Tvrdohlavý muž

Tvrdohlavý muž https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206396/bmid_tvrdohlavy-muz-206396.jpg 4 92 29

Vlastní cestou k poctivému českému pivu… To je směr, jímž se v roce 1991 vydal Stanislav Bernard se svými společníky v humpoleckém pivovaru. A zatímco státní dluh České republiky má dnes dlouhou řadu nul, Rodinný pivovar Bernard splatil obrovské počáteční úvěry a již léta je prosperující firmou, která vyváží pivo do různých koutů světa. Nejoriginálnější český pivovarník, kterému vůbec není jedno, co se kolem něj děje. Manažer, jenž zůstává nohama na zemi a neztrácí smysl pro humor. Otevřený člověk, který ví, že úspěšné podnikání stojí především na kvalitě, kreativitě, spolupráci a odvaze neustále vstupovat na neprobádaná území. Díky originálnímu stylu se z piva Bernard podařilo vytvořit kultovní značku. Kniha Tvrdohlavý muž ukazuje, že novodobá česká historie, to nejsou jen nedůvěryhodní politici, ale také osvícení podnikatelé, kteří se nebojí riskovat a kteří mají své sny a vize. Nemůžou se líbit úplně každému. Ale právě pro svou osobitost a svéráznost jsou hodni následování.... celý text

Přidat komentář

xxbarbarelaxx
včera 5 z 5

Knihu jsem si pořídila po návštěvě humpoleckého pivovaru a musím říci, že kniha je psaná dobře. Čtení odsýpá a člověk se dozví, jak to celé tenkrát začalo. Pan Bernard je velmi pracovitý člověk. Knihu doporučuji všem, i když neholdují pivu.

esma
29.02.2024 4 z 5

I když sama pivo nepiji, přečetla jsem knížku o pivu, pivovarech a pivovarnících se zájmem. Je dobré vědět, že existují lidé jako tvrdohlavý muž, kteří chtějí pracovat, pracují dobře a navíc z toho mají dobrý pocit. Fandím Humpolci!


Vaceda
16.10.2023 5 z 5

Kniha se krásně čte, je velmi motivační. Bernard zde popisuje těžkosti začátků svého podnikání, reflektuje a dobu a popisuje i politické souvislosti podnikání v České republice krátce po revoluci. Zároveň nám zde pan Bernard ukazuje svůj pohled na svět
Léta 90. byla jistě dobou mnoha příležitostí, snad i naivity, ale jednoznačně to byla doba lidí, kteří se nebáli se pro věc nadchnout, zadlužit a zapřít.

P.S. během četby jsem se panem Bernardem setkal, je to velká duše.

P. P.S. zítra se chystám vařit pivo.

vodovodnice
19.03.2023 4 z 5

Když jsem před Covidem byla náhodou na čundru v Humpolci, strefila jsem se zrovna na festival Bernarda a tak se dostala i na prohlídku pivovaru, která byla moc hezká. Časem jsem se dostala i ke knížce, kterou jsem nyní konečně přečetla (těch knížek na přečtení mám víc a přibývají rychleji než je stíhám číst).
Na prohlídce se člověk dozví spoustu zajímavých informací a tak pro mne byla tato knížka skvělým zdrojem doplňujících informací.
Taky je hrozně zajímavé se podívat pod pokličku vedení úspěšné firmy, jakou mají filozofii. V dnešní době není standardem najít práci, kde se k člověku chovají slušně nebo poctivě. A tak je fajn, že stále existují firmy, kde se věci dělají poctivě a k zaměstnancům se chovají také tak.
Knížka se přečte velmi rychle a je doplněna i o fotografie.
Je to zajímavá kniha, určitě doporučuji.

freejazz
15.01.2022 5 z 5

tak jo. v úterý jsem se dozvěděl, že tato kniha existuje, reagoval na bazaru a zaplatil. ve středu mi ji poslali, ve čtvrtek jsem ji měl k dispozici, včera jsem dodělal nezbytnou práci a dneska jsem si, podotýkám, že bez piva, knihu vychutnal.
abych parafrázoval slogan kofoly: když ho miluješ, není co řešit. nemluvím samozřejmě o Stanislavu Bernardovi, ale o jeho produktu, který proslavil Humpolec více než legendami opředený Hliník.
výborný vhled, který mám možnost kombinovat i s výročním číslem Vlastní cestou, které mapuje těch 30 let tvrdohlavosti od schátralé továrny určené na odstřel až k dnešku a doufám, že se dočkám i zářných zítřků.
pivo Bernard mě uhranulo v roce 2010 a od té chvíle mu dávám přednost při každé příležitosti. takže ne, nemůžu být nestranný v hodnocení knížky.
ale myslím, že kdo chce, najde si v ní mnoho zajímavých informací. pro mne to bylo příjemné posezení.

