Tibet: Tajemství červené krabičky

Tibet: Tajemství červené krabičky https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19615/bmid_tibet-tajemstvi-cervene-krabicky-cqC-19615.jpg 5 100 20

Cesta do tajemné země před padesáti lety, jak ji zažil autorův otec. Po otevření červené krabičky najde syn deník, který si jeho otec, filmový režisér Vladimír Sís, psal, když v polovině padesátých let zůstal ztracen v Tibetu. V této velmi osobní knize Petr Sís předkládá kaleidoskopickou směsici pravdy, snů a vzpomínek. Nezapomenutelná kniha autora obdařeného vzácnou představivostí. Kousek po kousku odhaluje tajemství otcovy více než dvouleté cesty včetně setkání s tehdy osmnáctiletým Dalajlámou.... celý text

Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Labyrint
Originální název:

Tibet: Through the Red Box , 1998


více info...

Přidat komentář

Martica
15.09.2021 5 z 5

Knihu jsem předčítala dětem a sama jsem byla překvapená, že navzdory tomu, jak "dospěláckým" jazykem je psaná, děti čtení velmi zaujalo. Poslouchaly to tajemno, prohlížely si úžasné obrazy k němu a kladly mi velice záludné dotazy. Jdu se někam dovzdělat...

R47
03.02.2021 5 z 5

Tohle rozhodně není pro nejmenší. A absolutně netuším, jak tohle může někdo poslouchat v autě. Obrázky tu jsou integrální součástí vyprávění. Je to něco jako komiks, i když tu nejsou bubliny, a je to víc než jen obrázková knížka pro děti.


Sova15
11.09.2020 2 z 5

Knihu jsem poslouchala v autě a líbila se mi. Ale pravda, závěr je nějaký vytracený. Jak se otec vrátil domů?

painthers
03.08.2020 2 z 5

Hezká magická pohádka pro děti, plná krásných ilustrací. Akorát mě mrzelo, že z příběhu otcovy cesty se nějak vytratil závěr. Za jakých okolností se vrátil domů?

Zlá-Ňufie
29.05.2019 5 z 5

Knihu jsem četla do školy, v rámci předmětu Literatura pro děti.. Musím říct, že jsem byla sama z knihy taková.. okouzlená, zmatená, zamyšlená a tak... Neumím si představit, že by ji děti pojmuly..

Kryštofka
02.02.2019 5 z 5

Překrásná kniha s vnitřním kouzlem. Hravá a poetická a tajemná a vracející nás do dětského světa fantazie, kdy jsme sice všemu až tak nerozuměli, ale mnohé si dokázali podivuhodně vysnít.

Clea3112
05.01.2019 4 z 5

Dětství je pro většinu z nás spojováno s pohádkovým tajemstvím, magickým dobrodružstvím, imaginárními kamarády a vzpomínkami na hřejivou laskavost našich nejbližších. V tomto duchu se nese i příběh Tajemství červené krabičky. Můžete ho číst jako poutavý cestopis do země opředené tajemstvím, do Tibetu, který je symbolem pokoje, lásky, míru a harmonie, do země, která – zvláště v dobách budování těžkého reálného socialismu východního bloku – musela fascinovat svou pestrostí a tolik odlišnou rozmanitostí. Ale můžete ji také číst jako cestování lidské duše, která se toulá, pátrá, hledá a nachází ….. V jednoduchosti je krása.

Petra186
20.06.2018 4 z 5

Ilustrace je dokonalá, děj nebyl až takový, jaký jsem čekala. Nenadchne ani neurazí. Ještě mi vadil formát knihy.

prazskanaplava
06.06.2018 4 z 5

7/10 Výtvarná stránka je dokonalá, ta by sama o sobě byla za plný počet, ale příběh mě tak docela nevtáhl. (Labyrint, 2005)

meluzena
25.02.2018 5 z 5

Jemná pozvánka do nepoznaného světa, která svým výtvarným zpracováním ještě umocňuje snovost vyprávěného.
Krásná kniha, která působí jako závan neodbytné myšlenky, že náš svět zahrnuje mnohem víc, než jen to, co jsme schopni logicky pojmenovat a systémově zařadit.
---
„Slyším hluboký hlas svého otce. „Pročpak tu sedíš ve tmě?“ ptá se.
Černá je barva noci, magie a stínů, neznáma. Do černé si můžete promítnout všechny své sny - nebo noční můry.
Černá je dokonalé pozadí pro hvězdy i pro naději.“
---
„Když ten velký cestovatel ležel na smrtelné posteli, shromáždili se u něho jeho přátelé a naléhali, aby se zřekl toho, co jim v jeho knize připadalo k nevíře - aby otupil její zázraky soudnými škrty, on jim však odpověděl, že nevylíčil ani polovinu toho, co ve skutečnosti spatřil.
Vladimir Nabokov: Dar“

HoneyBunny
05.02.2018 5 z 5

,,Moc krásně se smějí. Neprahnou po bohatství. Nikam nespěchají. Má smysl hnát se někam, a pak se tam nudit?"
+překrásné ilustrace!

