Vojenská felčarka

Vojenská felčarka https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271170/bmid_vojenska-felcarka-A7M-271170.jpg 3 86 33

Třicetiletá válka série

1. díl >

Německo ve třicetileté válce. Chytrá žoldnéřská dcerka Magdalena pracuje jako ranhojička v císařském vojsku. Brzy zahoří velkou láskou ke kupeckému synovi Erikovi, který od smrti svých rodičů žije sám. Je to ale zakázaná láska, protože otcové milenců kdysi proti sobě stáli jako nepřátelé. Po jedné bitvě Erik beze stopy zmizí – a Magdalenu čeká osudové rozhodnutí…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Die Wundärztin , 2010


více info...

Přidat komentář

borufka
15.03.2024 2 z 5

Obecně mám beletrii zasazenou do historicky uvěřitelných reálií ráda, ale to hle byla nuda. Příběh mě nebavil, nečekala jsem s napětím, jak co dopadne, nebyly mi jasné pohnutky osob (pominu-li jednoznačnou motivaci některých pánů dostat se ženské pod sukni, ale ani těch nebylo na tu dobu moc). Na výpověď o době to pro mě nemá hloubku, na zábavnou četbu to nemá vtip. Kniha na mě působí dojmem, že je úplně jedno, na jakém pozadí se děj odehrává, vztah Magdy a Erika je pro mě nezajímavý, Erik mi vůbec přijde rozporuplný, na jednu stranu milostný vztah, na druhou stranu léta, kdy se mu asi dařilo slušně a měl možnosti a kontakty, aby se coby "kšeftař" s Magdalenou spojil, ale neudělal to, a nakonec jeho samozřejmé přijetí "otcovské role" a přitom trpné a pro mě nepochopitelné čekání na to, že je Magda najde sama. No román to není ani historický, ani červená knihovna. Oceňuji dobrou redakční práci, to je v dnešní době vzácnost.

Shindy
29.11.2023 2 z 5

(SPOILER) No, co se samotného děje týče, ten byl fajn - 17. století, válečné období, felčarství, bylinkářství, život s vojskem, láska - to všechno byl skvělý nápad, ale jeho provedení trochu kulhalo.
Neseděl mi styl autorky - v ději nás seznámí s postavou, a pak o pár kapitol dál znovu vysvětluje, kdo ta postava je (to už přece čtenář ví?), pořád se opakovaly děje, z hlavní hrdinky tam udělala (i přes to, že je schopnou a uznávanou felčarkou) vlastně životně neschopnou ženskou, která pořád potřebuje vést a zachraňovat. A kolikrát se "kousla do rtu" nebo "kousla do tváří až jí tekla krev" - tahle fráze už mi lezla krkem.
Fráze - "mnul si ruce, až mu zběleli kotníky" - to spíš překladatelsky nesedí vůbec.
Suma sumárum - děj je fajn, provedení pokulhává. Do dalších dílu se nepustím.


IvBu
03.06.2021 5 z 5

Oddychovka

RendyaDav
05.04.2021 4 z 5

Mám ráda historické romanticky založené romány. Magdalena vyrůstá v družině císařského vojska, v němž její otec slouží jako voják. Po letech , kdy se z ní stává uznávaná pravá ruka vojenského felčara, se opět shledává s kupeckým synem Erikem, který ji v dětství vynesl z hořícího domu .Mladí lidé se do sebe zamilují, svou lásku však musí tajit. Jejich otcové stáli kdysi proti sobě jako nepřátelé. Po útoku Švédů Erik beze stopy zmizí a Magdalena zůstává s vojenským oddílem sama. V té době již čeká Erikovo dítě...
Nechybí romantika ,akce, skvělý popis doby a vyvrcholení zápletky...

renakr
15.10.2020 3 z 5

Něco ve stylu příběhů porodní báby, trocha historie, trocha léčitelství, hodně lásky

Mindy
23.01.2020 1 z 5

Četba této knihy byla naprostá ztráta času. Téměř 500 stran neskutečné nudy. Celou dobu se vůbec nic neděje, rozhovory o ničem, historická fakta nezajímavá, postavy nesympatické, intriky směšné, vlastně mě ani nezajímalo, jak to dopadne. Jedna hvězdička pro mě za to, že jsem to dočetla.

whiolet
15.07.2019 2 z 5

Tahle kniha mě strašně zklamala. Prostředí zajímavé,postavy sympatické,ale celkový děj ztroskotal na plné čáře!
Nevím proč byla kniha tak dlouhá,když to nejdůležitější a nejzajímavější mohlo mít dohromady tak cca 70 stránek.

hankapimi
16.03.2019 3 z 5

Děj Vojenské felčarky je zasazen do poslední fáze třicetileté války, která začala jako boj o pravou víru, ale poté se odvíjela jako zápas o moc, vliv a peníze. A také o udržení či budování mocenských pozic, zatímco převážná část obyčejných lidí bojovala o holé přežití, ať to byli sedláci, žoldnéři či příslušníci trénu. Nebylo snadné vyznat se v plucích císařských, švédských, katolických či protestantských. Celá jedna generace Německa vyrostla ve válce, muži táhli do bitvy a ženy udržovaly domky, pole a staraly se o děti nebo pracovaly ve vojenském trénu. A takovým "dítětem trénu" byla i Magdalena... Kdo má rád koktejl historie, romantiky, zrady a lásky, doporučuji jako odpočinkové čtivo...

milena8281
19.02.2019 4 z 5

Pro mě zajímavá kniha nejen o léčení, ale i o způsobu "válčení" v dobách minulých. Kniha se mi líbila.

