V bažinách škorpiónů

V bažinách škorpiónů https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41151/v-bazinach-skorpionu-41151.jpg 4 64 15

Fighting fantasy série

< 8. díl >

Celý život jsi slýchal o bažinách škorpiónů, protkané zrádnými cestičkami a stezkami, vedoucími přímo do náručí jejich zlovolných obyvatel. Jediné šlápnutí vedle znamená jistou, pomalou smrt. Avšak nyní močál skrývá také bohatství a slávu – a této výzvě tvým schopnostem nemůžeš odolat…

Dobrodružné Fantasy Gamebooky
Vydáno: , Perseus
Originální název:

Scorpion Swamp , 1984


více info...

Přidat komentář

dominik0401
24.07.2023 5 z 5

Celkem kvalitní gamebook ze série FF. Narozdíl od klasických gamebooků, kde jdete z počátečního místa na konec, zde můžete chodit volně po celé lokaci. Mapování je celkem jednoduché, ale užitečné. Je tu zajímavá varianta plnění více úkolů, a tedy možnost odlišných ukončení knihy a hraní knihy vícekrát. Je to spíše lehčí GB, kdy vám před smrtí kniha nabídne možnost kroku zpět. Ani nepřátelé nejsou kdovíjak silní.
Kniha je tedy spíše lehčí a pro začatečníka tak dobrou volbou.

tony6464
10.07.2023 4 z 5

Skvělý gamebook, tak trochu jiný než ty předchozí. Znovuprocházení lokací i tři různé cíle a možnosti k vítězství jsou skvělou změnou. Určitě patří k těm nejlehčím kouskům v rámci série FF, což ale nebrání tomu, abych dal vyšší hodnocení.


jiri0330
24.03.2023 5 z 5

Bažiny škorpionů je moje srdcovka, kterou jsem si pamatoval z pubertálních let. Oproti předchozím dílům je tu několik novinek. Výběr ze tří druhů misí znamená volit trochu jinou taktiku při průzkumu bažin a interakci s bytostmi, takže jste zvědaví na jinou misí a baví vás to třikrát jinak. Můžete pokaždé používat trochu jiná kouzla - což je další ozvláštnění či "novinka". Mechanismus kouzel je elegantně řešený. Kouzel moc není, ale díky některým něco efektivně získáte či se vyhnete souboji mečem nebo ztrátě Staminy. Další novinkou je nelineární způsob průzkumu bažin, můžete jít kam chcete (kam to v tu chvíli jde) a k cíli se tak dostat různými cestami. Další příjemnou změnou oproti jiným knihám je i poměrně dost kladných bytostí, které vám pomohou (když je hned nezabijete). Lze dohrát i s nižšími výchozími hodnotami. Celkem snadný a rychlý průchod, doporučuji začátečníkům.
Plusy: Tři různé mise s různými kouzly, jednoduchý způsob kresby mapy, kladné bytosti, smysl pro humor.
Mínusy: Mnohokrát navštívené stejné odkazy mohou přestat bavit. Škoda, že chybí mýtiny č. 2, 22 a 31 (všechny ostatní 1-35 tam jsou). Terminologická nesrovnalost: Kouzlo Uzdravení je pak v textu jinak - jako Požehnání.
Zábavnost: 9/10
Obtížnost: 2/10

nevermore3
16.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Podle mě velice kvalitně udělaný gamebook. Vyberete si, zda chcete hrát pro dobrého kouzelníka, joinnout dark side a nebo jít neutrální cestu a mapovat. Přičemž nejlehčí je patrně to první. Bažina je natolik vychcaně udělaná, že to vlastně nefunguje ani jako nějakej velkej obdelník ale jako jedna hlavní cesta s odbočkami, přičemž se člověk stejně vždycky vrátí na tu linii původní. K dispozici jsou i nějaký kouzla.

