Umenie pretekať v daždi

Umenie pretekať v daždi https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119849/bmid_umenie-pretekat-v-dazdi-uEE-119849.jpg 4 141 39

Už ste sa niekedy zadívali na svojho psa a položili si otázku, či sa v jeho očiach nezračí hlbšie posolstvo? Umenie pretekať v daždi je pútavý a dojemný príbeh nezvyčajnej rodiny, ktorá sa takmer rozpadla, ale zachránil ju jej najmúdrejší a najvernejší člen – pes Enzo Enzo vie, že sa odlišuje od ostatných psov. Je pravda, že nemá protistojné palce a občas mu zíde na um, že najlepšia vec na svete je naháňať vtáky, no inak sa takmer vo všetkom podobá na človeka. Enzo počúva svojho pána, automobilového pretekára Dennyho, a prostredníctvom neho nahliadne do zložitého sveta ľudí. Z ustavičných a nečakaných zvratov pochopí, že v živote, podobne ako v automobilových pretekoch, automaticky nevyhráva ten, kto ide najrýchlejšie. V predvečer svojej smrti Enzo sumarizuje svoj život a spomína si, čo všetko prežil v kruhu milovanej rodiny. Rozpamätáva sa na Dennyho obete, bolestnú stratu Dennyho manželky Eve a traumatizujúci boj o získanie Zoe z rúk jej manipulátorských starých rodičov. Enzo beží za svetlom a vrúcne dúfa, že sa znova vráti na zem ako človek s hladkou pokožkou, no zároveň vie, že aj keby sa mu to nesplnilo, vyhral beh za záchranu rodiny. Román Umenie pretekať v daždi si získal v USA takú obľubu, že spoločnosť Universal Picture kúpila práva na jeho sfilmovanie. V hlavnej úlohe by sa mal objaviť Patrick Dempsey.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Art of Racing In the Rain , 2008


více info...

Datr1
Datr1
07.03.2024 4 z 5

Také jsem čekala humor, který tam byl opravdu poskrovnu, ale je to pěkný dojemný příběh.

kusma
kusma
09.01.2024 3 z 5

Čekala jsem něco jiného, víc vtipného. Byl to ale smutný přiběh vyprávěný přechytralým psem. Chybělo mi tam víc toho psa, byl to spíš lidský vypravěč v psím těle. Za mne průměrná kniha, která mě příliš neoslovila. Příběh by byl možná zajímavější, kdyby ho vyprávěli lidské postavy, některé jejich postoje by mě docela zajímaly.


gambinka87
gambinka87
03.11.2023 5 z 5

"Přečteno" jako audiokniha - skvěle namluvená. Nebyla jsem tedy jako těhotná matka malého dítěte, která zrovna přišla kvůli rakovině o maminku, jako vhodný čtenář této kniha. Byla to jedna velká depka a úsměvných příhod tam bylo jen poskrovnu oproti smutku a křivdy. I ten happyend byl takový hořkosladký, ale přesto, kniha se četla lehce, vyprávění bylo sympatické a byla to taková typická americká "pejskovka" :-)

Luigi1
Luigi1
19.05.2023 5 z 5

Zajímavé příběhy pejsků které se mi moc líbily

Tamirai
Tamirai
15.04.2023 5 z 5

Úžasná kniha. Výnimočný príbeh, ktorý chytí za srdce. Ak vás baví motor-šport a máte aspoň nejaký vzťah k zvieratám - psíkom, tak skúste siahnuť po tejto knihe. Možno si aj poplačete a rozhodne sa vám zapíše do srdca. Je to veľmi pekný príbeh.

Viopes
Viopes
16.01.2023 5 z 5

Knihu mi doporučila kamarádka. Koupila jsem ji v bazaru, sice ne z Databáze knih, ale přeci jen z bazaru, tak si ji dávám do výzvy. Pro mne jako pejskaře to byl velký útok na emoce. Přes první stránky jsem se, pro přívaly slz, nemohla dostat. Příběh jsem si nakonec užila jako relax čtení na chalupě. Ale chápu, že kniha není pro všechny.

Termaap
Termaap
29.05.2022 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha v podání Jana Vlasáka. Jeho interpretaci hodnotím na jedničku, možná i s hvězdičkou:).

Před dvěma lety mě naprosto uhranul Gump, takže když jsem narazila na příběh Enza, který je také vyprávěný z psího pohledu, koupila jsem ji. Přestože mě Gump dostal více, Enzo mi také přirostl k srdci a kniha jako celek se mi líbila moc.

Bavilo mě přirovnávání životních peripetií k závodní jízdě (některé si ukládám do paměti) a naopak mě hodně dráždila ta nespravedlnost, kterou musel Denny zakoušet. Jestli takový Denny na světě opravdu někde přebývá, budu moc ráda, pokud se nám připlete do cesty životem. Samozřejmě i s Enzou:).

dagmar7365
dagmar7365
03.05.2022 3 z 5

Odhlédnu-li od toho, kdo byl vypravěčem celého příběhu, pak se jedná o poměrně tuctový příběh založený na ždímání emocí, jedno oko nezůstane suché. Co dává knize punc originálnosti je vypravěč Enzo, který tomu dává psí pohled. Ze začátku to fungovalo výborně a bylo to opravdu originální, bohužel s přibývajícími stránkami se psí pohled vytrácel...škoda. Ale jako odpočinkové čtení, proč ne.

