Tygrovo prokletí

Tygrovo prokletí https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117774/bmid_tygrovo-prokleti-117774.jpg 4 594 119

První kniha Tygří série. Vášeň. Sudba. Čest. Byli byste ochotni to dát na misky vah, abyste mohli změnit svůj osud? Sedmnáctiletou Kelsey Hayesovou by nejspíš ani ve snu nenapadlo, co jí čeká tohle léto; že se bude pokoušet zlomit tři sta let starou indickou kletbu. A to se záhadným bílým tygrem Renem. Na druhé straně zeměkoule. Ale přesně to se stane. Kelsey je vtažena do dobrodružství, kde na ni číhají temné síly, prastará magie a mystikou zahalené světy, v nichž není nic takové, jaké se na první pohled zdá. Nakonec musí riskovat vše, aby pochopila dávné proroctví a mohla tak kletbu zrušit navždy. Prokletí tygra je prvním dílem romantické fantasy série, který vás strhne a zanechá ve vás pocit nenaplněné touhy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Tiger's Curse , 2011


více info...

Carol1122
Carol1122
15.07.2023 5 z 5

Knížku jsem četla před 11 lety a naprosto jsem si ji zamilovala. Po těchto dlouhých letech jsem se rozhodla opět do série pustit, abych si tuto krásnou indickou pohádku připomněla a nelituji toho. Jen po těch letech vnímám více detailů a k příběhu mám i pár kritických poznámek.

Postava Kelsey. Typická osmnáctiletá americká puberťačka, která byla z počátku velmi pokorná a stydlivá dívka, ale později se z ní vyklubila docela sarkastická a sem tam i rozmazlená holčina. Ke konci mi její charakter již nebyl tak sympatický, jako na počátku.

Autorka se v knížce občas zaměřuje až moc na detaily a popisuje téměř každý krok. Postava vstane, vyčistí si zuby, osprchuje se... jasně, klasická rutina, kterou děláme všichni, ale občas to opakování činností nebylo až tak zábavné.

Pan Kadam. Takový pohádkový dědeček hříbeček, který mi charakterem opravdu připomínal postavu z pohádky. Celkově až moc hodnej a vždy připravený pomoc. To nemluvím o dokonalém prostředí, ze kterého postavy pochází.

Vše vycházelo až moc dokonale. Cesta džunglí, aniž by byli napadeni nějakými predátory, všechny indicie během dobrodružství za honbou za prolomením kletby... za mě určitě až moc dokonalá pohádka.

Ale co si budeme povídat, čte se to prostě dokonale a ta chemie mezi hlavními postavami rozbuší i moje již starší srdíčko. Za mě pořád 5/5* a doporučuji dále:)

Matri
Matri
08.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Na úvod... do série som sa pustila na základe ohromne pozitívnych recenzií, vysokého hodnotenia čitateľov a anotácii, ktorá sľubovala presne taký typ romantickej fantasy ako to mám rada!

Kde teda začať? Neviem či je môj celkový dojem ovplyvnený tým, že som si knihu dosť kúskovala (nemala som toľko času na čítanie ako by som si priala) a to ovplyvnilo môj zážitok, alebo jednoducho už kniha nie je tak celkom pre mňa (hoci YA fantasy čítam veeeľa). Možno keby ju čítam o dosť mladšia, bola by som úplne zaľúbená (do knihy a do Rhena), ale momentálne to nebolo pre mňa dosť...
Hlavná hrdinka Kelsey je miestni vtipná a miestami úplne mimo, že nevie čo vlastne chce, chýba jej aspoň štipka sebavedomia (alebo je to jednoducho tínedžer) ;-)
Začiatok, asi po stranu 120, a teda kým sa konečne dostali do Indie, sa mi strašne vliekol. Potom to už dostalo spád, aj keď si to viem prestaviť aj bez niektorých pasáži. Rhenov brat Kishan je označovaný ako záporák, hoci ja ho vidím skôr ako "sladkého Rhena v čiernom"!
Hoci komentár vyznie možno dosť kriticky, príbeh je pekný a ešte má čo ponúknuť (asi som len už trocha náročnejší rýpal) ;-)


veverrka11
veverrka11
19.09.2022 5 z 5

Tahle knížka je moje srdcovka už od základní školy, kdy poprvé u nás vyšla.
Kelsey se po boku bílého tygra Rena vydává na dobrodružnou výpravu do indické džungle. Podaří se jí zlomit 350 let starou kletbu?
Knížka je nesmírně čtivá. Děj rychle ubíhá a o zvraty v ní není nouze.
Kelsey se až na konec knihy chová jako typická představitelka svého věku. Ren je téměř dokonalý, ale možná až příliš žárlivý. Pana Kadama bych si přála někdy potkat. Proč? Tak to si přečtěte sami.
Pro mě je tahle knížka dokonalou srdcovkou, která se nikdy neomrzí i přes svůj téměř pohádkový příběh. Jde o jednu z prvních knih s tématem mytologie, navíc jde o mytologii indickou, v literatuře hodně nezvyklou. Z knížky na vás dýchne horká atmosféra džungle a po přečtení se budete držet dále od opic.

