V ohybu řeky

V ohybu řeky https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89395/bmid_v-ohybu-reky-Fk1-89395.jpg 4 15 3

Románový příběh o působení nevlídných sociálních a politických poměrů na vnitřní svět člověka.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

A Bend in the River , 1979


více info...

Přidat komentář

eva9749
21.12.2018 4 z 5

Přiznám se, že hrdinové knihy pro mě byli dost nesrozumitelní, to, jak jednali, prostě je nechápu... Jinak se příběh odvíjel překvapivě svižně, až k ponurému konci.

bondula
28.10.2015 5 z 5

Brit , Ind, rodák z Trinidadu. To sú esencie, robiace z Naipaula autora, ktorý môže skutočne z prvej ruky písať o vykorenení a stretávaní sa kultúr. A že si často neberie servítku pred ústa.

„Nechápal jsem, do jaké míry nás zformovala Afrika a prostý život na pobřeží, do jaké
míry jsme ztratili schopnost rozumět vnějšímu světu. Nemáme možnost pochopit ani zlomek
myšlenkových proudů, vědy, filozofie a práva, které se na vytváření toho vnějšího světa podílely.
Považujeme je prostě za samozřejmost. Na ten obrovský svět se díváme tak, že prostě existuje. Nikdy nás nenapadne, že bychom mu sami mohli také něčím přispět. A proto o všechno přicházíme.

Když přistaneme na takovém místě, jako je londýnské letiště, dáváme si záležet jen na tom, abychom nevypadali směšně. Je to tam ještě nádhernější a komplikovanější, než jsme si představovali v těch nejodvážnějších snech, my máme ale starost jen o to, abychom lidem kolem sebe ukázali, že se o sebe umíme postarat a že to na nás neudělalo žádný zvláštní dojem. Někdy jdeme dokonce tak daleko, že předstíráme, že jsme čekali něco lepšího. V tom se projevuje naše omezenost a neschopnost.“

V ohybu řeky je ťažký román, ktorý sa nemôže skončiť dobre. Od začiatku asi tak do tretiny knihy ma sprevádzal pocit, hoci nijak explicitne v texte nespomenutý, akoby sa nad príbehom vznášalo niečo obzvlášť temné. Prirovnal by som to ku klávesovému podmazu, ktorý sa občas vyskytuje vo filmoch a napriek tomu, čo sa deje na plátne, posúva atmosféru deja do čierno čiernych sfér. Super, toto sa mi s knihou ešte nikdy nestalo. Ako som si zvykal na postavy a prostredie a postupne som si dej dokázal zasadiť do reálnych časových a priestorových súradníc, tento pocit ustupoval.

Čo však neustúpilo, bola celková bezvýchodiskovosť situácie. Hoci v extrémnej podobe, veci ktoré sa dejú v ohybe řeky možno vztiahnuť aj na celý svet, globálnu situáciu. Naipaul takto v presahu pre mňa pôsobí ako temný prorok. Pri kartách, ako sú dnes rozdané sa to dobre neskončí. Nemôže sa to skončiť dobre. Pre mňa skutočne nevšedný čitateľský zážitok.


vygum
20.03.2013 3 z 5

S trochou nadsazky by se dalo rict, ze jde o "Srdce temnoty po 100 letech". Pro nasince jiste zajimavy pohled na postkolonialni Afriku od nositele Nobelovy ceny za literaturu.

Autorovy další knížky

Vidiadhar Surajprasad Naipaul
britská, 1932 - 2018
1985  84%V ohybu řeky
1982  78%Dům pro pana Biswase
2003  50%Pouť

Kniha V ohybu řeky je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Doporučených2x
Knihotéce19x
Chystám se číst75x
Chci si koupit6x
dalších seznamech7x