Válečníci bouře

Válečníci bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304176/bmid_valecnici-boure-2be-304176.jpg 5 193 28

Saské kroniky série

< 9. díl >

Uhtred se ocitá v situaci, která nemá snadné řešení. Je nucen rozhodovat se mezi svým rodem a loajalitou, mezi osobními ambicemi a povinnostmi k saskému světu. Syn Alfreda velikého Edward vládne spolu se svou sestrou Ǣthelflaed Wessexu, Mercii a Východní Anglii. Všude kolem jsou však seveřané, věčně připravení bojovat nejen o dobrou půdu, ale také vylupovat bohatá opatství a podnikat drancířské nájezdy. Severní Mercii ovládá z pevné bašty opevněného Chesteru největší saský válečník Uhtred z Bebanburgu. Nápor seveřanů však sílí a dochází k tomu, že do Mercie vtrhnou z Irska Norové, vedení Ragnallem Ivarsonem. Jejich náporu, umocněnému spojením s Northumbrijci, je schopen čelit pouze Uhtred, neboť Edward i Ǣthelflaed se navzdory vzrůstající hrozbě zdráhají vyjít z bezpečí svých pevností. Mohou však Uhtredovi věřit, když jeho dcera je ženou Ivarsonova bratra?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Warriors of the Storm , 2015


více info...

Přidat komentář

Deia
25.01.2024 4 z 5

Mne sa táto séria veľmi páči a konkrétne táto časť sa mi čítala snáď ešte lepšie ako predchádzajúce. Od začiatku sú tu nejaké potýčky, ktoré sú síce také isté ako predtým, ale mňa to stále baví. Neustále sa tu niečo deje, ešte aj Brida, Uhtredova prvá milenka sa vracia (veľkolepo) na scénu. A aj keď je Uhtred už starý, nebráni mu to v tom, aby sa nepriateľom postavil v štítovej hradbe, či v tom, aby všetko brilantne naplánoval. Škoda, že jeho syn, tiež Uhtred, nedostal viac priestoru. Aj keď objaví sa jeho druhý syn, pôvodný Uhtred (občas je to zmätočné :D), za okolností, ktoré asi nikto nečakal. Veru, stále ma to poriadne baví a teším sa na ďalšie časti, už sa pomaly blížime do finále.

yerry
30.11.2023 4 z 5

Ako autor sám pripúšťa, v tomto románe je opäť viac fikcie ako príbehov založených na skutočných udalostiach. Jadrom tohto dielu je vpád Ragnalla Ivarsona (Nóra z Írska) do Mercie, ktorý je vlastne bratom Sigtryggra Ivarsona, ktorý je zasa Uhtredovým zaťom. Uhtred by teda mal byť spojencom sekery proti sekere.

Viac ma tu však zaujala postava Bridy (prvej Uhtredovej milenky). Jej účinkovanie sa od vysielaného seriálu o dosť odlišuje. V knihe už hraje len a len veľmi temnú postavu. Možno realistickejšie ako v seriáli, nakoľko tam síce tiež podstúpi temnú cestu, ale nie až takúto. V konečnom dôsledku v knihe je to jedna z najnegatívnejších postáv. Jej dejová linka ma trochu sklamala. Čo do rozsahu aj dejovo.

Samozrejme nechýbajú boje v štítovej hradbe a ani Uhtred nikomu nič nedaruje napriek svojmu veku. Okrem Mercie zavítaš aj do Northumbrie, asi už tušíš prečo.

Ani tento diel sa už opäť príliš nelíši od autorových zaužívaných stereotypov ale to ani veľmi nevadí. Wyrd bið full ãræd.


OlafSveinsson
04.12.2021 5 z 5

Je jedno, kolik nepřátel už Uhtred ve službách saských vládců porazil. Za mořem se najde vždy velký válečník, který povede muže aby se zmocnili dobré anglické půdy. A když se noví vetřelci spolčují se starými nepřáteli nezbývá než proti nim bojovat spíš lstí než hrubou silou.

Alizon
10.01.2021 5 z 5

Tuhle serii proste miluji. A i kdyz by clovek rekl, ze se po case musi boje ve stitove hradbe omrzet, opak je pravdou. Stranky opet ubyvaly samy .... a hned se vrham na dalsi dil - Uthred miri na sever a akce bude urcite opet vice nez dost. V tomto dile se objevi "stara znama Brida" - vdova po Ragnarovi a Uthredova prvni milenka - ale takovy navrat jsem opravdu necekala.

Hotovson
03.09.2020 5 z 5

Ono by se dalo snadno říct, že je to už 9. díl série a všechno je tak trochu stejný a pořád se opakuje. Bitvy, štítový hradby, rozpolcený lebky a lámání kostí, dobývání a bránění pevností, neustálej souboj víry atd. Ale ono je to fakt i teď prostě dobrý a skvěle napsaný a člověk musí číst dál a dál, aby se dověděl, jak to dopadne.

A vypadá to, že se v dalšim díle konečně podíváme na bitvu o Bebbanburg!

Luigi1
30.05.2020 5 z 5

Není nic lepšího než číst tak skvělé knihy

Aileena
29.04.2020 4 z 5

Oproti dvěma předchozím dílům možná trochu pomalejší spád, ale stále velmi čtivé s napínavým závěrem. Nechybí akce ani vtip, pan Cornwell je mistrem svého řemesla. Těším se na další díl.

