Tobiáš Lolness. I. Život ve větvích

Tobiáš Lolness. I. Život ve větvích https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21878/bmid_tobias-lolness-i-zivot-ve-vetvich-P5u-21878.png 5 147 22

Tobiáš Lolness série

1. díl >

Úspěšnou knihu vydalo poprvé ve Francii nakladatelství Gallimard a získala mimořádný čtenářský ohlas a mnohá ocenění, napřiklad nejvýznamnější cenu v oblasti literatury pro děti cenu Hanse Christiana Andersena. Tobiášův lid žije ve stromě a nejvyšší jedinci neměří víc než dva milimetry... Proti malému Tobiášovi a jeho rodině však stojí celý jeho národ, a tak musí hlavní hrdina prchat ... Když si přečtete Tobiáše Lolnesse už se vždy budete dívat na stromy jinýma očima.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Baobab
Originální název:

La Vie suspendue , 2006


více info...

knihomolka_emi
knihomolka_emi
18.02.2024 5 z 5

úžasná kniha 11/10<3

Kristulda
Kristulda
07.09.2023 4 z 5

Zajímavá originální kniha. Jdu na druhý díl.


jaroiva
jaroiva
02.04.2023 4 z 5

Pro děti, ale postupně mě to chytlo. Vzpomněla jsem si na Aldisův Skleník. Ale tady nejsou ty šílené názvy jako Břuňobřichové apod., takže se to dá číst ve vší vážnosti.

Dreamal
Dreamal
13.12.2022 5 z 5

Do této knížky jsem se úplně zamilovala, autor píše neskutečnou kombinací vnímavosti, něhy, napětí, dobrodružství, fantasy... Taková dystopie pro větší děti. Čtu ji jako dospělá, synovi se ve 12 letech moc líbila...

KristinTj
KristinTj
26.09.2021 5 z 5

Timothée de Fombelle patří k mým oblíbencům. Tobiáše i jeho svět jsem si zamilovala, příběh má spád a je v něm spousta malých moudrostí. V něčem mi ale nesedí tak dobře jako Vango nebo Dva životy pana Perla. Na druhou stranu krásně rozšiřuje spektrum de Fombellových příběhů (nejen s ohledem na věkové skupiny čtenářské), což je za mě velmi cenné. A tak vtípky, které mi při čtení vržou, jiné třebas rozesmějí, pro mě zbrklou přímočarost možná ocení mladší čtenáři. Čtyři hvězdičky s díky za cestu nahoru a dolů. Pátá hvězdička je za krásu, kterou příběh zanechal v mé duši, a za moudrý trávový lid.

Vesmich
Vesmich
18.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Mezi fanoušky knihy se nevmísím. Ani mi není jasné, pro kterou přesně věkovou skupinu dětí je text určený. To netvrdím, že ji nečtou. Kdo jednou čte, čte ledacos. Působí to na mě spíš jako příběh pro dospělé, kteří už dočetli kouzelníka Harryho a hledají jiný typ formativní literatury. Pohádkového v textu není jinak nic až na to, že se stromoví mikrolidé dožívají stejného věku jako běžní makrolidé, což je při podobných rozměrech živého organismu na pováženou. Ještě když by to měl být savec. V pohádce je ovšem dovoleno ledacos a bylo by to v pořádku, kdyby to byla pohádka. Dobro by mohlo vyrůst z prostoty a chudoby a čistoty srdce a zlo zase z přepychu a nedobroty. Zde je jen dobrý ekologický stromodělný lid a zlý podnikatel ze stromu tyjící a jeho nohsledi. Zlo vzniká z nedostatku pohlazení a dobro z laskavého přístupu. Věda je dobrá a moudrá. No, cílová skupina nebudu.

jenda88
jenda88
17.01.2021 5 z 5

Tato kniha se mi velice líbila ,dokonce bych řekl že ,to byla nejlepší kniha co jsem kdy četl. Bylo to napínavé od záčátku až do konce. Rozhodně všem doporučuji.

Anee
Anee
20.08.2019 5 z 5

Opravdu čtivá knížka, ve které se najdou jak děti, tak i dospělí.

MarMarMar007
MarMarMar007
02.12.2018 4 z 5

Moc krásná kniha, asi moje nejoblíbenější. Obsahuje narážky nejen na politiku...

Nielada
Nielada
30.07.2017 5 z 5

Moc se mi to líbilo - neotřelý námět, témata k zamyšlení a napínavé a dobrodružné, až se dech tají. Bavilo mě to jako dospělou, vím, že ji milují i děti tak okolo 12ti let a výše (například několik dětí v 8. třídě ji přímo hltalo). Chci ji nabídnout i své 11ti leté dceři, uvidíme.