Prazub
12.02.2019 4 z 5

Asi největší kniha, jakou jsem v posledních letech přečetl. Není špatná, jednotlivé kapitoly jsem postupně hltal, třebaže jsem se předtím dlouho přemlouval k četbě. Nakonec jsem to zvládl. Kniha mne docela zaujala. Je však opravdu rozvláčná. Spisovatelka v ní vidí většinu chlapů příliš jednostranně. Nyní se těším, že si snad časem přečtu i následné 2 díly této rozsáhlé trilogie. Pro mne je to však opravdu hutné čtení.

dzejkbeltygros
16.07.2018 4 z 5

Celkem zajímavý příběh. Čte se to více méně samo. Není to žádný velký boom, spíš lehká oddechovka s pár okamžiky napětí.

Kerberos
08.04.2018 3 z 5

Bylo to slabší než jsem očekávala,ale protože jsem si půjčila všechny tři díly dám tomu ještě šanci.

knihovnička007
03.04.2018 1 z 5

Hrozně jsem se na ni těšila... Moc se mi líbil obal i příběh zasazený do období třicetileté války...
A pak přišlo vystřízlivění :( Kniha nemá v podstatě žádný děj. Autorka se zaměřila na líčení žití a přežívání ve vojenském lazaretu. Lidé se chovají jako krysy-někde se usadí, všechno snědí a vypijí, vyplení a přesunou se dál.
V tomhle se pohybujeme celý příběh. Což o to, zajímavé téma, ale děj mi chybí. Pro mne nic neříkající líčení, jak si Margareta zachytila sukni na hřebík, jak každý den čeká na Erika, jak ji Elsbeth pořád někdo vypráví a přesvědčuje...
Ne, tohle opravdu není kniha pro mne, ač jinak mám historické knihy moc ráda.
Naštěstí jen půjčená z knihovny, jinak by mne koupě hodně bolela.
Obal nádherný, ale to je u této knihy jediné pozitivum... Většinou se snažím dát kladné hodnocení, ale v tomto případě to u mne rozhodně nejde. Škoda. Nedočetla jsem :(
Jednu * dávám za krásnou obálku.

Anie94
03.03.2018 3 z 5

Kniha mě nijak nezaujala. Děj o ničem, žádná výraznější zápletka. Dočetla jsem jen proto, že jsem chtěla vědět jak to dopadne.

medlovice
12.12.2017 2 z 5

Jedna z těch , která jsem nedočetla. Zaujal mě obal a název , ale ne obsah. Hrdinové, žíjíci v 17 .století se chovají a smýšlejí jako součastníci. Obsahem a stylem vice román pro ženy . červená knihovna, ale pro milovnice sladkých limonádových románu hodně moc popisu nemocí, ůrazů a poranění , místy až moc dobře popsané.

Len2očka
29.10.2017 1 z 5

Nedočteno,hvězdu za obálku,ta je vydařená.

ritz
13.10.2017 2 z 5

Mám ráda historické romány a obzvlášť na pokračování, ale tato kniha mě nezaujala, příběh se velice pomalu rozvíjel a nijak extra ani nepokračoval, tak pro mě zklamání.

zuzana2599
04.08.2017 5 z 5

Vojenská felčarka je historicko-milostný příběh, rozsáhlý a barvitý. Velmi ráda sahám po podobném typu knih, kde se tak krásně mísí historie, láska a dobrodružství. Fanouškům knih Sabiny Ebertové se určitě zalíbí i tato kniha od její německé kolegyně. Těším se již na druhý díl z této trilogie, který mám připravený ke čtení ! Milá Magdaleno, již brzy se setkáme :-)

danka13
20.06.2017 5 z 5

Kniha splnila moje očekávání, už se těším na druhý díl. Někdy mě tak napadá, jestli se náhodou nemáme příliš dobře v dnešní době a ani si toho nevážíme.

eva-lupen
18.10.2016 odpad!

No, nedočetla jsem. Půjčila jsem si ji, protože to téma je zajímavé a mám ráda historické knihy, i ty s trochou romantiky, ale... Co k tomu napsat - je to prostě německý. Jako se skoro nedá koukat na většinu německých filmů, tak tohle je úplně ve stejném stylu. Nesympatické postavy, divný styl vyprávění... vlastně mi bylo úplně jedno jak to bude dál a jak to dopadne. Čím víc jsem četla, tím víc mi byla knížka protivná. Nemohu jí dát ani jednu hvězdu. Prostě to nejde.

Štítky knihy

třicetiletá válka (1618-1648) 17. století Německo historické romány

Autorovy další knížky

Heidi Rehn
německá, 1966
2016  68%Vojenská felčarka
2016  75%Čarodějnické zlato
2017  78%Jantarové dědictví

Kniha Vojenská felčarka je v

Právě čtených3x
Přečtených123x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených9x
Knihotéce136x
Chystám se číst111x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x