Transport za věčnost

Transport za věčnost https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344650/bmid_transport-za-vecnost-MpM-344650.jpg 5 222 68

Jendova otce právě zatklo gestapo a dvanáctiletý kluk nemůže tušit, co přijde dál: vyloučení jeho židovských přátel ze studia na gymnáziu, žluté hvězdy na kabátech, transport do Terezína… Kniha Františka Tichého je inspirovaná skutečnými událostmi a příběhy chlapců, kteří žili v Praze i v Terezíně, nezříká se dobrodružství a fantazie, ale zároveň je tak pravdivá, až z ní mrazí... Příběh dětské party kamarádů z let 1940-1943 se odehrává v Praze a později v koncentračním táboře Terezín... celý text

Přidat komentář

GYROTOURBILLON
03.04.2024 5 z 5

Krásně napsaná kniha pro mladší čtenáře, která neurazí ani ty starší.
Toto téma je třeba připomínat hlavě novým generacím. A nezapomenout.
Síla kamarádství, které se dnes jen tak nevidí, byla autorem vykreslena velmi zdařile.

KK1903
18.01.2024 5 z 5

Opravdu krásná kniha se smutným příběhem. Část na půdě mě dostala a brečela jsem ještě půl hodiny.


katerina1237
29.12.2023 5 z 5

Ježiiš, to bylo tak hezky napsané. Brečím ještě teď. Bylo to velmi dobře zpracované, velký dík spisovateli. Ilustrace jsou kouzelné.
Knihu určitě doporučuji.

dpxcz
11.10.2023 4 z 5

Přečteno paralelně se sedmákem v rámci jeho povinné četby, kdy si tuto knihu vybral z nabízených možností sám. Příběh je velmi silný, místy až vhání slzy do očí. Určitě je skvělé, že tato kniha je součástí povinné četby na ZŠ.

Buffy79
01.09.2023 5 z 5

Velmi působivá kniha se silným příběhem podloženým skutečnými událostmi, ze kterých až mrazí a je člověku úzko. Vůbec by nebylo na škodu, kdyby byla tato kniha součástí povinné četby na 2.stupni ZŠ a také na SŠ. A nejlépe to zdůvodním citátem z knihy Mary E. Pearson (Falešný polibek) : "Abychom neopakovali historii, předávejme si příběhy od otce k synu, od matky k dceři. Neboť stačí jediná generace a dějiny i pravda budou ztraceny navždy."

sar.janurova
16.07.2023 5 z 5

Velmi dobře zpracovaný příběh o dětech ze židovských rodin, kterým jediný člověk dokázal otočit život vzhůru nohama. Nejenom, že Jenda přijde o tatínka, protože pracoval v odboji, ale postupně začne přicházet také o své dlouholeté kamarády - jenom proto, že jsou židovskými dětmi. Nebude moct s nimi chodit do školy, do parku, do kina... Až někteří z jeho života zmizí úplně. A ta dětská nevinná hlava nedokáže pochopit, proč.
Oceňuji, že autor vychází z reálných postav (i když se některé nemusely v reálném životě setkat) a inspiroval se jejich životní tvorbou natolik, aby ji použil i do vyprávění jejich příběhu v knize. Líbily se mi také medailonky na konci, které případně vysvětlily, jak to s danou postavou doopravdy bylo, či časová osa, která nám vysvětlila, co se v příběhu stalo a jak to bylo doopravdy. I přesto, že je kniha napsána spíše pro mladší čtenáře, myslím si, že i dospělý člověk si z ní leccos odnese. A ilustrace opět báječné.

Lesni_vila
15.07.2023 5 z 5

Krásně napsaná kniha. Nejvíce mě zaujaly dopisy od tatínka. Silný příběh.

kamibe
30.06.2023 5 z 5

Třetí kniha stejného autora, kterou jsem přečetla v krátké návaznosti, mě ujistila, že tento píšící učitel je mi příjemným autorem dobře napsaných knih pro mládež. I tento příběh se dá velmi dobře využít nejen jako hodně dobré čtení, ale také jako hodně dobrý učební materiál. Za cennou považuji časovou linku, kde srovnává příběhy z knihy s tím, co se tehdy opravdu dělo. A nejvíce oceňuji, že v závěru popisuje, jak vlastně ke vzniku této knihy došlo. To mě opravdu bavilo. Děkuji. Budu-li mít příležitost, mám chuť sáhnout i po autorových dalších knihách.

