Válka světů

Válka světů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122783/bmid_valka-svetu-gmT-122783.jpg 4 520 83

Působivá utopie anglického klasika sci-fi líčí v řadě sugestivních scén katastrofický vpád mimozemšťanů na Zemi. Kniha, odehrávající se v Angli na konci 19. století, má dvě části, z nichž první barvitě líčí nepřirozenou atmosféru v předvečer invaze Marťanů na Zemi - děsivé přírodní úkazy, všudypřítomné napětí a výskyt nestvůrných agresivních živočichů. Druhá část, odehrávající se již po marťanské invazi, popisuje bezmocnost pozemšťanů, neschopných boje s vyspělou marťanskou technikou a stávajících se trpnými obětmi vetřelců. Kruté bytosti z vesmíru v pravidelných intervalech ničí všechno živé, planetu zachrání na poslední chvíli až pozemské bakterie, proti kterým agresoři z Marsu nejsou odolní. Knížka patří ke klasickým dílům v žánru sci-fi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

War of the Worlds , 1898


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Zajímavý náhled do devatenáctého století. Z dnešního pohledu najdeme v knize spoustu nedůsledností a přešlapů. Pokud na román ovšem koukáme s vědomím, že byl napsán v době, kdy lidé běžně jezdívali na koních a v kočárech, je to neuvěřitelně odvážné dílo. Velmi mě bavilo sledovat autorovu představu toho, jak by lidstvo reagovalo na mimozemskou invazi. Zaujalo mě, jak se vše dělo velmi "pomalu" - alespoň dnešní optikou. Lidé se až několik dní po přistání prvního modulu dozvídají o Marťanech z novin. Popis "zběsilého" úniku na kárách a povozech je skoro úsměvný. Kombinace Viktoriánské éry a vyspělé mimozemské technologie je vskutku velmi osvěžující a neobvyklá a chvílemi jsem neměl daleko k tomu, abych se ocitl v nějakém steampunkovém světě.

Bafy
Bafy
13.02.2024 4 z 5

Dílo jenž nese časem poselství které lidé stále nepochopili.....


Nikusha
Nikusha
02.01.2024 5 z 5

Film jsem viděla, moc se mi líbil a netušila jsem, že předloha je z tak dávné doby. Tohle miluju. Když čtu něco tak starého a překoná to tak svou dobu. Jak autor popisuje okolí, oděv a celkově všechny okolnosti, které jim tehdy přišly normální. Číst to v 21.století a nechat se přenést do té doby je okouzlující. A přidaná hodnota perfektního sci-fi, 5* !

ViolettaCh.
ViolettaCh.
03.12.2023 5 z 5

H. G. Wells byl zjevně obdařen velkou dávkou fantazie, která mu pomohla už v r. 1898 vytvořit tento zajímavý a ve své době asi dosti ojedinělý příběh, a stejně tak mu nechybělo vypravěčské nadání, aby byl příběh náležitě čtivý a čtenářsky přitažlivý. Nelze se divit, že jeho rozhlasové zpracování v r. 1938, mající formu fiktivní reportáže, vzbudilo mezi posluchači paniku, že skutečně došlo k invazi Marťanů. Knihu jsem četla již v minulosti, viděla jsem též filmové zpracování a nyní jsem si dala audioverzi v podání Martina Preisse. Jeho interpretace byla rovněž skvělá. Určitě se podívám i na další díla tohoto autora.

ALadin1905
ALadin1905
12.11.2023 5 z 5

A true masterpiece of a visionary man, who - in this probably most famous work of his - depicts human as a fragile being and mankind as still-evolving consiousness, instead of some UFOs attacking Earth from the Mars, as it may seem at first sight... O:)

JSmerda
JSmerda
25.10.2023 4 z 5

Herbert George Wells byl svým způsobem vizionář, který stál u zrodu několika směrů sci-fi. Válka světů nezahlcuje čtenáře technologickými novinkami, ale pracuje s lidskou reakcí na neočekávaný podnět (útok mimozemšťanů). Ve své době to muselo být naprosto originální a překvapivé dílo. V dnešní době, kdy se točí filmy typu Vetřelec, Star trek, Star wars atd., se knížka jeví jako velmi krotký pohádkový příběh na dobrou noc. Není to špatně, jen je potřeba se na knížku dívat i v těchto historických souvislostech.

puczmeloun
puczmeloun
04.10.2023 4 z 5

Civilní válka světů? Do posledního kousku ryze britský přístup k mimozemské invazi? Více než 120 let starý text, který je ale v mnoha ohledech stále aktuální? Pro mě velmi příjemné překvapení. Znal jsem nedávnou filmovou adaptaci i historii známého rádiového vysílání*, ale původní knižní předloha za nimi mnoho nezaostává. Jasně, je to z Viktoriánské doby, kdy bylo mnoho věcí jinak (Britské impérium, role žen, technika...), ale základní lidské chování se očividně (nejen v literatuře) mnoho nemění.

* ...were presented as a series of news bulletins, often described as having led to outrage and panic by listeners who believed the events described in the program to be real. However, later critics point out that the supposed panic was exaggerated by newspapers of the time, seeking to discredit radio as a source of news... víc viz Wiki

Jara.v
Jara.v
22.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha, která mě chytla hned od začátku. Občas mi přišly některé pasáže příliš zdlouhavě popsané, ale navazovalo to perfektně. Nadčasové dílo, které mi chvíli připomínalo reportáž o události, která se opravdu stala. Bylo to uvěřitelné jako skutečnost.

