V Tichu

V Tichu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273641/mid_v-tichu-vaJ-273641.jpg 3 86 30

Pozoruhodná novela mladé autorky zachycuje výsek života bezejmenné hrdinky, mladé holky, pro niž se v patnácti otvírá lákavý svět dospělých, plný zdánlivě neomezených možností. Zprvu citlivá a jaksi popudlivá k životu se snaží probojovat tak trochu zoufalým způsobem k čemukoliv, co připomíná štěstí. Ale brzy se dostane do věku, kdy si uvědomí, že karty, které byly rozdány, se už nezmění. Neustále se snaží něco rychle změnit, rychle žít, rychle dobýt svět, a přitom se nehne z místa. Její pubertální boj o lepší život střídá boj dospělé ženy, jejíž snaha neustále být lepší než ostatní vyznívá marně v patnácti, ve dvaceti i ve třiceti. A nemění se ani bar Ticho, kam se v noci chodí skrýt před realitou… a sama před sebou.... celý text

Přidat komentář

IreneP
17.06.2022 4 z 5

Napsat o téhle knížce, že se mi líbila je takové zvláštní. Protože osoby i děj k žádné libosti nevedou. Ale je to tak. Život jako na houpačce, jednou dole, jednou nahoře. Hledání. Věčné. Pozor trochu SPOILER: Nejprve pubertální touha po tom, být dospělá. Dělání jedné chyby za druhou, pak pěkně nahoru na životní i majetkové křivce, potom zase dolů, a hezky nahoru - škola, kariéra, šup trochu dolů, manželství, rozvod, těhotenství, střední věk... Určitě tohle byla zajímavá knížka.

pegasek
21.04.2022

Tahle kniha byla pro mě úplná ztráta času. Nemám k tomu víc co rict


JancaMia
12.11.2021 3 z 5

Svižně to ubihalo, o lidech unavenych životem a o věčném hledání se ... co vlastně chceme a v momentu kdy to máme chceme něco jiného ... a stále otravujeme dokud to nedostaneme

Slepýš24
04.09.2021 2 z 5

Od autorky už jsem četla tři knihy, tato byla čtvrtá. A jsem velmi zklamaná.

Postavy mi připadaly jedna jako druhá, jen ta macecha malinko vybočovala. Všichni pili, nevěděli, jak by naložili se svým životem, stáli na místě. A také mluvili úplně stejně. Až na patnáctiletou Adélu, ta se docela povedla. I když byla na facku, stejně jako ostatní postavy. Sympatický mi tu nebyl snad nikdo.

Hlavní hrdinka střídala zaměstnání a chlapy jako ponožky. A na konci to psaní lístečků - proboha... O takové ztracené existenci jsem dlouho nečetla.

Příběh - pomalu ani nevím, o čem to bylo. Asi o hledání štěstí a svého místa ve světě.

A proč se vlastně Adéla rozešla s Davidem? Chybělo mi tam vysvětlení.

Naštěstí je kniha poměrně krátká a čte se rychle, takže se tím nemusíte zabývat nijak dlouho, pokud se knihu rozhodnete dočíst až do konce.

Od Bublanové nejhorší kniha.

FejKýý
13.02.2021 2 z 5

Tak za mě ne. Kniha mě vůbec bohužel nesedla, styl psaní také ne. Hlavní postava velice nesympatická. Příběh byl vlastně o ničem, ztráta času. Jsem ráda že byla tak krátká.

OvcacekPrasacek
30.01.2021 3 z 5

Hm... Dobrý celkem

eva3992
17.01.2021 4 z 5

V této knize sledujeme Adélu, patnáctiletou slečnu, která tráví nejraději čas v klubech a nočním baru Tichu. Tam se však chodí „ukrývat“ i ve dvaceti, v pětadvaceti… Dá se žít normální život a co je vlastně normální?

Knížka ze života a o životě. O tom, jak život vnímáme v různých období našeho života kolem dvacítky. Ne vždy je jednoduché se světem protloukat a dělat vše správně. Otázkou však stále zůstává, co je vlastně správně.

Moc mě bavil pohled na život pubertální Adély. Autorka, si myslím, přesně vystihla, jak se člověk v tu dobu cítí, jak se chová, jeho názory a pohled na svět. Knížka mě moc bavila, člověk se v ní kolikrát i najde, ať už sebe, nebo své rodiče, kamarády, příbuzné. Ke konci mi tam některé věci už úplně neseděly, ale jinak super.

Bavil mě styl, jakým je kniha napsána. Jednoduché, krátké věty, které přesně najdou svůj cíl. Žádnou pohodičku tady nehledejte, ale spíše pěknou depresi. Některé situace autorka jen naznačuje a už je na čtenáři, jak se s tím popasuje a co si dosadí do neznámé….

