Tvarytmy

Tvarytmy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225689/bmid_jaroslav-dusek-tvarytmy-225689.jpg 4 265 49

Po úspěšné knize Ze mě vychází další autorizované vyprávění herce, improvizátora a divadelního režiséra, Jaroslava Duška, tentokráte inspirované jeho dvěma pobyty ve tmě. S kým se ve tmě setkal a co se o životě a vesmíru dozvěděl, se dočtete v jeho knize TVARYTMY, kterou společně s Jaroslavem připravila spisovatelka Pavlína Brzáková. Součástí knihy jsou pozoruhodné ilustrace nevidomých.... celý text

Přidat komentář

asakz
13.04.2023 4 z 5

Místy nesmírně trefné, originální a bystré postřehy, místy, řekl bych, trochu úlet. Pobyty ve tmě jako inspirace pro lavinu asociací a neotřelých myšlenek vesměs radikálně bořících naše zažitá životní schémata. Zkrátka Jarda Dušek tak, jak ho mám rád. Škoda jen, že to kouzlo, jak žít život s takovou lehkostí mi zatím stále uniká.

StihOMam
07.03.2023 3 z 5

Prijemne straveny cas s panem Duskem, ktery najednou sedi naproti tobe v obyvacim pokoji a sdeluje ti svoje zazitky, zkusenosti nebo nazory. Nicmene porad se jedna vyhradne o JEHO vnimani a uchopeni zivota jako celku. S lehkosti dokaze bezne i mene caste osobni vyzvy uvest do kontextu, ze kterych se realne tezce vymotavas, ale on ti vzdy nabizi uzasne jednoducha reseni. Ukazuje cestu. Tento krasny ideal knihou nadherne prostupuje a dokaze priblizit hranici hezcich zitrku.
Bohuzel si vsak nemyslim, ze se jedna o nazor/pristup aplikovatelny vzdy, kazdym, vsude, o vsem, se vsim... Spise to vnimam jako dalsi ideal ctnostneho muze.


Elea
09.01.2023 5 z 5

Zajímavá, hodně inspirativní kniha.

Gweny
12.12.2021 5 z 5

"Vesmír je ves míru žijící ve smíru." (s. 82)

To je jedna z myšlenek, které se mě teď vybavují kdykoliv si vzpomenu na tuhle knihu.

Některá témata pro mě byla nová, některá příliš náročná, některé informace mi způsobily husí kůži, jiné úsměv na rtech.

Tahle kniha si mě našla sama. Dva roky jsem ji měla v seznamu těch, které si chci koupit.
V týdnu jsem byla v Luxoru, šla jsem si tam pro jinou knihu, ale tu neměli na skladě a tak jsem nechala na intuici, která kniha si mě přitáhne (protože přeci nebudu odcházet s prázdnou).

Nemyslím si, že jsem Tvarytmy četla naposledy. Je tam příliš mnoho myšlenek, které si budu chtít připomínat.

HellFire121
15.08.2021 5 z 5

Jaroslav Dušek vypráví... no jak to asi mohlo dopadnout? :)

ditul
20.05.2021 5 z 5

Krásné povídání pana Duška při jeho pobytu ve tmě. U některých pasáží jsem ho slyšela, jakoby to přímo vyprávěl. ;)
*Až člověk znovu otevře své srdce natolik, aby Láska mohla volně proudit, nenapadne ho zabíjet. Člověk natolik rozvine Lásku k Prostoru, že ho prostě vůbec nenapadne zabíjet. Je třeba dovolit Lásce, aby se mohla rozvíjet. A pak se vše stane samo.
*V Aramejském Otčenáši, skvělé knize Neila Douglas-Klotze, je verš "Odpusť nám naše viny" překládán poněkud jinak: "Uvolni lana chyb, jimiž se navzájem spoutáváme." Rozmotejme ta vlákna, zbavujme je uzlů, kterými se navzájem poutáme, ikdyž je to někdy tak poutavé... Odpoutejme se... Neboť to je skutečné odpuštění, které znamená, že minulost neexistuje - je to jako výdech, odpouštění dechu, které umožní naplnit plíce novým, čerstvým nádechem.

mythos91
06.09.2020 5 z 5

Od knihy jsem dopředu nic neočekával a výsledek je takový, že jsem příjemně překvapený z celkových dojmů. Je tu spoustu povídání o autorových vjemech na pobyt ve tmě, což bylo pro mě zajímavé. Nenucenou formou předkládá své pocity a zážitky a to i z cestování po světě. Při setkání s další jeho knihou si ji určitě rád přečtu a rozšířím obzory.