Ikkju
Ikkju
02.06.2017

Jako kluk jsem si představoval, že jsem skoro tak malý jako Tobiáš, nicméně moje příběhy byly proti jeho celkem klidné - můj hrdina neřešil žádná existenční dramata, prostě si jenom v miniaturním světě lovil, nebo se rázně vypořádal se smrtonosnými nepřáteli - jen o pár milimetrů větší hrdina dokázal exemplárně vytrestat myšáka, a ještě si z něj udělat lovecký plášť, či utéct nebezpečným spárům kočky či káněte.

Příběh Tobiáše je ale krásně lidský, pád společnosti do temnoty věrohodný..

e-fox_slow
e-fox_slow
18.04.2017 5 z 5

Musím se přiznat, že knihu jsem četla asi před rokem a půl, takže vzpomínky na ni nejsou úplně čerstvé (vzhledem k mému nedávno založenému účtu jsem komentář nemohla napsat dřive ;)), ale i teď si živě vybavuji jak mě knížka uchvátila. Možná jsem až moc nekritická (nebo jsem to zapomněla), ale nemám co bych vytkla. Hrozně se mi v souvislosti s ní líbí jedno slovo, které někteří použili ve svých komentářích - je kouzelná! Všem vřele doporučuji :)

borknagar
borknagar
10.09.2016 5 z 5

Ač se na první pohled kniha tváří jako dětská, užije si ji spíše dospělák. Díky zajímavému prostředí (jeden strom a tolik dobrodružství), spoustou postav (mnoho jich budete nesnášet) a hlavně zajímavému příběhu Tobiáše a jeho rodiny, vám čtení knihy uteče, jako život sám. Text doplňuje mnoho ilustrací, které příběh skvěle doplňují. A když si vše napsané odmyslíme, je tato kniha takovou malou kritikou dnešního světa a také malým návodem, jak by se dalo vše změnit a žít spokojený život na nezničené planetě......

rajen
rajen
27.06.2016 4 z 5

Knihu mi doporučila známá, že je prý sice pro děti, ale že je dobrá. Tak jsem ji vzala a četla, netušíc do čeho jdu. Hned od prvních stran mě docela pohltila, tím drobným světem, vykreslením postav, střídáním děje, kde všechny souvislosti vyplynou až dočtete do konce. Objevovaly se stále nové zápletky a události, na konci se vše krásně propojí. Tobiáš je tak sympatická postava, sledujeme jeho vývoj od dětství k mladému muži. Kniha je daleko hlubší než se jeví. Vidím tam analogii na náš svět - ničení vlastní planety, boj o moc, chamtivost, honba za majetkem. Oproti tomu hluboká láska, přátelství, starost o životní prostředí a vítězství dobra nad zlem. Takže určitě doporučuji jak dětem tak dospělým, každého přenese do snového světa a přitom odhalí i hluboká poselství. Velmi, velmi čtivé.

Lenka-knihy
Lenka-knihy
09.10.2015 4 z 5

Teď jsem četla hlavně akční knížky..kde se furt něco děje. Chtěla jsem si od toho odpočinout. A přesně pro tento případ je tu Tobiáš Lolness. Je to super knížka ale nedá se srovnat s knížkami akčními. Mezi klidnými knihami určitě 5* ale dohromady pouze 4* jsou i lepší knížky.

Schwestrn
Schwestrn
29.06.2015 5 z 5

Nejdokonalejší kniha na světě!!! Milujeme Tobiáše, Nilse, Elíšu! A jedeme si citáty celej život!! Určitě si jí přečtěte!!

Darjam
Darjam
17.05.2015 3 z 5

Tohle je prostě milá knížka. Oddechová, laskavá. Nikam nežene, ale vy stejně máte chuť zjistit, jak to nakonec dopadne.

Audri
Audri
04.03.2015 5 z 5

"Byl velký půl druhého centimetru." Tuto část jsem četla asi třikrát než jsem si uvědomila, co to vlastně znamená. Je to ten typ knihy, který vás hnedka "vtáhne" do sebe a už nepustí, ale je to tak úžasné, až je to skoro kouzelné a vy v tu chvíli jste rádi, že vás to "vtáhlo"!

Raven_Black
Raven_Black
06.12.2014 5 z 5

Kniha skvělá, úžasný nápad, miluji ji :D vážně kouzelná :*

knihomolka01
knihomolka01
02.10.2014 5 z 5

Ani já se nebudu svým komentářem lišit od ostatních. Knížka byla kouzelná, není to jen pohádka pro děti, skrývá se v ní kouzlo kterému neodolá nikdo. neskutečná nádhera!:)

Štítky knihy

pohádky stromy fantasy pro děti dobrodružství dětská dobrodružství

Autorovy další knížky

Timothée de Fombelle
francouzská, 1973
2009  95%Tobiáš Lolness
2013  92%Vango
2021  91%Gloria
2007  95%Tobiáš Lolness. I. Život ve větvích
2015  90%Dva životy pana Perla

Kniha Tobiáš Lolness. I. Život ve větvích je v

Právě čtených3x
Přečtených187x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených40x
Knihotéce16x
Chystám se číst76x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x