Ve službách diktátora

Ve službách diktátora https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78060/bmid_ve-sluzbach-diktatora-3NF-78060.jpg 4 35 7

Dne 18. října 1994, Bratislava: Kim Čong-rjul (krycí jméno "Emil"), vysoce postavený severokorejský důstojník a agent, uskutečňuje svůj dlouho plánovaný útěk. Překračuje rakouské hranice a ztrácí se. Následná pátrání korejské tajné služby končí neúspěchem a od té doby je v Severní Koreji považován za mrtvého. Po patnácti letech se utajování své existence vzdává a v této knize vypráví svůj dvojaký životní příběh. Jak se stane z muže, který prošel v totalitní Severní Koreji "vzorovou kariérou", z důvěrníka "zrádce vlasti"? Proč dává svým odhalením v sázku svůj život a riskuje, že by jeho rodina mohla trpět represemi? Autoři líčí vedle Kim Čong-rjulova životního příběhu také pohnuté dějiny Severní Koreje, popisují přepychový způsob života diktátorů, zatímco obyvatelstvo hladoví a je potlačováno. Zaznamenávají také nelichotivý způsob chování evropských firem, které se bez skrupulí obohacují na nezákonných obchodech. Ingrid Steinerová-Gashi (nar.1965), je dlouholetou zahraničněpolitickou redaktorkou rakouského deníku Kurier. Vystudovaná romanistka a spisovatelka žila ve Francii, Chorvatsku, Bosně a v Kosovu a jako jedna z mála světových novinářů mohla přijet do Severní Koreje. Žije ve Vídni. Dardan Gashi (nar. v roce 1969 v kosovské Prištině), pracuje jako novinář, spisovatel, mezinárodněpolitický a ekonomický poradce. Jako bývalý spolupracovník OSN a OBSE sbíral tento politolog v zákulisí poznatky o politických postupech.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Jota
Originální název:

Im Dienst des Diktators , 2010


více info...

Přidat komentář

Kakho-Oto
21.12.2023 4 z 5

Kniha je velmi přehledně a čtivě napsaná, navzdory jejímu až zvrácenému obsahu. Ale je to popis neuvěřitelné reality KLDR. Režim, který v této zemi desítky let funguje, nemá samozřejmě nic společného s myšlenkami komunismu formulovanými Marxem (tím však v žádném případě neobhajuji Marxe a jeho ideje), nýbrž jedná se jenom o vykořisťovatelskou totalitu vybudovanou ve prospěch malé skupiny lidí, především ve prospěch vládnoucích "Kimů". Kniha je stará skoro patnáct let a neuvěřitelný režim KLDR existuje dál. V knize se také uvádí, že nejen Jihokorejská republika a Čína mají již delší dobu větší strach z rozpadu KLDR, než z její existence...Roli v tom hraje nukleární arzenál KLDR a strach z obrovské uprchlické vlny a anarchie, jež by po pádu kimovského režimu zákonitě následovaly. V každém případě autor knihy Kim Čong-Rjul, kterému se podařilo obalamutit tajné služby KLDR, zaslouží za svůj čin i tuto knihu, kterou zpracovali dva novináři, stoprocentní respekt.

Pepina19
31.07.2021 5 z 5

zajímavé, neuvěřitelné, šokující, drsné a nepochopitelné co se může dít v současnosti


Ivaksa
31.05.2015 2 z 5

S obdivem k hlavní postavě, bych byla drobet zdrženlivější a obešla bych se bez fotografií jeho průkazů, jeho osoby i příslušníků jeho rodiny.
Ačkoliv si Emil zakládal na vykoumaném útěku tak, aby vypadal jako dejme tomu únos a vražda a nebyla postižena jeho rodina, po patnácti letech v emigraci má nezkrotnou potřebu po sobě zanechat svědectví v podobě všech myslitelných důkazů.
Chápu ,že to nejspíš k autentičnosti příběhu přispělo, ovšem z hlediska nějakého soucítění k nevinným, by snad mohl požadavek vydavatelství zmírnit nároky.
Kniha nebyla svěřena úplně nejšikovnějším autorům, ačkoliv a nebo právě proto se dobře a rychle čte.

mgeisselreiter
27.09.2014 5 z 5

Velmi, opravdu velmi zajímavá kniha. Přibližuje čtenáři čtivým způsobem nejen historické dějiny země, která vlastně nikdy nepoznala svobodu, neustále trpěla vnitřními boji a zároveň byla v područí sousedních mocností, ale i nesmírně krutou realitu posledních více než padesáti let. Je až neuvěřitelné, co se v dnešní moderní době ještě na zemi děje. Zároveň je minimálně zarážející, že krutost totalitního režimu v Severní Korei je podporována vyspělými zeměmi, nebo když ne přímo podporována, tak minimálně trpěna a přehlížena ve prospěch vlastních výhod.
Kniha by měla být povinným čtením studentů středních škol, ale přečíst by si ji mohl každý. 90% a 5*, 25.9.2014.

Lucina88
24.07.2014 4 z 5

Kombinace příběhu a historických faktů. Kniha mě moc zaujala a dozvěděla jsem se nové poznatky. Je hrozné, že i v 21. století existuje režim, jež by měl být zakázán a tvrdě potlačován...

valentýna
10.09.2013

Je jedině dobře, že "Emil" v sobě našel odvahu a přestal se skrývat a promluvil o jednom z nejkrutějších režimů na světě, na kterém se bohužel kvůli zisku podílí i mnoho západních firem.

bondula
04.03.2013 4 z 5

Knižka o tom, ako funguje severokórejský režim, z pohľadu jedného z "prisluhovačov". Kim Čong-rjul vyštudoval vo Východnom Nemecku a keďže poznal prostredie a jazyk, pracoval pre režim ako akýsi nákupca luxusných tovarov, resp. tovarov, na ktoých dovoz do KĽDR je uvalené embargo. Znalosť prostredia a jazyka sa mu vyplatila aj v jeho ceste za slobodou. V knižke si malú úlohu zahrá aj Bratislava. Vďaka kovbojským pomerom, ktoré tu v 90.tych rokoch vládli, severokórejci pátrajúci po stratenom agentovi od prenasledovania upustili (uverili verzií, že v takýchto divokých pomeroch mohol skutočne skončiť v Dunaji).

Štítky knihy

Severní Korea

Autoři knihy

Ingrid Steiner-Gashi
rakouská, 1963
Dardan Gashi
albánská, 1969

Kniha Ve službách diktátora je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce35x
Chystám se číst24x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x