Pod parou

Pod parou https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237051/bmid_uzasna-zemeplocha-pod-parou-sdb-237051.jpg 4 503 77

Do Ankh-Morporku přijíždí nový vynález - obrovské kovově dunící monstrum, které ovládlo sílu všech čtyř základních živlů: země, vzduchu, ohně i vody. Nad Zeměplochu začne stoupat pára vytvořená lokomotivou pana Štědrovky, muže v čepici se štítkem, vyzbrojeného posuvným pravítkem. Pan Štědrovka má zajímavou dohodu se siny a cosiny a díky nim ovládá Železnou vrtilku - první zeměplošskou lokomotivu. Vlahoš von Rosret nepatří k lidem, kteří by milovali tvrdou práci. Ve funkcích šéfa Poštovního úřadu, Mincovny a Královské ankh-morporské banky je ovšem jeho pracovní nasazení životně důležité; spočívá však především ve slovech, která naštěstí nejsou těžká a nepotřebují každou chvíli naolejovat. Vlahoš je milovník života a proto nedokáže odmítnout novou práci, kterou mu nabídne Patricij. Vlahoš se bude muset vypořádat s celými litry kolomazi, se skřety, s tlustým podnikatelem, o němž se říká, že shazuje zaměstnance ze schodů, s řadou rozzuřených ortodoxních trpaslíků - vrtmářů a mnoha dalšími protivenstvími, pokud nechce, aby všechno vykolejilo...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Raising Steam , 2013


více info...

Přidat komentář
MaxQ
MaxQ
22.09.2023 4 z 5

Téma slibovalo fantastickou jízdu, bohužel se jí příliš nedostalo. Děj plochý, zbytečně upovídaný, zápletky spíš nejsou, humor tentokrát aby člověk hledal lupou. Na druhou stranu je dobře, že tato kniha, než že by nebyla.

puczmeloun
puczmeloun
23.06.2023 3 z 5

Rád, moc rád bych dal 4 hvězdy, ale nejde to. Rád bych našel v knize to, co tam není, ale prostě to není ono. Všichni, co milujeme Zeměplochu a Pratchetta víme, proč je kniha taková, jaká je. I proto na Pratchetta nikdy nezapomenu - i když věděl, stejně nepřestal psát a pokračoval v tom, co mu šlo nejlépe. Rozesmívat nás všechny. To se mu i přes nedostatky této knihy povedlo a já jsem za to rád. Děkuji moc :)

Mnoho lidí píše, že se jim nelíbil začátek - že je pomalý a rozvleklý. No ale takový je Prachett vždy - pomalé a nenápadné konce, stejně jako začátky. Proto já začátek žral, usmíval se, užíval si toho, že v ruce držím další novou Zeměplochu. Problém však nastal, když se kniha nikam dál neposunula. Pořád malé skoky, spousta oddělených historek, ale žádný "velký příběh". A tak to bylo pořád a pořád a pořád až jsme došli na konec. Ano, některé odkazy, které mi přišli "podivné", či naopak "nápadně skrývané", se nakonec vysvětlily - v tom je Pratchett pořád borec - ale mnoho malých etud dohromady velký příběh nedalo. Děj byl tlačen, než že by se vyvíjel. Za mě bych navíc zdůraznil ne-eliánovitost Elánia a strašné tlačení na pilu u zdůrazňování oné "trpasličí fundamentálnosti" a naopak "skřetí integrace". Pratchett vždy zdůrazňoval problémy našeho světa jeho vlastním způsobem - to je na Zeměploše to skvělé - zde to již však bylo až nezeměplošské.

Každopádně knihu jsem přečetl a jsem za to více než rád. Zvláště, když po "páře" zbývá už jen poslední díl s Toničkou Bolavou :(


Hadati
Hadati
18.06.2023 4 z 5

Na Zeměploše nastal Věk páry. A ve středu tohoto nového pokroku v dopravě je opět Ankh-Morpork. Patricij tak má pro Vlahoše von Rosreta další úkol, a to vytvořit fungující systém železnic vedoucí z Ankh-Morporku až do Bjonku, hlavního města Uberwaldu. A z nevysvětlitelného důvodu na to Patricij moc spěchá.

Druhým tématem knihy je zde terorismus živící se xenofobií a zpátečnictvím, kdy těmito teroristy jsou krakové, kterým se nelíbí změny týkající se i trpaslíků, a kteří se rozhodnou zaútočit na symboly současného světového pokroku klikačky a železnici.

Také se zde pokračuje v pronikání skřetů do společnosti ostatních myslících humanoidů, kdy další skupinky skřetů se dostávají blíže k rovnoprávnosti s ostatními, kdy tomu vděčí svým schopnostem vhodných pro obsluhu klikaček a železnic.

I zde chybí nové zajímavé postavy, kdy vynálezce železnice Mandlík Štědrovka nemá žádné zajímavé vlastnosti. Je jakousi obdobou Rozšafína Ctibuma, pouze zaměřeného čistě jen na vláčky.

