Úkol pro šaška

Úkol pro šaška https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299514/bmid_ukol-pro-saska-t46-299514.jpg 5 158 61

Podrychtář Václav série

< 4. díl >

V Čechách nastává před husitskými bouřemi v letech 1402–1403 dramatická situace. Král Václav IV. je svým bratrem Zikmundem zbaven vlády a nakonec uvězněn ve Vídni, zemi drancují kočovní Kumáni a zároveň probíhá občanská válka mezi stoupenci Václava a Zikmunda. Podrychtář Václav od Černého koně je novou městskou radou zbaven úřadu. Nenese to vůbec dobře, ale nakonec může přijmout nabídku Bratrstva obruče a kladiva, které ho chce vyslat do Vídně. Tam se má pokusit za pomoci králova šaška Kotrmelce, řádového rytíře Bohuňka a bývalých biřiců osvobodit krále.... celý text

S.sidi
S.sidi
14.03.2024 5 z 5

Tak tahle série je lepší a lepší. Tentokrát se většina příběhu odehrává na cestách a ve Vídni. Moc se mi líbil hudební doprovod. Za mě doporučuji a pustím se do poslouchání dalšího dílu.

Switch
Switch
18.01.2024 5 z 5

Po přečtení Žebrákovi pomsty jsem se těšil na další díl. Příběh podrychtáře Václava nabral jiný směr a ocitl se při plnění úkolu v cizí krajině. O to ušlechtilejší byl jeho cíl, kterého se zhostil plný odhodlání. Skvělý příběh zasazený do naší historie. Opět nechyběl humor, napětí i zajímavé rozplétání detektivní zápletky. Knihu vřele doporučuji a těším se na další počin z pera pana Hrdličky. Kniha se opět četla úplně sama a bylo těžké ji odložit.


hana1039
hana1039
21.12.2023 5 z 5

Audiokniha:
Perfektní poslech,i krásné písničky k tomu příběhu pasovaly... čtenář/posluchač si může skoro,, živě,, představovat,jak se kdysi žilo a tak jsem se dozvěděla, že v tu dobu byl dokončen i pražský orloj, jestli jsem to dobře pochopila...

Le Chat
Le Chat
27.05.2023 5 z 5

Tak toto setkání s podrychtářem Václavem a magistrem Šebkem bylo jiné, což ale rozhodně neznamená, že by se mi kniha nelíbila. Právě naopak. Uděluji 5 hvězdiček, doporučuji a hned se pustím do Pouti oběšenců. ;-)

Dani5a
Dani5a
23.05.2023 5 z 5

Další z velice čtivých knih od pana Hrdličky. Václav od Černého koně je zbaven svého úřadu, což nese těžce. Přijímá úkol od Bratrstva obruče a kladiva a vydává se do Vídně.

J0hn
J0hn
23.04.2023 5 z 5

Musím dát plný počet. kniha je napsána vtipně, audiokniha namluvena bezchybně. Navíc mi přijde přijde, že období vlády Václava IV je poslední dobou oblíbenější než kdy dříve.

Luis_Lambo
Luis_Lambo
21.04.2023 5 z 5

Zatím nejlepší ze všech dílů. Jarek a Magister Šebek tomu dávají správné grády :-D

TomHr
TomHr
17.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Příběh se odehrává na pozadí řádné porce politiky: od sporů královských bratří přes změny u pražského dvora až po pletichy na Staroměstské radnici. Král Václav je unesen do Vídně, zemí táhnou Zikmundovi Kumáni. Neklidná doba nesvědčí podrychtáři Václavovi, který je zbaven svého úřadu, ovšem časté přepady kupců a formanů nesvědčí ani obchodu. Kramář Kříž vkládá naděje na obnovení přísunu zboží a financí do pokusu o osvobození krále Václava a v jeho návratu do Prahy. Kdo jiný by se úkolu měl zhostit než Václav už-ne-podrychtář? A tak sledujeme výsadek hrdinů na nepřátelské území a špionážnědiverzní akci, kořeněnou notnou dávkou humoru.
Václav se nakonec dočká a za své zásluhy je znovu potvrzen v úřadu podrychtáře, přestože podle své dobré ženy Kateřiny by měl pomýšlet na mnohem vyšší postavení, dokonce snad u královského dvora. Jenomže když ono je výnosných úřadů tak málo a zájemců o prebendy nepočítaně!

drakamena
drakamena
18.11.2022 3 z 5

Tato kniha se mi nelíbila až tolik jako ty předchozí. Začátek a konec, které se odehrávaly v Praze, byly skvělé, jenže střed ve Vídni se dost táhl, chyběly tam ty nejzábavnější postavy - kupříkladu Manda Tandléřka, se kterou jsme se setkali aspoň na konci! - a navíc problémy, které svojí hloupostí, leností a opilectvím způsobovali magistr Šebek a Vohnout mi časem začaly vadit, nepřipadaly mi humorné. Chápu, že ti dva nikdy nebyli nejostřejší tužky v penále, ale tady už se mi to zdálo přes čáru. Škoda.

marlowe
marlowe
07.11.2022 5 z 5

Já mám pro podrychtáře Václava od Černého koně prostě slabost. Opět výborné. A tak – podobně jako u předešlých dílů – uděluji celé té partičce ze Starého Města pražského plný počet hvězd.

