Umrlčí cesta

Umrlčí cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295917/bmid_umrlci-cesta-0Y8-295917.jpg 4 822 241

Pokud byste někoho zabili, pamatovali byste si to. Nebo snad ne? Na opuštěnou pláž na hebridském ostrově Harris moře vyplaví neznámého muže. Je těžce podchlazený a sotva naživu. Neví, kdo je, ani jak se tam dostal. U sebe má mapu takzvané Umrlčí cesty. Netuší, kam ho zavede, ale ví, že se po ní musí vydat. Detektiv George Gunn vstupuje na břeh ostrůvku ležícího dvacet mil západně od Vnějších Hebrid se zlou předtuchou. Na skále tu byl nalezen muž utlučený k smrti a detektiv musí zjistit, kdo to udělal a proč. Dospívající dívka leží ve svém pokoji v Edinburghu a zoufale se snaží zjistit pravdu o smrti svého otce, průkopnického vědce. Čím víc se dozvídá o povaze jeho výzkumu, tím víc tuší, že za jeho zmizením stál někdo jiný. Umrlčí cesta sleduje tři nebezpečné cesty k šokující pravdě — a ke zjištění, že nevědomost nás může stát život.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Coffin Road , 2016


více info...

Přidat komentář

evask
26.11.2023 5 z 5

Jsem spokojená.

mila2411
01.11.2023 5 z 5

Další detektivka z Vnějších Hebrid a tam to vždycky stojí za to. Je to nejdřív takové pomalejší, ale pak už to jede. Závěr pravda snad až moc doslovně poučný, ale jinak super kniha.


Calinda
19.10.2023 3 z 5

Moje první setkání s autorem a nevím no... na knihu jsem dle recenzí těšila, ale jediné, co mě zaujalo, bylo nevlídné počasí a nehostinná krajina, ve které se příběh odehrává a oceňuji postavy, které se nechovaly nijak hloupě a nehrály mi na nervy. Na detektivku napětí nulové, musela jsem se přemlouvat, abych knihu neodložila hned na začátku, přišlo mi to hrozně utahané. V polovině mě to trochu chytlo, ale postupem času opět zklamání, příběh je celkem předvídatelný a téma mě nijak moc nezaujalo. Je mi to líto, ale pro mě je to ten typ knihy, u které po zavření už nevíte, o čem to bylo.

Rolada88
04.10.2023 5 z 5

Super čtení

musska
15.07.2023 5 z 5

Dlouho mi tu ležela.Nebyl důvod,pro mě jako stvořená, chovám včely a pracuju v laborce.K tomu brilantní vyprávění P.Maye,paráda.

VendulaB
14.07.2023 5 z 5

Další zajímavý příběh z pera skvělého autora. Stejně jako jindy - neuvěřitelně popsaná atmosféra místa. Tentokrát navíc i hrozná nejistota člověka, který ztratil paměť - to vše popsáno neuvěřitelně živě, děsivě a uvěřitelně. Četbu jsem si moc užila.

NannyOgg24
10.06.2023 5 z 5

Dobře napsané, nečekaný závěr. Moc se mi detektivky od Petera Maye líbí. I přes mírně pochmurný děj.

Luigi1
24.05.2023 5 z 5

Podle mě děj výborný zápletka vynikající

simona8022
23.05.2023 5 z 5

Tak ta se četla sama. Výborné téma ztráty paměti. Samotná zápletka za mě trochu moc vykonstruovaná a závěr sentimentální, ale to na 5 hvězdách tentokrát neubírá (ač stále jedna skutečnost nehraje, nicméně nebudu prozrazovat). Hebridy a letmé zmínění hlavní postavy trilogie z Lewisu krásně s touto výbornou sérií propojují.

Vilma232
21.05.2023 4 z 5

Naposloucháno, takže jedna hvězdička je pro pana Dvořáka. Pátrání člověka bez paměti po vlastní totožnosti a minulosti bylo napínavé, vědecké motivy zajímavé, ale zbytečně rozsáhlé a postava dcery mi nepřišla uvěřitelná ani trochu..

luci78
19.05.2023 5 z 5

Tak tohle byla opravdu super kniha. Úplně mě chytla, kdybych mohla, přečtu ji jedním dechem. Navíc úžasné napsané, různé propletence. Trochu mě zaskočilo velmi rychle rozuzlení,ale všechno do sebe krásné zapadlo. Řadim ji mezi knihy, které mohu jendoznačně doporučit.

borupet
15.01.2023 4 z 5

Příběh se zajímavou zápletkou z oblíbeného prostředí skotských ostrovů. Mám ráda knížky s vědeckým podtextem. Genetický výzkum včel je hodně zajímavé téma, zejména ve spojení s udržitelností planety. Nechyběly barvité popisy neobyčejného prostředí, jak jsme u autora zvyklí. Určitě doporučuji k přečtení. Trilogie z ostrova Lewis ale nasadila příliš vysokou laťku, kterou se touto knihou překonat nepodařilo.

