Duše Benátek a další povídky

Duše Benátek a další povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181288/bmid_u-p-v-o-2-duse-benatek-a-dalsi-povi-Qxy-181288.jpg 4 71 10

Ú.P.V.O. série

< 2. díl >

Tvůrce Hellboye a Úřadu paranormálního výzkumu a obrany, Mike Mignola, se spojil s těmi nejlepšími komiksovými scenáristy a výtvarníky, aby je zapojil do bizarních vyšetřování. Vyjedou po stopách prokletých vlaků, nacistických válečných zločinců, pomstychtivých duchů utopených čarodějnic, uvězněné bohyně stok, strašidel pod postelemi a na řadu přijde i neočekávaný výskyt zombie. A to vše jen v jedné knize.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

B.P.R.D.: The Soul of Venice and Other Stories , 2004


více info...

Přidat komentář

Norri
13.03.2023 4 z 5

Perfektní kniha! Potěšily mě příběhy i střídající se výtvarníci. Nejslabší byl asi Noční vlak a to jak příběhem, tak kresbou. Všechny ostatní příběhy jsou úžasné a musím vypíchnout kresbu povídky Něco je pod mou postelí - připomínala mi výtvarno Skottie Younga a to se mi hodně líbí.

Terva
13.03.2022 5 z 5

JOHAN KRAUS – Médium
LIZ SHERMANOVÁ – Pyrokinetička
ABE SAPIEN – Obojživelný člověk
ROGER – Homunkulus
DR. KATE CORRIGANOVÁ – Specialistka na folklor a okultní historii

Dave Stewart ty barvy proste dokáže „vykouzlit“, což se přesvědčíme hned v první povídce, po které je pojmenovaná tato sbírka. V dalším příběhu se zase činí Guy Davis. Jeho kresba, plná detailů je uchvacující. Přidejte opět Stewartovo krásné barvy a máte vizuální zážitek na dlouhou dobu. Ostatně, snad krom jednoho příběhu si tu barvy neskonale užijeme.

Citát: Když jsem tu byl minule, bylo to zlé, ale tohle je mnohem horší. (Duše Benátek)

Scénáře i náměty u všech povídek jsou povedené, strašidelné, akční, plné okultismu a starých bohů i duchů. Všechno pěkně rychle odsýpá, nuda tu nemá místo.
Jsou tu i slabší příběhy a scénáře, ale samozřejmě se nad tím podepsal ten fakt, že kresby, scénáře a náměty u každé povídky měli na starosti různí tvůrci. Mike Mignola si tu dal trochu voraz a upřednostnil nové adepty, kteří se chtějí podílet na Hellboyovském světě.

Citát: Spoutané a zatížené řetězy byly vhozeny do vody. A protože se potopily, byly nevinné. A samozřejmě také mrtvé. (Temné vody)

Čtenáři a fandové „Univerza Hellboy“ se zde musí smířit s tím, že skoro každá povídka je vložena do jiného časového úseku. A tak se dost často stává, že u některých vět a vyjádření najdeme hvězdičku, a na spodní straně listu najdeme od redakce upřesňující informaci ve které knize či povídce se událost odehrála. Inu prostě musíte mít načteno všechno.

Citát: Řekni mi, co máš v úmyslu, nebo pocítíš Humrovo klepeto! (Noční vlak)

Celkově však nadprůměrné příběhy a které určitě každého fandu potěší. Při čtení jsem poslouchal opět Pink Floyd. Tentokrát jejích album „Animals“ z roku 1977 Ke všem povídkám jsem napsal samostatné komentáře a přidal nějaký ten citát. Můžete si je přečíst buď v sekci „části díla“ i této knihy a nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Je důležité rozlišovat, kdo jen jako příšera vypadá a kdo se jako příšera chová. (Něco je pod mojí postelí)


jarynek
20.02.2020 4 z 5

Ani jedna povídka není špatná, ale rozhodně by lépe vyzněly, pokud by byly rozvinuté do delších příběhů. Takto to je většinou jen nastřelení námětu a rychlé vyřešení problému, aniž by byla dostatečně vybudovaná atmosféra, udělala se větší a složitější zápletka, případně, aby se více pracovalo s postavami (což je škoda, protože právě náznaky pocitů hrdinů ÚPVO naznačují velký potenciál). Slabší 4 hvězdičky.

