Továrna na smrt

Továrna na smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24168/tovarna-na-smrt-24168.jpg 5 250 62

Podtitul: dokument o Osvětimi-Birkenau. Dokumentární kniha o Osvětimi a Birkenau, jejíž autoři tam zažili hrůzy nacistických zvěrstev. Píší: "Na stránkách této knihy nenaleznete umělecké obrazy ani vědecko-politická zkoumání příčin, které vedly k tomuto největšímu zločinu v dějinách lidstva na bezbranných civilních občanech. Je to faktografické. Dokumentární zachycení našich hrůzných zážitků dvou let za ostnatými dráty nacistických koncentračních táborů v Osvětimi. Kniha je doplněna tím, co vyšlo najevo při procesu s vrchním velitelem všech osvětimských táborů R. Hoessem a pak tím, co shromáždil nejvyšší národní tribunál v Krakově, který odsoudil k smrti vrchní velitelku osvětimských ženských táborů M. Mandlovou. 6. vydání 56-VIII-6... celý text

heavy66
heavy66
18.02.2024 5 z 5

Hrůzná mapa osvětimského kraje, cestovní průvodce peklem. Nejsou slova, která by to dokázala popsat. V předmluvě píše E.F.Burian, že tato kniha je varovnou připomínkou, aby se podobné hrůzy už nikdy neopakovaly. Když si dnes přečtu v novinách o ruské trestanecké kolonii IK-3, kde v pátek zavraždili Alexeje Navalného, nejsem si jistý, že už je to za námi!

zbožňuju_knihy
zbožňuju_knihy
09.02.2024 5 z 5

Dobře psaná neskutečná hrůza.
https://ia600700.us.archive.org/29/items/bib244580_001_001/bib244580_001_001.pdf


simca9342
simca9342
07.11.2023 5 z 5

"Z pravěku"
I když se to zdá neuvěřitelné tuhle faktografickou knihu jsem četla v pubertě. Rozsah mých znalostí byl za těch pár let, co jsem se už o toto téma zajímala značně rozšířený o jména táborů nebo o tom, co se všeobecně v Osvětimi dělo.
Tohle byl pro mě takový doplněk, který kromě podrobných informací o nacistické mašinérii obsahoval také soudní proces s velitelem vší té hrůzy Rudolfem Hoessem a velitelkou ženských táborů M. Mandlovou.

Alfonz640
Alfonz640
11.05.2023 5 z 5

Túto knihu odporúčam každému kúpiť, prečítať a potom uložiť do knižnice. V súčasnosti zaznamenávame nástup skupiny ľudí, ktorí popierajú holokaust. Účelom tejto knihy bolo čo najpresnejšie a najbezprostrednejšie zachytiť svedecké výpovede a iný dôkazný materiál o fungovaní koncentračného táboru. Preto myslím, že je dobré mať takýto historický dokument, ak by náhodou v budúcnosti niekto chcel niektoré veci spochybňovať alebo meniť.

NikolaCer
NikolaCer
01.02.2023 5 z 5

Tohle by si měl přečíst každý..

lachtan77
lachtan77
06.06.2022 5 z 5

Kniha napsána spíš jako dokument. Ostatní knihy o koncentračních táborech jsou psané spíše jako příběh nebo svědectví jednotlivců. Toto jsou fakta, shrnutí a popis vsech zvěrstev páchaných na lidech nacisty. Vše podložené, nepřibarvené, děsivě skutečné. Hrůza

lucifess
lucifess
04.04.2022 5 z 5

Drsná kniha bez příkras. Žádný med kolem pusy. Fakta. Surovost.

patynkapa
patynkapa
22.02.2022 5 z 5

Velmi ponurá a krutá kniha. Nikdo si nedokáže představit, co tito lidé museli prožívat...Kniha podává ucelený přehled o Osvětimi (zejména jeho detailně vykreslené členění).
Nejděsivější myšlenka z celé knihy byla, že drtivá většina lidí, která získala moc, se stala krutými....

Anahk1
Anahk1
30.09.2021 5 z 5

Uff!! Kniha plná utrpení, krutosti, bezcitnosti, nadřazenosti, zoufalství, bezmoci.. četla se opravdu těžce, ale stálo to za to.. nepředstavitelné a nepochopitelné..

Raddkaa
Raddkaa
24.09.2021 5 z 5

Strašlivá kniha o surové pravdě. Při čtení této knihy se mrazení v zádech nevyhnete a neubráníte se ani slzám. Tuto knihu by si rozhodně měl přečíst každý kdo se zajímá o 2 světovou válku. Tahle kniha člověka opravdu zasáhne hodně hluboko.

limruska
limruska
31.03.2021 5 z 5

Není to příjemná kniha na hezký večer, ale její velké plus je, že je poučnější než výklad na pár stránkách v dějepisu. Kniha obsahuje obrovské množství informací. Člověk je z toho všeho neustále šokován, jak to soukolí zla, tak dlouho mohlo fungovat a svět o tom nevěděl. Já si pak připadala, jak kdyby mě všechny mé emoce sešlehaly. Určitě stojí za přečtení.

Matne
Matne
25.01.2021 4 z 5

Kniha je ponurá, těžko se dá představit co se tam vše dělo. Každý z těch milionu osudů je tak strašný, že by stačil jeden den toto prožít ve skutečnosti, a trauma by jsme měli na celý život. Každý z těch zplynovaných lidí byl jeden opravdový lidský osud, který byl semlet.

