V srdci moře

V srdci moře https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266797/bmid_v-srdci-more-nrF-266797.jpg 4 58 14

Moby Dick není pouhým výplodem spisovatelské fantazie. Hermana Melvilla inspirovala k napsání románu Bílá velryba skutečná událost: v roce 1821 do velrybářské lodi Essex narazil uprostřed Pacifiku obrovský vorvaň a potopil ji. Následoval příběh, který si lze jen těžko představit. Dvacet námořníků se z obav před lidojedy, na které by mohli narazit na tichomořských ostrovech, vydalo ve třech křehkých velrybářských člunech na téměř tři tisíce mil dlouhou plavbu k jihoamerickému pobřeží. Po třech měsících útrap jich zůstalo naživu jen osm a nakonec museli jíst těla svých mrtvých druhů, aby přežili. Autor s dokumentární přesností a románovou poutavostí vypráví neuvěřitelný příběh o hranicích lidských možností, odvaze a víře, naději a osudových rozhodnutích, historicky zasazený do období rozmachu velrybářství a největší slávy velrybářského ostrova Nantucket.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Triton
Originální název:

In the Heart of the Sea , 1999


více info...

Přidat komentář

Jury
28.09.2023 3 z 5

Tato kniha se mi těžko hodnotí, protože mi přišlo, že je to slepenina z víceroknihtěžko se mi prokousáváo začátkem, ale pak už to jelokdyž byly pasáže, které se týkali příběhu tak sem to hltal, ale vždy došlo na odbočky, které se tak úplně netýkali podle mě příběhu a byly tam jen pro info a zajímavosti a to mi vadiloto měpřivádí k tomu, abych to mohl celé pobrat, musím přečíst Bílou Velrybu.
Verdikt je, že kdo tuhle knižku veme do ruky litovat nebude, ale má to své ale.

frantisek0724
02.04.2023 5 z 5

Mám rád tyto skutečné příběhy o přežití, neskutečné vůli žít a přežít. Když navíc autor umí psát a dá si opravdu práci při zjišťování informací k danému tématu,pak tyto knihy doslova miluji. Nathaniel Philbrick odvedl skvělou práci! Od začátku do konce jsem byl na palubě...

Knížka byla mnou objevena náhodně díky čtenářské výzvě. Podle počtu komentářů hádám, že i když se nejedná o knižní novinku,kniha ještě nebyla objevena větším počtem čtenářů. Pro mě osobně úžasný příběh a moc pěkně napsané. Doporučuji, řádné chlapské čtení!!!

Poznámka závěrem. Za mě osobně, počáteční rozhodnutí po potopení Essexu,kdy se posádka rozhodla plout ke vzdáleným břehům Jižní Ameriky, bylo velkou chybou, která Pollardovi muže uvrhla do nepředstavitelných útrap. Nejvíce to asi dokumentuje část jedenácté kapitoly:

Dva měsíce poté,co zavrhli Společenské ostrovy, protože, řečeno Pollardovými slovy, " jsme se báli, že nás snědí lidojedi" ,se chystali sníst jednoho ze svých druhů.

Jenže tak se prostě stalo, zpětné co by a kdyby nemá smysl. Lidé, mě nevyjímaje, stále dělají chybná rozhodnutí. Zkrátka to tak mělo být..


Lejčís
02.02.2022 5 z 5

Tato kniha mi ležela v knihovně od roku 2015. Tehdy jsem si ji pořídila bezprostředně po tom, co jsem byla v kině na stejnojmenném filmu natočeném právě na motivy této knihy. Ten film mě silně zasáhl a potřebovala jsem víc. Jenže pak jsem se ke knize nedostala. A možná je to dobře, protože dnes mě kniha zasáhla mnohem víc než by mě patrně zasáhla, kdybych ji četla v 16cti, jelikož silně pochybuju, že bych tehdy měla trpělivost na autorův dokumentární styl prostý všech emocí. Právě to mě však na knize dnes oslovilo paradoxně nejvíc, protože to není žádný domyšlený román, ale autentická literatura faktu založená na pečlivém zkoumání pramenů.

