Tři tváře

Tři tváře https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201817/tri-tvare-201817.jpg 4 98 26

Všechny tři novely v této knize dokazují, že Brandon Sanderson vždy dokáže přinést nové, neotřelé nápady, a zároveň mistrně popsat hluboce lidské osudy svých hrdinů. Jako rozený skvělý vypravěč tvoří podivuhodné světy i zápletky, které čtenáři milují. Novela Odvěký meč, ona Sandersonova „třetí tvář", je svérázná a odlišná od dalších nabízených příběhů, ale přesto s nimi má styčné plochy. Se Spoustou ji spojuje putování za nejistým cílem, plné nástrah a nečekaných zvratů, s Císařovou duší má společné prostředí imaginárního světa se svébytnou fyzikou a logikou postav.... celý text

Žánr:
Povídky , Sci-fi , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Emperor s Soul, Infinity Blade: Awakening, Legion


více info...

CharlesWard
CharlesWard
16.11.2022 1 z 5

Spousta byla vynikají. Zbytek už tolik ne.

Kajo98
Kajo98
21.12.2021 4 z 5

Každá poviedka ma veľmi bavila a vedel by som si predstaviť aj pokračovania v ďalších knihách tak ako je tomu s poviedkou Spousta v rovnomennej knihe... Pre mňa bola najlepšia poviedka Odveký meč od ktorého som sa nevedel odtrhnúť! Super postavy, dej, zápletka aj prekvapivý záver!...


TomTomis
TomTomis
24.10.2021 4 z 5

Letos můj pátý Sanderson. Pomalu se jeho dílem prodírám, čeká mě toho ještě mnoho. Císařova duše mě okouzlila. Odvěký meč a jeho Probouzení bylo taky super. Nejvíce mě upoutala zajímavá postava z části Spousta. Postava, co má v sobě kupu lidí... Zajímavé, netradiční.

Luigi1
Luigi1
13.01.2021 5 z 5

Saderson opět ukázal,že je výborný spisovatel.Další kniha která mě chytla a nepustila dokud nebyl konec

Teclaireddy
Teclaireddy
02.03.2020 3 z 5

Sanderson opět nezklamal, přesto však knihu hodnotím jako autorův slabší průměr. Císařovu duši jsem četla už dříve, pamatuji si, že se mi docela dost líbila, k podrobnějšímu hodnocení ale bohužel moje paměť nestačí. Odvěký meč a Spousta mne obě zaujaly zajímavou myšlenkou, ale děj a vedlejší postavy mi připadaly trochu moc jednoduché (alespoň teda na Sandersona).

Hellrampage
Hellrampage
18.11.2019 4 z 5

Tri tváre Brandona Sandersona je zbierka troch poviedok, ktoré sú si od seba odlišné. Najviac ma bavili prvé dve, v poslednej tretej chvíľu trvalo, než sa príbeh rozbehol. V prvej poviedke - Cisárova duša, prevláda originálny systém používania mágie. K tomu sympatická hlavná postava, perfektne vystavaný príbeh. Kľudne by som si dal celú knihu postavenú na postave Šai.

Druhá poviedka bola napísaná podľa jednej mobilnej hry z iOS. Aj keď je príbeh neoriginálny, prekvapivo ma bavila. V Sandersonovom podaní by som sa do tohto sveta určite vrátil, no poviedka pôsobila ako úvod do oveľa rozsiahlejšej knihy.

Posledná poviedka Legion (Spousta mi ako preklad nesedí) mi pripomenulo seriál Sense8 od Wachowskích, ktorý som prednedávnom dopozeral. Tu sa jedná skôr o halucinácie, ktoré pomáhajú detektívovi s vyšetrovaním. Koniec mi prišiel veľmi rýchlo useknutý, opäť by som si vedel predstaviť dlhšiu knihu na toto téma.

