Úvod do etiky

Úvod do etiky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128889/uvod-do-etiky-128889.peg 4 23 5

Kniha vyjímá etiku z obecného rámce filozofie, zkoumá ji jako samostatné téma a uvádí tak čtenáře do základních filosofických problémů etiky. Znalost základních kategorií a terminologie této problematiky pak čtenáři umožní pochopit i etiky speciální, jakými jsou etika životního prostředí, etika ve zdravotnictví, sexuální etika.

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Zvon
Originální název:

Einführung in die Ethik , 1992


více info...

Přidat komentář
Emik87
Emik87
21.02.2024 4 z 5

I já se připojím k ostatním. Kniha je opravdu obtížná na přečtení, protože jazyk je takový krkolomný. Ale zato vysvětlovat umí autor dobře. Doporučuji číst po opravdu malých částech.

mirektrubak
mirektrubak
14.10.2021 4 z 5

Připojuji se k povzdechům dříve hodnotících čtenářů: jazyk publikace opravdu není vůbec vstřícný vůči laikům v oboru. Ale s tím se nejspíš nedá nic dělat, kniha jistě ani nechce předstírat, že by byla popularizační příručkou, takže nám nejde naproti a nic nám neulehčuje. A vzhledem k tomu, že v mém případě se text setkal s velmi nepoučeným čtenářem, čtení bylo dlouhé a namáhavé, často přerušované nutným doplňováním základních informací o jednotlivých filozofických směrech – a také cizích slov, na které jsem zde narazil vůbec poprvé nebylo málo.
Přesto jsem si četl se zaujetím a zájmem – pronikat do tajů tak složitého oboru jako je etika bylo rozhodně zajímavé a zajímavý byl i objektivně-vědecký pohled, který vyvažoval moji tendenci věřícího člověka zaměňovat si etiku s teologickou antropologií a morálkou.
A taky jsem se mohl dozvědět, jaký je rozdíl mezi teleologicky intencionalistickou a deontologicky neintencionalistickou morální teorií – no kdo by odolal? ;-)


karol.cadex
karol.cadex
23.10.2020 3 z 5

Asi se k němu budu několikrát ještě vracet. Ale rozhodně ne z vlastní vůle, jakožto ze studijních účelů. Dost jsem s Arnem válčila, nicméně zatím jsem neobjevila například pro Kantův kategorický imperativ lepší vysvětlení. Za mě je to těžká literatura, bohužel potřebná.

veronikahessy
veronikahessy
18.02.2018 2 z 5

Tuhle knihu jsme dostali jako základní doporučenou literaturu k předmětu ,,Etika." Jelikož se jednalo o nepovinný předmět, asi bych zvolila nějakou publikaci lehčí na pochopení. Zezačátku jsem sice byla nadšená,ale tak od nějaké třetí kapitoly jsem se ztrácela a nevěděla,o čem je řeč.

lord-artoo
lord-artoo
11.01.2014 4 z 5

Znamenitý úvod do fundamentální (nikoli speciální - na to pozor!) etiky s Arnovým šroubovaným stylem vyjadřování - ach, kdyby se tak od něj dokázal někdy oprostit.

Štítky knihy

etika úvod do ...

Autorovy další knížky

Arno Anzenbacher
rakouská, 1940
1990  86%Úvod do filozofie
1994  82%Úvod do etiky
2015  80%Křesťanská sociální etika: Úvod a principy

Kniha Úvod do etiky je v

Právě čtených1x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce24x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x