Tracyho tygr

Tracyho tygr https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77038/bmid_tracyho-tygr-CLg-77038.jpg 4 2298 310

Novelka, představující ztřeštěnou, téměř surrealistickou frašku, vypovídá v podtextu o lidské odvaze k životu, o potřebě lásky a o blahodárnosti práce. Dotisk v r. 1997

Literatura světová Novely
Vydáno: , Argo
Originální název:

Tracy's Tiger , 1952


více info...

Přidat komentář

Ulala
28.02.2024 5 z 5

Tato krátká povídka je příběhem o hledání a o bláznivém světě, ve kterém žijeme. Přečetla jsem si ho po čtyřiceti letech a opět jsem byla unesená. Buďme tací, jací jsme a važme si toho, že máme svého tygra, který nás doprovází.

špulo
09.12.2023 5 z 5

Tygře, tygře planoucí,
Lesem černým za noci,
Čí ruka nesmrtelná
Stvořila krásu tak děsivou?

Verše, ktoré mi plávajú dušou cez 30 rokov od prvého prečítania tejto knižôčky. Je to jedno z tých minidiel, ktoré si vás buď samé nájdu, opantajú a doživotne vás budú držať za srdce. Alebo vás minú, ani nemrknú a už nikdy o seba nezakopnete. Mňa táto novela stále vie roznežniť, rozosmiať, rozsnívať, rozspomínať... A vždy mi pripomenie jedno pravidlo - keď nevidíš svojho tigra, niečo sa stalo ;)).


Lucienka220
25.09.2023 5 z 5

Tracyho tygr, to je jako když se potká Benjamin Braddock z filmu Absolvent s Robertem Parkerem z knihy Pí a jeho život.
Knihu jsem četla kdysi dávno, v osmdesátých letech, když mi bylo asi tolik jako Tomovi Tracymu. Knížečku jsem si tehdy půjčila v knihovně, protože mě zajímalo, proč se kapela Laura a její tygři jmenuje tak, jak se jmenuje. Tehdy mi příběh přišel jako nějaká Prevértova báseň v próze.
Na příběh jsem pozapomněla.
Nedávno jsem byla trochu skleslá, prohlížela jsem si výlohu knihkupectví. A tam najednou byl Tracyho tygr. Vypadal úplně stejně, stejný formát, stejné bláznivé ilustrace Jiřího Šalamouna... k nákupu mě jistě poňoukla má poněkud už opelichaná tygřice.
Trochu jsem se bála knížku číst, abych nebyla zklamaná, ale byly to marné obavy. I teď po letech mne zaujala skotačivá nálada knihy.
Tygrů je v literatuře dost: strašlivý, kulhavý Šerchán, lidožrout z Noci ve znamení tygra, který je spíš zosobněním mstitele za mizející přírodu, nádherný tygr, božské dílo, z básně Williama Blakea. Myslím, že Tracyho tygr (i když to vlastně tygr není , ale je to černý levhart) má blízko k právě k Robertu Parkerovi a potřeštěnému Tygrovi z Medvídka Pú. Zosobňuje podle mého hravost, radost, lásku, touhu vybočit že všednosti.

pani_ari
29.07.2023 5 z 5

Boží, tohle bláznivé dílo mě neskutečně bavilo. Dokonce jsem si po dočtení musela obstarat i anglickou kopii. Pokud jste člověk s otevřenou myslí, tak Tracyho tygra rozhodně doporučuji.

Suko
18.07.2023

Na některé knihy je dobré si počkat. Kdybych Tygra četl hned jak jsem o ní slyšel po prvé, řekl bych si, co to je za blbost. Nutno ale říct, že je to velmi poetické a možná i dojemné čtení.

Micho86
29.06.2023 3 z 5

Taková dadaistická knížečka do kapsy, mě osobně takové nesmysly dohání k šílenství, mám ráda rozum a pořádek, takže jsem se u tohoto minidíla maličko trápila, a ne, představivost mi nechybí, mám vystudovanou uměleckou školu, také zbožňuji sci-fi a fantasy, ale můj smysl pro pořádek mi asi bohužel brání užívat si takovéhle milé a prťavé dada kravinky..
Nicméně po přečtení rozumím, proč mají tento titul mnozí lidé v mém okolí tolik rádi a s oblibou na něj vzpomínají, je to napsané hezky a každému, kdo nemá OCD nejspíš Tracyho tygra i s čistým svědomím doporučím.
Pro mě osobně to bylo utrpení na jedno nezáživné odpoledne, ovšem za veškeré výše zmíněné nedostatky přijímám plnou zodpovědnost, autorova chyba to není a řekla bych, že to napsal hezky.
Omlouvám se za rozporuplný komentář, naložte s ním dle svého uvážení ;)

Baru16
05.06.2023 5 z 5

"Kolik jen srdcí puklo v letech minulých, kolik jich puká v dobách dnešních a kolik srdcí má ještě puknout v čase nadcházejícím?"

