Tintin v Kongu

Tintin v Kongu https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87815/tintin-v-kongu-87815.gif 3 87 12

Tintinova dobrodružství série

< 2. díl >

V tomto příběhu se Tintin poprvé představil v barvě. Vydává se do Afriky na cestu plnou dobrodružství a nástrah. Během práce si Tintinův tvůrce Hergé ověřoval tvůrčí postupy, jimiž se mu pak dařilo po dlouhá léta zaujmout čtenáře. Komiksové album je rovněž pověstné pro spory, které se vedly nad jeho obsahem. Některým kritikům se zdálo, že Tintin je příliš krutý vůči zvířatům v Africe a že se chová přezíravě vůči domorodcům. Ať už je tomu jakkoli, tento příběh potěší všechny příznivce Tintina svou úsměvnou naivitou, s jakou se hlavní hrdina vrhá do všech dobrodružství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Tintin au Congo , 1931


více info...

Přidat komentář

instageek_cz
18.09.2023 2 z 5

Snad ještě nikdy se mi u čtení žádného komiksu nestalo, abych v jednom okamžiku vytřeštil oči a zůstal zírat s doširoka otevřenou pusou jako nějaká kreslená postavička:)) Zde se mi to přihodilo na stránce, kde Tintinovi při jeho africkém dobrodružství šimpanz unese psa Filutu. Naštěstí má belgický reportér pohotové řešení zastřelí jiného šimpanze, stáhne ho z kůže a tu si potom navleče, aby tak infiltroval opičí tlupu... WTFF??!:)) Inu, skutečně jsem sbíral čelist z podlahy:)) Ale to byl teprve začátek...

Také 2. Tintinův příběh vznikal kolem roku 1930 a je znát, že zvířata tehdy byla považována spíše za takové srandovní kreatury, jako stvořené na zabití!:)) Jinak si nedovedu vysvětlit, co se to tu proboha děje. Tintin v Kongu je vražedným běsněním, kde tenhle Belgičan bez milosti masakruje jednu němou tvář za druhou a neustále mluví o tom, co uloví příště.

Mimo jiné postřílí celé stádo antilop; odpráskne a stáhne z kůže již zmíněnou opici; obzvlášť trýznivým způsobem přiměje hada sežrat sebe sama; chudáka leoparda nechá spolknout houbu nasáklou vodou, aby mu z ní bylo blbě, a ještě ho nakopne; bez skrupulí vyrazí na lov slona a později si už jen vykračuje s jeho uřezanými kly, jako by se nechumelilo; a třešničkou na dortu je vyvrtání díry do tvrdé kůže nosorožce, do které pak nacpe dynamit a vzácného lichokopytníka rozmetá na tisíc kousků. A všechno to mají být veselé pointy různých situací!:)) Neskutečné...

A to ani nezmiňuji, že všichni Afričané jdou zde nakreslení tak, že připomínají opice snad víc než samotní šimpanzi. Navrch jsou zásadně hloupí, pověrčiví, primitivní... Já bych doporučil každému sběrateli, ať si tenhle komiks pořídí, protože nevěřím, že zůstane volně prodejný navždy. Je to chvílemi fakt až zlé, dobré jen jako historická raritka. Dítěti bych něco takového do rukou nedával.

Pokud odhlédnu od těch hrůz a řekněme dobového kontextu, tak tohle album nezachraňuje ani detektivní zápletka, která je zde pouze okrajově a není moc zajímavá. Mizérie, už abych byl u pozdějších Tintinů!:))

PastorMal13
29.04.2023 4 z 5

Komiks poplatný době a vzpomínající na belgické panování v Kongu s lehkou nadsázkou.


Criosphinxx
01.03.2023 1 z 5

Jediné co zde stojí za řeč je malba a cit pro “komiksový pohyb”. Za to jedna hvězda a taky za Filutu.

Jinak teda musim říct, že to je fakt totální zhovadilost a řekl bych, že se za to autor určitě v životě nejednou zastyděl. Příběh je totální nuda, nedává smysl, ale to je to nejmenší. Problém nastává v tom, že to je fakticky rasistický a to zabíjení zvířat na potkání taky asi není úplně oka.

Budu pokračovat, protože lidé zde píší, že to je pak už bez těchto vad, že tohle byl jen nějaký kiks a já doufám, že tomu tak opravdu bude, pač potenciál to má a ty obrázky jsou fakt povedené.

Lka
20.01.2023 3 z 5

Moje první seznámení s Tintinem...no co na to říct, chudáci zvířata.

Alfirin
08.11.2022

Naštěstí jsem nečetla díly popořadě. Kdybych se ještě prokousala prvním dílem, tak po tomhle (druhém) díle už bych se k Tintinovým dobrodružstvím asi nikdy nevrátila. Chápu, že kontext tehdejší doby byl jiný, ale z dnešního pohledu je to taková propagace kultu bílého heterosexuálního muže... Lidé černé pleti jsou zde vykreslení jako stádo líných nablblých opiček. Africká zvířata jsou samozřejmě jen na to, aby se hromadně střílela, odpalovala dynamitem a stahovala z kůže. Příběh nemůžu komentovat, protože v podstatě neexistuje, je to jen sestřih scén, kde je Tintin hustější než Chuck Norris, vyhlazuje africkou faunu a seřvává negry, kteří to nutně potřebují, protože jinak jsou přece líní makat, že ano... Prostě takové lehce k zblití.