Dozvíte se nejen všechny dostupné informace o kompletním průběhu plavby posádky lodi Essex, ale i o historii ostrova Nuntucket, lovu velryb a vorvaňů, osudech námořníků po návratu domů a také jak s tím vším souvisí Melvillova Bílá velryba. Ta kniha zkrátka vzdává hold jedné z největších tragédií v historii velrybářství a ať chcete nebo ne, nenechá Vás chladnými. Nahlédnete do hlubin velmi důležité části historie, jejíž život si dnes obyčejný smrtelník nedovede představit, neboť nic z toho, co námořníci tehdy zažili či dělali, dnes již zkrátka není možné - počínaje lovem velryb kvůli oleji, přes druhy jídla, jimiž byli námořníci zásobeni, a konče absencí technických vymožeností, jimiž dnes disponujeme.

Jestli se chcete vrátit přesně 200 let nazpět (námořníci se vrátili domů 18. a 24. února přesně před 200 lety v roce 1822) a přečíst si o skutečné dechberoucí události, která ve Vás dozajista zanechá svou stopu, sáhněte po Philbrickově knize. Litovat rozhodně nebudete :)

JFK117
09.08.2021 5 z 5

O dějinám námořnictva a lovu vorvaňů jsem nevěděla vůbec nic. A nečetla jsem Bílou velrybu. Přesto jsem knihu přečetla jedním dechem a všem, kdo byli ochotni poslouchat, jsem ten příběh převypravovala. Líbil se mi dokumentární styl a vynechání emocí. Autor nechává na čtenáři, jestli se rozhodne a sílu utrpení si domyslí. Dodatky a seznam literatury, kterou autor prostudoval jen dokládají, s jakou pečlivostí nad příběhem pracoval. Některé příběhy nelze vymyslet, musí se stát a jsou silnější než lidská fantazie. Určitě si zaslouží vzpomínku námořníci i jejich kořisti.

Sisis1999
13.03.2021 5 z 5

Opět něco, co jsem objevila díky naprosto geniálně zpracovanému filmu. Musím uznat, že možná i díky tomu, pro mě knížka byla spíše fackou, než-li pohlazením --- jelikož i když se ve snímku setkáváme se smrtí a ztrátou, knížka je realitičtější. I když spíše v naučném duchu --- v číslech. faktech. Žádné efekty, tlumené barvy, ani hezcí herci, kteří by Vám mohli zatemňovat úsudek, se zde nevyskytují.
Proto zatímco ve filmu je Owen Chase vyobrazen jako vůdčí typ s laskavou rukou a otcovskou osobností (doplněnou o ten krásný Hemsworthovský úsměv), v reálu to jak se zdá, byl daleko tvrdší kus osoby s nemilým koncem. A tak bych mohla pokračovat se všemi.
Že dílo není klasickým románem, nýbrž literaturou faktu, by Vás ale rozhodně nemělo odradit. Pak-li, že milujete příběhy podle skutečných událostí a mořské historky, rozhodně si Srdce přečtěte. Knížka je napsána velmi podrobně a je doplněna obrázky, což ještě víc umocní představivost.
Pokud jste to vzali nejdřív přes film, a pak se vrhli na knihu, možná budete trošku zklamaní. Protože i když jste uvězněni na moři s nedostatkem jídla a s vorvaněm, který Vám jde po krku, Chris na poslední chvíli zachrání situaci tím, že se nebesky usměje a pohodí vlasy. Kde je jaký vorvaň?
Tak či onak, rozhodně doporučuju jak film, tak knihu. Nebudete litovat..

Rizek75
11.08.2020 4 z 5

Mám tyhle příběhy z moře rád. Navíc tenhle vychází ze skutečných událostí, a tak kniha není jen popisem reálií, ale dá se vnímat jako románový kousek.

Lee7
21.08.2019 4 z 5

Drsné, dojemné a silné, co vsechno v té dobre rybáři museli zvládnout a jak těžká byla doba..příběh byl poutavý, moc hezký.. smutné, že velryby se stále loví

Adapa
07.07.2019 4 z 5

Stručně a velmi stroze napsaná knížka. Není to román, jak jsem původně očekával a jak se kniha na první pohled tváří - je to literatura faktu - tvrdě, drsně a stručně napsaná.
Autor tomu věnoval opravdu hodně, je to vidět ze závěrečných poznámek, rejstříku.
Dost mi to rozšířilo obzory o velrybářství a Nantucketu.
Knížka mohla být podle mě skvělým románem, je škoda, že autor nevyužil plný potenciál. Ale i tak je to super kniha, kterou doporučuji.