Elis12790
05.01.2018

Nádherná kniha. Jen by mě zajímalo, zda byl tatínek Petra Síse opravdu v Tibetu ztracen. Nikde jsem o tom podrobnější informace nenašla.

M-arta
09.12.2017 5 z 5

Jedna z knížek, při jejímž otevření má člověk vždycky slavnostní až magický pocit, jako kdyby byl u otevírání pokladu.
Vypráví o tajemné krabičce na tatínkově stole, která obsahuje jeho starý cestovní denník. Putování můžeme díky dávným zápiskům a kresbám prožívat s ním. Nádherné objevování velkého cestovatelského světa, starých map i duchovního rozměru v oživovaných vzpomínkách.

Uvnitř je text pro pokročilejší posluchače či dětské čtenáře, ale naše dítě se do ní díky obrázkům úplně zamilovalo už ve dvou letech (samozřejmě jsem tenkrát nečetla text, jen jsem u prohlížení zjednodušeněji vyprávěla obsah). Dceřino nadšení jako milovník autorských knih naprosto sdílím.

Ikkju
19.04.2017 4 z 5

Cédéčko jsem měl uložené snad deset let, od posledního stěhování v papírové krabici ve skříni, kde čekalo, až se k němu dostanu. Doposlechl jsem ho v autě (zdálo se mi neuvěřitelné, že šlo po těch letech ještě spustit, podle vrchní strany nějaký čas zřejmě sloužilo i jako podšálek).

A knihu jsem prohlížel/četl kdysi, v krásné čajovně v křivolakých uličkách pod Pražským hradem. Oba zážitky velmi příjemné.

Imor
12.01.2017 3 z 5

Nejkrásnější dárek jaký jsem kdy dostala - ty mandaly jsou úžasné, opravdu graficky nádherná kniha, obsahově takové zvláštní.

kaca82
12.01.2017 5 z 5

Mega moc milá knížka.. Těch zápisků tam klidně i mohlo být víc, krásně se to četlo a obrázky úžasné a uklidňující :)

Elisa.Beth
21.07.2016 5 z 5

Až budete chtít utéct ze všedního života a problémů, tak když už ne text, tak rozhodně malby v této knize, vám s tím pomůžou. Je fajn se na chvíli ponořit do jiného světa.

Chloe.leknin
19.10.2014 5 z 5

Nádherné grafické zpracování, dechberoucí mandaly a barvy ilustrací. Z krátkých, ale výstižnách příběhů na člověka dýchne Tibet, nicméně příběhová linka není zcela soudržná. Ale ne všechny knihy jsou o příběhu, že. :-)

bibi.r
01.03.2014 4 z 5

Opět naprosto geniální ilustrátorský kousek. Zajímavé informace a příběhy, vyprávěné zajímavou formou.
Ale chybělo mi nějaké pořádné zakončení, prostě takové to NĚCO. Nevím jak to jinak popsat.

Petrvs
07.11.2012

Graficky zcela strhující... asi novela či grafická povídka... o dětství, vztahu synovi k otci, o Tibetu a střetu kultur. O cestě, hledání i shledání.

Opět skvělý motiv labyrintů, nádherné střídání barev v otcově pokoji a jeho odrazy s místnostmi v buddhistickém klášteře. Jedinou připomínku mám snad k délce, která by rozhodně mohla být větší a je vysloveně škoda toho přeskakování v otcově deníku, potom snad ještě možná písmo v otcově deníku mohlo být opravdu psané rukou nebo alespoň lepším fontem, ale to už asi píchám hnidy :-)

Štítky knihy

Tibet Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Petr Sís
česká, 1949
2007  92%Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou
2011  92%Ptačí sněm
2007  94%Tři zlaté klíče
2005  91%Tibet: Tajemství červené krabičky
1995  91%Podivuhodný příběh Eskymo Welzla

Kniha Tibet: Tajemství červené krabičky je v

Právě čtených1x
Přečtených142x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených10x
Knihotéce33x
Chystám se číst64x
Chci si koupit22x
dalších seznamech7x