Tracyho tygr je nádherná knížečka plná metafor a skrytých významů. Každé přečtení je jako hořkosladké pohlazení.

AdamB.
02.04.2023 4 z 5

Taková milá pohádka pro všechny. Všichni si nosíme v kapse nějakého našeho ochránce, který nám radí co a jak dál. Když jsem to četl, tak jsem si místy připadal jako Tracy. :)

lucin_a
02.01.2023 4 z 5

Tato krátká knižní zápletka na mě působila víceméně negativně.

Andyska007
11.12.2022 5 z 5

Každá kniha obsahuje příběh a má i svůj osobní příběh... Tracyho tygra jsem si kdysi koupila a nadšeně četla. Pak jsem knížku darovala kamarádce, která byla zrovna v nesnázích. Teď jsem si ji znovu přečetla kvůli čtenářské výzvě jako e-knihu. Ale to nejde! Takovouto knihu musím mít zase doma hezky v papíru - a vracet se k ní. Koupím ji a dám ji přečíst jednadvacetiletému synovi - vždyť každý potřebuje svého Tygra...

jamesek007
05.12.2022 4 z 5

to není výzva, to je odměna. i když můj Tracyho Tygr je Milneho Pú a to už půl sta let.

nevermore3
16.11.2022 4 z 5

Podobenství jemné jak satén. Pochopit se dá spíš srdcem než rozumem :) Mrzí mě že jsem ho četl až ve svých 24. Myslím, že se hodí tak pro 15-17 věku plného ideálů, které beztak zpravidla nedojdou naplnění...

natalie0570
07.11.2022 4 z 5

Je to čtivá a zvláštní kniha s mnoha metaforami. Odůvodnění Tracyho tygra mě ale mrzel.

soupik2012
28.09.2022 4 z 5

Nemám ráda básničky, ne proto že by se mi nelíbily, ale zkrátka jim nerozumím. Ale podobně praštěné a logikou neuchopitelné knihy ty ráda mám. A jednou z nich je také Tracyho tygr. Genialitou této knihy je fakt, že si po jejím přečtení, každý může představovat pod Tracyho tygrem něco úplně jiného. Já svého tygra v dětství také měla. Nevím kdy a kam se vytratil, nejspíš ho zahnalo mé dospívání. Po poslechu této audioknihy si tak říkám, jestli to nebyla škoda. Audioknihu načetl pan Vlastimil Brodský a bylo to moc hezké zavzpomínání na tohoto milého pána.

Adellll
20.09.2022 4 z 5

Moc jsem nevěděla, co od knihy očekávat, a možná také proto se mi minimalismus a lehkost příběhu tolik líbily:).

Stázka007
25.07.2022 5 z 5

Skvělá knížka, za den jsem jí měla přečtenou. a řeknu vám po přečtení tehle knížky budete mít tygra taky. Vím to z vlastní zkušenosti.

kopeceli
22.07.2022 5 z 5

Čiré potěšení. Dlouho jsem si takhle neužila.

Laféeverte
07.06.2022 5 z 5

Každý člověk je svým způsobem tak trochu blázen, kdyby to tak nebylo "nebyl by o nic lepší než medúza, nebo bankovní úředník." (Red Dwarf). Jo a pro toho mého blázna byl Tracyho tygr naprosto kouzelný, vtipný, pohádkový. Chtěla bych ho nosit s sebou v kapse.

Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Ke knížce jsem se dostal skrz zpěváka Márdiho z Vypsaný fiXy, kterej jí bere jako svojí oblíbenou. A já už chápu, kde Márdi bere inspiraci pro svoje surrealistické texty, když čte takovouto literaturu. Saroyan na prostoru sotva sto stran popisuje a našeptává, co že je v životě nejdůležitější. Já jsem to podle jeho metaforického tygra, co byl ve skutečnosti černý panter, poznal hned na prvních stranách- nejsem na tom, se svým cynismem, až tak špatně :-) Krásná knížka, která vás prostě pohladí po duši, pokud nějakou máte.

Elea
19.02.2022 3 z 5

Dalo se to přečíst, ale žádné nadšení se nekonalo.