Frupet
04.08.2020 1 z 5

Knihu nedokážu hodnotit jako literární dílo. Celé to bylo o tom, podívejte jak jsem to měl těžké, podívejte jak jsem dobrej. Jinak nuda a šeď.

Miliarda
10.02.2018 4 z 5

Poměrně zajímavá biografie Stanislava Bernarda ukazující jak daleko se dá dojít s "buldočí" zarputilostí. Knihu pravděpodobně ocení nejvíce ti kdo hodují pivu Bernard, avšak ani ti, kdo si pivo neotevřou, co je rok dlouhý, nebudou zklamáni. Já osobně patřím do druhé skupiny a kniha se mi četla velice dobře, utíkala svižně a dozvěděl jsem se z ní řadu informací o pivovarnictví a podnikání celkově. Rozhodně to není kniha, jež by aspirovala na Pulitzera a rovněž se nejedná o žádný originálně pojatý životopis, ale rozhodně si zaslouží vyšší než průměrné hodnocení.

Více viz. recenze: https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/stanislav-bernard-aneb-tvrdohlavy-muz-ktery-si-splnil-sen-9507

kutavi
11.07.2017 4 z 5

Mám rád lidi kteří jdou vlastní cestou.. zajímavé počtení a nahlédnutí do pivovaru i duše jednoho exota

LenysekC
07.06.2017 4 z 5

V politice se funguje stádně - strana či tlupa a většina lidí v nich se orientuje podle těch ostatních, což jim potom zaručuje, že se tam udrží. A od takových členů tlupy člověk nemůže čekat jakékoliv vize a promítání si toho, kam to všechno v budoucnu povede.

Předvolební reklamu dokonce považuju za nejmasivnější formu korupce v celé společnosti. Mám tím na mysli to, že v rámci pravidelného volebního cyklu se jednotlivé politické strany předbíhají v nabídkách voličům, co všechno za ně vyřeší, jaké další jistoty jim poskytnou a tak dále, bez ohledu na ekonomickou realitu, bez ohledu na to, že slibovat lidem jistoty je prvoplánově nereálné, protože v životě ve skutečnosti žádné jistoty neexistují.

Veve131
08.11.2016

Kniha se mi moc líbila. Četla jsem jedním dechem. Povídání pana Bernarda je velice zajímavé a nenudí, moc mu fandím.

Verrrunka
09.10.2016 4 z 5

Trochu takové jednou nahoře, jednou dole. Moc mě bavily pasáže, kde se mluvilo o pivovaru, pivě a marketingu. Části, kde se pan Bernard věnoval více politice, už mě tolik neuchvátily. Čekala jsem že se dozvím trochu víc ze zákulisí. Ale i tak, zábavné. Stanislav Bernard je obdivuhodná osobnost.

Rudykri
15.08.2016 4 z 5

Pan Bernard je zcela určitě dobrý marketér, který se vyjadřuje přímo, bez obalu a s humorem. Líbí se mi Bernardovy billboardové reklamy a vůbec celá strategie, kdy nejlepší reklamou je dobré pivo, poctivý přístup a kvalitní servis, ale trochu mě mrzí, že se autor nezmínil o koncepci reklamy v podobě product placementu ve filmu Byl jednou jeden polda (tam to opravdu bije do očí). Krom vlastních zážitků a minulosti, autor přinesl pohled na současnou pivní kulturu v ČR, podnikání i politiku. Tento pohled ukazuje, že je pan Bernard inteligentní, racionálně uvažující a přesto veskrze optimistický člověk a knihy od takových autorů bych mohl číst donekonečna.

LordSnape
08.06.2016 4 z 5

Fajn povídání o pivu. Bernard je taková zajímavá postava. Líbilo se mi vykreslení začátků a obnovení pivovaru v Humpolci, nicméně Standa používá knihu občas jako svoji obhajobu proti různým nařčení a obviněním jeho osoby. Chyběl tomu místy nadhled. Zas na druhou stranu chápu, protože česká společnost úspěch neodpouští. Pokud se povídá o pivu a podnikání, je to ok a inspirativní, ale jakmile začne Bernard řešit politiku, dost si protiřečí. Člověk, který nemá rád Klause, byl na kandidátce jeho strany?