Eeper242
Eeper242
19.04.2022 5 z 5

Musím povedať že je to poučná kniha o živote. Páči sami. Vrelo Odporúčam každému a
nezabudnite: Auto smeruje tam, kam smerujú vaše oči. :)

andrii24
andrii24
14.03.2022

Za psího počasí, v kalužích života. Nemyslet na slzy, i když pár se jich spustí. Zvlhne nejeden kapesník. Bez pesimismu hledět, hledat utěšující slunečník, s pestrými pruhy.

Alena_S
Alena_S
14.03.2022 3 z 5

Na jednu stranu krásné; tuším, co chtěl "básník říci", a Enzo je fakt sympatický hafan. Ale na mě až moc bezmoci. Postavy se perou se situacemi, z nichž jim nemůže pomoct ani jiný člověk "zvenčí", natož pes. A představte si, že na to koukáte z podlahy, dávno víte, kam co povede, a nemůžete s tím udělat ani haf. :-( Kéž se příště fakt už narodí jako člověk.

soupik2012
soupik2012
01.08.2021 3 z 5

Měla jsem opravdu velikou radost, když vyšla audiokniha této knihy, protože mám stále v živé paměti Gump – pes, který naučil lidi žít. Bohužel příběhu v této knize nevěřím. Je značně předvídatelný a dost plytký. Myslím si, že by příběh vyzněl daleko lépe, kdyby ho vyprávěl místo psa Denny. Ještě bych přidala druhou dějovou linku s myšlenkovými pochody rodičů Evy a byla by z toho kniha podle mého gusta. Pan Stein se snaží tlačit na city, ale na mě to tentokrát vůbec nezabíralo. Přitom mám podobné příběhy moc ráda, ale musím jim věřit. Audiokniha je načtena dobře a načetl jí pan Jan Vlasák.

adela2230
adela2230
18.01.2021 5 z 5

Dojemný příběh, který je i vtipně napsaný. Člověk znající psi se v hlavní postavě určitě najde.

evik_svistik
evik_svistik
23.10.2020 4 z 5

Dojemné, milé, mě jako pejskaři se to líbilo moc, čtenáři, který k pejskům nemá větší vztah, to asi moc neřekne.

lucka1998
lucka1998
06.10.2020 5 z 5

Popis života rodiny psem, výborný a dojemný příběh který určitě zaujme. Enzo popisuje život svého pána, a následný boj svého pána o dceru. Kniha je výborná k zamyšlení...
Bude se líbit i lidem kteří se zajímají o auta a o automobilové závody. Doporučuji, ke knize se určitě vrátím.

ivana02
ivana02
01.05.2020 3 z 5

Kniha, resp. pejsek, nepopisuje ani tak psí život, jako spíš příběh hlavního hrdiny. Velké části jsou věnované popisům automobilových závodů, ty jsem pak už přeskakovala. Pokud by to byl skutečný příběh, ještě bych to zkousla, ale příběh byl prvoplánovaně dojemný. Kdo čeká příběh o psu, bude zklamaný.

bruntal
bruntal
14.04.2020 5 z 5

Hluboce dojemný příběh, který se dotkne i těch, kterým psi či automobilové závody nic moc neříkají.

Ďumbierka
Ďumbierka
27.02.2020 5 z 5

Dokonalé! Nádherné, smutné, kruté a plné lásky a nádeje zároveň.
Enzove myšlienky by som si dala vypísať na plagáty... Bol taký múdry, láskavý, verný a zároveň vtipný. Pri čítaní som často sledovala toho môjho chlpáča ❤️.
Záver knihy, mi ako psíčkarke spôsobili celkom solídny záchvat plaču, s tým musíte rátať a zároveň som sa opäť usmievala a kývala hlavou, aká je to pravda. Táto kniha je skvost. Som rada, že ju mám doma a po rokoch sa k nej opäť vrátim. To viem!
Kapitolu 58, budem čítať vždy so slzami v očiach a s nádejou v srdci.

alnahu
alnahu
25.02.2020 5 z 5

Nádherný ,smutný příběh o velkém přátelství mezi psem a jeho pánem.Příběh nám vypráví pes Enza ,kterého jeho páníček Denny bere sebou i na automobilové závody.Příběh plný lásky ,citu ,smutku ,krutosti a hádek .A proto si pes Enza přeje, aby se po své smrti vrátil na svět ,jako člověk.Tuto knihu jsem si vybrala do výzvy a vřele ji doporučuji k přečtení.

Nikusha
Nikusha
17.01.2020 4 z 5

No teda, čekala jsem, že to bude veselá knížka, ale opak je pravdou. Skoro po celou dobu četby jsem cítila lítost, smutek...no od té doby co mám dceru jsem nějaká přecitlivělá :D