Transmetropolitan #4 - Nová lůza

Transmetropolitan #4 - Nová lůza https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87008/bmid_transmetropolitan-4-nova-luza-pDA-87008.jpg 4 73 10

Transmetropolitan série

< 4. díl >

Futuristická Amerika si volí prezidenta. Na výběr má mezi nixonovským Sviňákem a psychopatickým Fešákem, což je jako vybírat si, jestli chcete kulku do kolena, nebo kotníku - ale vysvětlujte to apatické, pochlebovačné veřejnosti. Jediný, kdo může té "nové lůze" otevřít oči heverem, je novinář Spider Jerusalem. A to zrovna teď, když mu jeho asistentky ukradly všechny kreditky. Zuřivý reportér Spider Jerusalem pokračuje v průzkumu světa budoucnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , BB art , Crew
Originální název:

The New Scum , 2000


více info...

Přidat komentář

Radiq
01.04.2024 3 z 5

Pokračujeme ve volebních tématech z předchozího dílu a je to tak trochu jako když uklouznete po slizu, kterej se táhne za slimákem - slimákovi je to jedno, protože to je něco, co nechal někde za sebou v minulosti, ale vy víte, že za to může on. Jako kdyby se za ním táhlo něco podobného, co jste už jednou četli. Tento díl nepřinesl nic moc nového a ani moc nepobavil. Ocenit musím hlavně povedený detail s šaty, které mají trojúhelníkovou díru na bradavku... ale podobných detailů je tam tolik, že jsem určitě ani všechny nepostřehl! Ve finále si povíme něco o Vánocích a zimních radovánkách a to je všechno.
Nestežuju si - Spider Jerusalem je pořád to správné ultrahovado, ale asi jsem neměl číst 3. a 4. díl tak rychle po sobě. Menší pauza by asi neuškodila.

wullcann38
26.11.2021 5 z 5

Zatím nejlepší díl.
Mé hodnocení:91%


trudoš
28.06.2021 3 z 5

Zase o kousek slabší než předchozí album. Hlavním viníkem je tentokrát nulový vývoj v zápletce, což Warren Ellis vynahrazuje soustavnou kadencí povedených vulgarit. Bavil jsem se, ale už bych se rád posunul z místa. Je to jak večer v hospodě poslouchat nářky štamgastů nad prohnilou politikou a pak další večery znovu, znovu, znovu a znovu. Spider Jerusalem je sice novinářem, který chce lidem otevřít oči, problém je, že mi ani po víc jak dvaceti sešitech neříká nic nového, maximálně přidává na hlasitosti.
Ale určitá proměna atmosféry tu je – hrdina nám výrazně zesmutněl a už to není naspídovaná čamrda, která neví, kdy se zastavit. Stal se z něj stárnoucí muž, kroutící zběsile hlavou nad hloupostí světa a lidí v něm, přičemž se občas pozastavuje nad věcmi, do kterých mu vlastně ani nic není. Ne, že by neměl pravdu, ale agresivním cynismem stav věcí jednoduše nezměníte. Alespoň že určitá dávka nadhledu mezi řádky z textu nevymizela a karikatura Daricka Robertsona je prostě nezapomenutelná.

Disease
02.01.2020 3 z 5

V podstatě na stejné brdo jako minulý díl, takže už ne tolik zábavné. Další díly si nechám ujít, ale aspoň jsem to zkusil...

LordSnape
18.01.2018 4 z 5

Díl o lidech a hlavně maloměšťácích. Vy víte o kom mluvím. Politika naštěstí už trochu ustoupila do pozadí i když mě docela odrovnal ten rozhovor s prezidentským kandidátem. To byla vážně dobrá hlína. Líbí se mi, jak je vše takové bezprostřední a bez příkras. Život je boj. A někdy pěkná svině.

JankoSvec
21.01.2017 3 z 5

Slabši scenár, kresba ma nezaujala.
Jednoznačne najslabší diel

memphisz
26.07.2015 4 z 5

Slabší než vynikající předchozí díl, ale pořád velmi dobré. Děj je o něco méně zajímavý a poněkud pomalý, ale přesto stále kvalita.

Honzeecheck
12.02.2014 5 z 5

Po delší pauze jsem se k Transmetropolitanu vrátil, což je trochu chyba, protože to přímo navazuje na předchozí díl. Ale neva, ono se to rychle vrátilo a aspoň má člověk trochu odstup. Nevyhnu se srovnání s Preacherem, kterýho jsem nedávno dal v kuse. Preacher je především královská zábava, Transmetropolitan je o hodně temnější, depresivnější a surovější. Nemilosrdná kritika naší civilizace, která víc než s nadsázkou a humorem pracuje s totální nasraností. Což je fajn a já to chápu, protože řvát lidem do obličeje je asi jedinej způsob jak si vás někdo všimne. I když jen na chvilku. Nejhorší je, že člověk sice nenávidí a pohrdá tou tupou lidskou lůzou, která se stará jen o sebe, a přitom je sám lautr to samý. Zaplatil jsem 4 kila za komix na jednu hodinu a pak se u toho dojímam, když děti musej prodávat svý hračky aby měly na jídlo. Ale fajn, Ellis tne do živýho a to se počítá! Člověk má chuť to doporučit ke čtení všem, jenže je mi jasný, že přes vulgární a ujetou formu by se k vlastnímu zdělení propracoval jen málokdo. Protože tam kde Jesse a spol. chrlej geniální hlášky je Spider jenom lopaťácky sprostej a oplzlej á la "vyhul mi prdy".
A mmch. loňský preziděntský volby v ČR celej zážitek povýšili o úroveň vejš. Volba mezi zlym vožralym debilem a vyprázdněnym mediálnim konstruktem neni bohužel ani trochu SF

Kapis
12.03.2013 4 z 5

Tak pro mně trochu zklámání, jako bych to všechno už někde viděl/četl. Nezaujal tentokráte moc scénář a kresba i kompozice panelů mi občas přišly odbyté. Co mě však hodně baví jsou všechny ty vychytávečky kolem - delfíni hlavy, mražené placenty, mleté chilské děti, pečené lidské stehna atd. a samozřejmě lidsky-nelidský pod povrch vidící Spider, který v tomto díle ani nefetoval a byl takový zasmutnělý...jsem zvědav, co mu Fešák připraví za peklo, nakonec více lidský z toho vyjde Sviňák.

spdb
17.05.2012 4 z 5

Zítím asi nejhorší díl séri. Scénář je nějaký rozbředlý, vyskytují se znovu věci uvedené v předchozích dílech a celkově se děj moc nevyvíjí. Nemá ani takový "drive" jako měly předchozí díly.