Trnová dívka

Trnová dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137535/trnova-divka-137535.jpg 4 64 9

Povídky jsou vybrané z několika antologií, které byly sestaveny a vydány v USA. Jedná se o úlomky mythologií, o krátké příběhy plné nadpřirozených sil, vlastností a schopností lidí, zvířat a celé přírody vůbec.

Přidat komentář

Opisska
29.02.2020 2 z 5

Dalo se to číst :)

Chesterton
15.10.2019 3 z 5

[audiokniha]
Topol si záměrně vybírá příběhy patrně nejstarší, nejméně ovlivněné bělošskou křesťanskou civilizací . . . . . . dočetla jsem se v recenzi.

Ohlodané je tam všechno, nejen jazyk, ale často i srdce vypravěče. Umím si představit vyprávění u ohně a atmosféru strachu kolem. Zvlášť po audioknize načtené autorem. Příběh skončí, zanechá strach, beznaděj nebo odpor? Výsměch?
P.S. Doporučuji přečíst si v rozhovoru s autorem 'Nemůžu se zastavit' kapitolu o indiánech.
3/5


mirektrubak
21.08.2019 4 z 5

„Tyhle příběhy se nikdy nevyprávějí ve dne. To aby je nevidělo Slunce.“

Syrové a drsné příběhy, skutečně velmi nepodobné tomu, co očekáváme od podobného žánru v našich civilizačních souřadnicích. Hodně sexu, hodně smrti. Proměny lidí ve zvířata a zvířat v lidi. A msta, za tepla i za studena, neodvratitelná a neúprosně logická posloupnost činů, kdy jedno zlo plodí druhé. Tohle všechno ve všech myslitelných kombinacích. I nemyslitelných.
Bylo to působivé, magické, silné svojí krutostí. Ale chyběl mi tam soucit, odpuštění, empatie. Ochota vystoupit z koloběhu násilí a proměnit svým příkladem svět v lepší místo.

Nemůžu nezmínit jazyk. Úsečný, přímý, ohlodaný na kost. Například: „Ale sestry nezapomněly, co udělal, neodpustily mu to. Navedly pumu, aby na otce skočila. Puma ho zabila.“

000nugatovej
30.01.2019 4 z 5

Typicky syrový folklór dávných národů zapsaný odpovídajícím lakonickým jazykem. Je poznat, že Topolovic (Psí vojáci) k němu mají blízko.

mot33
11.05.2016 3 z 5

Docelá drsné jedna z mála knih kde větčinou kladní hrdinové zahynou,ale jinak tak průměr.

tramín
14.09.2015 5 z 5

Někdy jsem musela přestat a jít to celé zaspat. Drsné, opravdu nepohádkové, stejně jako Mýty lakotů od Jana F. Ullricha. Ale život přece není pohádka....

LibriProhibiti
18.05.2013 3 z 5

Líbí se mi, jak je každý příbeh vystaven úplne jinak nez bežný (evropský) ctenar ocekava. Obzvlašte zajimavý je pak take zretelný vliv nekterych "našich" pribehu a vynalezu na indianské obyvatelstvo:)

Nico
05.01.2012 5 z 5

Tato kniha neni o indianskych pohadkach na dobrou noc. Je hruzna a samanska. Syrove pribehy nenechaji nikoho na pochybach, ze tu nejde o popularizovany a ctivy navrat ke korenum, jak jej v poslednich dobach zazivame.

Pamatuji si jeden obzvlast vypeceny pribeh o kojotovi, ktery mel rad mlada devcatka. Vedel, ze chodivaji sbirat do lesa jahody, tak si jednou lehl do listi a vytahl tu svoji "jahudku". Jak se pak radoval, kdyz se holcicky divily, ze nejde utrhnout.

:))

WEIL
20.08.2011

Další záliba J. Topola - etnologie.
A Indiáni v USA.
Splnil si tím svůj dětstký sen - dozvědět se víc než je běžné, takže začal tenhle obor i studovat, aby věděl víc a víc.

A musela vzniknout i tato kniha, o Idiánech a mýtech a jaká byla Amerika, než tam dorazili vetřelci z Evropy.