Vaceda
Vaceda
13.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Musím říci, že dříve než jsem četl tuto knížku, tak jsem viděl její filmovou adaptaci od Spielberga v hlavní roli s Tomem Cruisem, takže jsem měl již jistá očekávání. Knížka dopadla skvěle, skutečně výborné dílo a dodali potřebné následné informace o dění, které následovalo po vymření Marťanů. Poslední kapitola je naprosto esenciální a je škoda, že nebyla promítnuta do výše uvedeného filmu.

Lienilda
Lienilda
08.09.2022 4 z 5

Film Válka světů s Tomem Cruisem miluji a náhodou jsem nedávno zjistila, že předloha je stará více než 120 let! Hned jsem si to vměstnala do mého čtecího plánu a nemůžu říct jinak, než je to opravdu nadčasové dílo.

IreneP
IreneP
19.08.2022 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a moc neočekávala. Ale příběh byl docela moderní a nadčasový. Útok z Marsu a sami Marťané vzbuzovaly opravdu strach. Je znát doba vzniku, ale příběhu to neškodí. Povedené.

iveta3689
iveta3689
29.06.2022 4 z 5

Překvapilo mě, jak je to moderně napsané. Nebýt některých reálií, mohlo by se to odehrávat nyní. Skvělé vyprávění, čtivé, má to šmrnc.

Vesmich
Vesmich
08.06.2022 5 z 5

Jak jsou některé knihy nadčasové! Takový text bude fungovat kdykoliv. Vítěznému živočišnému druhu, který už si porobil všechny a všechno a co neporobil, to vyhubil, se začne dít něco podobného. Popisy CO přesně se mu začne dít, jsou naturalistické a když čtenář nechá ještě trochu působit představivost, není to zrovna četba na dobrou noc. Ta zvědavost i obava, co s tím/těmi, co k nám "spadnou z Marsu", se táhla ještě do mého mládí. Potom Mars nahradil SARS a jedeme dál. Ten ustavičný BOJ je věčnější než Lenin.

M.C.SMITH
M.C.SMITH
30.05.2022 5 z 5

Kniha byla čtivá a zajímavá a nenechala mne ani chvilku vydechnout. Znám filmové zpracování, které je zasazeno do dnešní doby, což mi je bližší, ale toto mělo rozhodně větší atmosféru. Kniha byla zajímavá a četla se dobře.
Wells je velmi dobrý vypravěč a kniha je opravdu velmi bravurně napsána.
Je to klasika, kterou by si měl přečíst každý a jsem ráda, že mám knihu doma, určitě si ji ještě v budoucnu přečtu znovu.

Vrběnka
Vrběnka
04.02.2022 2 z 5

Asi to nebyl dobrý nápad, začínat si něco s Wellsem. Upřímně mne to moc nebavilo a celkově se příběh v tom všem docela ztratil. Asi nejsem ta pravá cílovka.
Čteno doma.

pepap
pepap
24.01.2022 4 z 5

Po uvážení této knižní předlohy se mi filmové zpracování s Tomem Cruisem líbí ještě o něco víc. Hlavní vypravěč je Angličan tělem i duší, pyšný na svou příslušnost k mocnému státu a k jeho úplnému vystřízlivění vlastně vůbec nedojde. I v nejchutnějších okamžicích marťanského postupu bilancuje možnosti člověka a cestu k jeho závěrečnému vítězství. Je to až úsměvné. Bavilo mě to.

RMarkéta
RMarkéta
17.01.2022 4 z 5

Nejdříve jsem viděla film Stevena Spielberga, který je ovšem zasazen do současnosti. Ta současnost mi přišla ale mnohem bližší. Nemůžu popřít, že pan Wells je výborný vypráveč. To mě bavilo. Před jeho umem musím smeknout. Chvilkami mi poklesla čelist a to i z roku vydání. Nedívím se, co potom tato kniha rozpoutala. Wells je jeden z Otců zakladatelů. Bez nich bychom o hodně přišli.

Maevie
Maevie
05.01.2022 5 z 5

Wells je mistr vypravěčského umění. Přestože je Válka světů 120 let stará kniha, na její čtenosti se to nepodepsalo. Neumím si představit, jaký poprask musela vzbudit na konci 19. století. Dokonale vykreslené přirozené lidské pocity děsu a zmatku, situace paniky a útěku, kdy jde lidskost a ohleduplnost stranou, i naturalisticky líčené násilí, boj o jídlo a smrt totiž dělá z Války světů naprosto přesvědčivé dílko.

Katania
Katania
13.11.2021 5 z 5

Výborná a nadčasová kniha! Nejvíc mě bavila část s vikářem. Doporučuji!

jaroiva
jaroiva
30.10.2021 4 z 5

Nadčasová kniha, která si nezadá s kdejakým akčním filmem. Trochu jsem si vzpomněla na Merleho Malevil a Trifidy. A stejně jako ty dvě knihy i Válka světů patří k rodinnému stříbru světové sci-fi.
Marťani tu nejsou zelení mužíci s tykadly, ale mnohem děsivější.