3DD!3
28.05.2019 3 z 5

Docela povedené jednohubky z Hellboyova světa. Úsměvný příběh o příšerách pod postelí jako by se inspiroval u Pixaru, zombie úlitba mi přijde překvapivě zkratkovitá. Kresba je ovšem krutě nevyrovnaná. Guy Davis mi k tomuhle světu prostě nesedí. První kniha byla sice lepší, ale stále fajn.

trudoš
22.11.2017 3 z 5

V hrůzyplné atmosféře trochu slabší, než předchozí Dutozem, naproti tomu zde skvěle funguje civilní stránka práce v Ú.P.V.O. Příběhy jako Takový obyčejný den v úřadu, nebo Něco je pod mojí postelí dokonale ilustrují škálu problémů, se kterými se hrdinové musejí potýkat a zároveň se u toho nezbláznit. Přesto se nemohu zbavit dojmu jisté rozpačitosti, kdy jednotlivé povídky jsou buď příliš přímočaré, nebo se utápějí v poetičnosti. Dokonce se mi dvakrát stalo, že jsem si nebyl zcela jist, zda mi logika zvratů správně zaklapla. A i když chemie mezi postavami funguje na jedničku, na tak krátkém rozsahu, jaké povídky nabízejí, toho příliš rozehrát nejde. Místo v mém srdci si ovšem tohle obludárium sociopatů bezesporu získalo a vůbec nevadí, že hlavní tahoun je fuč. Určitě bych ale uvítal spíš jeden větší příběh, kde každá rovina má svůj smysl a zápletka nějaký konkrétní směr. Což vzhledem k tomu, že ústřední aktéři již byli představeni, byla by škoda nevyužít toho příště pro něco většího.

madonna6956
06.11.2017 5 z 5

Miluju Ú.P.V.O.
Baví mě i víc než Hellboy. Je zde tajemno, paranormální jevy. To se mi líbí. :)

Lenka.Vílka
16.06.2017 4 z 5

Duše Benátek: ***/*****
Temné vody: *****/**** (scénáristicky nic nepřekvapí, ale kresba byla luxusní)
Noční vlak: *****/*****
Něco je pod mojí postelí: **/***** (kresba: co?!, děj: a co jako?!)
Takový obyčejný den v Úřadu: ****/***** (slibný příběhový potenciál, ale moc krátké)

Každá z povídek mě bavila něčím jiným, ale jak to u nich bývá. Kvůli délce (tedy krátkosti) se to moc nerozběhne. Celkově ale lepší než první díl.

Disease
31.03.2017 2 z 5

Opět slabší, ale na dvě hvězdy to pořád ještě dosáhne.

Kapis
08.04.2016 3 z 5

Ach má drahá Kloakino!!

Scénáristicky to není vůbec špatné, ale chybí tomu ta atmosférická kresba, která toto univerzum odlišovala od jiných a která dělala z první knihy zajímavější a temnější počteníčko.

martinstefko
26.11.2015 4 z 5

I když jsou zde rozhodně určité nedostatky (přílišná samostatnost jednotlivých příběhů bez návaznosti na dění v hellboyovské sérii, slabší atmosféra, která sem tam úplně vymizí, opakující se zápletky), stejně vás "Ú.P.V.O." bude bavit, tedy alespoň v případě, kdy máte rádi nějaké to nadpřirozeno a rádi se po něm pídíte s celkem zajímavým týmem. Jen je škoda, že se trochu nedozvíme o schopnostech jednotlivých postav. Pořád mám pocit, že Abe je opravdu jen ten frajer, co vypadá jako ryba a umí skvěle plavat. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/11/374-upvo-2-duse-benatek-dalsi-povidky-70.html