Umění války

Umění války https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62258/bmid_umeni-valky-myT-62258.jpg 4 62 12

Dva čínské traktáty pojednávající o zásadách taktiky a strategie, které platí nejen v armádě, ale též v obchodě nebo v osobním životě. Je až k nevíře, že zásady a metody konfrontace s protivníkem z dávných dob a ze vzdálené civilizace lze s úspěchem použít i v dnešní době. Umění války od Sun-c' a Způsoby boje od Sun Pina představují soubor doporučení a rad pro každého, kdo vede skupinu lidí, čelí výzvám a bojuje za sebe i své podřízené. Nauka, která tvoří obsah této knihy, nevyžaduje žádnou vědeckou průpravu a je přístupná všem čtenářům. Slova čínských mudrců jsou doplněna komentářem, který objasňuje obtížnější pasáže, popisem situačního kontextu a náměty, jak je aplikovat v každodenním životě. O účinnosti nadčasových čínských nauk vědí asijští politici, byznysmani a vojevůdci už dva a půl tisíce let. Ve 20. století po prohrané válce ve Vietnamu se o ní přesvědčily i Spojené státy, kde se nauka Sun-c' a Sun Pina už několik desetiletí vykládá na vojenských vysokých školách. Ovládnutí účinné strategie je užitečné nejen ve válce, ale také v každodenním životě. Nauku Sun-c' lze použít při jednání, vymáhání pohledávek, v marketingu, reklamě, sportu, v konkurenčním boji, při řízení kolektivu nebo obraně vlastních zájmů.... celý text

Přidat komentář

wally
27.05.2023 5 z 5

Krásná kniha jak fyzicky, tak četbou... Alespoň jednou jsem si ji chtěl přečíst a mám splněno. Chvílemi jsem si připadal, že čtu básně a nejvíc mne zaujalo, jak tyto staré strategické úvahy jsou stále aktuální a dle mého laického pohledu použitelné...

n.ezn.amy
31.03.2022 5 z 5

Mistr Sun byl vojenským stratégem v Číně v provincii Wu. V této knize pojednává o strategii boje, vedení války, využívání výhod krajiny, správné motivace vojska apod. Velmi zajímavé dílo, ve kterém jsem např. poznal chyby, které udělali husité v bitvě U Lipan a díky kterému prohráli.


Jackline5
01.03.2022 5 z 5

Jedná se o nejnovější překlad pana Oldřicha Krále.
Na rozdíl od knihy: Mistr Sun o válečném umění / Mistr Sun o básnickém umění
zde chybí pouze básnické zpracování pana Koláře.
Proč se pan Král rozhodl oddělit tato dvě díla od sebe zmiňuje v úvodu, spolu se známými fakty o mistru Sunovi.
Překlady Sunových traktátů jsou na každé straně doplněny kaligrafiemi, což knize dodává ten správný nádech Asie. Dojem umocňuje i krásná Japonská vazba.

capricorn__
23.11.2020 5 z 5

Hodně nadčasová knížka - sice je kvůli jazyku docela obtížné ji přelouskat, ale moc se mi líbí přesah do každodenního života. Nakonec i ten použitý jazyk je docela fajn, když si na něj člověk zvykne. Je to jedna z knih, které můžete číst pořád a vždycky v ní najde něco nového.

tra-my5156
10.10.2020 3 z 5

Vojenská strategie rodiny Sun je jedinečným návodem, jak přežít a bojovat sami se sebou. Ve své době se jednalo o nadčasové dílo, které je plně oslovován svoji půvabností až v dnešním globalizovaném světě.

hellena1523
01.08.2020 5 z 5

Jsem ráda, že jsem se ke knize dostala až coby odrostlejší, protože mám pocit, že mé mladší, nedej Bůh pubertální, já by ji nedocenilo. Takřka všechny myšlenky jsou natolik zažité a léty prověřené, že máte zpočátku pocit, že vám kniha nic nového nedá, ovšem nezapomínejme na to, že je časem prověřená, a právě zažitost těch hlavních myšlenek je tím největším důkazem její síly.
Pokud k této publikace přistupujeme jako k příručce "Jak vyhrát válku", pak je částečně za zenitem, to jistě. Ovšem pokud ji vnímáme jako filozofické dílo, jež nám má pomoci přežít s čistým štítem v prohnilém světě, může se opravdu stát čtenářovou "biblí". Asi je jasné, že nevyhrajeme každý boj, ale můžeme se sami na sebe podívat do zrcadla s vědomím, že si stojíme za svými hodnotami, svými rozhodnutími.
Strategie lze uvést do praxe v práci, při komunikaci nebo ve vztahu (a to i za předpokladu, že právě nevedete válku Roseových).
Doporučuji především těm čtenářům, kteří už mají leccos odžito a třeba hledají nový směr, potřebují nakopnout, pohnout se z místa.

E_Lan
23.07.2020 2 z 5

Pro mě velké zklamání a vlastně takový úlet. Je to stará kniha, část mouder je použitelná i dnes, část ale totálně ne, protože společnost se dnes chová a vnímá vedení zcela jinak. Vlastně mě kniha donutila k několika zamyšlení, ale že by mě posunula dále, to určitě ne.

Balsekar
15.09.2019 odpad!

Z recenze ke knize: "Strategie, které platí nejen v armádě, ale též v obchodě nebo v osobním životě..." ??

Měl jsem asi přehnaná očekávání (na základě velmi vysokého hodnocení zde), ale opravdu krom vojevůdců a agresivních manažerů... mě nenapadá, komu by mohlo být umění boje, lsti, taktizování na podkladě slabých míst protivníka apod. dobré.

"Zapálit ležení s vojáky," ... "metat oheň proti nepříteli" WTF?!

lik009
17.05.2015 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, ve které najdete mnoho poučnó a rad pro život. Určitě stojí za přečtení.

Ikkju
21.01.2014

Knihu mám natištěnou na zadních stranách formulářů z JE Temelín (tzv. Temoš), kamarád který mi jí daroval jí četl na směnách, podle situace k sobě obrácenou buď textem nebo revizemi svarů a podobných věcí...

martinkaLLL
05.05.2013 1 z 5

Takovej návod o tom,jak jít do války a jak válčit. Nemám ráda války a proto tomu nemohu dát dobré hodnocení. Nezáživná kniha. Jediné co mě zaujalo je způsob, jakým je kniha psaná.

kamibe
04.03.2012

O této knize jsem nejprve slyšela od Jonha Huntera, který na TEDu ve svém vystoupení popisuje, jak se svými čtvťáky hraje Hru na světový mír. Takhle bychom měli učit naše děti ve školách! Pokud se tu může uvést odkaz, píšu ho:
http://www.ted.com/talks/lang/cs/john_hunter_on_the_world_peace_game.html
Knihu samotnou jsem ještě nečetla, ale co nejdříve to udělám.

Štítky knihy

filozofie vojenství

Autoři knihy

Sun-c'
čínská, -544 - -496
Sun Pin
čínská, ? - 316

Kniha Umění války je v

Právě čtených2x
Přečtených90x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce46x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x