DuncanIdaho
DuncanIdaho
10.08.2022 5 z 5

I přesto, že dějem kniha odlišuje ostatním knihám série, je to zajímavé a zábavné čtení.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
26.07.2022 4 z 5

Vídeňské dobrodružství a částečně road story vyvedly tento díl ze Starého města Pražského velikého. A kupodivu to opět fungovalo, známé postavy se chovaly podle své letory, to si, čtenářové, pište, a nově se objevivší doplňovaly rozehranou partii o záchranu královské svobody. Často jsem si při čtení vzpomněla na Wericha a forbínu o šašcích (šašek řekl králi pravdu, král ho za to nakop, protože za pravdu se vždycky platí kopancem, to je mezinárodně uznávaná valuta). Ještě že ti králové ty věrně šašky mají, že.
Závěrem, je to tuze povedená série a pustím se i do dalšího dílu.

18LenkA12
18LenkA12
17.07.2022 5 z 5

Další skvělá knížka od pana Hrdličky. Tentokrát je znázorněna nelehká doba bojů a zmatků v království českém. V tomto díle je krásně poukázané jak důležitá je trpělivost a schopnost se ztratit v davu. Úkol pro šaška je jasně říkající titul, že i ten obyčejný šašek na dvoře může sehrát důležitou roli v rozhodujících chvílích. Knihu plně doporučuji.

Vesmich
Vesmich
17.07.2022 5 z 5

Po čase jsem se zase vrátila k Václavovi a znovu si připomněla, jak skvěle je to napsané, jak mimořádně se to čte a jak plasticky to všechno vystupuje z té knihy, že si vždycky říkám - takhle přesně to bylo! Pobyt celé kumpanie ve Vídni je navíc plný kulinářských zážitků a po celou dobu jsem toužila jít si někam dát pečené koleno!

kruppe
kruppe
27.05.2022 5 z 5

Podrychtář Václav od Černého koně dopodrychtářoval. Václav dokraloval a ta Liška ryšavá si v Čechách dělá co chce. Ale toho bohdá nebude, aby podrychtář z boje utíkal. Je třeba ze schlíplého Petra Kolomazníka udělat pořádného Wohnouta, je třeba vysvobodit Šebka z podpantoflu a udělat pořádek ve Vídni, ať si ti Habsburkové moc nemyslí. A proto úřadu zbavený podrychtář míří pod kladivem a obručí na exkurzi do Vídně, aby pomohl zachránit krále. K dobře známým postavám se přidává nová, šaškovská a je to jen ku prospěchu. Je výborně napsaná. Vlastně tak trochu nahrazuje hašteření mezi Václavem a Kateřinou :)
V audioknize i se zpěvy pana Fridricha.
PS. Nečtěte a neposlouchejte nalačno, hrozí Pavlovův reflex!!!

katallinka
katallinka
14.05.2022 5 z 5

Tato kniha se od předchozích liší místem, kde se děj odehrává a tentokrát Václav pouze nevyšetřuje, ale příběh mě opět moc bavil. Navíc jsem si moc užila i historické souvislosti, zase jsem se něco nového dozvěděla. Poslouchala jsem jako audioknihu a hudební doprovod šaška byl skvělý. Moc doporučuji.

tereza1198
tereza1198
17.04.2022 4 z 5

Časy jsou těžké a podrychtář je nucen opustit úřad a vzít úplně jiný úkol. Kniha byla oživena několika dobrými postavami, ale zase chybí Kateřina. Kniha opět skvělá, ale raději mám známé prostředí Prahy.

Mufka
Mufka
05.03.2022 4 z 5

Tuto knihu jsem poslouchala v její audioverzi, ale protože mám dost naposlouchaných Vondruškových knih, začátek mi připadal strašně táhlý, bez akce, se spoustou popisů reálií, které jsou ale asi nutné pro vhled do situace. Později už to bylo lepší a mělo to spád, jsem ráda, že jsem si ji poslechla a příběh mě zaujal.

Jaruš7
Jaruš7
03.03.2022 5 z 5

Posílám do nebe velký dík za další dílko co rozdává hřejivé potěšení a historické zajímavosti.
Láme se století ze XIV na XV a dva roky poté v matičce Praze se rozezněl div té doby, pražský Orloj.
Král Václav IV. je se svým bratrem Zikmundem ve při.
Podrychtář Václav se svou známou partou dělají společnost královskému šaškovi, jenž vzal na sebe nebezpečný úkol.

Citace:" Po tvém nevhodném chování, nevím.
Jakýmpak nevhodným chování. Dyť tam ten kluk stál, jako ta ženská za jeden lot. A teď je hrdina."
" O tak levné harapanně jsem ještě neslyšel", podivil se písař Jan ...
"To je ta, co se proměnila v solnej sloup," upřesnil Magistr.
"Ach tak, ty myslíš Lotovu ženu. Tak ta, ale pokud je mi známo za lot nechodila."
Jan se smál ještě dlouho poté, co mu Magistr ukázal záda. "

Citace:" Člověče pomni, že hlavou zeď neprorazíš, zvláště když v ní nic nemáš."

Audiokniha, opět skvěle načtená, skýtající laskavý humor a v historických reálií nelehké doby v bratrské řevnivosti.
Super dílko.

pingu1
pingu1
26.01.2022 4 z 5

Tento čtvrtý díl se mi líbil o trochu méně, než tři předchozí. Nicméně čte se velmi dobře a v sérii budu pokračovat :-)