Údolí včel

Údolí včel https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28513/bmid_udoli-vcel-nXc-28513.jpg 4 336 65

Baladická novela se odehrává v druhé polovině třináctého století. Líčí životní střet dvou přátel a křižáků Ondřeje z Vlkova a Armina von Heide. Scénář k stejnojmennému filmu Františka Vláčila (1967) napsal Vladimír Körner o deset let dříve než novelu.

Přidat komentář

MartaPear
24.01.2024 5 z 5

Stejnojmenný film považuji za jeden z nejlepších, co jsem kdy viděla - nejméně už tak asi 15x a kniha je asi předloha. Při jejím čtení jsem každý odstavec, každou situaci viděla v duchu obrazem. A k tomu také filmové lokace na Kuklově a okolí. Škoda, že nejde dát víc hvězdiček:-)

vendy246
24.01.2024 5 z 5

Nádherná knížka o životě na slovanském venkově za časů ranného křesťanství, kdy ještě pohanské zvyky a pověry prostupovaly každým pórem. Krutý řád křižáků bojujících o spásu duše, která chce být volná a žít a příběh, ve kterém se tyto dva světy střetávají.
"Nejkratší cesta je cestou nejzrádnější, příliš láká k cíli"
"Včely jsou jako lidé ... také se bojí neštěstí"


konicekbily
27.12.2023 5 z 5

Moc hezky napsaný příběh ze středověku. Hodně knih o rytířích jsem přečetl, většinou byl oslavován jejich podíl na " udržení víry" a pomoci křesťanských panovníkům a pánům s nastolením pořádku a vítám tento trochu jiný obraz. Kniha k zamyšlení o tom, kdy se myšlenky míjí s reálným životem. Film jsem neviděl.

Araso
27.10.2023 4 z 5

Život si s Ondřejem zahrál neuvěřitelnou hru... kniha o touze, slibu a povinnosti.

Miborrow
28.08.2023

Co je to svatý slib? Co je to být tím, kým jsme? Život si s Ondřejem moc nehrál. Teprve, když otevřel oči, zahlédl světlo naděje, které mu ukázalo svobodný svět, ve kterém může žít. Ztratil matku, rodinu, sebe sama, svou ženu a nakonec i přítele... Kniha je čtivá, stránky rychle utíkají, postavy jsou krásně vyobrazeny, krásná atmosféra krajiny, která před Vámi vystupuje a Vy se ocitáte na paloučku plném včel.

Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Miluju tuhle knihu i skvělý film F. Vláčila.

ddkk
24.08.2023 5 z 5

Znovu jsem se vrátila do Vlkova i Malborku, znovu jsem zažívala osudy mladého Ondřeje. Tentokrát jako audioknihu ve skvělé interpretaci Jana Kačera, někdejšího představitele Armina von Heide v nezapomenutelném Vláčilově filmu...

Poetická atmosféra s bzukotem včel, cvrkotem cvrčků a šuměním kvíčalích křídel a současně drsná realita a brutalita řádu, který nic neodpouští...je čirá radost číst či poslouchat Körnerův příběh, tak sugestivní a napsaný tak znamenitým jazykem!

Nemůžu než znovu doporučit.

esfinge
07.01.2023 5 z 5

Nádherný baladicky příběh. Přečteno za dva večery. Jde o knihu, kde vnímáte přes hrůzu doby touhu a nadeji, ale zároveň víte, že doba byla krutá a neodpouštělo se.

Ajinka126
07.01.2023 2 z 5

Tohle mi nesedlo. Sloh působí vznešeně a poeticky, ale ten obsah a sdělení mi možná uniklo, nebo v tom neumím vidět nic víc než náboženský blábol (omlouvám se všem). Mým největěím problém bylo absolutní odosbnění od postav a vývoj děje byl na mě zbrklý. Šup, šup a vše je jinak. Ani divadelní kulisy se nezmění tak rychle.

sabina5156
23.12.2022 4 z 5

Ke knize jsem se dostala skrze Markétu Lazarovou. Údolí včel je ovšem ještě o stupeň kvalitnější film i kniha. Ač se příběh odehrává v období hlubokého středověku, z příběhu je cítit teplo a naděje. Čte se velice dobře. Mě osobně děj zaujal, jelikož náboženská tématika (především pak kritika) jsou mi velice blízké. Touha jedince osvobodit se z okovů náboženstvím svázané společnosti. Člověk vychováván přísnou mantrou jediného boha se rozhodne, že jeho svoboda a vůle mají svou hodnotu, za kterou je ochoten bojovat.

