To je Brno

To je Brno https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339818/mid_to-je-brno-l25-339818.png 4 33 4

Autentický. Subjektivní. Nekorektní. Určitě ne oficiální. Takový je nový autentický průvodce TO JE BRNO. Pořád máte zájem a nebojíte se? Deset kapitol, deset osobností, deset pohledů na místa v Brně i mimo něj. Publikace nepřináší encyklopedické informace, ale emoce. Poznejte díky TO JE BRNO místa a fenomény, po kterých by vás jinak ani nenapadlo pátrat.... celý text

uzivatel7565
uzivatel7565
29.08.2022 1 z 5

Tohle není Brno... :D

puczmeloun
puczmeloun
18.06.2021 3 z 5

První vydání jsem si z lásky k městu a zdejším "kauzám" pořídil, včetně tehdy zalepované "kontroverzní" části (i s onou nálepkou ;-). Druhé už jsem dostal. A dnes se konečně naskytl čas, podívat se průvodci pořádně na zoubek. Je super, že něco takového v Brně vzniklo, jen bohužel často forma převažuje nad obsahem. Už to, že jde o dvojjazyčné (nikoli jen české a samostatné anglické) vydání, zmenšuje možnost obsahu na půlku. A například fotografie pak u některých kapitol vyloženě chybí (architektura...).

Co je pak výsledkem? V zajímavé části o brněnské periferii se ve výsledku dozvíme jen o pár místech, další nejsou ani zmíněná (např. Kamenka a Písečník vs. Šanghaj a Černovičky). Průmyslová minulost je smutná kapitola, která i přes jméno autorky (Tučková) už moc na nic neukazuje (zbourané budovy...), přitom pořád nějaké i předělané pozůstatky jsou... (A ty se objevují třeba u části street art). Podivuhodná je i kapitola o hřbitovech, kde se opakují informace a hlavně první stránka této části mnoho neodpovídá mapě (Kounicova někde za Jakubem atd., stejně jako fotka kostnice u Tomáška...). Naopak super je část věnovaná přírodě (zmíněny Lamy, Stránská skála - vápenec, ne jíl! -, Holedná atd., o Zoo ale průvodce mlčí). Zábavná (i když divnou češtinou napsaná) je ona "kontroverzní" kapitola věnovaná brněnskému okolí, která je nově doplněna o vcelku "nudnou" část napsanou místními (a která bohužel graficky i stylem psaní neodpovídá zbytku). Znovu je to ale strašně malý výčet, na to, co v okolí Brna opravdu je... No a k tomu všemu si můžete přidat části věnované nočnímu životu nebo trhům a antikvariátům. Vcelku zajímavě pojaté.

Takže: Je to originální, ukazuje to turistům jiný pohled na Brno, spousty míst, která znají jen místní. Ale, je to zároveň kniha, kde je obsah omezen formou a někdy je až nepřehledné zjistit, co vlastně chce průvodce na tom kterém místě ukázat. Chybí fotografie, popisek je obecný a na mapě je odkaz ukazován divně. Jde pak o historii zmizelého? Nebo je na místě něco existujícího? Místní ví, turista tápe...


josska
josska
01.02.2018 3 z 5

Pruvodce mě bavil,někdy až moc stručný,ale zajímavě podaný a napsaný,do výzvy ideál jednohubka

chipiik
chipiik
18.04.2017 4 z 5

Dost netradiční průvodce. Občas se i zasmějete. I Bňáci se jistě dozví o několika místech, co neznali. Výhodou je dvojjazyčnost knihy (vše je v CZ i EN) a pěkné grafické zpracování se spoustou fotografií a map. Nevýhodou pak někdy až přílišná stručnost a subjektivnost.