Zrzavá_Tereza
16.05.2023 5 z 5

Vidět všechno to zlo dětskýma očima - to je hned jinej zážitek.
Skvělá kniha, silný příběh.

simca9342
14.04.2023 5 z 5

" Z pravěku "
V pubertě člověku leccos dojde . To, jak vypadá, jak se chová nebo i to , že už by mohl myslet na vztah.
Mě taky došlo dost věcí, ale z jiné oblasti. Druhá světová byla je a bude pro mě pořád svět neznáma a objevování , ale i hrůzy , která tehdy byla ve světě.
Parta kluků ve městě nemohla vědět, co přijde. Ani Honza , kterému odvezli taťku.
Hned potom přijdou nařízení , nošení žlutých hvězd, chození po cestě místo chodníků, jízda v posledním voze tramvaje a pořád vznikaly další. Kluci společně jedou do Terezína. Ani jeden neví, co je čeká...

Patane
08.03.2023 5 z 5

Na knížku jsem narazila náhodou. Příběh, který se zakládá na skutečných osudech židovských kluků, kteří skončili v Terezíně. Kniha o síle přátelství, nezdolnosti ducha a vlastně i smíření se smrtí. Krásné ilustrace od S. Setínského. Na konci jsou krátké medailonky kluků. Postavy z knihy získají reálný obraz, jejich osudy tragické.

Jarka_rybář
08.02.2023 5 z 5

Smutný příběh, ale vlastně je i hezký. Je totiž plný kamarádství, odvahy, síly a pokory.

angelak
06.11.2022 5 z 5

Kniha o přežívání v Terezíně - viděno dětskýma očima - smutný příběh.

Elena_Dark
01.08.2022 5 z 5

Tohle byl strašně strhující příběh. Vzal mě za srdce. Společně s hlavními hrdiny jsem po celou dobu sledovala děj z velice nepříjemné doby. Je někdy neuvěřitelné, že musíme trpět za něco, za co nemůžeme.

Tobolka
26.07.2022 5 z 5

Kniha se po pár stránkách stala mou srdcovkou. Krásně zpracovaný příběh dětskýma očima, vše naprosto uvěřitelné - postavy, dialogy, prostředí. Autor má krásný styl vyprávění a i když celé téma knihy je smutné, až z toho mrazí, pan Tichý má můj obdiv, jak si dokáže hrát s textem.

jasminecka
05.05.2022 5 z 5

Kdybych mela dospivajicim doporucit knihu o zivote nejen Zidu za protektoratu a 2. sv. v., zvolim tuhle - na pribehu mladeho kluka ozivaji ty abstraktni informace, ktere jim diktuje ucitel dejaku.
Mne bavila i dojimala.

lilly1
24.03.2022 3 z 5

Knihu velice doporučuji ,zejména mádeži...Život- vlastně přežívání- v Terezíně v období holokaustu je zde přiblížen díky příběhu chlapce Honzy,který pro záchranu přítele Petra pronikne do Terezína.Každodenní útrapy ghetta jsou líčeny a popisovány na základě vyprávění přeživších,zachovalých dokumentů a my se tak díky tomu setkáváme se smutnou a tragickou realitou té doby.Osobně jsem v Terezíně byla s přáteli několikrát a děkuji Lukáši ( průvodce Lukáš Lev) za jeho znalosti a velice zajímavé prohlídky bývalého ghetta.Knihou jsem si vše "připomněla" .Autentičnost prostředí a života vyniká tím,že-jak sám autor píše většina epizod má reálný základ v tom,co se u nás v té době dělo.

Miska737
13.03.2022 5 z 5

Upřímně... Tohle budu rozdýchávat dýl než jsem si myslela.
Z počátku se může kniha zdát nudná, ale ke konci vás rozhodně nepustí. Je to nádherně napsaná kniha o lidech, kteří neměli to štěstí, aby se dožili dnešních dní, o dětech, kterým byli sebrány sny a o zmařených talentech. Rozhodně doporučuju pokud vás zajímá život za druhé světové války v Praze a v Terezíně.

Knihomolka506
29.01.2022 5 z 5

"Z doby kamenné "
Opět  jsem se bohužel jen literárně setkala s osobami, kteří neměli to štěstí stát se dospělými (kromě Jiřího Bradyho, který zemřel teď už před 2 lety) , ale i těžkých časech se zasloužili o něco, podle čeho se stali pro svět velkými a nikdy nezapomenutelnými.
Tohle je ale příběh někoho jiného: malého Jendy,který jednou přijde o taťku a nevi vůbec,  co vše ho samotného čeká...
Pěkný příběh z válečných let, prostředí Prahy a Terezína.

Dadulina
27.01.2022 5 z 5

Tleskám autorovi. Tak citlivě zpracované téma, kde je vše a ještě něco navíc - přátelství. To opravdové. Moc doporučuji každému věku.