Knížku jsem si moc užila. Rozhodně další česká autorka, která se stává mou oblíbenkyní.

Jirikk
21.12.2020 3 z 5

Kniha o hrdince která chtela byt co nejdriv dospělá aby pak zjistila že to není uplně ono a že ji už jen čeká protloukaní životem
Spisovatelka je dcerou byvaleho ministra vnitra.

bacouch
18.11.2020 2 z 5

Tato knížka je psaná lehkým stylem a dobře se čte. Ovšem dějová linka je slabší. Hlavní hrdinka se plácá od ničeho k ničemu, pochlastává a celkově mě štvala. Až do konce. Nenastalo vůbec souznění nebo pochopení. Dozvíme se, co si holka vezme na sebe na pohovor, do hospody, k matce, jak se namaluje, ale nedozvíme se, proč se vlastně rozešla s chlapíkem, se kterým se zasnoubila, kterého si vzala atd. Chybí tu emoce a nějaký hlubší ponor. Neoslovilo mě to

adevis
14.05.2019 3 z 5

Nevěděla jsem, co od knihy čekat. Zaujala mě anotace a jméno hlavní hrdinky (jelikož se jmenuje stejně jako já). Po pár stránkách jsem měla chuť knihu odložit na neurčito, ale řekla jsem si, že to prostě přečtu už jen proto, že se to čte rychle a má to málo stránek. Nakonec jsem mě to začalo bavit a kniha se mi docela líbila. Moc dobře se to četlo. Mám ráda krátké věty. Hlavní hrdinka Adéla to měla těžké. Náročná, věčně nespokojená především sama se sebou. Konec mě hodně potěšil, jelikož přesně tohle jsem ji celou dobu přála :))) Bohužel si kniha víc než 3 hvězdy nezaslouží. Kdyby to šlo, dala bych spíš 2,5.

fruitbueno
06.11.2018 4 z 5

Naprosto syrová kniha, která mě oslovila.

playada
15.03.2018 1 z 5

Jednu hvězdičku dávám za snahu... Ale jinak se mi jeví tato kniha spíše jako nepovedená.

Alena_S
21.01.2018

Snad to nezní až moc cynicky, ale v závěru knihy jsem zaslechla Mufasu, jak říká "A tohle je, Simbo, koloběh života."

magnolia
31.12.2017 2 z 5

Co napsat o knížce, kterou jsem četla spíše s nechutí a dočítala ze zvědavosti, jak to celé skončí. Odkaz na podobnou knihu od P.Soukupové sedí, ale ta mě zaujala mnohem víc (protože je lepší). Je to depresivní čtení a hrdinka se propíjí od dospívání k dospělosti i mateřství, přičemž stihne zvládnout dodatečnou maturitu i další cíle a je víc a více podivnější a šílenější (věty na lístečkách mě dorazily). Připadalo mi to celé přehnané a nevěrohodné (jak snadno si našetřila na byt, jaké měla při tom všem konání štěstí, navzdory chování a povaze), no, asi to nebyla knížka pro mě.

Yallaila
31.12.2017 5 z 5

Depresivní kniha, výborně napsaná. Českou literaturu zřejmě zcela neoprávněně podceňuji...

rodak
20.11.2017 4 z 5

Líbilo se mi to.Čtivé zajímavé.Sonda do života,který si takto chce užívat asi více náctiletých.Následuje přechod do dospělosti a s tím začínají peripetie života.Dobře napsáno.

Zrzavá_Tereza
18.04.2017 3 z 5

Taková příjemná česká jednohubka.

BrozaM
27.02.2017 3 z 5

Mně se kniha líbila. Děj zaujal, líbil se mi autorky styl - krátké věty jsou bezva. Je to oddychová kniha na večer ke sklenici vína.
Bohužel poslední kapitola nebyla podle mého gusta a celé mi to zkazila - proto jen 3*.

en.bee
12.12.2016 3 z 5

U tehle knihy si nejsem jista, nejak me nezaujala.

lagina
30.10.2016

Já jsem hrozně překvapená z tolika pozitivních komentářů... děsně mě ta hlavní hrdinka štvala :D

Autorovy další knížky

2016  61%V Tichu
2020  62%Ti, kterým se narodíš
2021  67%Život s panikou
2022  62%Pozůstalí
2019  75%Barák

Kniha V Tichu je v

Právě čtených2x
Přečtených119x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených4x
Knihotéce29x
Chystám se číst62x
Chci si koupit11x