Tři povídky

Tři povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71771/tri-povidky-71771.peg 4 18 2

První povídka – Prosté srdce – je příběhem života chudé venkovské dívky. Legenda o svatém Juliánu Pohostinném je středověkou legendou, kterou viděl Flaubert zpodobenou na barevných oknech chrámu. Herodias zachycuje rozporuplnou situaci společnosti, v níž se zrodilo křesťanství. Poslední povídka je zpracováním biblického příběhu o krásné a kruté orientální tanečnici.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Trois contes , 1877


více info...

Přidat komentář

sika444
25.01.2022 5 z 5

Prosté srdce - dojemné vyprávění odkrývající Flaubertovo jemné citlivé srdce. Jeho soucit s prostou ženou a laskavost, s níž vypráví o tom, co milovala, připomínají nejlepší povídky Flaubertova žáka - Maupassanta.
Legenda o Juliánu Pohostinném - plná magických obrazů a tajuplných dějů okolo Juliána i v něm. Autor dokázal na malé ploše vytvořit atmosféru světa, v němž se neodehrává jen to, co je vidět, ale i leccos "za". Obrazy ze zvířecího světa jsou neskutečně působivé.
Herodias - zde je hlavním prvkem vytvářejícím atmosféru krajina a samotný palác v poušti. Vedle toho se představuje kaleidoskop lidí - vládců i prostých, kteří dohromady působí jako zmatená skrumáž jednotlivců plných vlastních zájmů, obav, úzkostí, ambicí a tužeb. Prorokovo slovo jen shrnuje to, co všem musí být jasné: tohle musí vyústit do tragédie, protože tohle množství lidí protichůdných zájmů dlouhodobě nemůže koexistovat bez konfliktu.

WEIL
02.07.2011 3 z 5

Pár dobrých myšlenek, jinak na mě tyhle povídky působí dost těžkopádně.

A není divu.
Jak jsem se dočetl v doslově, tak píše, že už na delší práce rezignoval, k nim potřebuje bezstarostnost a tu už postrádá, chuť do psaní mizí.