Uvnitř velryby a jiné eseje

Uvnitř velryby a jiné eseje https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20742/uvnitr-velryby-a-jine-eseje-CgJ-20742.jpg 5 44 5

Knížka Uvnitř velryby a jiné eseje nabízí výběr nejlepších esejů George Orwella, z nichž většina vychází u nás poprvé. Orwellovy eseje patří k vrcholným projevům anglického písemnictví a jakkoli jsou tematicky různorodé, vynořují se z nich dvě dominanty, kolem nichž vše ostatní krouží: tou první je Orwellovo umíněné a téměř zoufalé úsilí říkat pravdu, tou druhou je víra ve zdravý rozum a v lidskou slušnost. Z víry ve zdravý rozum se zrodil jak styl Orwellových esejů, tak i jeho úcta k obyčejnému faktu a jeho nenávist ke lži a lhaní. Nelhat jiným ani sám sobě, řídit se zdravým rozumem a být slušným člověkem – tak lze shrnout principy občana, spisovatele a esejisty George Orwella. Vše ostatní z nich přirozeně vyplývá.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje

Vydáno: , Atlantis
Originální název:

The Penguin Essays of George Orwell , 1952


více info...

Přidat komentář

Bakana
23.03.2021 4 z 5

Patřím ke generaci, která se toho o Orwellovi nestihla ve škole moc naučit. A překvapilo mě, kolik věcí jsem se o něm dozvěděla jen na základě čtení jeho esejí. No a hlavně mě překvapil jeho socialistický postoj. Komunismus sice odmítá coby totalitu (stačilo mu podívat se na Rusko, později už SSSR), ale jinak je to levičák jako poleno. Ne že bych mu to měla za zlé, působil na mě hluboce lidsky.
A jeho eseje? Hodně intelektuální, na mě některé až příliš, některé zaměřené na soudobou politiku (pro mě zajímavý vhled) a pár těch skutečně zajímavých (např. obhajoba anglické kuchyně mě velmi zaujala, ani jsem nevěděla, že Angličané mají tolik tradičních jídel :-)).

DeepSea21
20.10.2020 5 z 5

I Orwellovy eseje jsou skvělé. Dají se číst opakovaně a s každým přečtením objevíte něco nového.


Mimir
10.02.2019 5 z 5

Ak sa táto knižka dostane do rúk spisovateľskej duši, už spoločnosťou ocenenej alebo zatiaľ v skrytosti tvoriacej pre potešenie svoje a blízkych, povie si: Orwell mi hovorí zo srdca. Objaviť sa hneď v prvej úvahe s názvom: Prečo píšem, vo všetkých štyroch bodoch, ktoré autor uvádza ako odpovede, znamenalo pre mňa bezprostredné pochopenie. Ďalšie myšlienky už boli blahodárne, pretože posilňovali vzťah vzájomných sympatií - Smrť obesením nenechá nikoho chladným, Úvaha nad žabou obecnou a jej finálna myšlienka: " Planéta Zem stále ešte obieha okolo Slnka a ani diktátori, ani byrokrati, bárs s týmto procesom nesúhlasia, nie sú schopní ho zastaviť." je ako to už býva u Orwella zvykom, originálne nadčasová, a Spoveď recenzenta kníh je až nietzsche-ovsky úprimná a poučná v slovách: "Dokiaľ nemáte ku knihám nejaký profesionálny vzťah, neprídete na to, aké zlé väčšinou sú. Vo viac ako deviatich prípadoch z desiatich, by objektívna kritika znela: Táto kniha nemá žiadnu hodnotu." Vyjadril som sa len veľmi parciálne, a všetky eseje v tejto zbierke nesú svoje posolstvo a verím, že aj tie politické, ktoré mňa však osloviť nedokážu. Ak narazíte na túto knihu, vezmite si ju.

Mayanea
10.04.2013

„Řekneme-li o spisovateli, že je módní, skoro vždy máme na mysli, že ho obdivují lidé do třiceti let.“

Je to báječná kniha. Ale prozatím ji odložím, neboť kromě Dickense ostatní zmiňované autory nebo historické události a poměry neznám na takové úrovni, abych si mohla esej alespoň trochu užít.
Na přečtenou za patnáct let.

Skip
07.04.2012 5 z 5

Orwellovy eseje jsou napsány tak, že jim každý rozumí a nemusí být nutně cosi jako intelektuál. Dá se o nich diskutovat, můžete souhlasit i nesouhlasit, na některých místech jako by sám sobě odporoval, ale to může být jen můj subjektivní pocit. Témata esejů jsou různá: Literatura, politika, všední život, anglická společnost, ale také spisovatelé jako Charles Dickens, Rudyard Kipling, W. B. Yeats, Henry Miller a další. Každý si myslím najde to své téma, které ho zajímá. Především ale po sobě Orwell zanechal velmi zajímavé svědectví o jedné době v dějinách nejen anglických, ale svým způsobem i světových.

Štítky knihy

eseje

Autorovy další knížky

George Orwell (p)
anglická, 1903 - 1950
2000  91%Farma zvířat
2021  91%1984
2015  86%Na dně v Paříži a Londýně
2007  81%Válečný deník
2015  87%Hold Katalánsku

Kniha Uvnitř velryby a jiné eseje je v

Právě čtených1x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce25x
Chystám se číst46x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x