Uvězněni

Uvězněni https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225614/bmid_uvezneni-YYB-225614.jpg 4 51 22

Skupina českých novinářů se vydává na horskou chatu ve Švýcarských Alpách, aby zde oslavila silvestra. Oslavu však znemožní lavina, která hrozí, že chatu každým okamžikem zavalí. Jedinou možnou záchranu jim nabízí jeskyně Naděje, která v sobě ukrývá převýšení 700 metrů a šestnáct propastí, mezi nimiž je jedna z nejnebezpečnějších v celé oblasti - Dračí chřtán. I přes to všechno se vydávají na cestu vstříc téměř jisté smrti. V jejich stopách už jdou záchranáři. Podaří se jim dostat amatérské speleology ven živé? Sledujte hrdinské činy i zbabělé jednání, prolézejte úzkými chodbami a zdolávejte nebezpečné propasti, zažijte pocit beznaděje a sílu opravdového přátelství! ... celý text

Přidat komentář

Arev122
12.06.2022 4 z 5

Bylo to napínavé čtení, děj měl spád i napětí. Ale občas mi vše připadalo hodně nereálné, psychologie postav i chování v jeskyních v naprosté tmě.

mauglie
15.07.2021 2 z 5

Knížka, která ve mně zanechala hodně rozporuplnych pocitů. Oceňuji originální námět a prostředí, také přiblížení terminologie jeskynaru a záchranářů. Ale na druhou stranu stále hodně věcí nechápu a děj je občas trochu prepisknuty. Postavy se někdy chovají nelogicky az neuvěřitelně. Stále nechápu, proč se sakra vůbec vydali do jeskyně schovat. A proč vůbec jezdily s lidma, co nemají rádi do hor na silvestra... Za mě originální nápad, ale prostě psychologie postav pokulhává


Angelika92
03.04.2020 5 z 5

Jsem ráda, že jsem počkala. Počkala jsem si 6 let, abych tuto knihu přečetla. A přitom jsem ji celou dobu měla v knihovně. S osobním věnováním. Děkuji ti, že jsem jedna z postav. Myslím, že čekání takovou dobu stálo za to. Kniha je skvělá - není to sice můj žánr.

Kniha má skvělý děj, spád a dobře se čte. Nic se zbytečně nerozmazává a v polovině knihy jsem byla pohlcena dějem a nemohla jsem odtrhnout oči!

Arev122
02.12.2018 4 z 5

Kniha se mi líbila.Děj má spád, napětí a čte se velmi dobře. Samozřejmě je to román, tak je děj podle toho napsán.

Marekh
15.10.2018 3 z 5

Jedná se o první knihu (debut), kterou autorka napsala. Autorku jsem viděl na YouTube, kde povídala o Titanicu, na který je velká odbornice.

Námět knihy je zajímavý - skupina lidí je uvězněná v jeskyni a bojuje o záchranu svého života. Kniha mne moc neoslovila a popravdě řečeno jsem se někdy nudil. V knize se vyskytovalo poměrně hodně postav, někdy jsem se také trochu ztrácel v textu. Jiné okamžiky byly naopak napínavé a čtivé, autorka vysvětlila pojmy ze speleologie a také některé odborné věci, což se mi líbilo. Sympatickou postavou mi byl můj jmenovec - Marek, který mne v určitých chvílích připomínal. Uchovává také tajemství.. V knize jsou také vkládány zprávy z tiskové konference, kde se vyjadřují přeživší k prožitým událostem.

Kniha spíše zaujme čtenáře, kteří mají rádi knihy odehrávající se v prostředí jeskyně, ale bohužel mne kniha neoslovila natolik, jak bych si představoval.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Lidé překračují zákony přírody a myslí si, že jí budou diktovat pravidla, ale ona se zachová podle svého. Ji nezajímá, co si myslíme my. Rozzuřený pes hlídající dům tě také napadne, když mu vlezeš na jeho území, a je mu jedno, jestli jsi císař nebo generál.

