Pátá vlna

Pátá vlna https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163879/bmid_the-fifth-wave-pata-vlna-ypk-163879.jpg 4 695 152

Pátá vlna / Piata vlna série

1. díl >

Po první vlně zůstala pouze tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. A třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo. Po čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu. Teď se blíží vlna pátá a po opuštěné dálnici prchá Cassie před Jinými, bytostmi, které jako lidé pouze vypadají. Jiní se potulují krajinou a zabíjejí na potkání; rozprášili poslední přeživší pozemšťany. Cassie věří tomu, že kdo zůstane sám, ten přežije. Pak se však setká s okouzlujícím a tajemným Evanem Walkerem, jenž je možná jedinou Cassiinou nadějí na záchranu jejího bratra – nebo dokonce jí samotné. Cassie si musí vybrat: mezi důvěrou a beznadějí, mezi vzdorem a kapitulací, mezi životem a smrtí. Vzdát se, nebo se sebrat a jít dál.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Baronet
Originální název:

The 5th Wave , 2011


více info...

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
25.03.2024 4 z 5

Poslední dobou se snažím vyhýbat sériím. Tuhle knihu jsem měla ale už víc než rok v to read listu. A mě to bavilo.

m2056
m2056
10.09.2023 4 z 5

První kniha série je dobrá určitě lepší než film protože je vždycky více výpravná.


RadimB.
RadimB.
29.08.2023 3 z 5

Jedná se o post-apo knížku. Název pátá vlna je odvozený od toho, že lidstvo je vyhlazováno v jednotlivých vlnách (záplavy, mor etc..) a zaseklo se ve čtvrté vlně a přichází pátá (více nebudu spoilovat). Děj se děje ve dvou liniích. Jedna se točí kolem Cassie mladé teenagerce co přežila všechny vlny. Druhá okolo jejího bratra.
Ze začátku měla knížka velmi dobrou čtivost, ale zhruba v půli jí začal trošku docházet dech. Závěr mi přišel až moc rychlý.
Celkový pocit z knížky - neurazí a jedná se o poměrně kvalitní dílo, ale mezi top knížky s touto tématikou se u mě nezařadila.

VA_Krtek
VA_Krtek
29.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla young adult se vším všudy. Dávám 4* za potenciál a myšlenku, kterou to má. Jinak mi ty děcka celkem lezly na nervy. Kolem probíhá vyhlazování lidstva a holka řeší jak krásný má kluk oči? A ještě k tomu kluk kterej ju postřelil? To jako fakt?

Lejčís
Lejčís
22.01.2023 4 z 5

Asi jsem nakonec ráda, že jsem první viděla film, protože jinak by mi byla hlavní hrdinka asi docela nesympatická. Takhle jsem si ji aspoň představovala jako svou oblíbenou Chloe Grace Moretz a díky tomu jsem se s ní docela skamarádila :D Nevím, ale holka, která do té doby řešila maximálně nic moc vztah s mámou a zamilovanost do nejhezčího kluka ze školy, mi po tom, co ji potkalo po příchodu mimozemšťanů přišla až moc drsňácká a ostřílená a jednoduše jsem jí to úplně nevěřila. Ale ten její sarkasmus je mi docela blízkej, tak jsem ji nakonec vzala na milost. Stejně tak toho nejhezčího kluka ze školy a nakonec i přeslazenýho Evana Walkera, kterej mi ve filmu naopak nesedl vůbec (a tady nebyl o moc lepší). Ale když už mluvím o těch postavách, fakt skvělej byl Samík. Ten malej brouček mi přirostl k srdci a hlavně kvůli němu se těším na další díl.

Když ale pominu ty postavy, který asi mohly být lepší, hodně mě zaujal děj, protože pokud by k nám někdy přišli mimozemšťani a chtěli nás zrušit, aby si mohli přivlastnit planetu (vzhledem k tomu, co jsme té chudince provedli, bych jim to ani neměla za zlé a asi jim ji předala dobrovolně), nějak takhle bych si představovala, že by to mohlo proběhnout. Autor umí navíc velmi dobře vystihnout pocity postav svou propracovanou stavbou vět, takže to celé působí dost skutečně.

Kdybych to četla v pubertě, nejspíš bych z toho byla stejně hotová jako tenkrát z Divergence. Dneska už mě to zrovna do extáze nepřivádí, ale sakra - strašně mě zajímá, jak ten příběh skončí, takže si prostě musím přečíst celou tu sérii až do konce!

Biba_with_Book
Biba_with_Book
28.11.2022 4 z 5

Zajimave pojate postapo. Dobre napsane, pri cteni jsem si to dokazala vsechno zive predstavit. Jednu hvezdicku ale ubiram za ten, podle meho nazoru, prehnany konec.

hankapimi
hankapimi
06.08.2022 3 z 5

Rick Yancey napsal takové oddychové postapo pro mladší ročníky, s notnou dávkou představivosti celkem uvěřitelné. Potřebovala jsem změnit žánr, trošku mě iritovala Cassie ve vztahu s Evanem : Nesmím mu důvěřovat... Musím mu důvěřovat... Některé akční kotmelce lze jednoduše přehlédnout. A souhlasím s poselstvím, že slib, daný bráškovi, se má splnit. Potěšilo mne, že jsem našla v příběhu text modlitbičky Andělíčku, můj strážníčku, kterou jsem si už vůbec nepamatovala. Milá vzpomínka...