Rade
01.05.2019 5 z 5

Stroze dokumentárně psaný, ale přesto strhující příběh, který člověk čte jedním dechem. Skutečný příběh velrybářské lodi Essex, hrdinství i nesmírného utrpení ztroskotaných námořníků a jejich tříměsíčního putování Pacifikem. A umírání i přežívání za nepředstavitelných podmínek…
Ze závěrečných poznámek je zřejmé, jak pečlivě se věnoval autor pramenům, jak do hloubky studoval, co udělá s lidským organismem i psychikou strádání, stres, hladovění a dehydratace.
A tak trochu je to i příběh o velrybářství, ostrovu Nantucket i o velrybě, která se vzepřela svému osudu…
Pro toho, kdo četl Bílou velrybu Hermana Melvilla, hodně doporučená četba.

Film mě zklamal, zbytečně si přimýšlel dramatické vztahy i další události, k větší působivosti to ale nevedlo, naopak.

Kozel
21.12.2018 5 z 5

Tam, kde Melvillův román končí, Philbrickovo vypravování prakticky začíná. A že je to velký příběh! Nezdráhám se říct, že osud trosečníků z lodi Essex je velkolepější, obdivuhodnější a silnější než honba za pomstou kapitána Achaba či samotný souboj mezi lodí a leviatanem, z něhož vyšla vítězně příroda. Nemohl jsem jinak, než hluboce smeknout, jak se Chase i Pollard dokázali - s notnou dávkou štěstí i neštěstí - poprat v boji o holé přežití na nekonečné vodní poušti, ale i s návratem mezi poušť lidskou, a jak odlišně si s tím poradili poté, co se ztratili ze vzájemného dohledu. Philbrick však ve svém vyprávění nabízí mnohem víc: nabízí poznatky o fungování lidského těla, vypráví o historii velrybaření i Nantucketu samotného, oživuje mnohé podobné příběhy ztroskotaných lodí atd. Podobně odbočoval i Melville.

Co se samotné lodi Essex týče, hodně mě zaujalo, že stejně jako se mísí mořské vlny, mísí se její osud s osudem lodi Bounty, respektive jejich posádek, pokaždé když o jedné či druhé čtu. Neméně zajímavé je i to, že Nantucket ztroskotal podobným způsobem jako samotná Essex; částečně lidskou chybou, částečně přírodním živlem (zatímco Essex spláchla voda, Nantucket spálil oheň). Melvillova Bílá velryba je hodně zajímavé, leč pro některé typy čtenářů, vyčerpávající čtení. Ovšem Philbrickovo V srdci moře je skvělou knihou o slavném příběhu, jejíž vypravování se velmi příjemně houpe mezi odbornou literaturou a beletrií.

IYv
19.09.2016 5 z 5

není to žádný román, spíš literatura faktu a shrnutí historické události spolu s vhledem do kvakerské společnosti a velrybářského průmyslu.
Kniha má nepopiratelný americký styl "readers digest" - příklady jiných příběhů a lehce edukativní styl.
I tak je to ale dobré čtení. Nebo právě proto...
update
shlédla jsem při cestě přes oceán i film, už byl trošku přikrášlený, ale Chris Hemsworth stál za to :-)

Bránolog
22.03.2016 5 z 5

Ty jo, to byla teda drsná knížka... Nejvíc mě zaujalo, jak ty hrůzy byly podávány tak věcným, nezúčastněným způsobem, prostě: "...takhle se to stalo..." O to to bylo působivější. Okamžitě si jdu stáhnout film...
Hmmm, tak film byl teda dost slabej proti knížce.

Baiba
09.02.2016 4 z 5

Silný příběh, který se obešel bez zbytečné dramatizace. Jakoby autor vytušil, že události stačí popsat jen na základě faktů a vypovědí svědků. Přestože v knize nejsou žádné dialogy, má neuvěřitelný spád a i pasáže, kde popisuje život velrybářského ostrova nebo samotný lov vorvaňů, jsou poutavě a živě vylíčeny. Díky faktografickému a věcnému přístupu se Philbrickovi podařilo oprostit od dobrodružného romantizování, a naopak střízlivě nastoluje otázky, co a za jakých okolností může člověk přežít.

Aniday
03.01.2016 4 z 5

"... když člověk dospěje do samého konce a vyčerpá veškerou naději, odhodlání i sílu vůle, může se stát, že mu nezůstane nic než kosti."

Štítky knihy

boj o přežití zfilmováno velrybářství

Autorovy knížky

Nathaniel Philbrick
americká, 1956
2015  87%V srdci moře

Kniha V srdci moře je v

Právě čtených1x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených4x
Knihotéce62x
Chystám se číst62x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x