Netrapte se minulostí, kterou už neovlivníte, a začněte myslet na budoucnost. Přijměte sám sebe takového, jaký jste, a neodsuzujte se. Jste Marek Sláma, který má své kvality a umí pomoct druhým. Jen musí dávat na sebe pozor.

Tadeus se drží myšlenky, že je mnohdy lepší raději nevědět, co nás čeká, protože bychom mohli snadno ztratit odvahu. Můžete být tisíckrát připraveni a najednou vás překvapí situace, s níž jste nepočítali.

Jak nedůležité a podřadné věci jsou lidé schopni řešit v takové situaci, stavět je jako základ a i přes řadu problémů, které kvůli tomu vyvstávají, na nich trvat! Přitom všechno závisí na něčem úplně jiném - na zdraví, lásce, toleranci a odpuštění.

martinaandulka
13.03.2018 5 z 5

Asi před 2 roky jsem jsi ji půjčila v knihovně a tak se mi líbila,že jsi ji objednala u autorky a mám ji s věnováním.Ráda jsem se vracela k napínavému ději,k postavám a jejich povahám.Je to kniha i na zamyšlení,že je správné poslouchat nařízení.

bibi70
23.02.2018 5 z 5

Knihu Uvězněni jsem četla v parném létě a mrazilo mě, tak sugestivně dokázala autorka popsat strastiplné putování skupinky lidí v bludišti podzemních jeskyní a jejich zoufalou snahu vyváznout a zachránit se. Je to kniha, od níž se člověk nemůže odtrhnout a až do konce čte se zatajeným dechem.

petym
23.06.2017 5 z 5

Tak tohle je velice napínavá kniha od začátku až po konec. Jeskyně skrývá spousty nebezpečí a ti co ji nemaj v úctě, těm veme život. Skupina novinářů co se snaží přežít. Doporučuji všem co mají rádi hory,jeskyně a dobrodružství.

Danago
30.04.2017 2 z 5

První knížka autorky Dany Šimkové.
Chvílemi mi přišla trochu nereálná a naivní. Postavy se v jeskyni chovaly jako na adrenalinovém zájezdu, dlouho byly až moc v pohodě. Výklady Jany o nickamínku , stalagmitech , plazivkách apod…. mi připadaly jako „nenásilné" poučení čtenáře o speleologii . Vše začíná být více napínavé v poslední třetině knihy, kdy se připojují záchranáři. Názor si musí udělat každý sám.

EvaKovarova
06.01.2017 5 z 5

Knížka byla super. Byla napínavá, dobrodružná a prostě skvělá

popeluška
20.11.2016 5 z 5

Kniha byla velmi napínavá......četla se velmi dobře a nedalo se od ní odejít :-) jen číst a číst a čekat s napětím jak vše nakonec dopadně. Už teď se moc a moc těším na další díl. Dala bych klidně deset hvězdiček kdyby to šlo :-)

Dany1006
18.11.2016

Kniha se mi líbila.

Daku
08.11.2016 4 z 5

Kniha má děj, který má spád a čte se dobře. Má zajímavý a nápaditý děj. Ale spousta věcí mi tam moc nesedělo. Pochybuju, že by někdo raději slavil silvestra s lidmi z práce, než s přátali a rodinou. Také bych chtěla vidět baterku, která vydrží svíti několik dní. Jak si může někdo rozbít hlavu, když na začátku všichni měli přilby? Jana, zkušená horolezkyně a neví, že na konci lana se dělá uzel, z důvodu, aby někdo nepřejel konec lana a nezřítil se dolů. Co používali za jistítko? Jistítka jsou konstruhována tak, aby se sama v případě potřeby zablokovala. Je potřeba je držet povolená, aby se dalo slaňvat. A určitě i další věci, mi nedávaly smysl.

Jasna007
28.07.2016

!!! SPOILER !!!

Dlouho jsem se rozhodovala u hodnocení. Tak přeci má 4 hvězdičky, ovšem s odřenýma ušima.
Přečteno za dva večery. Kniha byla napínavá, dobrý konec, co víc si přát.
V jedné části příběhy mi bylo opravdu špatně. Nevím jak vy, ale já když knihu čtu a tak si celý příběh představuji, jak vypadá prostředí, lidé, apod... A při smrti Anežky jsem se musela držet..
Ale také to byla asi nejdojemnější část knihy.

