U štěstí dam

U štěstí dam https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44835/bmid_u-stesti-dam-r2O-44835.jpg 4 148 24

Románový příběh prodavačky z obchodního domu v Paříži. Na pozadí hospodářské problematiky Zola zobrazuje klíčení lásky v srdci mladé, prosté a hluboce citově založené dívky, prodavačky velkého módního pařížského domu k majiteli obchodního domu, jejímu zaměstnavateli. Svou lásku prožívá hrdinka v prostředí, kde flirt a chvilkové milostné vzplanutí jsou všední věcí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Au Bonheur des Dames , 1883


více info...

Přidat komentář

maryzka
31.05.2021 2 z 5

Sice na takový lásky nejsem, ale Zola mě překvapil tím, že v tomto románě psal takovou obchodnickou revoluci, která tkvěla v tom, že majitel dělal prodejní akce nebo prodával levněji tak, že ničil malé obchůdky.

laura
23.11.2020 5 z 5

Krásný, romantický příběh vznikající lásky mezi chudou venkovskou dívkou Denisou a majitelem jednoho z největších obchodních domů v Paříži.

Moc krásné! Jemné, protkané laskavostí hlavní hrdinky, rivalitou prodavaček, neustálým konkurenčním bojem (je vidět, že se toho za ty roky zase tolik nezměnilo), intrikami, pomluvami, ale i čistotou, odvahou a láskou. Láskou, která se krůček po krůčku nenápadně přibližuje, přehlížena, opomíjena, potlačována - a přesto vítězící...

Moc se mi to líbilo. Nádherný příběh, který si jednou ráda přečtu znovu...


Andi
10.11.2020 4 z 5

Zhruba před 10 lety jsem četla Zabijáka v rámci povinné četby ve škole, pamatuji se jak mě velmi překvapila čtivost dílka, dokonce jsem se i začetla. Nana už tak zajímavá nebyla, každopádně styl psaní autora je mi sympatický, U štěstí dam jsem četla společně se svou sestřenkou, děj byl zajímavý a poutavý. Ale trpěla jsem tím jak málo dobrých postav tam bylo.

Slůník
18.07.2019 4 z 5

Barvité popisy chodu obrovského obchoďáku potěší všechny shopaholiky ????

evask
11.05.2019 5 z 5

Zola prokázal výborné znalosti vedení obchodního domu, člově by věřil, že pracoval jako ředitel, přinejmenším jako prodavač někde v textilu. Téma konkurenčního boje - stále aktuální. A jednání, charakter postav románu, to taky odpovídá současnosti. Snad jen ta Denisa je tak slušná, obětavá, hodná a solidní, takovou čistou duši už dnes nepotkáme.
Zola je Pan spisovatel.

Sarhem
31.10.2017 5 z 5

První kniha, kterou jsem od Zoly četla a můžu říct, že mě dostala a navnadila na další jeho díla. Kniha je čtivá, nadčasová a příběh Denisy a Moureta je hezky romantický. Denisa rozbíjí předsudky o tom, jak by měla vypadat mladá žena, která chce něčeho dosáhnout, ale na druhou stranu mi vadilo, že je víceméně pasivní a není průbojná. A Mouret... Charismatický chlapík, kterého jsem si zamilovala. I proslulé Zolovy popisy míst a okolí nebyly nudné. Za mě naprosto skvělá kniha.

Katranis
03.07.2017 5 z 5

Romantika v krajce zašitá, protknutá nití oddělující vrstvy jedné švadlenky a jednoho majitele obchodního domu uprostřed kouzelné Paříže. První obchodní centrum, kde vzkvetla skutečná láska nejen k brokátovým látkám.