Lenka4
06.05.2020 3 z 5

Síla vlastních prožitků je nepřenositelná, často i těžko sdělitelná. Jaroslav Dušek čtenáře seznamuje se svými osobními zkušenostmi a odkazuje na další zdroje informací, pokud někoho meditativní styl cesty životem zaujme. Sympatické je, že knížka není nátlaková. Spíše připomíná, že je zde něco, co může každý snadno alespoň zkusit.

Adwil
29.04.2020 3 z 5

Pana Duška mám rád a i mnoho jeho knih, tato mi ale přišla trochu chaotická a neuspořádaná (souvisí s tmou) a nějak jsem si z ní mnoho nevzal. Možná to bylo i tím, že jsem většinu z citovaných knih již četl předtím....

Sygi
12.06.2019 5 z 5

Typické Jardovo povídání nejen na téma tmy. V textu jsou k nalezení odkazy na několik dalších knih ve stejném duchu.

BStone
25.08.2018 4 z 5

Výborně napsáno, skvělá inspirace pro pobyt ve tmě. Bohužel osobní zkušenost zážitky popisované v knize nepředčila.

M100
27.01.2018 5 z 5

Krásné vyprávění. Přečetla jsem jedním dechem teď budu zpracovávat. Plno pravd i pro mě nových věcí a myšlenek.Zaujal mě pobyt ve tmě...

Vlk.kh
01.01.2018 2 z 5

Kniha Ze mě od stejného dua mě bavila a přečetl jsem jí už dvakrát, ale tohle jsem nějak nedával. Možná jsem nebyl na podobnou četbu zrovna správně naladěn, ale přišlo mi to, jako blábol. Znovu se k tomuto titulu vracet určitě nebudu.

puml
10.11.2017 5 z 5

Četl jsem namátkou pár kapitol. Dobré, moc dobré. Pan Dušek je skvělý vypravěč. Inspirativní "ezo" čtení, kterému je vzdálené jakékoliv pózování. Jen je potřeba k tomu přistupovat s určitým nadhledem a rozostřením; nejlépe snad zavřít oči, ponořit se do tmy a nechat si předčítat...

petrvacha
18.10.2017 4 z 5

Pokud máte rádi vyprávěni Jardy Duška, bude se vám kniha nejspíš líbit. Příjde mi, že se Jarda ještě více odvázal - místo obvyklého naznačování souvislostí, vše detailně popisuje.

Pawlisman
20.09.2017 4 z 5

Moc hezky napsané, někdy už příliš bláznivé (hadi a gorily atp.) ale určitě spousty krásných vět k zamyšlení, navíc tak jemně a poeticky, zároveň srozumitelně sepsáno. O tmě je tam taky a naláká snad každého čtenáře..

Gabba99
25.07.2017 4 z 5

Jaroslav Dušek je člověk, který je mi blízký srdcem, i když pro někoho mohou být jeho myšlenky nepředstavitelné, tak dle mě je to člověk, který umí vnímám jemné nuance života a inspiruje mě k tomu, aby jsem se neustále zamýšlela nad tím, co je opravdu v životě důležité.

majuska88
17.07.2017 4 z 5

Doporučuji, skvělá kniha k zamyšlení nad životem. Ostatně jako celý životní styl pana Duška

Juici
21.02.2017 5 z 5

.. Jak blízko musí proletět, aby si ho člověk všiml ..

Pan Duše(k) je pro mě úžasná bytost. A jeho knihy jsou do mého života pokaždé obrovským přínosem, inspirací. Věřím, že není poslední knihou, kterou vytvořil. I když se v knize o pobytu ve tmě mluví velmi zřídka, vůbec to nevadí, protože vás vtáhne každé Duškovo slovo. Patří do mé knihovničky a 100% k četbě, kterou z lásky pošlu dále!

Jordyz
31.01.2017 4 z 5

Krásná kniha, určitě navnadila k vyzkoušení pobytu ve tmě (jen kdyby to bylo cenově dostupnější :-/). Mám ráda jakékoli povídání Jaroslava Duška a tato kniha jedním takovým povídáním je. Zajímavé a laskavé úvahy o kráse života a sílé každého člověka - pohlazení po duši. Pan Dušek to má předurčeno jménem a dělá to skvěle :-)