Váleční psi

Váleční psi https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345969/mid_valecni-psi-LI2-345969.jpg 3 17 6

Váleční psi série

1. díl >

O své přítomnosti na Zemi dali vědět před třinácti lety. Poskytli technologie a vědecké poznatky daleko přesahující lidské představy. Stali se nepostradatelnými poradci a slíbili další dary, které jsme prostě nemohli odmítnout. Guruové, tak jsme jim začali říkat. Trvalo poměrně dlouho, než to na nás vybalili, a při zpětném ohlédnutí je jasné proč. Od slunce ke slunci, od planety k planetě je pronásledovali neústupní nepřátelé – a oni potřebovali naši pomoc. Guruové vystavili první účet. A kosmoňáci jako já ho samozřejmě měli dobrovolně zaplatit. Jejich nepřátelé už pronikli do naší sluneční soustavy a budovali předsunutou základnu, ale ne na Zemi. Na Marsu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Sci-fi

Vydáno: , Classic , Banshies
Originální název:

War Dogs , 2014


více info...

Přidat komentář

R47
10.03.2023 4 z 5

Takhle si představuju skvělou military sci-fi. Nelítá se tu mezi hvězdami, takže to není hvězdná pěchota. Naštěstí. Ani se nepoužívají ruční atomovky. Ale bakteriální zbraně a shazování komet. Bear skvěle vymýšlí, jak by pěchota mohla fungovat v prostředí Marsu, a jak jsem u něj po přečtení Hudby krve a Eonu zvyklý, do poslední chvíle netuším, kam mě příběh zavede. Vyprávění vyniká i stylově, svou stavbou, způsobem vyprávění. A i když je dění místy nepřehledné, určitě mě dostatečně navnadilo na další díl. Spousta otázek...

AKTUALIAZCE PO DOČTENÍ CELÉ SÉRIE
Při čtení jsem si několikrát vzpomněl na autorův Eon: kosmonauti se zbraněmi, mimozemské artefakty, zprvu jasný hardcore sci-fi děj se přesouvá k něčemu více snovému, těžko pochopitelnému. I tady se autor přesouvá od hard sci-fi prvního a částečně druhého dílu, ke space opeře, aby skončil hororově. To, co mě fascinovalo a bavilo u prvního dílu se časem vytrácí. Třetí díl už je prakticky nepochopitelný a postrádá všechna pravidla a zákony. I ty fyzikální. Těžko říct, nakolik tomu napomáhá překlad. Originál neznám, ale třeba se tu píše, že si hlavní hrdina krátil čas čtením Tolkiena a Le Guina. Tolik teda asi k odbornosti překladatelky nebo případných korektorů a odpovědných editorů (o pověsti vydavatelství Classic nemluvě). Poznámka na okraj: zajímavě si s proměnou žánru zahrávají i obálky knih. První vůbec neodpovídá obsahu, podle obálky jde o čistou military, vůbec vám z ní nedojde, že se to celé odehrává na Marsu, druhá obálka je fantastická a třetí úplně pulpová, i když obsah zase ne. Bůhví co vydavatele motivovalo.

protokol
05.09.2022 2 z 5

kniha je to celkom pútavá až na to ˇ, že príbeh je prerušovaný nudnými pasážami a to v niektorích miestach sa stava dej hlavnej linky neprehladný, no dej je na marsu celkom pútaví až na niektoré dost dedinske a bez fantazie popisované veci . príklad mimozemská rasa lietajuca galaxiov používa bojove vozidlá s kolami, balóny vznášajuce a chrliace šipky z operením a podobné novhov emzacke zlepšováky :-) . no nic 3*** viac ne .


Feryy
02.03.2018 4 z 5

Je to zajímavá kniha, jen je to první díl. Takže se tam toho moc neřekne. Všechno jsou jen domněnky a tušení. Osobně jsem se občas ztrácel v tom co je realita a co vize. Těším se na další díl.

Jarka 55
13.09.2017 5 z 5

Za mě 5 hvězdiček a těším se na druhý díl.

ferda
24.08.2017 2 z 5

Ten obrázek na obalu , dokonce i název kníhy je značně zavádějící.Obsah knížky mě sice značně navnadil na parádní bitvu ve vesmíru, ale obrovské zklamání. Problémy s výsadkem, nějaké požduchování s místními obyvateli a jakási přestřelka v závěru.Dočetl jsem to jen s největším úsilím.

Ládja
21.07.2017 4 z 5

Surové, uvěřitelné, přesně takové proč mám rád Grega Beara a jeho knihy. Zajímavé nápady se stany, fontánami a dalšími možnostmi přežití na Marsu. Než military sci-fi, tak spíše psychologická sonda do hlubin vojáků v cizí zemi a na cizí planetě. Nezbývá být jen takový, jak byl člověk vycvičen...Doufám, že druhý díl si udrží stejnou laťku a třetí díl nebude zklamání.

Autorovy další knížky

Greg Bear
americká, 1951 - 2022
2004  77%Hudba krve
1996  72%Eon
2003  74%Darwinovo rádio
2010  74%Bludná planeta
2002  76%Nadace a chaos

Kniha Váleční psi je v

Přečtených21x
Knihotéce31x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x