Marek82
21.12.2022 4 z 5

Navnadený Lewiskou trilógiou som sa pustil do tejto knihy a hlavne prvá polovica mi ju v mnohom pripomínala. Pán Dvořák v spojení s opismi Hebrid je jednoducho trademarkom série a bavilo by ma to počúvať, aj keby čítal cestovný poriadok trajektov zo Stornoway. Pocity muža bez pamäti v tvrdom prostredí Hebrid sú vykreslené výborne. V momente, ako prichádza na scénu druhá línia príbehu s premúdrelou Karen, ktorá má možno pripomínať Larssonovu Lisbeth Salanderovu, umelecký dojem šiel o triedu nižšie. Rovnako celá enviro linka pôsobí oproti strate pamäti hlavného hrdinu umelo a neuveriteľne. Záveru kvitujem naozaj dôkladné vysvetlenie zápletky, aj keď niektore logické kotrmelce ostali nepovšimnuté. Bohužiaľ príbeh zráža dole istá dávka naivity v technických pasážach pátrania. Je vidno, že P. May je viac doma v opisoch prostredia, ako vo svete sociálnych médií a modernej techniky. Oproti Lewiskej trilógii je to o stupeň horšie, na druhej strane pre fanúšika Hebrid ide o stále slušné počúvanie, ktoré neľutujem. Opäť som si naštudoval niečo o majáku a jeho stratených strážcoch, odporúčam pozrieť wikipediu aj kvôli reálnym fotkám ostrova a prostredia.

Metla
09.12.2022 4 z 5

Peter May má ohromný dar vytrhnout čtenáře z místa, kde si právě čte (nebo poslouchá) a již po několika větách jej přenést na ostrovy Lewis, Harris a další vzdálené lokality. Je úplně jedno, že jste tam nikdy nebyli - autor vám prostředí popíše dokonale, aniž by byl přehnaně popisný; představivost se rozjede na plné obrátky a jste tam. Když se k tomu přidají živoucí postavy a zajímavá zápletka, je zaděláno na výborný román. Hvězda dolů za fakt, že určité drobečky prozradí mnoho podstatného z příběhu zbytečně dlouho dopředu a něco bylo kapku přitažené za pačesy. Každopádně je těch zdejších +/- 85% zcela zasloužených. Čtvrtá kniha, kterou jsem od pana Maye četla a zase téměř nadšení, nejspíš bych si tohoto spisovatele měla konečně přidat mezi oblíbené.

BarkaS
26.11.2022 4 z 5

Trochu pomalejší rozjezd, ale celkově super čtení. Zajímavá zápletka, dobře vykreslená atmosféra místa, jen dějová linka detektiva byla trochu plytká, ale budiž. Já bych to takhle dobře nenapsala :D. Doporučuji.

Maanna
25.07.2022 4 z 5

Základní zápletka se ztrátou paměti (byť již v literatuře značně profláklá) byla fajn, pocity hrdiny byly v tomhle ohledu více než uvěřitelné. Ale tempo knihy a zápletky nebyly úplně vyvážené, možná by tu méně bylo více - především méně Karen, která má být údajně geniální teenager, ale většinou se chová jako pitomá pipka, kterou nikdo nepoučil, že nemá věřit cizím lidem, zvlášť když jí všichni kolem říkají, že se plete do situace, kde jde o život... Také slabší bylo tentokrát působení vyšetřovatelů - to, že podezřelému ani nezabavili počítač, mi přišlo dost podezřelé... No, ale budiž. May totiž znovu uplatnil svou silnou stránkou, kterou je skvělá schopnost zachycovat prostředí a jeho proměny, tím vždy posouvá své knihy nad průměr a ani tady nezklamal.

AndulinaU
18.07.2022 5 z 5

Za mě dost zajímavý námět knížky. První půlka se trochu vlekla, druhá se dost rozjela a začala se rozplétat zápletka. Bavilo mě přemýšlet spolu s hlavní postavou o tom, co se děje.

Čmeláček
02.06.2022 5 z 5

May umí opravdu dobře psát. Kniha je výborná a čtivá.

Leat
13.05.2022 4 z 5

Nejsem milovník trillerů nebo detektivek, kde je moc mrtvých a kde jsou brutální vraždy. Tady se vražda stane, ale jde to. Detektivka pro ty, kteří nechtějí moc krve, vražd a brutalitu.

Schary
19.04.2022 4 z 5

Kniha se opět dobře četla. Příběh má několik linek: muž, kterého vyplavilo moře, se záhadnou ztrátou paměti, protivná puberťačka, které zemřel otec a dokonce i starý známý detektiv Gunn, který se objevil i ve skvělé trilogii Ostrov Lewis. Navrch toho mrtvola na opuštěném ostrově, několik včelých úlů, nelítostné prostředí Vnějších Hebrid a pěkná detektivka je na světě