Naštěstí tu jsou staré známé postavy, které děj značně vylepšují. Již zmíněnému Vlahošovi dostatečně sekunduje Elánius, který více než dostatečně využívá svého titulu Tabulové služby a cejchu Přivolané temnoty. Vlahoš tu pak projde určitou proměnou, kdy kromě slov přiloží také ruku k dílu, když je nutné bojovat. Do jeho původního charakteru to sice moc nesedí, ale nedá se říct, že by to byl až tak velký do očí bijící nesmysl. Významnou roli tu pak má i Dolní král, který se musí v druhé polovině knihy dostat co nejrychleji zpět do Uberwaldu, aby čelil trpasličímu převratu.

Dlouhá cesta vlakem pak dost připomíná různé kovbojky a vlakové loupeže. Historicky založené čtenáře pak nejspíš napadne i myšlenka na cestu českých legionářů z rudoarmějci ovládaného Ruska do nově vzniklého Československa. I když si nemyslím, že by Pratchett při psaní tohoto románu na naše legionáře pomyslel.

Ty části knihy věnované vynálezu železnice pak jdou hezky postupně za sebou, tak trochu jako byste si četli jeden článek za druhým od jedné události posouvající tento vynález dále, k dalšímu milníku. A od jednoho milníku, k tomu dalšímu. Pozorujeme tak vývoj železnice na Zeměploše od výroby první lokomotivy až po dokončení železnice až do dalekého Uberwaldu. A zeměplošská civilizace se tak opět posune o velký kus dál.

Kyri
Kyri
16.05.2023 2 z 5

Asi jsem už na to stará. Nechytlo mě to.

Deia
Deia
09.02.2023 4 z 5

Každú ďalšiu časť série začínam čítať s obavami, že sa mi nebude páčiť. Niekedy sú oprávnené, niekedy nie a tentokrát neboli. Príbeh ma zaujal hneď od začiatku, všetko to riešenie okolo železnice, jej logistika, plánovanie koľajníc a podobne, mi prišlo prekvapivo zaujímavé. A Vlahoš von Rosret je pre mňa jedna z tých príjemnejších postáv. Je to miestami dosť dobrodružné, aj keď inými miestami to zas trochu stráca paru. A čo mi vadilo bolo tentokrát až príliš veľké množstvo autorových poznámok pod čiarou, ktoré ma pri čítaní dosť rušili a odvádzali pozornosť. Tiež sa mi spočiatku nepáčila dejová linka okolo nespokojných a buričských trpaslíkov, ale mala svoje opodstatnenie a nakoniec sa mi páčilo, že kam dospela a vlastne aj celé jej vyvrcholenie. Celkovo je to za mňa jeden z tých lepších príbehov zo Zeměplochy, ale tiež musím priznať, že som rada, že koniec série je za rohom.

NannyOgg24
NannyOgg24
09.11.2022 5 z 5

Přečteno poněkolikáté. Jak už jsem psala, knihy od Terryho Prattcheta miluji a můžu je číst stále. Každá je jiná, ale v každé jsou řešené věci běžného života s anglickým humorem a lehce nad věcí.

petr_
petr_
15.06.2022 5 z 5

Terry Prachett mě nemůže zklamat a pokud si potřebuji vylepšit náladu tak po jeho knížkách sáhnu, pokud se k nim dostanu. V této knize je magie málo, ale hodně šikovných lidí se svými siny a kosiny, kteří jsou potřeba k vytvoření železnice u které nesmí chybět ani Vlahoš jako katalyzátor všeho dění i když za tvrdého tlaku lorda Vewtinariho.
Do toho všeho vstoupí terotistická skupina trpaslíků a věřte, že děj dostane takový spád, že vám bude líto až se dostanete na konec knihy.
Ale to nevadí, protože autor takových knih napsal hodně. A já je ještě nepřečetl.

mia.com
mia.com
25.05.2022 5 z 5

Vlahos je jedna z mych nejoblibenejsich postav, po carodejkach me jeho pribehy bavi nejvice, takze za me spokojenost. Zase super dobrodruzstvi a spousta bezvadnych vedlejsich postav.

Bakana
Bakana
26.11.2021 3 z 5

Mám Pratchetta moc ráda. Je vtipný, má úžasnou fantazii a jeho knihy mě většinou úplně vtáhnou do děje.
Jenže tentokrát jsem se jaksi pořád nemohla začíst a trvalo to až do konce knihy. Možná je to proto, že se knížka točila okolo železnice, která mě nudí i v reálu, nebo se děj málo týkal mých oblíbených postav - nevím. Každopádně tentokrát Pratchettovi jen 3*, i když přiznávám, že je to hodně subjektivní hodnocení.