MaxK
21.05.2017

Pokud jste si mysleli, že mnohé dnešní obchodnické triky a marketingové akce jsou výdobytkem nedávné doby, budete vyvedeni z omylu. Velké reklamní akce, prodávání pod cenou, likvidace malých specializovaných obchodníků, cenové války, uspořádání obchodního domu tak, abyste museli projít kolem zboží, které koupit nechcete a mnozí ho pak koupí, rozdávání balonků zdarma dětem pro nalákání jejich rodičů ke koupím, celé dny strávené v obchodním domě, nesmyslné utrácení vedoucí až ke zruinování domácích rozpočtů, to vše Zola popsal již v roce 1883.

venora
15.02.2017 5 z 5

tady bych asi dala i šest hvězdiček, kdyby to šlo. Velmi čtivé, ale hlavně neuvěřitelně nadčasové, popis vzniku a rozmachu obchodu takřka v dnešním stylu. Mouret s zákazníky, resp. zákaznicemi, skvěle pracuje a vždy je dostane tam, kde je chce mít. Oba hrdinové byli sympatičtí, asi si v nich každý může najít to svoje, i když hlavním hrdinou tohoto příběhu je spíš samotný obchodní dům.

ivousekk
03.02.2017 3 z 5

Knížka mi zprostředkovala skvělý pohled do života v Paříži ke konci 19. století. A především do života obchodního domu. Velice mě překvapilo, jak už před 150 lety skvěle pan Mouret pracoval se zákazníky, tedy hlavně se zákaznicemi :), jak si je připoutal a už nepustil. Neskutečně propracovaný marketing, který určitě mnoho lidí pracujících právě v marketingu překvapí.
Hodně zajímavý byl i pohled do života lidí, do jejich pracovních vztahů (docela peklo), tak do vztahů osobních (hooodně uvolněných).
A co se týče Denisy, ta holka mě pěkně rozčilovala. Kolikrát jsem měla chuť jí dát pár facek, ať už se konečně probere, ať je víc rázná, průbojnější, sebevědomější. Osobně stydlivé, zakřiknuté, uťápnuté, bázlivé, šedé myši nemusím, proto pro mne nebyla hrdinkou, se kterou bych se ztotožnila. A proto jsem ani nechápala, že po ní Mouret tak šílel.
Také bych ubrala na množství popisu, pro mne ho bylo opravdu hodně. Ale i přesto bylo kniha zajímavá a určitě stojí za přečtení.

Skarcen
01.01.2017 5 z 5

Nejkrásnější kniha. Zola čtenáře drží jako Mouret své zákaznice ve Štěstí dam. Denisa je milá dívka, která dokazuje, že dívky nemusí vypadat, jako by vypadly z časáku, aby něčeho dosáhly a byly i respektovány. No a Mouret...charismatický a atraktivní osoba, ve který si každý najde něco, kvůli čemu si ho zamiluje.
Jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Zola se rozhodně zařazuje do mé tabulky TOP spisovatelů a nemůžu se dočkat, až od něj přečtu více skvostů.

Adelix
27.12.2016 5 z 5

Ze školy si pamatuju Zolu jako naturalistu, který umí barvitě popsat mrtvolu (viz Nana), což není úplně to, co bych vyhledávala. Ale tento příběh je z jiného soudku - prostředí obchodu s látkami a měnící se Paříže v 19.století, do toho romantika jak blázen... Je to kniha, ke které se ráda vracím.

yoseff
21.09.2016 5 z 5

Naprosto nadčasová, skvělá kniha. Zola opět nezklamal. 130 let stará kniha........neuvěřitelný.

Petpet
16.08.2016 5 z 5

Knihu mně doporučil klient, který jí má jako bibli obchodu. Chtěla jsem vědět, z čeho vychází, ale vůbec mne nenapadlo, že víc než 100 let staré téma může být tak aktuální. Rozvoj obchodních domů v Paříži je popsán tak barvitě, že jsem měla pocit, že se to všechno událo velmi nedávno. Popis milostného vztahu Denisy je opravdu krásný, ale v tomto případě se bohužel opravdu jedná o historii.

sarhema
02.08.2016 4 z 5

Nenapadlo by mě, že by mě mohla kniha tak zaujmout, jelikož to není zrovna můj šálek kávy, ale stalo se. Četla jsem víceméně jedním dechem. Kniha je velice čtivá a dobře psaná. Jediné mínus je pro mě velice dlouze a utahaně napsané popisy látek, stále se opakujících, a obchodního domu, proto dávám čtyři hvězdičky. Jinak určitě doporučuji :)

Pajina68
27.07.2016 5 z 5

Další skvělá Zolova kniha. Příběh mne tak pohltil, že jsem se nemohla odtrhnout.