GreenMagritte
15.12.2022 5 z 5

Tuhle knihu vidím jako filmová políčka, vybavuji si před sebou Jana Kačera a Petra Čepka jako rytíře německého řádu. Cítím surovost středověkého příběhu i něžnost přírody a včel. Vidím překrásné černobílé filmové záběry, postavy a situace, které se vryjí do paměti... Poslouchám hlas Jana Kačera a příběh ve mně ožívá. Je to baladický příběh o chlapci, který chtěl žít. Je to příběh vyprávěný úsporným jazykem, bez sebestředného spisovatelského rozmachu, a přece plný nádherných obrazů, jakož i kruté středověké atmosféry.
.
Údolí včel vzniklo jako kniha až o 12 let později než film od Františka Vláčila. Vladimír Körner psal většinou scénáře, které později přetavil do literárních děl. Film i knihu mohu jedině doporučit, najdete v ní netypické středověké téma.

Isew
30.10.2022 5 z 5

Film Údolí včel jsem viděla, když mi bylo třináct. Byl to tak silný zážitek, že mi z paměti nikdy nevymizel a čas od času jsem si na něj vzpomněla. O mnoho let později jsem se dostala ke knize. Myslela jsem si, že film nemůže překonat. Nepřekonala. To ale neznamená, že to není pětihvězdičková záležitost. Jen ten film v režii Františka Vláčila je dokonalý. Po opětovném shlédnutí filmu musím konstatovat, že je to pro mě nejlepší český film, který kdy byl natočený. Klobouk dolů před Vladimírem Körnerem i Františkem Vláčilem. Kongeniální záležitost.

Kabuky
21.07.2022 5 z 5

Výborné čtení, krásná čeština.

m_martina
02.07.2022 5 z 5

Krásným jazykem napsaná kniha, také hodně smutná a depresivní. Film jsem neviděla, ale možná se na něj někdy podívám.

jan.para
24.04.2022 3 z 5

Kniha je spíše lehce rozepsaný scénář z filmu.

ujira
23.01.2022 5 z 5

Vladimír Körner je znamenitý vypravěč.

evineckY
27.11.2021 3 z 5

Tentokrát knize ublížím, ale netrefila se mi do nálady.
Proč nečtu anotaci?
Chtěla jsem poslouchat něco pěkného při pečení perníčků a
spíše jsem v depresi. Určitě jí dám ještě šanci, ale do vánoc určitě ne.
Audiokniha byla moc pěkně načtená.

georginaa
10.09.2021 4 z 5

Nejdříve jsem viděla film a později jsem se dostala ke knize. Můžu říct, že se mi to líbilo obojí. Atmosféra té doby byla fascinující. Co všechno člověk musí psychicky zvládnout, sáhnout si na dno, jak se porvat se společenstvím, která má svá pravidla a vy chcete odbočit. Jak bylo řečeno pan Vláčil uměl natočit a pan Körner napodobit historickou dobu.

zazvorek
11.07.2021 4 z 5

Novela na mě působila spíš jako lehce rozvedený scénář filmu, což odpovídá tomu, že vyšla až po jeho natočení. Z filmu jsem si pamatovala spíš obrazy než příběh, Vláčil je režisér mojí duše. Körner mi zase začíná velice sedět jako autor, výběr prostředí i způsob vyprávění u jeho knih dost oceňuji, oproti Zániku samoty Berhof tu ale vystupovala na povrch moc ta "filmovost", nebo mi tu zkrátka něco docela malého chybělo (snad ten delší rozsah?). Každopádně z fanatismu řádového rytíře slušně mrazí a středověk rozhodně není žádná idylická pohádka.

ruthan
26.04.2021 2 z 5

Myslim, ze tohle asi nadchne jen tech par krestanu co u nas zustali a resi sve zabomysi problemy, nebo pseudointelektualy. Ja vim, ze toho v cechach moc nemame, ale tohle je strasne prenecovane dilo, to same film, ktery na tom sel, tezko postavit o moc lepsi - kde nic neni ani filmar nebere.
Kdyz tam neni ta pribehova kvalita, tak se ji aspon nekteri snazi najit v pouziti cestiny, ale o toho jsou spis basnicky.