Černý plamen

Černý plamen https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279224/bmid_u-p-v-o-5-cerny-plamen-11r-279224.jpg 5 60 9

Ú.P.V.O. série

< 5. díl >

Hellboyův tvůrce Mike Mignola ve spolupráci se scénáristou Johnem Arcudim a výtvarníkem Guyem Davisem dále rozvíjejí příběh započatý v knize Žabí mor. S postupujícím žabím morem, zachvacujícím srdce Ameriky, postihuje Úřad paranormálního výzkumu a obrany jedna tragédie za druhou. Zatímco nacismem posedlý ředitel firmy Zinco přivádí k životu zloducha z dávné minulosti Úřadu, aby se stal zvěstovatelem konce lidstva, Liz Shermanovou začínají pronásledovat záhadné sny. Tyto události Ú.P.V.O. navždy změní.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Black Flame , 2006


více info...

Přidat komentář

Norri
26.03.2023 5 z 5

Nodoprdele! Tak tohle bylo zatraceně strhující. Ta kniha má všechno, co má mít, a ještě i něco navíc. Jsou tam nečekané zvraty, je tam prohlubování postav, je tam skvělá akce a je tam i Kata Hem! Tahle série si mě brutálně zaháčkovala a já se jí nechávám ochotně vláčet. Epická akce příběhům Ú.P.V.O. sluší a tady je jí vrchovatě. Děj se rozjel, jako kdyby měla série v příští knize definitivně skončit. Navíc je tato kniha i silně emocionální. Hned se musím pustit do dalšího dílu.

Terva
24.03.2022 5 z 5

„Jsem zvyklá, že lidi umíraj,
ale nejsem zvyklá,
aby se mě někdo ptal na „skóre“,
když chce zjistit,
kolik lidí padlo!“

„Je čas zcepenět, vy slizký potvory!“

Novým členem Ú.P.V.O. Je, od předcházejícího příběhu, Kapitán Benjamin Daimio. Jak říká Liz Shermanová, „je to zombie“. Podrobnosti týkající se Daimiovy smrti jsou přísně tajné. Možná časem dostane čtenář nějaké ty odpovědi na jeho smrt a návrat mezi živé. Jinak ostatní členové týmu jsou stále zde a tady je další dobrodružství, které nám nachystal Mike Mignola, John Arcudi a kreslíř Duy Davis spolu s barvami od Dave Stewarta.

Malá ochutnávka:
LIZ – Člověk by si měl dávat pozor na to, co si přeje, že jo Daimio?
DAIMIO – Cože? Nechápu.
LIZ – Pořád jste se nemohl dočkat, až se vrátíte k zabíjení žab, a podívejte, jak jste dopadl.
DAIMIO – Už jsem byl raněnej i hůř Shermanová. Naopak bych řekl, že první fáze proběhla skvěle.
NAVARRO – První fáze? Co myslíte tím „první fáze“?
DAIMIO – Tím myslím tu fázi, co vždycky předchází druhý fázi.

Když se na scéně objevuje Černý plamen, dochází k jakési komunikaci mezi ním a žábama. Avšak čtenář je opět ochuzen o překlad. Což mě trochu kazilo, jinak nádherný zážitek z tohoto dobrodružství. Naopak, konec je hektický, výbušný a velmi impozantní. Tedy konec, jen konec této knihy, tohoto příběhu. Však ono tu bude ještě pokračovat. Následuje Skicář, který opět nabídne spousty materiálu k proskoumání.

Citát: Ani by na nás nemuseli zaútočit, prostě nás ušlapou k smrti.


jarynek
28.02.2021 5 z 5

Dosavadní vrchol série. Příběh má dvě roviny - jednak epickou finální bitvu s "Bratrstvem Žabího moru", tj. se všemi žábami a především jejich lovecraftovským vůdcem, a jednak rozvíjející se (čím dále lepé do hloubky rozpracované) vztahy v rámci UPVO. A ačkoliv boj s žabákama byl výborný, tak nejvíce jsem si užíval dialogů hlavních postav. Hrdinové, kteří se musí potýkat s mnohými pochybami ohledně svého jednání, a kteří tak vedle žabích běsů musí bojovat i s těmi vnitřními.

trudoš
25.08.2018 5 z 5

Jako vyvrcholení Žabího moru fantastické, i když finální bitka přeci jen trochu uspěchaná, ale to je ostatně Mignolova obchodní značka, se kterou ani John Arcudi nic nenadělá. Ovšem konflikt jako takový je makabrózní. Oživení jednoho z lovecraftovských bohů má za následek tisíce mrtvých, což už není věc, která by šla v rámci série nějak nenápadně uhrát do autu. A to jak monstrum táhne městem a srovnává jej se zemí je naprosto epochální. Proměnu vypravěčského stylu tak kvituji s povděkem, protože ÚPVO podle mě konečně odhaluje svůj očividný potenciál. Samotná dějová linka je příjemně jednoduchá a správně hororová, navíc dojde k zásadním zvratům týkajících se celého týmu. Je sice otázkou, nakolik autoři vezmou padlého člena vážně, ale pro konkrétně tohle album to funguje bravurně. Stejně tak nový přírůstek do „rodiny“ v podobě velitele Benjiho, který se ukazuje jako charakterní svéráz.
Kresba opětovně skvělá, Guy Davis se ve světě zabydlel a s každým dalším dílem jen upevňuje svou pozici.

madonna6956
06.11.2017 5 z 5

Miluju Ú.P.V.O.
Baví mě i víc než Hellboy. Je zde tajemno, napětí a paranormální jevy. To se mi líbí. :)

Disease
04.08.2016 3 z 5

Tak to vypadá, že jsem to u 4. dílu poněkud zakřikl. Tohle je taková kydlící spotřebka, prakticky to zajelo do kolejí Hellboye.

Kapis
14.04.2016 5 z 5

Velkolepé finále v Lovecraftovských kulisách prastarého děsu. Postavy jsou zranitelné jak fyzicky tak psychicky, dělají těžká rozhodnutí a celkově to není úplně tuctová šestáková vykrádačka. Velice dobře jsem se bavil a jelikož jsem to četl rychle za sebou, aji jsem zaznamenal ten na první pohled bezvýznamný dzyndzyk, co Roger našel a na něž šel jednou ještě záběr v jeho pokoji a který to všechno rozhodl. Za mne tentokrát 90%, jen tak dál!

martinstefko
21.03.2016 5 z 5

Páté Ú.P.V.O. je za mně zatím nejlepší.

DennisMoore
13.03.2016 5 z 5

Nechci psát, že se Ú.P.V.O. rozjelo, protože to by nebyla pravda. Spíš by se hodilo říct, že rozjeté Ú.P.V.O. zařadilo vyšší rychlost. Příběh Černý plamen je strhující úplně stejným způsobem jako předcházející Smrt - nepřetržitě akční, napínavý, překvapivý, s propracovanými postavami a kromě té scenáristické stránky také se skvělou kresbou (stejně jako se Mignolovi podařilo pro Hellboye naverbovat Duncana Fegreda, pro Ú.P.V.O. získal neméně spolehlivého Guye Davise). Kniha patří k těm, které člověk dočte a hned se mu chce číst znovu. A já doufám, že Černý plamen se v budoucnu vrátí. A nejen on.

Autoři knihy

Mike Mignola
americká, 1960
John Arcudi
americká

Kniha Černý plamen je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce49x
Chystám se číst5x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x