Metla
Metla
01.08.2019 4 z 5

Sandersona už mám relativně obstojně zmapovaného, přesto mě dokázal překvapit: první povídkou „Císařova duše“ ještě ne, ta je sice výborná, drží se však zaběhnutých pravidel, jak je znám z autorových románů (hodnotila bych 85%). Totéž lze říct o „Odvěkém meči“, který kráčí ve stopách RPG a je určen spíše mladším čtenářům (pro zkušenější knihomoly žádná bomba – 70%). To nejlepší nakonec: „Spousta“ nabídla především geniální postavu, geniální ve smyslu její zábavné podivnosti a využitelnosti pro další tvorbu. Překladatelce se bohužel jediným slovem podařilo zmršit pointu a na chvíli mě uvést do zmatku. Chyba spisovatele to každopádně není (90%).
Sanderson mi dokázal, že umí psát nejen skvělé romány; zrovna tak schopný je v kratších textech. Za „Tři tváře“ si ode mě vysloužil čtyři plivance, abych mohla pečlivě naleštit udělené kvarteto hvězd s ryzostí blížící se 24 karátům.
Každé z povídek jsem přišoupla o něco podrobnější komentář.

Dragita
Dragita
18.01.2018 5 z 5

Skvělé od začátku do konce. Každá povídka měla své kouzlo, dokázala mě vtáhnout do děje a přemýšlet, jak to asi skončí. Sanderson prostě umí :)

jarynek
jarynek
08.09.2017 5 z 5

Úžasná autorova imaginace. Jednotlivé příběhy (především první a třetí) jsou založeny na zcela originálních nápadech. Druhá povídka mi přišla trochu slabší (ale stále hodně čtivá), ale to možná jen proto, že je srovnávám s dalšími povídkami v této knize a nikoliv s povídkami jiných autorů. Císařova duše má vše, co dobrý příběh potřebuje - postavy, z nichž každá chce dosáhnout jiného cíle, detailně popsané prostředí, kde těžko hledat nelogické detaily, magie (či jak to nazvat), která funguje na zcela originálních principech. V povídce Spousta snad ani tak nejde o samotný příběh, jako o jedinečný popis psychiky hlavního hrdiny. U každé povídky si dokážu představit, že by z toho byla skvělá kniha.

hojkas
hojkas
05.08.2017 5 z 5

Tři novely v jednom svazku, každá s jiným námětem a částečně i stylem.
První novela, Císařova duše, je něco neskutečně okouzlujícího a promyšleného. Taková ta novela, u které litujete, že nemá nejméně dvakrát více stránek, u které přemýšlíte, jestli je autor skutečně jen smrtelník. I na menším prostoru je však brilantně vykreslen svět, opět s dokonale fungující magií i způsobem, jakým je používána (a zneužívána). Postavy nejsou zanedbány, stejně jako děj, který plynul přirozeně a donutil přemýšlet ještě dlouho po jeho konci.
Druhá novela mi přišla nejslabší. Ne špatná, vlastně pořád spíše nadprůměrná, ovšem přeci jen z autorových slabších. Možná mi jen nesedl děj na motivy hry.
Třetí novela byla podmanivá svým vlastním způsobem. Opět tleskám za originalitu, s jakou autor vytváří nová a nová prostředí, všechna do detailu fungující a promyšlená. A tentokrát i bez fantastického světa. Protože kdo říká, že psychická porucha musí být jen na škodu?
Celkem vzato, kniha se vyplatí koupit už jen kvůli Císařově duši. Další dvě novely jsou příjemný bonus.

otula
otula
12.02.2017 3 z 5

První novela mne zaujala nejvíce, následující dvě mi přišly slabší - přemýšlím, zda nenapsat rovnou slabé. Ano, Sanderson oplývá spoustou nápadů, ale v tomto případě to vyznělo jaksi do prázdna, prostě to nebyl můj šálek čaje.

NicaCola
NicaCola
01.01.2017 5 z 5

Brandon je prostě Mistr s velkým "M" !! Všechny tři povídky naprosto dokonalé napsané, kniha přečtena jedním dechem :)

zuzik1428
zuzik1428
23.11.2016 5 z 5

Nějakou náhodou jsem začala číst.. A teď jsem jen plná dojmů, že konec knihy přišel velmi rychle.
Všechny tři povídky by vydaly na své vlastní knihy, všechny jsou něčím tak jiné, až mě nutí přemýšlet, coby, kdyby... Přála bych si doufat, že aspoň jeden z těch příběhů převede do své vlastní knihy, ne proto, abych věděla, co se děje s postavami... Ale protože fungování těch světů s magickými prvky jím vytvořené, by bylo úžasné číst a nechat se vtáhnout. Bohužel pro mě tato kniha má jeden nedostatek - příběhy jsou moc krátké a sotva vás daný svět políbí, je konec. :)

nikolsn
nikolsn
31.10.2016 5 z 5

Mistr svého oboru ten Sanderson, už se těším až budu mít se sbírce všechny jeho knihy !