Fortuna7
Fortuna7
21.06.2022 4 z 5

Ke knize jsem se dostala díky skvělému filmu. Film se hodně držel knižní předlohy, ale musím říct, že některé scény v něm byly daleko emotivnější a akčnější. V knize se zase dozvíte více podrobností a lépe pochopíte celkovou situaci. Co se mi ale moc líbilo bylo členění knihy na části,které byly vyprávěny z pohledu jiné postavy, což mě hodně motivovalo ve čtení.
V sérii ale určitě budu pokračovat :-)

a304
a304
26.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Citace: " Nestřílej, to my jsme ta pátá vlna!" Vrací se mi děj knihy amerického spisovatele a naskakuje spousta otázek, bez odpovědí - lži, zrada, manipulace, brutálních zákazy, /vyhrožování likvidačními pokutami, vězením,/ systematický a stupňující strach ničí imunitu, o to jde nebo o co?
Knihu doporučuji, dnes mám nad ní jiné pocity.

Domulenka
Domulenka
02.07.2021 5 z 5

Po knize jsem sáhla, jelikož se mi líbil film a opravdu jsem byla zvědava jak to dopadne.../což ještě nevím! má to 3 díly/

Když čtete knihu po zhlédnutí filmu máte jisté představy jak a co vypadá (Tedy alespoň já, to tak mám)
Kniha samozřejmě byla detailnější což je super a četla se skoro sama protože vlastně víte co bude následovat...
Spisovatel má určité rezervy, ale jinak píše slibně....kniha je příjemná od dechovka .. představa Pěti vln na zánik lidstva je pěkně propracovaná i když si nedokážu představit jak bych se asi zachovala já....ale kdybych přežila 4 vlny ..pátou bych moc nedala...sem totiž beznadějně důvěřiví blázen v dobro ve všech.....
Knihu bych si ráda časem přečetla znova a film taky ...mám katastrofické scénáře rada.. jdu na další díl ...:-)

Elegones
Elegones
26.06.2021 3 z 5

Skvělý nápad, průměrné zpracování. Kniha byla čtivá a měla své dobré momenty, ale autor patrně zas tak dobrý spisovatel není a mnohdy to bylo hodně znát.

Tialexa
Tialexa
21.05.2021 5 z 5

Nejprve jsem viděla film, ale kniha je podle mého názoru o dost lepší a taky z knihy pochopíte snad všechno co jste ve filmu nepochopili. Rozhodne doporučuji všem, kteří viděli film i všem, kteří mají rádi fantasy a SCI-FI.

Veronika33
Veronika33
15.05.2021 4 z 5

Kniha ma zo začiatku dosť bavila, štýl písania aj odohrávajúci dej. Nesadla mi len časť odohrávajúca a týkajúca sa vojakov, vtedy som sa dosť nútila do čítania. Uvidím ako sa to vyvinie v ďalších častiach série, zatiaľ sa nechystám na re-reading tejto knihy...

TaNya_
TaNya_
09.04.2021

Kdysi jsem to četla a vím, že se mi to dost líbilo. Nebyla to taková ta typická mainstreamovka. Další díly jsem pak už ale bohužel nesehnala.

Johncze
Johncze
07.03.2021 4 z 5

Dobré a drsné postapo s poměrně svěží zápletkou. Bohužel to pak místy sklouzává k dívčí romanci. Velice akční závěr to pak ale zase zachránil. Nemám nejmenší důvod chtít číst pokračování. Beru to jako lepší jednohubku.

kajusjoch
kajusjoch
27.02.2021 3 z 5

Četla jsem po zhlédnutí filmu. Musím říct, že jsem čekala víc. Bohužel mě nebavily pasáže, které nebyly z pohledu Cassie. Chtěla jsem porovnat, jestli byl film hodně odlišný, ale vlastně ani nebyl a shrnul vše podstatné.
Takže kniha nebyla úplně špatná, ale nebyla ani úplně dobrá. Jsem zvědavá na pokračování.

Luigi1
Luigi1
13.02.2021 5 z 5

Když jsem zjistil,že vyšla kniha Pátá vlna hned jsem se pustil do čtení,protože film byl super a kniha nezůsstala po zadu.

Schary
Schary
03.02.2021 3 z 5

Kniha mě zásadně neurazila,ale ani nenadchla...

Lokina
Lokina
30.12.2020 4 z 5

Už je to nějaký rok nazpátek, co jsem viděla film. Nebyl špatný a pro zahnání nudy to bylo dostačující. Nyní jsem měla chuť si přečíst sci-fi a padla mi do rukou tato kniha.
Pátou vlnu bych přirovnala k surovějšímu teen survival románu. Některé scény byly brutálnější a měly i temnější atmosféru. Pro mě nejzajímavější byla část, kde popisovali, co se děje s dětmi a jejich následná výchova.
Hlavní hrdinka Cassie mi nijak k srdci nepřirostla, ke konci se to záchranou bratra trochu zlepšilo, ale ve druhém díle má holka, co dohánět.
Co oceňuji je vyprávění z pohledu více postav. Takhle jsem měla stále přehled v ději a dozvěděla jsem se něco navíc o postavách. Styl autora mně někdy nevyhovoval. Jedna kapitola se četla úplně sama a za chvíli přišla další, která se nelehko četla a její styl vyprávění byl těžkopádný a nudný. Celkově se mi ale kniha líbila a pouštím se do dalšího dílu.

Arev122
Arev122
21.11.2020 4 z 5

Příběh měl napětí i spád, bylo zajímavě popsáno obsazení Země mimozemšťany. Přerod přeživších dětí na zabijáky bylo aktuálně a trefně vyjádřeno, jak výchovou uvěří téměř čemukoliv. Jen hlavní hrdinka mě nebyla příliš sympatická.