Kamil123
Kamil123
27.11.2020 5 z 5

Tato kniha ve mně zůstane po zbytek života. Nic ''lepšího" na toto téma jsem ještě neobjevil. Je to drahokam v mé knihovničce. Knihu jsem poprvé četl před 20lety, ale dodnes na mě má takový vliv, že si každý den uvědomuji v jaké bezstarostné a pohodové době teď žijeme. Knihu nedoporučuji slabším a citlivější povahám, je to opravdu silný emoční nápor, kde jsou popisovány ty největší zvěrstva pachané na lidech včetně těch nejmenších dětí...

jirka9453
jirka9453
22.05.2020 5 z 5

Tak tohle je kniha. Dá Vám zabrat. Syrovější a otevřenější informace o Osvětimi si troufám tvrdit nedostanete ani od průvodců přímo na místě. Tolik odvahy, tohle vše tak natvrdo vysypat světu, vybojovat si místo na světě zpět z pozice bezcenného kusu bezejmenného otroka... nedá se číst najednou. Musel jsem jí číst po etapách.

Tuhle knihu by si měli přečíst všichni neo-nacisté, dnešní znuděná generace i ti, kdo se snaží holocaust zlehčovat nebo popírat. Je smutné a neuvěřitelné, co máme my, lidé, ve vlastních dějinách.
Už nikdy více žádnou událost, o které by podobná kniha musela vzniknout. Neuznat hodnotu této knihy znamená znevážit památku všech, komu koncentráky vzaly život.

Pavelpi
Pavelpi
10.05.2020 4 z 5

Dost drsná kniha o tom,co dokáží lidé udělat jeden druhému jen proto,že jsou z jiného národa,který má zrovna smůlu.Utrpení a bolest,ponižování člověka a nakonec třeba i smrt.To byl nacismus.Číst to v dnešní době současné karantény alespoň mě dostalo i do deprese.Musím si rychle vybrat něco veselejšího,aby mě tahle blbá nálada rychle přešla.

Enxinka
Enxinka
29.01.2020 5 z 5

Doporucuji precist. Kazdemu. Vypoved o vrazdeni a potlacovani lidskosti bez romanovych prikras, ktere jsou ted tak popularni. Utrpeni a bezmoc. Autenticke fotografie. Co se delo, je strasne. Jeste horsi je, ze to svet dovolil a spousta lidi se na tomto zverstvu dogmaticky podilela. A co povazuji dneska snad za nejhorsi - lide nad temito odpornymi ciny zaviraji oci. Nerespektuji pamatku a utrpeni lidskych bytosti, ponevadz “dneska se neco takoveho nemuze stat”. Pritom je jeste vice prostredku, jak hermeticky ovladnout skupiny lidi.. opravdu bych si moc prala, aby si tuto knihu precetl kazdy. Smutne jen je, ze ctenar ma moznost knihu odlozit, kdyz je toho na nej moc.. ale jakou moznost meli lide, kteri meli tu smulu, ze nespadali do meritek hodnych arijcu?

Kocourek
Kocourek
29.01.2020 5 z 5

Asi nejlepší kniha o utrpení v koncentračních táborech. Souhlasím,měla by to být povinná četba. Moc se zapomíná, , ze se něco takového dělo. Když si k tomu přidáte ještě Smrt je mým řemeslem od Merleho , tak je téměř ucelený pohled o vyhlazovacich táborech.

Library&me
Library&me
28.01.2020 5 z 5

Tak málo hodnocení? Tak málo v přečtených? Tato kniha by měla být v povinné literatuře pro dospělé. Jak nabádají i autoři, po přečtení nezakládejte zpět do knihoven, ale nechte kolovat. Doporučuji přečíst i knihy jako např.: Chudí v Lodži, Pět komínů, Sonderbehandlung neboli zvláštní zacházení. Též knihy se silným zážitkem z období holokaustu. :(
A pokračování této knihy: Noc a mlha.

hellena1523
hellena1523
02.01.2020 5 z 5

Velmi detailní, velmi silné.

frantisek8863
frantisek8863
07.12.2019 5 z 5

Na knihu mě upozornili synové Krausovi ve svých načtených příbězích, kde šlo hlavně o humor. Ovšem, tak detailní svědectví o nacistických zvěrstvech v koncentračních táborech jsem nečekal. Musel jsem si někdy dávat od čtení pauzu a ke knize se vracet později. Má neskutečně silnou vypovídající hodnotu o struktuře vedení tábora, násilí, utrpení a bezmoci. Šokující výpověď, která by měla být povinnou četbou ve školách. Hlavně popírači holocaustu by se s tímto svědectvím měly seznámit. V začátku knihy jsem si říkal jak je popisovaná struktura vedení tábora, kápové a nacistická ideologie podobná tomu komunistickému systému. Naštěstí komunisté se nesnažili tak efektivně a radikálně zbavit svých odpůrců, jak přistupovali nacisté k židům a neárijským národům. Chápu tedy nadšení lidí z nového komunistického řádu a autorovo kritiku Německé společnosti, kde vnímal pozdější bagatelizování zodpovědnosti lidí co vědomě sloužili nacistickému systému a nevoli ke kapitalistické společnosti, která to dovolovala a nechala je opětovně dosazovat na vysoká místa. Je také s podivem, že v 50. letech autor jako člen strany neviděl politické čistky a likvidaci elit v ČSSR. Z druhé strany si tohle jistě nemohl dovolit, veřejně napsat kritiku do své knihy o pekle nacistických koncentráků. Později se jistě moc nedivil, když jeho tři děti ze čtyř emigrovali do kapitalistických zemí z tohoto socialistického ráje.