Pampalini
Pampalini
12.09.2016 4 z 5

Výborná kniha s ohurujúcou atmosférou a očarujúcou imagináciou. Prvý príbeh je krištáľovo čistá esencia deus ex machina a je vynikajúci. Na všetky problémy a ťažkosti stačí vhodné razidlo… už nie povestné väčšie kladivo? Autor podnecuje, inšpiruje premýšľať, dávať skutočnostiam iné zmysly a iné perspektívy.

Highlander
Highlander
25.06.2016 5 z 5

Co dodat, super kniha. :)

Všechny tři příběhy byly hodně zajímavé a bavily mě... Vůbec by mi nevadilo, kdyby každý z nich byl velmi tlustou knihou, rozhodně by na to vystačily. :)

Jen by mě zajímalo, kde Brandon na ty věci chodí (i když to trošku nakousl v dovětku), pořád mi to nejde do hlavy... já bych nevymyslel ani....mno, vždyť to říkám - nevymyslel. :-/ :)

SedllY
SedllY
12.05.2016 5 z 5

B.Sanderson mě neskutečně baví! :) Tohle byla teprve 3. kniha, kterou jsem od něj přečetl a už patří mezi mé nejoblíbenější autory. Nejlepší novelou z téhle knihy se pro mě stala v pořadí druhá a to Odvěký meč - Probuzení. A to i přes vcelku useknutý konec, který byl však i v novele s názvem Spousta. Autor si zřejmě nechává prostor do budoucna, nebo pouze přihrává konec volně k uchopení čtenáři. :)

trudoš
trudoš
19.11.2015 5 z 5

Tři tváře Brandona Sandersona nabízejí malé portfolio jednoho z největších mágů současné fantasy. Přestože se jeho texty vyznačují originálními motivy, v základu jde vždy o klasickou epiku toho nejlepšího ražení. Díky čemuž útočí na čtenářovy smysly hned na dvou frontách a dlužno říci, že v obou případech úspěšně. Tento soubor tří novel to jen dokazuje.
V té první (Císařova duše) se autor představuje hned ve vrcholné formě. Příběh hýří kouzelnými nápady, prokresleným prostředím, živými postavami a množstvím nečekaných zvratů. Oproti tomu následující novela Odvěký meč - Probuzení, už takových kvalit v mých očích nedosáhla. Ne že by byla špatná, ale srovnávat s první prostě nejde. Ač jde o uzavřený příběh, v důsledku až moc připomíná prolog k daleko rozsáhlejšímu textu. Ovšem závěrečná povídka Spousta mi opět nechala klesnout čelist nad spisovatelovou imaginací. Jednoduchá urban fantasy možná zklame po stránce dějové, ale rozhodně dostane do kolen skvěle vymyšlenou hlavní postavou.

Chmur
Chmur
09.10.2015 3 z 5

Zatím moje první kniha od zřejmě masově oblíbeného autora. Zdá se mi, že dílo nijak nepřekračuje slušný průměr. Je to celkem čtivé, ale zároveň nic, co by mě nějak zvlášť upoutalo nebo zanechalo hlubší stopy.

Mess
Mess
25.08.2015 4 z 5

Přečetl jsem od Brandona Sandersona úplně všechno a musím říct, že se velmi rychle stal jedním z mých nejoblíbenějších autorů. Tato kniha určitě nemá takový náboj jako Mistborn či Archiv bouřné záře, ale povídky Císařova duše a Odvěký meč byly velmi zajímavé a originální, ačkoli také zastávám názor, že by zasloužily delší zpracování, v rámci kterého by bylo možné příběh dále rozvést. Poslední povídka Spousta mne na druhou stranu naprosto nezaujala, až tak moc, že jsem kvůli ní knihu ani nedočetl a odložil.

Štítky knihy

kosmír (fiktivní vesmír)

Část díla

Autorovy další knížky

Brandon Sanderson
americká, 1975
2012  94%Cesta králů
2008  92%Finální říše
2006  89%Elantris
2019  89%Meč Přísahy
2019  91%Vzhůru k obloze

Kniha Tři tváře je v

Přečtených117x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených10x
Knihotéce67x
Chystám se číst44x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x