eva9773
25.04.2016 5 z 5

Zajímavá, pěkná, čtivá kniha o člověku, který z ničeho vytvořil něco, a to díky své vášni, odhodlání a úsilí :-)

valda
23.01.2016 4 z 5

Stanislav Bernard je jeden z nejznámějších českých podnikatelů. V roce 1991 si půjčil 45 miliónů, aby si za ně mohl koupit zdevastovaný Humpolecký pivovar s nevalnou pověstí. Nakonec se tam z Háje ve Slezsku i přestěhoval a udělal ze zříceniny, podle mého názoru, jeden z nejlepších středně velkých pivovarů v ČR.
Bernard je kromě toho, že vaří skvělé pivo, zajímavý tím, že takhle velkého úspěchu dosáhl celkem poctivým způsobem. Aspoň tak vždycky působil na mě.
Taky se mi vždycky na značce Bernard, kterou Stanislav Bernard z velké části reprezentuje, líbilo, že se nebojí být jiná. Ať už v postupech vaření piva, marketingem, apod.
Jedinou výtku ke knize bych měl v tom, že je možná trochu krátká a že ji autoři mohli psát trochu dýl. Protože např. nechat mluvit Stanislava Bernarda o tom, jak se u nás distribuuje pivo pomocí různých technologií, které udávají jeho výslednou chuť, nebo třeba pomocí oficiálních úplatků apod. je dost zajímavé. Jinak kniha obsahuje spoustu pasáží o historii, politice, názorech nebo prostě o životě.
Nevím na kolik se S. Bernard taky zasadil o schválení zákona na podporu malých a minipivovarů, ale myslím, že situace, že v ČR je asi 250 pivovarů je v Evropě celkem unikátní, takže za cokoliv, co pro to udělal mu můžeme být vděční.

gogo
02.01.2016 5 z 5

Tvrdohlavý muž je přímo ukázkovým příkladem biografické knihy. Je napsaná líbivou formou Bernardových výpovědí, které jsou prokládány tématickými fotografiemi a vše je zabalenou stylově do naprosto luxusního grafického formátu. Je vidět, že si autoři dali práci s editací knihy, která tak neobsahuje žádné nesmysly ani překlepy, ale naopak je podána smysluplně, kde mají věty i celé myšlenky hlavu a patu. Stanislav Bernard je můj oblíbený manager a hlavně majitel mého nejoblíbenějšího pivovaru, a tak jsem se už nemohl dočkat, až se kniha dostane až ke mně. Jednotlivé kapitoly jsou více či trochu méně zajímavé, ta nejnezajímavější pro mě byla o politice, avšak kapitoly o pivovaru samotném, o pivní kultuře u nás či o osbě Standy Bernarda jsem hltal s chutí stejně jako jeho pivo. Myslím, že Tvrdohlavý muž může být perfektním mustrem pro biografie, a to jak ve stráce obsahové, grafické, stylistické, tak i po stránce zpracování, na kterém je vidět, že se nešetřilo ani na luxusním tvrdém papíru. Jsem rád, že jsem se stal majitelem této perfektní publikace a jako bonus k tomu všemu mám knihu i podepsanou přímo od samotného pana Bernarda.

Souteska
30.12.2015 5 z 5

Dobře se to čte:-) A pan Bernard je bez diskuze osobnost, takže fajn čtení formou i obsahem. Docela poučné i z oblasti privatizace, politiky, ekonomiky.... Ten chlap má prostě charisma i selský rozum a navíc excelentní pivo. A protože pivo i chytré chlapy miluju, mohu jen a jen doporučit:-)

michjarosova
01.11.2015 4 z 5

Kniha se mi četla velmi dobře. Líbí se mi lidský přístup a smýšlení pana Bernarda. Podle mě se nesnaží zalíbit se za každou cenu, je prostě svůj a jeho přístup se odráží i v jeho značce. Pivu neholduju, ale když jsem knihu začala číst, symbolicky jsem si k početní láhev Bernarda koupila :)

Smardik17
30.09.2015 5 z 5

Hned jak jsem viděl billboard, s nápisem: ,,Pivo dobré, majitel magor". Hned jsem si ji musel pořídit. Stanislav Bernard je pro mě jedna z nejvíce oblíbených osobností na celém světě, takže jsem se nemohl dočkat až si jeho knihu přečtu. Kniha mě vůbec nezklamala, a posunula pana Bernarda v mém žebříčku oblíbenosti, na samotný vrchol. Prostě skvělé počtení o skvělé osobě.

šipek
27.05.2015 5 z 5

Moc nečtu biografie a udělal jsem vyjímku. Kniha mě zaujala. Takových lidí kdyby bylo více co jdou za svým cílem a dokáží překonávat neskutečné překážky. Smekám.

Autoři knihy

Stanislav Bernard
česká, 1955
Ondřej Horák
česká, 1976

Kniha Tvrdohlavý muž je v

Přečtených123x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených9x
Knihotéce48x
Chystám se číst29x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x