto, že nejsou příbuzní, jsou oba stejného ražení a umí si poradit za každé situace. Nicméně myslím, že až taková drzost by jim v té době neprošla.

evelýny
24.07.2022 4 z 5

Velká politika a malé české poměry
Králi Janovi nevyšly politické záměry
Čeněk z Vřesova tak ocitne se v službách mocných,
A Wolfram může vyprávět.

Chuck Norris tiše závidět...

Politika je vždy komplikovaná, ale v tomto příběhu je nám čtenářům servírována opatrně.
Děj z mého pohledu někdy prvoplánový, místy naivní. Občas trochu kostrbatá větná spojení.
Přesto se od příběhů Vřesovských a Katzingerů nedokážu zatím odtrhnout i díky tomu, že do již rozehraných příběhů vstupují nové, sympatické postavy. Snad na ně nebude zapomenuto v příštích dílech.
Jenom, aby se nám do příběhu nevloudila stupidita.

Audiokniha: V sérii nekomplikovaně čte Martin Zahálka.

Johny_H.
23.07.2022 5 z 5

Opět naprostá paráda. Čeněk je zde výborný a dostal větší prostor než v druhé knize což z mého úhlu pohledu je paráda. Král Jan jehož kapitoly byli dříve nudnější a však podstatné jsou zde zakomponovány do příběhu Wolframa a tak zde sledujeme jen dvě dějové linky. Beneše a Wolframa které se střídají a protínají což je naprosto dokonalé a toto dílo se zase vydařilo.

sarahmoon
16.06.2022 5 z 5

Audiokniha - Opakovala bych komentáře u dřívějších knih. Napoprvé... a jak mi pan Niedl sedl.

Jsem už na tom závislá. :o)

tlllk
23.02.2022 4 z 5

Táto tretia kniha mala zatiaľ najviac hluchých miest, keď sa dej motkal okolo voľby cisára a akože pseodo intríg okolo toho. Ale naštastie sa to ku koncu trochu rozhýbalo. Teším sa na ďalší dej.

J0hn
17.02.2022 5 z 5

Už jsem si na hrdiny této série tak zvykl, že se na každý další díl těším čím dál víc. Takže zvedám na 5 hvězd :)

š.m.i.k
19.01.2022 3 z 5

Připadá mi, že se v tomto dílu vůbec nic nedělo ... ? Tak snad se to v dalším zase víc rozjede. Tato série mě už nebaví tak, jako Hynek Tas z Boru, čekala jsem asi víc.