jitka_dankova
jitka_dankova
23.08.2022 2 z 5

Hezká fantasy pohádka pro dívky ve věku 13-16 let. Je to jedna z těch knih, které nemají starším čtenářkám tolik co nabídnout, proto jsem zvládla číst jen první díl a nemám potřebu sérii dočítat. Hlavní hrdinka se chová jako taková typická puberťačka, celá zápletka je prostě jako z pohádky, o logiku tu moc nejde (zvíře se přeměňuje na člověka i se šaty, asi aby cudnosti pro mladé slečny bylo učiněno za dost...), romantika taková dívčí a naivní, milostný trojúhelník takový jako ze vztahů ze základní školy... Myslím, že mladým dívkám by se to i mohlo asi líbit, pro mne to ale není.

Napůlanděl
Napůlanděl
11.03.2022 5 z 5

Po přečtení jenom nechápu, proč jsem se ke knize nedokopala dříve...Moc se mi líbila a doufám, že mé nadšení s dalšími díly neopadne.
Hlavní hrdinka byla skvělá, Ren byl super. A Indie, do které byl celý děj zasazený, byla kouzelně popsána a měla jsem pocit, že tam sedím, chodím a prožívám vše s hlavními hrdiny...

AniDi
AniDi
07.02.2022 5 z 5

Hodnotím sérii po přečtení všech dílů.
Úžasná strhující a čtivá série. Byla jsem tak nadšená zápletkou, dobrodružným dějem, postavami i romantickou linkou. Nechybělo vůbec nic. Děj autorka dokázala mistrně zpracovat a perfektně si s ním pohrát. Nečekejte dlouhé popisy okolí nebo hluchá místa. Hodnocení píši až po týdnu po přečtení a všechny ty pocity jsou stále ve mně, pořád nad dějem přemýšlím. Takový "otisk" ve mě vyvolaly jen Dvory (moje Top série). Rozhodně můžu doporučit a těším se na rereading.

Brunnetka
Brunnetka
16.11.2021 5 z 5

Naprosto strhující příběh, který čtenáře okamžitě vtáhne a už nepustí. Děj je promyšlený, čtivý a člověk má problém knihu odložit.
Rovnou se vrhám na druhý díl!

Malinali
Malinali
16.07.2021 5 z 5

Knihu jsem dlouho hledala kvůli čtenářské výzvě s tím, že přečtu první díl a bude. Ha!! Dneska jsem mazala do knihovny pro druhý díl.

Napínavé čtení, fantasy, kouzla.. A já jsem se k tomu všemu do Rena zabouchla. Dokonce i Kelsey chápu, jak se ke konci rozhodla, ale věřím, že ona svůj názor změní a během dalších dílů také trochu dospěje ;-)

Knihomollla
Knihomollla
23.03.2021 5 z 5

Miluju to. Je to jedna z těch knížek, u které si na konci řeknete, že jste konečně našli nějakou magickou a nadpozemskou sérii.

Luigi1
Luigi1
16.02.2021 5 z 5

Na tuto knihu jsem se těšil.Zaujala mě obálka a obsah ten nezklamal.Povede se Kesley Hayesové zlomit prokletí,které trvá tři sta let

barbb8k
barbb8k
07.02.2021 5 z 5

Ať tuto knihu/sérii čtu kolikrát chci, vždy se do ní zamiluji ještě víc.
Děj se začal rozjíždět už na začátku a já se nemohla odtrhnout, ale byl tu problém, že jsem knihu četla ve společném čtení, takže jsem musela číst vždy určitou část denně.

Colleen Houck za mě prostě umí psát, protože svět, ve kterém se příběh odehrává, je dokonalý. Úžasné je i to, jak autorka krásně popsala smutnou minulost bratrů.

Kelsey byla na začátku knihy v pohodě, ale posledních pět kapitol se chová jako úplně debilní, naivní holka, která se furt lituje a myslí si, že pro nikoho není dost dobrá.
Ren je prostě „rytíř v bílé srsti". Dokonalost sama.
Romantickou linku miluji. Oba se vzájemně doplňují a jsou spolu úžasní. Celou dobu byla krásná, až na konec, kdy si Kelsey říkala, že je ředkev (pokud jste nečetli, nepochopíte).

Tomuto dílu bych dala asi 4,5/5⭐

Katuska88
Katuska88
22.01.2021 4 z 5

Nádherná knížka.
Ubírám hvězdu za vleklý začátek, ale uznávám, že je to možná jen mé vnímání.
Hezká pohádka. Nevěděla jsem, co přesně mám očekávat, děj se mi ze začátku zdál velmi předvídatelný. Tím, že je však kniha zasazena mimo Ameriku, a to do Indie, tak se stala velmi zajímavou četbou. Jinak obsahuje typické opakující se faktory, které se vyskytují v YA literatuře.

marie2577
marie2577
23.12.2020 5 z 5

Opravdu potěšilo krásná pohádka.

