Truchlivý amoret pražský

Truchlivý amoret pražský https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339396/bmid_truchlivy-amoret-prazsky-Vy0-339396.jpg 4 45 12

Truchlivý amoret pražský nabízí natolik bizarní mix historických reálií, fantaskních příběhů, pražského génia, černého humoru a popkulturních narážek, že po jeho přečtení už matičku Prahu nikdy neuvidíme stejnýma očima.

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Sorrowful Putto of Prague


více info...

Přidat komentář
felixrr
felixrr
05.11.2023 5 z 5

Kdyby nic jiného, tak je komiks výborně nakreslený. Ale on je kromě toho i poutavě vyprávěný, vtipný, působivý, dojemný, výborně kombinuje pověsti a mytologii s reálnou historií.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
18.02.2022 4 z 5

Rozkošné. Jedinečné. Originálne. Milostný list Prahe napísaný Jamesom Staffordom. Už tá obálka. Xavier Truchlivý Sněžný je okrídlený drsný anjel s imidžom bucľatého bábätka. Nedajte sa však oklamať! Chráni Prahu viac ako 4OO rokov, disponuje zabijackymi šípmi, špičkovými informáciami, škatuľkou cigariet, nekonečnými zásobami (samozrejme fľaškového) piva a za kamoša z mokrej štvrte má neodolateľného Golema (spin-off naňho). Tohto trudnomyseľného melancholika je temer nemožné nezamilovať si. Komiks je rozdelený do množstva krátkych kapitol nejeden raz s údernými, nečakanými pointami a to alebo humornými (Krotitelia duchov 2), alebo mrazivými (obesenec). Najlepšia je asi poviedka o huslistke, ktorá je síce krátka, ale o to krvavejšie vám roztrhne srdce. Niektoré kapitoly sú oddelené mystifikačným textovým materiálom (napr. sken týždenníka Český vlastenec z roku 1897). Každá kapitola je iná nielen po príbehovej, ale často i výtvarnej stránke, keďže sa na komikse podieľala štvorica ilustrátorov (vrátane Češky Lenky Šimečkovej). Mňa najviac uchvátil nezameniteľný štýl Filipínčina AJ Bernarda (ktorého unikátna práca dostala najväčší priestor). Zaujímavé je, že Stafford sa počas tvorby nestretol ani s jedným z ilustrátorov; všetka komunikácia prebiehala elektronicky. Čo je ostatne zrejme dobre, lebo keď je hotový scenár, mal by scenárista odstúpiť nabok a prenechať priestor pre realizáciu ilustrátorovi. Z komiksu razí scenáristova zamilovanosť do hlavného mesta českej krajiny. Má naštudované historické udalosti, báje, mýty. Hrá sa s nimi, zaplieta ich, preplieta ich, baví sa. Spolu to tvorí mix, aký sa často nevidí. Rád by som si niekedy prečítal crossover Xaviera, Hellboya, Péráka a Rýchlych Šípov. Medzi bonusmi nájdete Staffordovo záverečné slovo, concept arty, svieže medailóniky, dvojstranové poďakovanie, obsah a rubriky soundtrack a on-line. Komiks disponuje červenou lacetkou.


Eillen
Eillen
28.04.2020 5 z 5

Tohle se mi trefilo do nálady. Krásná kresba, krátké příběhy - pro mě ideální. Párkrát se Amoretovi i podařilo vyvolat záchvat smíchu.
Snad jen půl hvězdy dolů za rudé písmo na černém podkladu. Špatně se mi to četlo. Možná kdyby byl jiný odstín rudé, bylo by to lepší...

vlkcz
vlkcz
08.12.2019 3 z 5

Takové komiksové povídečky. Jak už to tak bývá, některé lepší, jiné slabší, většinou s překvapivou a vtipnou pointou.

LordSnape
LordSnape
01.12.2019 4 z 5

Krásné příběhy v úžasném prostředí a se sympatickým hlavním hrdinou. V komiksu bylo vidět, jak autora Praha okouzlila. Bohužel mě trochu zklamalo časté střídání kreslířů. A čím dále v knize jste, tím je kresba horší...

Momosan
Momosan
04.06.2019 5 z 5

Tak trochu sexy, tak trochu bizarní hraní si s fanatsií a historií. A vždy skvělé rozuzlení.

Gahanka
Gahanka
20.12.2018 4 z 5

Ze začátku mě komiks příliš nebavil, ale udrželo mě hezké zpracování. Kniha se stránku po stránce stává vtipnější a příběhy zajímavější, ale náhle je konec a co pak? Přijde mi spíš jako takové pěkné demo kapely, na kterou v budoucnu ráda zase zajdu.

MCGinger
MCGinger
09.08.2018 4 z 5

Vtipně zpracované krátké příběhy z Prahy různých historických epoch. Inspirace folklorem jen velmi povrchní. Různý styl kresby od více autorů, z části barevně.

Hwaelos
Hwaelos
23.01.2018 3 z 5

Zápletka jako vystřižená z Hellboye, jen přesazená do Prahy. Hlavní hrdina, pražský Amorek, je se svým kouřením a klením sympaťák, ale schází mu nosnější a celistvější příběh.

petrarka72
petrarka72
06.09.2017 4 z 5

Příjemná jednohubka na dva večery. Vizuálně zajímavé, obsahově mírně nevyrovnané od jednoduchých absurdních vtípků (např. Disintegratio) přes romantizující historky (Oběšenec malostranský) či respektuhodné příběhy s magií v obsahu i formě (Tragická i trudná historie melancholické luny malostranské). Osvěžující čtení, ale bez zásadního dopadu.

LilianaNox
LilianaNox
13.08.2017 4 z 5

Skvělý projekt! A když si ke čtení pustíte soundtrack (dostupný z: http://www.theputto.com/audioplayer.html), dostane tento komiks úplně nový rozměr!

Ditules
Ditules
11.08.2017 2 z 5

Vizuálně párada, ale obsahově mě to vůbec nechytlo...

Štítky knihy

Praha

Autorovy knížky

2017  73%Truchlivý amoret pražský

Kniha Truchlivý amoret pražský je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce22x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x