Tři země, tři domovy

Tři země, tři domovy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344045/bmid_tri-zeme-tri-domovy-ryS-344045.jpg 4 19 3

Eseje a rozhovory českého japanologa Vzpomínky na smutné i humorné zážitky ze života význačného japanologa se vztahují k místům ve třech zemích na třech kontinentech – k Čechám, Japonsku a Kanadě. Časově se rozpínají od autorova prvorepublikového dětství ve Staré Boleslavi přes odchod do kanadského Toronta v roce 1967, několik pobytů v Japonsku až k současnému životu ve Vancouveru. Autor se mj. zamýšlí nad literaturou i filmem, náboženstvím, vztahy vzájemně odlišných kultur a předkládá i zajímavé cestopisné postřehy. Soubor čtrnácti esejů a třech rozhovorů vychází k autorovým 85. narozeninám. Předmluvu napsala Zdenka Švarcová.... celý text

Přidat komentář

PFP
27.02.2022 5 z 5

Musím říct, že mne tato malá knížečka nadchla. A rozhodně mne namotivovala k tomu, abych si postupně přečetla další jeho knížky a překlady.

changaj
17.02.2021 5 z 5

Český japanolog A. Líman představuje v rozhovorech a esejích své "tři vlasti" a jejich kultury: českou, japonskou a kanadskou. Líman má dar vyhmátnout esenci každé národní mentality, jeho vhledy jsou neotřelé a pozoruhodné (paralely mezi japonskou a slovanskou mytologií). Není to však v žádném případě suchý vědecký text, ale velmi osobní a subjektivní výpověď, což publikaci v mých očích jen a jen prospívá. Možná paradoxně mě nejvíce zaujala pasáž o Kanadě, kterou mi dokázal přiblížit (a nadchnout pro ni) jako nikdo jiný.


Shindo
18.10.2018 5 z 5

Opäť zbierka esejí na rôzne témy a opäť Límanov esejistický talent.

Od ľahších tém (jeho milovaný Ibuse, česká poézia) k tým ťažším (migranti, kamikaze), z niektorých esejí bolo cítiť nostalgiu i drsnosť viacero bolo z každodenného života autora (ktorý nebol vždy ružový). Síce som mal po dočítaní knihy akýsi spokojný pocit "tepla v duši", kniha ani náhodou nebola samé slniečko. Autor sa nebál pozrieť na mnohé témy poriadne kriticky.

Posledná tretia "kanadská" časť knihy na mňa zapôsobila tak silno, až som sa chvíľu pohrával s myšlienkou na život v Kanade.