Zajímavý byly věčně se obrozující mečovníci, vlastně přátelští bandité a všichni Pánové obývající bažinu. Myslím, že dobrý :)

cziss
16.11.2022 3 z 5

Bohužel v knize není uveden skutečný autor aby bylo jasné, že už je to "pouze" franšíza. Na GB je to totiž dost znát. Tentokrát máte na výběr mezi třemi zadavateli úkolu - dobro, neutrál, zlo. Ve hře je i prvek, že můžete kouzlit. Pokud vezmete práci za dobro a neutrála, je to poměrně dost jednoduché dobrodružství a v podstatě by se dalo "sfouknout" na jedinkrát. V tomto případě jsou kouzla víceméně zbytečná. Pokud je zadavatelem zlý čaroděj, tak už se dá opravdu hovořit o nějakém questu. Bohužel hru trochu kazí to, že se autor rozhodl, že jste spíš kladná postava nehledě na výběr questu a pokud tedy chcete být opravdu zlí (a vcítit se tak do role:) ), tak vám to sem tam kazí. A to mě přijde poněkud nelogické - dobrák by přece nepracoval pro zjevné zlo. Co se mi líbilo bylo to, že se v knize můžete pohybovat volně.

kristijan
28.07.2022 3 z 5

Bažina škorpiónů mě osobně moc nechytila. Možnost (a někdy i nutnost) vracet se zpátky po cestách, kudy už jste šli, s sebou nese velké množství nadbytečného a rušivého textu, který se věnuje označení jednotlivých lokací a upozornění, co dělat, když už jste tudy šli, navíc vás některá místa nechají opakovaně překonávat už překonanou překážku. (Kdo třikrát v jedné hře bojoval s mečovníky, mi určité dá za pravdu, že to není nic extra zábavného.) Za mě určitě jeden ze slabších dílů série.

Dave_Jame
13.01.2021 4 z 5

V bažinách škorpiónů patří k těm více "Herním" než "knižním" zážitkům, a přiznám se, mám tento typ o trošku víc rád než roztahané šňůry událostí, ve které se mohou jiné příklady tohoto žánru proměnit. Skutečnost že si čtenář může sám zvolit svůj cíl, a po světě se více méně svobodně pohybovat, je ojedinělým prvkem, který poskytuje větší znovu-hratelnost.
Nelineárnost knihy, a větší svoboda, má však svou cenu, a tou se v tomto případě stala obtížnost. Tu si sice čtenář do jisté míry může stanovit sám, tím jaký bude cíl jeho cesty (od nejlehčí cesty Dobra, přes prostřední Neutrální cestu, po nejtěžší cestu Zla), avšak ani nejtěžší z cest se svou obtížností nepřibližuje jiným, více lineárním dílům série.

hanak_v_exilu
02.08.2020 5 z 5

Bažina škorpiónů se od zbylých gamebooků trochu liší. Jednak nabízí tři různé konce - v závislosti na výběru "sponzora" výpravy, a také je v ní možné procházet jednotlivé lokace několikrát dokola. Nestane se tedy, že hráč špatně odbočí a uzavře si cestu k výhře. Obtížnost snižuje i minimum těžkých soubojů. Tuším že je to jediný díl série, který jsem dokončil hned na první pokus. Hodnocení tím neutrpělo, protože prostředí je opravdu kouzelné a rád jsem se jím nechal pohltit.

P.owl
08.07.2018 5 z 5

Jeden z těch lehčích počinů, co se týče obtížnosti, od autorské dvojice Jackson a Livingstone. Minimální ohrožení náhlou smrtí a pouze pár těžších soubojů.

Příběh nás zavede k okraji obávané bažiny škorpiónů, kde v mistní vesnici bydlí tři čarodějové, kteří pro Vás mají úkoly a také příslušná kouzla, dle jejich přesvědčení. Kniha se tímto stává třemi příběhy v jednom. V tomto ohledu je pěkné reagovat v určitých situacích odlišným způsobem a sledovat, jaké následky to vyvolá. A to dost často i v širším měřítku.

Kreslení mapy je alfa omega této knihy a velmi Vám to ulehčí postup. Napoprvé bažinu celou prozkoumejte, stvořte mapu a napodruhé i napotřetí zápletku díla bezproblémově proběhnete. Příběh mě velmi bavil, už právě odlišností reakcí, dle toho, komu momentálně sloužíte, tak i strategií, kudy jít a jaká kouzla použít.