MichaelŠtorek
MichaelŠtorek
30.08.2021 5 z 5

Za sebe musím prohlásit že mám rád páně Pratchetovi knihy ve kterýchse vyskytuje jako jedna z hlavních postav Vlahoš, a neméně (možná i více) ty kde se vyskytuje starý dobrý Elánius. Už jen z toho musí být jasné že "Pod parou" pro mě téměř jistě nemohla skončit špatně.

lencin
lencin
29.09.2020 5 z 5

Poslední, 40.díl Úžasné Zeměplochy.
(2015)

AnoMANder
AnoMANder
25.08.2020 2 z 5

Toto moderní téma mi moc nesedlo, jsem konzervativec :) Chybělo mi tam více typického humoru a vtipných dialogů pana Pratchetta, více Hlídky, mágů a čarodějek :)
Přišlo mi to takové "ploché", děj se šinul stále stejným tempem, bez větších problémů se sunul ke šťastnému konci.
Plusové body za Vetinariho ve vlaku a odhalení trpasličího krále.

Luciefever
Luciefever
09.07.2020 2 z 5

Z počátku to trochu drhlo, pak ale Pratchett začal přidávat svou typickou slovní kolomaz na ty správné písty a táhla. A ručičky na budíkách mých osobních měřičů zábavy a zaujetí začaly ukazovat správné hodnoty:)

pampelišinka
pampelišinka
01.01.2020 5 z 5

Ačkoliv se často říká, že Pod parou už není ono, nesouhlasím - jde o jednu z mých nejoblíbenějších knih od Terryho Pratchetta.
Naprosto úžasný, vtipný a roztomilý příběh z průmyslové revoluce!

Mates84
Mates84
18.12.2019 5 z 5

Víc Vlahoše,víc Elania,víc hlídky!!!ach jo:(uz zadne nove dily:((((
,,Vlahos se obratil k Vetinarimu a rekl s nevyraznou tvari,,Jo, co vy na to..nacelniku?"

,,Vlahos vylestil svuj nejdokonalejsi usmev typu,,spolehnete se,hrob je proti me stara drbna"nasadil si ho a rozsvitil.

kalache
kalache
01.12.2019 4 z 5

...nějak se přestávám smát a jsem jenom zvědav...

Allys
Allys
05.08.2019 4 z 5

Zeměplochu milujem, ale tento diel mi prišiel, že patrí k tým slabším. Dej bol chvíľkami vtipný, ale chýbala mi tam nejaká väčšia zápletka a momenty prekvapenia. Kniha sa kľudne dala skrátiť, čítať 500 strán bolo únavné, vzhľadom k tomu, že sa tam toho dialo naozaj málo. Pri predošlých dieloch som sa naozaj nahlas zasmiala a teraz som mala čo robiť, aby som knihu dočítala. Chápem však, že autorov zdravotný stav už bol v dobe písania vážny a to sa zrejme odrazilo aj na týchto posledných dieloch. V každom prípade však Terrymu ďakujem za celú sériu a pri tom množstve kníh sa nedá ani čakať, že všetky sa budú každému páčiť rovnako :-)

MM1979
MM1979
26.01.2019 3 z 5

Tak i když je to úplná svatokrádež, tak musím konstatovat, že jsem se nebavil (určitě ne tak, jak sem čekal), buď už byla znát nemoc autora, nebo to někdo musel psát za něj... I když ne každému se musí líbit vše, tak tohle měla být plnohodnotná Úžasná Zeměplocha s Drahošem a Elániem, ale bylo to stejně slabé - jiné jako příběhy ze Zeměplochy nebo pro mě jako díly s čarodějkami.. Jak napsal jeden recenzent: „Pod parou se chová jako skutečná parní lokomotiva. Rozjíždí se pomalu, při brzdění hlasitě skřípe.“ Já bych dodal Ta jízda… Ta nestojí za to! Nechám si to v knihovně jen z úcty k autorovi a jako poslední 35 díl úžasné zeměplochy, abych nerušil celistvost série.

duben
duben
07.01.2019 2 z 5

K téhle knize jsem se odhodlával dlouho, asi 2 roky, přitom každou předchozí Zeměplochu jsem obvykle četl hned jak jsem ji donesl domů. Asi nějaká předtucha. I při čtení jsem se musel nutit to dočíst. Jako ne že by to nebylo úplně čtivé, ale nemělo to už tu jiskru, nadhled a lehký humor. Je to spíš takový soupis vzniku železnice, prakticky tam není žádná překážka k překonání a pokud je, tak se vlastně sama mile vyřeší, aby to moc nemusely dělat postavy nějak složitě. Měl jsem z toho pocit, hlavně tam naplácat co nejvíc oblíbených postav, představovat je nebudeme, všichni je znají a nakonec se všichni obejmou a budou se mít rádi. Bohužel zdravotní stav autora je na tom příběhu a způsobu psaní moc znát. Pro milovníky zeměplochy asi nutnost jakožto poslední kniha, nečekejte, že se budete nějak extra bavit.

Magrata15
Magrata15
13.11.2018 5 z 5

Opět skvělý a humorný příběh.