Vážka

Vážka https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267867/bmid_michel-bussi-267867.jpg 4 740 222

Když se ve Francii těsně před Vánoci zřítí letadlo letící z Istanbulu, vypadá to, že všichni zahynuli. Pak ale záchranáři najdou poblíž letadla živé miminko. Jenže na palubě letadla byly dvě děti v tomto věku. A protože se tak stalo v době, kdy testy DNA jsou ještě věcí neznámou, stojí policie před těžkým rozhodnutím: je miminko Lyse-Rose z bohaté a vlivné rodiny Carvilleových, nebo Emily z obyčejné rodiny Vitralových? Nakonec je dítě prohlášeno za Emily. Carvilleovi se s tím ale nechtějí smířit a najmou si soukromého detektiva, který má dokázat, že dítě patří jim. Osmnáct lét pátrá bývalý policista ve Francii i v Turecku, ale marně. Rozhodující důkaz se mu najít nepodaří. Když už chce se vším skončit, padne jeho zrak na staré noviny, kde se o případu psalo. Vše se mu náhle spojí a on pochopí, jak to bylo. Byla nalezeným dítětem Lyse-Rose, Emily, anebo bylo všechno úplně jinak a někdo celou tu dobu se všemi postavami dramatu obratně manipuloval?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Motto
Originální název:

Un avion sans elle , 2012


více info...

Přidat komentář

Kaduri
předevčírem 3 z 5

Audiokniha.
Čítala som od autora "Černé lekníny" a tušila som, že na nás na konci knihy chystá nejakú "habaďúru". Nemýlila som sa.
Záver epický, ale panebože... tá cesta k nemu bola nekonečná. Knižka je strašne rozvláčna, zdĺhavá, postavy nesympatické a konajú nelogicky.
Pripomínalo mi to francúzsku telenovelu. Spomínate si na francúzske seriály z 90-tych rokov "Zlomené srdcia" a "Helenine oči"? Tak presne také to bolo.

malýčtenář
29.01.2024 4 z 5

Napínavá detektivka, místy trochu zdlouhavá a neskutečně zamotaný příběh. Kdo tedy je nalezené dítě po havárii letadla? Nečekané rozuzlení a trochu neskutečný. Nevím, jaké mám dát hodnocení. Vzhledem k dobrému konci dávám za 4 * .


Bakana
16.01.2024 2 z 5

No co na to říct?
Na můj vkus moc dlouhé, hodně přitažené za vlasy v podstatě jsem se těšila, až to skončí a zase jsem nechtěla přijít o ten překvapivý závěr, o kterém píší tady na DK. Musím říct, že to za to čekání nestálo :-(.

IVANA0123
14.01.2024 4 z 5

S knihou jsem v určité části trochu zápasila. Děj se začal stávat rozvláčným, plným podrobností, které knihu uměle nastavovaly. Skoro jsem měla pocit, že autor chce čtenáři ukázat, jak bezvýchodné a plné slepých uliček bylo vyšetřování soukromého detektiva. Posledních 150 stran se ale vyprávění rozběhlo a dočetla jsem ho na jeden zátah. Na druhou stranu námět knihy i autorův napínavý styl se mi moc líbil. Kniha rozhodně stála za přečtení. 90%.
(1/24)

mi-380
14.01.2024 4 z 5

Krásná, úžasná, dokonalá Lili. Co je zač? Pátrání po její identitě autor prostřednictvím několika hlavních postav předkládá dramaticky, poutavě, s důsledně a úspěšně budovaným napětím. Šokující odhalení ve dvou třetinách knihy zas pro pozorného čtenáře tak překvapivé nebylo a od tohoto bodu o další loopingy ve zbývajícím ději není nouze. Valí se na čtenáře/posluchače jeden za druhým, až je jich nějak moc, a podobně přibývají i náhodné události a nelogické nepravděpodobnosti. Ale je to historka chytře vykombinovaná, originální, a mou pozornost dokázala pevně udržet po celou dobu.
Audiokniha, kvalitní četba Hany Benešové.
75 % (aktuálně 725 hodnotících s průměrem 80 %).

Standa24
23.11.2023 5 z 5

Knížka mě chytla hned od prvních stránek a vydrželo mi to (skoro) až do konce. Při pozorném čtení se dalo vždy tak nějak vytušit, jaký další zvrat přijde a závěr tedy postrádal jakýsi "wow" efekt, ale to je asi tak jediné, co mi chybělo. Zpětně musím přiznat, že i interakce mezi Marcem a Malvínou, které mi ze začátku přišla spíše otravná, byla pro děj knihy vlastně obohacením.

konicekbily
13.11.2023 4 z 5

Promyšlený zápletka, myslím si, že nad tím strávil autor hodně času! Provedení už není tak jedinečné: deník soukromého detektiva je podrobnostmi natahován s cílem udržet čtenáře v napětí a podle mne jednání hlavních postav působí nevěrohodně. Ale celkový dojem: pěkné odpočinkové čtení!

IHT
28.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Nebylo to spatne, ale ruku na srdce, ani zadna velka slava. Oddychovka, na kterou asi brzy zapomenu.
Zcela neverohodny byl detektivuv denik - popis 18 let vysetrovani na 100 stranach a pritom tam prepisoval dialogy...?
A chov vazek v zajeti? Absurdni. Popis "nejvetsi vazky sveta" zcela smysleny... To mi prislo dost zbytecne nedotazene. Rozuzleni nijak neprekvapovalo, docela se nabizelo. Nechapu, proc si sourozenci nenechali udelat DNA testy sami - motivace vysoka...

m2056
09.09.2023 5 z 5

Moje první setkání s autorem a nelituji kniha je dobře napsaná až do konce vás upoutá ke čtení zajímavě vymyšleno.

