V pravěkém světě

V pravěkém světě https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59691/mid_v-pravekem-svete-Xsk-59691.jpg 3 17 5

Kniha Arnošta Cahy vyšla poprvé v roce 1927 pod názvem V pravěkém světě. Dva chlapci Jirka a Jarda podniknou společně se svým otcem, známým archeologem, výpravu do jedné z jeskyň Macochy. Jejich otec zde již realizoval archeologický průzkum a oba své syny bere na cestu za dobrodružstvím. To však ani jeden netuší, jaké skutečné překvapení je čeká, včetně boje o vlastní přežití. Cestu zahájí v rozsáhlé podzemní dutině, kde objeví kostru lovce z doby kamenné. Podaří se jim dokonce vykopat vstup do další neznámé jeskyně a tady začíná jejich fantastická, poučná, ale i nebezpečná cesta, která byla částečně popsaná v nezapomenutelném filmovém zpracování režiséra Karla Zemana: Cesta do pravěku. Kniha pro něj pravděpodobně byla nejenom inspirací, ale i předlohou. Kniha V pravěkém světě se dostává k našemu čtenáři po více jak osmdesáti letech, ale nic neztrácí na svém kouzlu a zcela jistě patří k českému literárnímu odkazu. Opomenuty nesmí být ani původní ilustrace brněnského umělce Eduarda Miléna.... celý text

Sitting-Bull
Sitting-Bull
10.12.2023 3 z 5

Kniha mě v některých chvílích neskutečně iritovala. Nejvíce asi ve chvílích typu "zajdeme tam sami a všechno vykopeme, ať se mi nevysmějí, že jsem nic nenašel" - kurník tohle že by mělo být myšlení archeologa či paleontologa? A že tam takových chvil pár bylo... Nevadí mi, že paleontologie jako věda se ve svých poznatcích značně posunula, holt kniha odráží znalosti doby vzniku, vlastně jako většina knih.
V něčem byla kniha neskutečně naivní, ale i přes to všechno byla zajímavá a přečíst se rozhodně dala. Pouštěla jsem se do ní, protože mě zajímala inspirace Karla Zemana k filmu Cesta do pravěku a asi jsem i dostala, co jsem očekávala, i když Karel Zeman dokázal posunout Cestu do pravěku na vyšší level. Nicméně pro sedmiletého syna, který právě ujíždí na trilobitech, bude tato kniha velkou zábavou a inspirací. :-)

RMarkéta
RMarkéta
06.12.2023 4 z 5

Pravé klukovské dobrodružství s tatínkem archeologem. Na příběhu je dost znát datum vzniku. Je to tedy v dnešní době trochu naivní. Takový malý a i celkem milý průlet pravěkými dějinami. I paleontologie ušla kus cesty.


Didi71
Didi71
04.08.2022 2 z 5

Z dnešního pohledu už je to naivní a nijak extra záživné, ale dovedu si představit, jak to kluci kdysi, před téměř sto lety hltali...

Moňas17
Moňas17
07.05.2020 3 z 5

(SPOILER) Knížku jsem četla, protože jsem byla zvědavá, čím vším se Karel Zeman inspiroval. Na mě je to málo záživné, protože se autor často utápí v edukaci. Tedy, jsou tam dramatické okamžiky, ne že ne. Jen celkově je to na dnešní dobu, pro mládež či děti zastaralé, zastaralý jazyk, styl.
Naštěstí scénář filmu Cesta do pravěku je celkově záživnější, jako celek. A zajímavější. Má to spád. Co je lepší v knize, tak role psa a zbraně v rukou otce a jednoho ze synů. Taková dramatizace filmu chybí. Nicméně je jasné, že tehdejší filmaři měli omezené možnosti. Zas filmu se dá vytknout chování kluků, kteří se občas chovají jako někde na výletě v dnešní době. Třeba ve chvíli kdy objeví mrtvého Stegosaura, nikdo nehlídá okolí, přičemž za těch několik hodin by u mrtvoly museli být mrchožrouti. O pár metrů dál se projde velký masožravec a nikdo neřeší, že je zrovna poblíž. Takových situací je víc, kluci by do prvohor nikdy nedošli. :-D Přičemž v knize, která je z roku 1927, se otec a dva synové chovají o něco opatrněji. Tam se taky nejdřív objeví v prvohorách, což je logičtější. Ve filmu jsou v prvohorách na konci. To je zas víc poetické. Ale nedovíme se, jak se dostali zpět do naší doby :-).
Knížku doporučuju nadšencům druhohor a filmu Cesta do pravěku. Je zajímavé vidět ty rozdíly v chápání paleontologie tehdy a dnes. A celkově myšlení tehdy a dnes.
Knížku jsem ovšem nedočetla a nevím zda ji dočtu. Došla jsem právě jen do druhohor. :-D

malen
malen
14.10.2011 4 z 5

Knížku jsem četla synovi a také se mi líbila , byla jsem napjatá, jak to skončí, zda se dostanou domů. Ovšem konec mne trošku zklamal a mému klukovi vehnal slzičky do očí , ale líbílo se nám to.