Daduška
05.11.2019 5 z 5

Skvělá scéna s Bridou, pořád mě to baví.

Igor1311
11.09.2019 5 z 5

Opäť raz skvelý, ale že skvelý, aj keď už starší Uhtred. Väčší priestor sa dáva jeho deťom a konečne sa čo to dozvedáme o Finanovi.

LiberX
26.04.2019 5 z 5

Nevěřte zkazkám zlovolných věrozvěstů. Devátý díl ani v nejmenším neztrácí dech, je originální a plný nečekaných i silných momentů. A co, že je Uthred v boji možná až příliš neohrožený a sil má jako za mlada. Takový už osud (knižních) hrdinů zkrátka bývá.

Francois17
17.11.2018 5 z 5

Výborný díl. Děj plný zvratů, plný dobrodružných zápletek. Rozhodně patří mezi ty lepší díly série.

Atlantis
29.10.2018 3 z 5

Uhtred se nám začíná poměrně velice rychle vyčerpávat. A to jak po fyzické stránce, tak po té dějové. Válečníci bouře nenabídnou vůbec nic nového. Nenarazíte opravdu na nic, co jsme v této sérii dosud neviděli. A nejhorší na tom je, že to přiznává i sám autor. Postavy totiž velice často pronášejí věty typu: "Je to úplně stejné jako XY" nebo "Tady už jsme bojovali s YZ". První polovina je úplná vata, kterou když přeskočíte, nepřijdete naprosto o nic. Nepřeháním, schválně vyzkoušejte.

Finn69
17.07.2018 5 z 5

Uhtred z Bebbanburgu, to je sázka na jistotu. Vracím se k němu po cca třech letech devátým dílem a opět mě nezklamal, ba naopak. Tahle série má všechno, co je třeba - atmosféru, silné postavy a příběh, historické reálie, prostě jedna z mých nejoblíbenějších.
A jelikož desátý díl už vyšel česky a letos má vyjít v originále jedenáctý, nějaký čas si to ještě můžu užívat :-)

francouz
17.12.2017 4 z 5

No tak vítej zpátky Uthrede. Ano je to stále stejná jízda jako na začátku, ale dám za pravdu níže uvedeným komentářům, že první knihy nám poskytovaly daleko více překvapujících zvratů, než je tomu nyní. A sám velký Uthred nám samozřejmě stárne, takže jsem zvědav jestli se mu podaří přetavit svůj sen ve skutečnost.
Jinak je kniha nacpaná tím, co od ní většina milovníků historických knížek očekává, takže se ani na chvilku nenudíte.

bertrand
10.11.2017 3 z 5

Šmankote, tak už pan Uthred zase vyjíždí. Jelikož už jsem s ním absolvoval dlouhou pouť, zpovzdálí sledovanou panem Sharpem, musím si pozvdechnout: Cornwell to píše snad přes kopírák, jenom občas vymění jména, reálie a promíchá papíry, aby se neřeklo. Tentokrát je snad vložil rovnou do pračky, tak se to tu hemží zvraty, přičemž stačí pevně uchopit vazbu, neboť pan Uthred nás tím provede, napětí se není třeba oddávat. Boj ve štítové hradbě, který mi o pár knih dříve hnal adrenalin do krve už mě nechává také netečným... jenom nezúčastněně pozoruju poletující usekané ruce a vyhřezlá střeva... mohl se aspoň Cornwell namáhat nám popsat, co s hlavním supermanem dělá v boji a životě stáří... jestli ho zpomaluje či mu bere dech v souboji s mladšími...další už nečtu (ale vím, že stejně budu)...Nicméně na co si vlastně stěžovat: je to jako se rozčilovat, že Batman a Tarzan jsou pořád ve stejném věku a formě...

druzickaster
28.10.2017 5 z 5

Fakt krutá doba. Tak se jdu mrknout na závěr tohoto životního příběhu pohana bojujícího za ukřížovaného boha.

kalache
10.08.2017 5 z 5

...pořád stejné a kupodivu lepší a lepší.Asi stárneme s Uhtredem...

Richie1
03.07.2017 5 z 5

Boje Sasů s vikingskými nájezdníky neustávají a Uhtred je opět ve středu dění. Děj se zdá být opakováním předchozích dobrodružstvích, závěr byl trochu předvídatelný - ale stále to je mimořádně příjemné čtení, které nádherně přiblíží historickou dobu rané Anglie. 90%

čef
11.06.2017 5 z 5

Všude kolem jsem viděl jen štíty, vousaté tváře, čepele zbraní a muže, kteří řvali a vrčeli jako divá zvěř a z úst plných krve plivali zuby. Také však stále milovali svoje ženy a ženy milovali své muže. Někdy se však láska změní v čirou nenávist. Taková je to skvělá kniha a celá série. Vzhůru na Bebbanburg!

Alma-Nacida
05.03.2017 4 z 5

Tak jo, Uthred je stále Uthredem, a vzhledem k jeho takřka kmetovskému věku bych mu přála, aby v dalším díle už konečně dobyl Bebbanburg. :) Uvidíme; uznávám, že první díly byly lepší a překvapivější, ale možná je to i tím, že už Uthreda "znám" docela dlouho. Rozhodně si další díl zase přečtu. :)