Monolit0713
31.05.2023 4 z 5

Ze začátku bych jí úplně nejlíp nehodnotila ale konec byl překvapivý. Celkově hodnotím docela vysoko, přestože začátek tak nevypadal.

luci78
30.04.2023 4 z 5

Velmi čtivá kniha. Nečekané rozuzlení, celou dobu jsem si říkala, jak je to všechno jasné, ale pořád mě to nutilo číst dále, co že z toho vyleze. Opravdu překvapivý konec. Rozuzlení s detektivem bylo také zajímavé, všechno mi připadalo tak jasné, že to jinak být nemůže, ale ono to pak pěkně všechno do sebe zapadlo. Moc pěkně se kniha četla, určitě doporučuji.

Ivajda
17.04.2023 3 z 5

Navzdory hodnocení musím říct, že jsem se docela dlouhou dobu nemohla začíst. Nějak mi ten styl psaní autora nesedl. Ale kniha je vystavěna tak, že vás zajímá, jak to bylo a jak to dopadne. Konečná varianta mě v průběhu čtení napadla, konec se četl už dobře, ale k autorovi se už nejspíš vracet nebudu.

marupospi
12.04.2023 4 z 5

Chvíli mi trvalo se začíst a vůbec pochopit, jak to všechno autor myslí. Když jsem se ale dostala do děje tak mě příběh pohltil a hlavou mi lítaly scénáře, jak to celé může dopadnout. Bohužel od půlky mi přišlo, že to autor hodně natahuje a tím chce napnout čtenáře, já jsem, ale naopak knihu odložila.
Originální nápady a zápletka mě donutily knihu po pár týdnech dočíst a tak odhalit nečekaný závěr.
Doporučila bych pro zpestření knižního výběru, nebo možnost jak přijít na jiné myšlenky.

PeťulaV.
02.03.2023 5 z 5

Tak právě dočteno a musím říct, chytlo mě to hned od té první stránky a nepustilo až do té poslední. Jen těžko jsem knížku v noci odkládala, nutí vás to číst pořád dál a dál. Četlo se to lehce, děj ubíhal a o napětí opravdu nebyla nouze. V hlavě se vám odehrává spousta scénářů, aby vás pak za pár stran autor úplně vyvedl z omylu a vy jste zjistili, že jste byli vedle jak ta jedle. A to hned několikrát. Vlastně až do posledních stran čtenář absolutně netuší, jak knížka dopadne. To se mi na tom všem opravdu líbilo. Na konci mě trošičku zamrzelo, že ho autor nerozvedl trochu víc. Všechno je sice vyjasněno, ale i tak bych si přála po tom všem rozepisování mravenčí práce detektiva ten konec trochu více rozvést. Určitě by za to stál. Dávám sice 5*, knížka se mi líbila, ale co přiznám, za srdíčko mě tentokrát úplně nechytla. Miluji knihy, které ve mně vyburcují emoce, ať už jakékoliv. To se mi ale v tomto případě nestalo. Každopádně je to moc hezká kniha a za přečtení určitě stojí.

Devorah
12.01.2023 5 z 5

V této knize se Bussimu podařilo vytvořit skvělé napětí od první do poslední stránky. To mne nutilo knihu číst, neodkládat a doslova hltat každé slovo plné dalších a dalších pochybností. Ano, pochybnosti jsem měla až do konce a také neúprosný pocit, že si s námi autor hraje jako kočka s myší. Nahrává tomu i retrospektivní styl vyprávění, kdy čtenář stále jen kdesi tápe.
Dle mého je dílo skvěle promyšlené, žádné zbytečné průtahy a nudné odbočky se tak nekonají.

LenkaM66
20.10.2022 4 z 5

Kniha s neobvyklým tématem, ale dobře napsaná. Konec mě překvapil, tohle mě vůbec nenapadlo :-)

Mirka320
08.10.2022 2 z 5

Začátek knihy mě velmi mile překvapil. Asi první třetina knihy vypadala slibně a příběh mě udržoval v napětí s dostatečnou dávkou zvědavosti. Nevím čím to bylo, zda tím, že jsem na knihu neměla tentokrát tolik času, ale později mi přišel příběh velice zdlouhavý. Minimálně 100 stránek bych smazala.
S autorem jsem se setkala poprvé.

kob
14.08.2022 4 z 5

Místy hodně nereálné, místy trošku zdlouhavé, ale stejně je čtenář děsně zvědavý, jak se ten zapletený příběh nakonec rozplete. Hvězdičku přidávám za originální námět.

Petronelka123
01.08.2022 4 z 5

Moje první kniha od Michela Bussiho. Příběh byl plný napětí a nečekaných zvratů a všechny postavy by byly dobrý materiál pro psychiatra. Ale i tak jsem byla v napětí, jaké bude rozuzlení.

Annicka
03.07.2022 5 z 5

Skvěle napsané, vůbec jsem se nemohla odtrhnout. Příběh je pravda od podstaty přitažený za vlasy, jednu věc jsem považovala od počátku za zhola nemožnou - ale pravda je, že jsem se nakonec dozvěděla, že to skutečně nebylo, jak se zdá :-) Ano, děj je opravdu plný naprostých psychopatů. Nicméně autor dobře pracuje s napětím tím, jak ve vhodný okamžik přeskakuje mezi dějovými linkami. Pro zamyšlení je příběh také dobrý - celou dobu jsem si říkala, co je pro holčičku lepší? Žít jako Émilie nebo jako Lyse-Rose?

A ano, ten konec je fakt kýč :-) Ale na jednu hvězdičku dolů to opravdu není...