Monika848
Monika848
02.10.2020 5 z 5

Skvělá kniha, celkově série, s neskutečným příběhem. Od začátku do konce se to čte jedním dechem, vlastně všechny díly se čtou jedním dechem.

Bekynóza
Bekynóza
21.07.2020 5 z 5

Krásná atmosféra celé této knihy mi velmi uchvátila. Kniha je dobře napsaná, sice je trochu znát, že je to začátečnické dílo, ale možná o to více se mi to líbilo. Děj je celkem originální, i když je tento styl ,,vztahu'' hlavních postav už celkem klišé. Na druhou stranu je tam ale příběh, který mě vtáhl a já chtěla číst víc a víc.

Výtku bych měla pro trochu na začátku předvídatelný děj a když to tak řeknu, věčné povzdechování nad vzhledem Rena nebo dokonce i Kišana. To mi bylo už po několikáté velmi nepříjemné, je to takové to typické: pan božský a slečna, co si nevěří. To vedlo k problémům na konci knížky, které mezi sebou Ren a Kelsey měli, nicméně se to dalo zvládnout, pro ten příběh to člověk rád překousne.

Celý děj je moc hezky protnut kulturou Indie, knize to dodalo moc pěknou atmosféru. Objevují se tam sice malé nesmyslnosti, ale ty má čas od času skoro každá kniha, zvláště ta první.

Plný počet hvězdiček si tato knižní prvotina určitě zaslouží a těším se na druhý díl!

Dorothea
Dorothea
13.04.2020 2 z 5

Předpokládám, že jsem rozmazlená delikátnější literaturou anebo jsem jen z young adult četby vyrostla, ale finálně po dočtení jsem měla nicneříkající pocity. Svoje klady kniha měla, dobrodružná zápletka, pohádková romantika, občasné poučné zajímavosti ( i když k těm jsem měla občas výhrady... holt když studujete starověká náboženství, tak se chyba občas v takovém tématu najde). Přestože jsem knihu četla jako oddech mezi odbornou četbou, i tak mně ale vadily nemastné a nereálné dialogy, zvláštně formulovaná souvětí a celkově strojenost textu. Možná to byla chyba překladu nebo to měla spisovatelka víc učesat. Otevřené konce mi začínají čím dál tím víc vadit, to je tak těžké napsat ucelenou knížku a nenechat závěr plný otázek, ke kterým se dopátráte jedině tak, že si pořídíte další díl? Díky bohu, že u starší literatury se to nestávalo. Číst Pýchu a Předsudek ve čtyřech knihách by se asi nedalo...

barbb8k
barbb8k
10.04.2020 5 z 5

Tato kniha mě úplně dostala, četla jsem ji v češtině i ve slovenštině, ale i tak ve slovenštině je kniha super. V knize jsou sice části, které nejsou úplně dokonalé, přesto jsou krásné, ale nejvíc je tu částí, při kterých se vám zastavý srdce, dech a břiše se vám rozlétnou motýli.

TheBookReaderM
TheBookReaderM
14.12.2019 5 z 5

O této knize jsem se dozvěděla od mé nejlepší kamarádky, která ji považuje za její nejoblíbenější.
Dala jsem ji šanci a knihu si přečetla a musím říct, že je to opravdu jedna z nejpěknějších knih pro mládež.
Kniha má úplně všechno - napětí, romantiku, zajímavý příběh, skvěle vykreslení postavy, nádherné prostředí a hlavně je plná emocí, které z knihy opravdu srší.
Všem tuto knihu s klidným svědomím doporučuji!

elisabeth03
elisabeth03
02.12.2019

Četla jsem knihu kvůli své nejlepší kamarádce, která tuto knihu miluje. Upřímně... jsem zvyklá na něco jiného. Kniha občas neví, co sama říká. Někdy se dokonce zapomene... Ale bylo příjemné po dlouhé době u knihy vypnout. Musela jsem zapnout svou pubertální stránku...

DadulaZ
DadulaZ
09.08.2019

Za mě úžasná, kniha která mě opravdu bavila. Jenom mě postava Kelsey dost štvala (v druhém díle už je mi sympatičtější). Kniha mě zaujala a za 3 dny jsme měla přečteno, ihned jsme se vrhla na druhý díl.

Štítky knihy

Indie láska kletba pro dospívající mládež (young adult) fantasy tygři

Autorovy další knížky

Colleen Houck
americká, 1969
2012  86%Tygrovo prokletí
2014  91%Tygrův osud
2012  90%Tygrova stezka
2013  90%Tygrova plavba

Kniha Tygrovo prokletí je v

Právě čtených4x
Přečtených852x
Čtenářské výzvě75x
Doporučených139x
Knihotéce281x
Chystám se číst285x
Chci si koupit66x
dalších seznamech15x