Jedna z mála knih, kde se se smrtí nebo zaseknutím v postupu jen tak nesetkáte, užijete si příběh a dáte se s chutí hned do dalšího.
Šťastné hody kostkou a mnoho zábavy!

Příběh a atmosféra - 9/10, Obtížnost - 2/10

lukaskon
17.03.2018 4 z 5

Bažiny škorpionů patří v rámci série k nejpohodovějším dobrodružstvím. Jde o dobrodružství veskrze logické, kdy jen s trochou přemýšlení víte zda bojovat nebo utéct, víte jaké kouzlo přijde vhod a díky vašemu kouzelnému prstenu odhadnete i to, kdo je nepřítel a kdo přítel. Žádné chytáky typu slepá cesta nebo náhlá smrt tady nečekejte. Mapa je opět nezbytná a dokonce na ni sami autoři upozorňují více než kdy jindy.

Bažiny svým venkovním prostředím docela přípomínají Prokletý hvozd. Dokonce i tentokrát se v herním světě hledají nějaké předměty, avšak jaké to budou, to záleží na zadavateli vašeho úkolu. Na počátku si vyberete, zda v bažině hodláte plnit úkol dobrého, neutrálního anebo zlého čaroděje a odtud se pak odvíjí váš cíl a závěr. Kniha tedy nabízí hned tři různé konce a tři různé herní styly.

Bažiny škorpiónů lze doporučit začátečníkům, kteří nechtějí hrát knihy postupně, ale touží nejprve vyzkoušet, zda je vůbec může Game book bavit.
Bažina škorpiónů je navzdory zlověstnému názvu a uslintané potvoře na obálce ideální pro toho, kdo nehledá výzvu, ale zajímavé prostředí ke zkoumání.

Hodnocení příběhu – 70%
Obtížnost – 2/10
Délka – 400 odkazů

Alyx
07.11.2017 4 z 5

Gamebook, u kterého jsem si poctivě malovala mapu. Hezká zábava.

pusheko
26.04.2017 5 z 5

Speciální gamebook a hlavně i pro začátečníky. Nejen že si můžete příběh projít ve třech variantách ve službách dobrého, zlého a neutrálního patrona, ale navíc si můžete příběh projít křížem krážem kolikrát chcete. Příběh je bez hádanek a odkazů se smrtí jen tak, tudíž jeho náročnost je na minimu. Velké množství nestvůr a neutrálních postav, pěkně popsáno, živé, hravé. Bez mapy samozřejmě není možné cestu hledat, ale zde je příběh vyloženě na mapu vytvářený, což je přidaná hodnota.
Jeden z TOP gamebooků!

Cryptkeeper
20.09.2015 5 z 5

Pěkně napsaný gamebook z parádního prostředí.
Hráč/čtenář se určitě nudit nebude ;)

marek6586
21.12.2014

Můžete si vybrat jestli půjdete do bažiny ve službách hodného, zlého nebo neutrálního čaroděje. Podle mě jeden z nejlepších gamebooků.Okouzlující svět.

Wries
26.04.2013 5 z 5

Jenom 57 %?! Nechcete snad, abych Vás obětoval škorpiónům v bažině? Ehm.. trochu zavádějící název, bažina se tu vyskytuje pouze na jedné mýtině a ani není moc smrtelná. Jen trochu vás usmrtí. Jakože už nevstanete, ale to je fakt jen trochu. Vážně.

Když si nakreslíte mapu, projdete "bažinu", seberete co sebrat máte, odpajdáte ke kupci a vrátíte se do bažiny prohledávat další věci, kdy se to stane? Navíc to má morální konec, takže pracky pryč, pět hvězd, bezpochyb!

Můj první gamebook, tak jsem trochu ovlivněn... So what?

Štítky knihy

bažiny, mokřady, močály

Autoři knihy

Ian Livingstone
anglická, 1949
Steve Jackson
americká, 1953

Kniha V bažinách škorpiónů je v

Přečtených98x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce48x
Chystám se číst9x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x