Tři hlasy – Úvahy o povaze konfliktu kultury s přírodou

Tři hlasy – Úvahy o povaze konfliktu kultury s přírodou https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51115/tri-hlasy-uvahy-o-povaze-konfliktu-kultury-s-prirodou-51115.jpg 4 11 3

Už několik desetiletí žijeme pod nadvládou čísel. Ekonomové sledují procentuální růst HDP a číslovky je uvádějí do extatických stavů. Stejně magicky působí na spotřebitele cenovky a výše slev. Nemálo vědců ztotožnilo vědecký přístup s matematikou. Důraz na matematickou kvantifikaci zřejmě souvisí se snahou zakrýt drásavě kořistnickou povahu současné společnosti šedou zónou zdánlivě nehodnotících čísel. Naštěstí však dosud existují skeptičtí tazatelé (V. Cílek), lidé vnitřní pravdy (I. Klíma) a proroci lepších časů (J. Šmajs), kteří dokáží ukázat ke světu, v němž stále nesmyslnější konzumaci planety nahrazuje kultura pozvolného ústupu, ke světu, ve kterém není hodnota funkcí ceny a v němž nenasloucháme řeči čísel. Pokud se vám takový svět líbí, jsou Tři hlasy knihou právě pro vás.... celý text

Přidat komentář

Tomas@S
08.09.2017 3 z 5

Na rozdil od jinych popularne naucnych textu pana doktora Cilka jsem tento text, priznam se, nedocetl, clanek na podobne tema jsem uz od nej cetl jinde, tak me to nejak nezaujalo. Ostatni prispevky jsem zkousel precist, ale rovnez me nezaujaly. Nejak mi tento kratky sbornik nesedl, jinak ale publikace podobne tematicky zamerene ctu celkem rad a pravidelne. Z obsahu knihy, a vlastne i z jejiho vzhledu, mam dojem, ze se sbirka moc nepovedla. Proto je i me hodnoceni slabsi. Jinak skoda, ze se neda komentarum davat negativni hodnoceni, u jednoho nejmenovaneho komentare teto knihy by se to hodilo :-( (jako by ho psal samotny byvaly pan prezident, znamy to mudrc).

Galaxy
15.11.2016

"Tři hlasy" jsou úvahy, které sebe samy představují jako revoluční, ale přitom by se většinový obsah dal shrnout do pěti stránek.
Většina úvah v této knížce obsahuje už mnohokrát řečené ekologické mýty málo založené pravidive, osolené iracionálním pesimismem a negativitou.
Sem tam prosvitnou zajímavé myšlenky, a hlavně třetí část knihy od pana Cilka je zajímavá (az na náboženskou část), ale většinově mi to prijde zbytečná propaganda. Navíc mi přijde směšné, jak autoři v knížce hanobi ty co povazuji za odpůrce a myslí si ze když s nimi někdo nesouhlasí, není v hlavě v poradku, zatímco oni jsou "osvícení".


Pavel_D
19.06.2016 5 z 5

Úvahy tří autorů. Josef Šmajs - filosofická esej o evoluční ontologii, Ivan Klíma - osobněji, aktivističtěji laděný text a Václav Cílek - jako vždy text nabitý spoustou faktů, tentokrát hlavně o klimatu a zdrojích energie.

Štítky knihy

ekologie filozofie

Autoři knihy

Josef Šmajs
česká, 1938
Ivan Klíma
česká, 1931
Václav Cílek
česká, 1955

Kniha Tři hlasy – Úvahy o povaze konfliktu kultury s přírodou je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x