FishTailTea6
22.07.2016 3 z 5

K této knize jsem se dostala náhodou, když mě zaujala nově vycházející kniha "Útěk do Mombasy". Protože ale ráda začínám od začátku, rozhodla jsem se nejdříve přečíst tuto knihu.
Děj knihy ubíhá hned od první stránky velice svižně. Žádné zbytečné čekání a jde se na věc. Kniha je čtivá od začátku do konce. Jelikož nejsem horolezec a už vůbec ne speleolog, netroufám si odhadnout, do jaké míry jsou pasáže reálné, i když selským rozumem už mi to někdy přišlo až dost na hraně. Někdy jsem také měla problém s chováním některých lidí v krizových situacích (např. prchat po tmě nerovnou chodbou před netopýry mi přijde až skoro nemožné).
Kniha je docela příjemné, nenáročné, odpočinkové čtení. Nevím přesně proč, ale v průběhu čtení mě tak trochu připadalo, jako kdyby kniha vyzývala k zfilmování. Asi to bylo tím rychlým dějem a způsobem popisu chování jednotlivých osob.
Úplně na konci jsem si ještě vzpomněla na jednu věc. Jako náctiletá jsem četla útlé knížky od Christophera Pika (z edice Stopy hrůzy), a už je to hodně dávno, ale tou dobou na mě také tak odpočinkově působil jeho styl psaní.
Určitě se pokusím přečíst i pokračování...

mean4480
25.02.2016

Naprostá blbost. Zcela nereálné, amaterky napsané. Vyhozene penize a ztráta času tento brak.

Vlcacka
06.10.2015 3 z 5

Rande naslepo, které dopadlo lépe, než jsem čekala. Dobrodružná, nebezpečná a nezřídka tragická cesta skupiny českých novinářů do útrob švýcarské jeskyně mne po vlažném a drobet kostrbatém rozjezdu zaujala natolik, že jsem během tří dnů od koupě knihy do čtení investovala každou volnou chvilku. Sledujeme nejen strasti skupiny v útrobách hory, ale i záchranáře, co se snaží zvenčí pomoci. Přehršel jmen je prvně hodně matoucí, ale jak začnou postavy ubývat, je to s orientací lepší. A zhruba od sté stránky se děj valí jako lavina utržená ze svahu. Nejprokreslenější postavou je pochopitelně hlavní hrdinka Jana. Za co je potřeba autorce vyseknout pochvalu, je fakt, že Jana není žádná nedoktnutelná supermanka. I ji, ač má ze skupiny největší zkušenosti, cesta fatálně poznamená.
Nezbývá než se těšit na druhý díl, který, jak doufám, bude ještě lepší.
Za mne velmi silné tři hvězdy.

magnolia
11.04.2015 3 z 5

Kniha se dala přečíst, hned se jde do akce a napínavá byla též, ale byla jsem z toho množství chodeb a postav nějaká ubitá a vděčná za ukončení všech nesnází. Občas to bylo na hraně uvěřitelnosti, ale tak je to román a čtenáře, či čtenářky, si určitě najde. Navíc se v ní laik dozví i něco o speleologii a záchranářích (nakolik je to pravdivé zobrazení nedokážu posoudit).

R.A
22.03.2015 3 z 5

Čtivě napsaná naivně dramatická blbinka na deštivé nedělní odpoledne.

Marika Vanova
15.03.2015 5 z 5

Naprosto skvělá knížka. Těšila jsem se na každou volnou chvilku, kdy budu moci dál pozorovat "průběh cesty". Musím přiznat, že ze začátku mě hl. hrdinka trochu rozčilovala svou vážností, ale dál....
Pro čtenářskou výzvu 2015 si tuto knihu mohu dát do mnoha kategorií, ale píšu si ji do kolonky - kniha, která vás rozbrečela a to poprvé na 105. straně a pak ještě x.