Útěk ze Severní Koreje

Útěk ze Severní Koreje https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308667/bmid_utek-ze-severni-koreje-0L7-308667.jpg 4 27 7

Blaine Harden – autor bestseleru Útěk z Tábora 14 – vypráví strhující příběh o vzestupu Kim Ir-sena k moci a o mladém severokorejském stíhači, který se odvážil postavit se mu na odpor. V důsledku vývoje po druhé světové válce uvrhl Kim Ir-sen Severní Koreu do konfliktu se Spojenými státy, zatímco nejmladší stíhací pilot jeho vojenského letectva se pustil do velmi riskantní hry předstírání – a útěku. Jak Kim vyrůstal z role sovětské loutky a měnil se v bohorovného vládce, No Kum-sok předstíral, že svého Velkého vůdce miluje. Ovšem jen do chvíle, kdy sebral sovětské letadlo typu MiG-15 a odletěl s ním na americké letiště v Jižní Koreji. Aniž by tušil, že Američané za tento válečný letoun nabízeli peněžitou odměnu ve výši sto tisíc dolarů (což se v dnešní době rovná téměř jednomu milionu dolarů). Tato krádež – jen několik týdnů po ukončení korejské války v červenci roku 1953 – šokovala tehdejší svět a vyprovokovala Kima ke krvavé odvetě. Na základě dokumentů z čínských a ruských archivů, týkajících se role Maa a Stalina v nejasném vzestupu Kima, i na základě dokumentů zpravodajských služeb Spojených států a dalších vyšetřovacích spisů, předkládá Harden napínavý dobrodružný příběh a zcela nový způsob, jak chápat nejdéle přežívající totalitní stát na světě.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Great Leader and the Fighter Pilot , 2015


více info...

Přidat komentář

Horal123
05.03.2022 4 z 5

Dobře napsaná kniha, nabitá fakty o válce v Korei a o geopolitické situaci té doby. Popisuje Kim Irsenův strmý vzestup a jeho zrůdné praktiky aplikovaného stalinismu na jedné straně a příběh severokorejského pilota, který touží po životě ve svobodném světe, na straně druhé.Kniha není až tak emocionální jako jiný bestseler na tema KLDR Pchonjanská akvária, ale i tak je dobrá.

Simona814
16.11.2021 3 z 5

Zajímavý a dobře napsaný příběh. Vzpomínky od kluka až po dospělého chlapa. navíc se dozvídáme o situaci v Severní Koreji od okupace Japonskem a potom za Kim-Ir-Sena. Co mě, ale rušilo při čtení byly pravopisné chyby, přehozená písmena, chybějící písmena, chybějící slova ve větě, prostě špatná nebo žádná korektura textu.


stanislav0373
25.03.2021 4 z 5

Skvěle napsaný příběh nejen o korejské válce. Jako fanoušek M.A.S.H. jsem si to samozřejmě nemohl nechat ujít. Navíc, téma Severní Koreje je velice lákavé.

suricata
07.01.2021 5 z 5

Tohle je prostě jeden z nejneuvěřitelnějších přběhů, které jsem četl. Tohle je ten typ knihy, kdy hltáte každý další list. :) Pilot No Kum-sok mne fascinoval svou ryzí statečností, odvahou a neuvěřitelným smyslem pro čest a pravdu. Je to vlastně prototyp opravdového hrdiny. Líbí se mi i střídání rytmu vyprávění z pohledu pilota a z "pohledu" Kima, respektive režimu. // Šokovalo mne, kolik let musel pilot pan No, zažít a přetrpět neustálé výslechy ze strany USA. // Kniha mi doplnila "vzdělání" ohledně lepšího "pochopení" stavu toho, proč je Korea tam, kde je.

akamasu
03.01.2020

Za mě vynikající kniha.

druzickaster
13.05.2019 5 z 5

Za sebe, kniha byla mnohem, ale mnohem uvěřitelnější a čtivější než Útěk z tábora 14. A hlavně nejedná se jen o samotný útěk jako takový, ale autor zde celkem podrobně zmapoval situaci v Korei během 2. sv. války a v letech po ní za hrůzovlády pošahance jménem Kim-Ir-Sen, včetně intrik Stalinovského Ruska, Číny a Japonska. Ač je kniha z mého pohledu laděná trošičku tendnečně protirusky, i tak mě bavila a zhlt jsem ji za tuto dešťovou neděli. Na druhou stranu i celkem bez okolků popisuje americké okolky kolem odměny za Mig a tak dále. Jednoduše, pokud vás zajímá problém Korejského poloostrova a hlavně jeho severní části určitě sáhněte po této knize.

SilviaKovacikov
28.05.2018 5 z 5

Jedna z ďalších skvelých kníh o Severnej Korei, kde som sa dozvedela aj množstvo historických faktov. Nepatrí medzi tie najlepšie ani najnapínavejšie, ktoré som čítala, napriek tomu dávam 5 hviezdičiek za dokonalé spracovanie.

Štítky knihy

Severní Korea totalitní režimy

Autorovy další knížky

Blaine Harden
americká, 1952
2013  82%Útěk z tábora 14
2016  81%Útěk ze Severní Koreje

Kniha Útěk ze Severní Koreje je v

Právě čtených2x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce30x
Chystám se číst31x
Chci si koupit12x