Kekik
02.03.2016 5 z 5

Ani ve snu mě nenapadlo, že by mě kniha mohla tolik zaujmout. Ale příběh, o mladé dívce hledající lásku a zázemí pro své sourozence, mě nadchnul. Četla jsem v každou volnou chvíli. Hltala jsem stránku po stránce a... doporučuji přečíst. Rozhodně to není ztracený čas.

Koka
01.04.2015 3 z 5

Kniha mi nečekaně připomněla epizodu starou něco přes 20 let - jak jsem poprvé v životě bloumala pařížským obchoďákem Samaritaine a nemohla jsem se vynadívat, nabažit, šla jsem si tam nohy uchodit. Od Zolou tak sugestivně popsaného nakupovacího šílenství mě tehdy spolehlivě uchránil natolik omezený počet franků v peněžence, že postačili jenom na nákup jediného památečního hadříku (účtenku mám dodnes :=)) Díky tomu zážitku jsem však hodně z tohoto literárního příběhu pochopila.
Jinak mě Zolův román docela zklamal. V popisu obchodního ruchu, obchodních praktik a stavů mysle prodavačů i kupujících příšerně, neuvěřitelně přeháněl, zveličoval, stupňoval až do absurdna; vykreslení milostné romance a postoje Denisy ke vztahům zas natolik přesladil a zamotal, že i nejčervenější knihovna se vedle této knihy musí červenat za nedostatek sladidla. Ocenila jsem však autorovu schopnost úžasně detailně a výstižně slovně popsat architekturu tak, že čtenář jí opravdu "vidí". Úžasný je výkon překladatele, který v této knize již navždy v češtině „zakonzervoval“ názvy textílií, o kterých si my, co oblékáme PES, PAD, AC a podobné materiály, si můžeme nechat jenom zdát.

Morgause
12.03.2015 5 z 5

V Paříži 19. století kapitalismus právě vyrůstá z dětských šatiček, staletími potvrzené tradice a zvyky přestávají platit, nové se vzmáhá, mnoho starého se hroutí. Toho využívá poněkud arogantní obchodní génius, který přesně ví, jak zaútočit na marnivá srdíčka (a zejména peněženky) dam. Čtenář má možnost pozorovat stavbu a rozmach nového chrámu konzumu, stejně jako úpadek drobných obchodníků, kteří s posledními zbytky hrdosti v urputném zoufalství bojují o přežití. Do tohoto světa přichází naivní a citlivá, přesto však statečná dívka - ale vypadá to, že v konkurenčním boji se zkušenými a protřelými rivalkami, stejně tak jako s vlastními city, nemá šanci obstát. Zola opět bravurně zvládl přiblížit čtenáři nejen prostředí, ale i povahu a myšlení postav a jejich postupné změny.

JeKa
08.03.2015 5 z 5

Hodně povedená kniha o obchodě s módou, reklamě a svádění a taky o sociálním dopadu pokroku. Ač nepatří k těm nejslavnějším titulům z cyklu Rougon-Macquart, rozhodně stojí za přečtení, a to nejen milovníkům seriálu Pan Selfridge.

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Émile Zola
francouzská, 1840 - 1902
2009  87%Zabiják
1965  74%Nana
2004  88%Člověk bestie
1923  81%Břicho Paříže
1969  89%U štěstí dam

Kniha U štěstí dam je v

Právě čtených4x
Přečtených203x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených15x
Knihotéce155x
Chystám se číst79x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x