Ráda bych dodala, že pozdější díly Tintina za přečtení určitě stojí. Tenhle je ale bohužel odpad.

Rawen616
13.11.2021 odpad!

Po všech legendách o rasismu atd. co jsem o tomhle konkrétním dílu slyšel jsem si to, jakožto milovník kontroverzí, musel přečíst:-) Fascinující, že se Tintin nakonec vypracoval na celkem sympatickou populární postavu. Protože tady tedy rozhodně sympatický není. Je to samozřejmě způsobené dobou ale i tak. Povýšený, klasický bílý lovec co střílí prakticky po všem na potkání a černoši jsou dobří leda aby nosili náklad. Děj o ničem a polovina vtipů je založená na "humorných situacích" při zabíjení exotických zvířat. To mi tedy vadilo daleko víc než onen pověstný rasismus a právě za to si nakonec vysloužil Tintin tento krásný odpad. Je to zkrátka dokument koloniální doby a dnes už působí jako z jiného světa. Dětem rozhodně nedoporučuji. Hodnocení možná dost drsné vůči legendě jakou je Tintin ale ono je to vážně o ničem a i dost mizerně nakreslené oproti pozdějším dílům.

Huarascán
14.02.2021 1 z 5

Nejslabší Tintin. Dobový pohled na Afriku reprezentovaný nechtěně legendární scénou s nosorožcem a dynamitem bych sám o sobě klidně přešel. Ale potíž je v tom, že si Hergé evidentně nedělal absolutně žádný průzkum, jak vypadá prostředí, o kterém píše, a to špatné u autora v jakékoli době - a obzvlášť, když už o století dříve vznikala díla, která různé exotické lokace líčila celkem věrohodně. Navíc tomu chybí celistvý děj, je to jenom sled komických scének, které ale nejsou vtipné. Charakter Tintina není ještě vytříbený. Dnešnímu čtenáři už to nic neřekne. Ale díky bohu, že se Hergé nevzdal a zapracoval na tom, takže mohla vzniknout moje oblíbená komiksová série.

musketyr
09.06.2019 2 z 5

Z dnešního pohledu již sotva vtipné. Zejména vtipy založené na trpění zvířat.

Tomas@S
03.08.2018 3 z 5

Pusobi to tak trochu jako zjeveni v dobe politicke korektnosti a rasove vyvazenosti. Herge namaloval africke domorodce jen podle svych dobovych predstav tak trochu jako opice, zrejme nikdy zadneho predtim nevidel. Vyse postavene domorode damy jsou oblecene jako v Bruselu 30-tych let, v kozichu a s kabelkou. Tintin zastreli slona a ureze mu kly, nosorozce vyhodi dynamitem do povetri, domorodci jsou podle Tintina lini a hloupi a staci je poradne servat. Vytvorit takovy pribeh v dnesni dobe by zpusobilo naproste odsouzeni.

Rilian
25.05.2018 2 z 5

Těžko hodnotit. Samozřejmě Tintin tady jedná jako člověk své doby. Komiks byl vydán v roce 1931, tudíž lov zvířat a povýšenecké chování vůči domorodcům je zde přítomno. Vydání by možná prospěla jedna stránka s vysvětlením kontextu a poměrů v belgickém Kongu. Co se týče příběhu, tak podobně jako v prvním díle je Tintin kombinace Supermana s MacGyvera, ale to je právě na celém příběhu to zábavné. Dvě hvězdičky nedávám, protože bych byl znechucen, spíše asi proto, že mám porovnání s pozdějšími Tintinovými dobrodružstvími.

ondrej.b
06.12.2017 2 z 5

Ano, po prvním dílu V zemi Sovětů, je tohle již barevné a celé takové lépe vykreslené a s lepší úpravou, ale děj příběhu je celkem bezduchý. To, jak "pokosil" ta zvířata, mě zarazilo, ale asi na to nejde nahlížet dnešním pohledem. A hrocha složit tak, že do něj navrtám dírku a vložím dynamit, je teda síla:-).

Mirka.K
09.09.2011 2 z 5

Neobvyklý pohled na Tintina. Jsem zvyklá, že vždy vystupuje jako sympaťák, který všem pomáhá, ale tady byl občas nečekaně zlý. Jednak se choval nadřazeně vůči domorodcům a ke zvířatům byl dost krutý. Jít na nosorožce s dynamitem je pěkně hnusné. Ani příběh za moc nestál, byly to spíš takové epizodky slepené do hromady. Po skvělém Tibetu a Pokladu Rudého Rackhama mě to hodně zklamalo.

Štítky knihy

komiksy pro děti Tintin

Autorovy další knížky

Hergé (p)
belgická, 1907 - 1983
2011  66%Tintin v zemi Sovětů
2010  92%Tintin v Tibetu
2004  81%Tintin v Americe
2011  68%Tintin v Kongu
2004  86%Faraonovy doutníky

Kniha Tintin v Kongu je v

Přečtených118x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce25x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x