Válka růží

Válka růží https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12479/bmid_valka-ruzi-617-12479.jpg 5 71 5

Vilém z Landštejna série

< 2. díl

Druhá kniha série Vilém z Landštejna. Válka růží navazuje na román Pán stříbrné růže v roce 1347 a končí o deset let později založením Karlova mostu. V této době byl Vilém z Landštejna nevyššímu purkrabím Českého království a věrnou oporou císaře Karla IV. Měl velkou zásluhu, že se po letech bouřlivého kralování Jana Lucemburského zlepšila správa země, ale to se ne vždy zamlouvalo jeho mladším příbuzným. Především Jindřich z Hradce neměl rád Vilémovy domluvy a raději sáhl po meči, než by trpělivě jednal o urovnání sporů. Tak začala válka růží proti stříbrné landštejnské. Vilém v ní nebyl poražen, ale nepovažoval se ani za vítěze, šlo mu o čest a rozumný smír mezi všemi Vítkovci i králem, který už nehodlal přihlížet, jak se páni svévolně přiživují na korunním zboží. Jindřich z Hradce, Petr ze Šternberka a také mladí Rožmberkové se vyznamenali v bojích s Wittelsbachy i při Karlově dobrodružné korunovační cestě do Říma, k jejich mládí patřila rytířská odvaha, bujné lásky, ještě ničím nezkalené přátelství. Když se je uvážlivý a opatrný Vilém snažil varovat před nebezpečím a vyčítal jim lehkomyslnost, spíš je tím podráždil. Dali mu za pravdu, až když i na ně dopadly první kruté rány osudu. To už ale stříbrnou růži netrvalo zastínila zlatá hradecká a červená rožmberská.... celý text

Luigi1
Luigi1
27.12.2020 5 z 5

Nevím co více by se dalo říct k těmto dílům a samotné spisovatelce

DuncanIdaho
DuncanIdaho
16.03.2019 5 z 5

Opět pěkná kniha, kteou jsem si rád přečetl. Opět to byl román proložený spoustou historických událostí a souvislostí. V prvním díle "Pán stříbrné růže" mi hlavní hrdina Vilém z Landštejna sedl. Hlavní hrdina téhle knihy mi vůbec nesedl. Byl to jen věčně vzteklý mocichtivý a agresivní zmetek.


Selinute
Selinute
04.01.2016 5 z 5

Tak se mi zdá, že v každé knize Paní Vaňkové je hlavní postava vykreslena tak, že si ji musíte ať chcete či ne oblíbit. Po Vilému z Landštějna je to tentokrát i Jindřich z Hradce a jeho přítel Petr ze Šternberka, který má sice v příběhu jen vedlejší roli, ale přesto pro mě nezapomenutelnou. Zkrátka jsem opět potěšena, bylo to krásné...

R.E.M.
R.E.M.
06.11.2015 5 z 5

Pokračování Pána stříbrné růže je krásnou procházkou minulostí, kdy vstřebáváte jak děj, tak zlomky historie a historické souvislosti, potkáváte bezvadně vykreslené postavy. O některé se bojíte, jiné - rozporuplné charaktery chvíli milujete a zanedlouho je nenávidíte, držíte jim palce a o pár stránek dál je máte chuť zakousnout. :-). Skvělé čtení, doporučuji.

b7a7r7u7s7k7a
b7a7r7u7s7k7a
02.02.2013

Další z výborných knih Ludmily Vaňkové. Je zajímavá, krásně psaný příběh, ale nejen to - dokáže i poučit, a Ludmila Vaňková je opravdu výborná spisovatelka. Myslím, že by si mohla podat ruce s Jarmilou Loukotkovou.