Uzly a kříže

Uzly a kříže https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36448/mid_uzly-a-krize-ccY-36448.jpg 4 59 10

Inspektor Rebus série

< 1. díl >

První kniha série Inspektor Rebus. Hrdina detektivního románu Uzly a kříže zná turisticky atraktivní Edinburgh z jiné stránky. Je policista a projíždí městem převážně v noci, zná jeho temné periférie a podsvětní putyky. Jmenuje se John Rebus, sám nepatří mezi vzorové příslušníky policejního sboru, ale člověk nemůže moc hledět na předpisy, když mu přímo pod nosem někdo vraždí jednu po druhé mladé dospívající dívky. A když z podivných anonymních říkanek, které dostává poštou, zjistí, že k nejpravděpodobnějšímu pachateli oněch ohavných zločinů jej pojí dávný vztah z minulosti, krásný starobylý Edinburgh se v jeho očích promění v nejzlověstnější místo na světě...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Knots & Crosses , 1987


více info...

Přidat komentář

PitoR
27.02.2023 5 z 5

Inšpektor Rebus - 1. diel
Môj prvý kontakt so škótskym spisovateľom Ianom Rankinom. Jeho kniha Uzly a kříže vyšla už v roku 1987, ale u mňa jej to vôbec neuberá na atraktivite, práve naopak. Dej je zasadený do prostredia Edinburghu, hlavného mesta Škótska, ktoré autor dôverne pozná. Ak gúgl neklame, tak ide o prvý zo série sedemnástich detektívnych príbehov, v ktorých dominuje inšpektor John Rebus, chlapík so skúsenosťami z armády a temnou minulosťou v SAS (Special Air Service) Jednotkách zvláštneho nasadenia.

"Až někdo z královské rodiny spáchá zločin, tak budu na místě první. Jinak pro mě neexistujou. Nanejvýš v děsivých snech."

V Edinburghu zomierajú mladé dievčatá. Podarí sa Rebusovi vyriešiť tieto zločiny? Motív k vraždám siaha až hlboko do minulosti a poodhalí úsek Johnovho života v armáde, na ktorý nerád spomína a najradšej by na toto obdobie zabudol. Napriek špeciálnemu výcviku hlavného hrdinu žiadne silácke naparovanie a akčné scény, ale mravenčia práca policajtov v teréne i kancli, k tomu osobné problémy, zlozvyky.

"Kristepane, Johne, ten den, až ty necháš kouření, tak já si vemu čistý spodky."

Ian Rankin ma celkom milo prekvapil. Hoci je to veľmi uznávaný a ocenený britský spisovateľ, priznám sa, že doteraz som o ňom netušil. Na Slovensku toho vyšlo veľmi málo, skoro nič, ale dostal som sa k poriadnej bichli od českého vydavateľstva BB/art (2011), ktorá má 564 strán a ďalšie dva Rebusove príbehy v poradí Hra na schovávanou a Zuby nechty na mňa v blízkej dobe čakajú. Takže - Uzly a kříže, za mňa výborné!

ivoiro
25.09.2022 5 z 5

Ups! Ale pozor! Tohle mně hodně bavilo. Určitě dám i další díly.


Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Moje první setkání s Rankinem. Na knize jde znát, že je to autorova prvotina, ale zároveň jde i poznat, že se Ian vypsal už ve své novinářské kariéře. Na Uzlech a křížích se mi líbilo, jakým způsobem bylo policejní vyšetřování Rebuse a spol. pojato- žádné akční scény jak s Harry Holem, ale mravenčí práce, krok po kroku. Pokud mě měl tento první díl navnadit na díly další, tak se mu to rozhodně povedlo. Čtvrtá hvězda pak speciálně za to, že jsem si mohl Edinburgh po pár týdnech projít znovu, i když tentokrát "už" jenom na stránkách knížky. A ještě doporučení- knížka rozhodně není pro ty, kdo se snaží odnaučit kouřit. Věřte mi, i ten nejzapřísáhlejší nekuřák dostane během čtení chuť si zapálit :-)

Ira13
14.01.2021 1 z 5

Nedokázala jsem se začíst. Knihy neodkládám, ale tohle byla asi 3, která fakt nebavila

georginaa
16.11.2020 4 z 5

Zase jeden detektiv, který neposlouchá nadřízené, má svojí tvrdohlavou hlavu, řeší a napadá slovně zúčastněné. Když nachází mrtvolu dívky, hned mu to připomnělo vyšetřování z minulosti. Tím si hned pomyslel, že je to ten samý vrah, kterého před tím nechytili. První případ inspektora Rebuse a docela se mi líbil.

Greenfingers
09.09.2020 3 z 5

Detektivka mě příliš nezaujala. Snad i proto, že detektiv John Rebus mi k k srdci nepřirostl. Hodnotím jako solidní průměr.

trudoš
15.05.2017 4 z 5

Na téhle knize jsou sympatické dvě věci - ústřední postava a krátký rozsah. Stárnoucí inspektor, který zanevřel na vše kolem sebe, je figurou vpravdě zvláštní, podobně jako zápletka, jež z jednoduchého motivu sériových vražd sklouzne k válečným traumatům.
Rozhodně však od Uzlů a křížů nečekejte detektivku, protože tady se na nějaké vyšetřování nehraje. Přes půlku románu se rdousí nezletilé dívky a John Rebus si ani není schopen spojit základní indicie. Vlastně až do chvíle, kdy vrah zaútočí na jeho rodinu, nemáte pocit, že by o něco šlo. Pak už vyprávění nabere na obrátkách, ale nebýt staré dobré hypnózy, asi by hrdina do smrti bloudil v kruhu. Přitom má Ian Rankin dost troufalosti zabředávat do nepodstatných odboček, které s hlavní linií nemají nic společného a důležité jsou jen pro dlouhodobý vývoj. Ovšem i přes brblání nad nedostatky mě to pro zvláštní atmosférické kouzlo vážně bavilo. Uvidíme, jestli si autor v dalších dílech pohorší, nebo se naopak oprostí od začátečnických chyb.

marek1278
17.05.2016 4 z 5

Překvapivě hodně povedená krimi, John Rebus se mě hnedka zalíbil a těším se další díly :)

MAXA71
13.01.2016

Skvelá.

Keddie
19.01.2014 4 z 5

Jedná se spíše o krimi než o detektivku. První polovina románu byla trochu pomalejší, ale druhou jsem přečetl naráz. Poslední dobou si zvykám, že kriminalisté jsou rozvedení, s psychickými problémy. Rebus navíc s podivnou minulostí v SAS, která zde hraje hlavní roli. Ale kniha se mi líbila a mohu ji doporučit.

Autorovy další knížky

Ian Rankin
britská, 1960
2000  74%Uzly a kříže
2011  89%Přehlídka
2001  79%Hra na schovávanou
2009  77%Jména mrtvých
2012  74%Dokonalá vražda

Kniha Uzly a kříže je v

Přečtených85x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce63x
Chystám se číst25x
Chci si koupit3x