Těžký časy

Těžký časy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11247/bmid_tezky-casy-Qm9-11247.jpg 4 451 45

Pětatřicet kratších povídek kontroverzního amerického autora vypráví o nekonvenčních hrdinech z okraje společnosti v Americe 80. let 20. století. Bezcílná a mnohdy sebedestruktivní existence na okraji společnosti Bukowského hrdinům připadá přirozená a vlastně jediná možná. Alkohol, drogy, sex i násilí jsou běžnou součástí jejich života, který oni sami považují za svobodný a který nemají sílu či nechtějí jakkoliv měnit. Syrová autentičnost výpovědi, podpořená bohatou osobní zkušeností, činí z těchto próz silný, i když nikterak líbezný čtenářský zážitek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Pragma
Originální název:

Hot Water Music , 1983


více info...

Přidat komentář

mi-380
16.01.2024 5 z 5

Tohle se dá čas od času zopakovat. Jiný svět, jiná doba, jiný způsob života, určitým způsobem osvěžení. Autor nás neurvale zatáhne do svého intelektuálského světa chudoby, sexu, násilí, humoru, barů a podivných existencí, jako bychom si s ním temnou stranu bezstarostného vysokoškolského života prodloužili o pár desetiletí.
...
„Nenávidím to tady, Benny. Jak to, že už spolu nežijeme?“
„Začalas šlapat ulici, zlato. Nasralas mě.“
„Dyť víš, jaká jsem.“
Betty vzala svou cigaretu a bezmyšlenkovitě ji zamáčkla do prostěradla.
I podruhé 90 % (442 hodnotících s průměrem 82 %).

Roubas
01.12.2022 4 z 5

Buka je nejlepší číst, když vám zrovna připadá, že je toho na vás moc. Ona ta jeho filosofie spoustě lidí nesedne, protože si budou myslet, že je to jen alkoholem nacucaný povaleč, co přemýšlí zejména spodkem a chová se jako hovado. Jenže to bohužel není pravda. On je naopak životem protřelý, společností znuděný bard, co vám krásně ukáže, že člověk by život neměl brát tolik vážně, a to dost vtipným a nekorektním způsobem. A zrovna tohle je v dnešní době třeba.


Pítrs85
28.04.2022 3 z 5

Není to nejlepší Bukowski, pokud bych měl někomu tímto fenoménem nepolíbenému dát Bukovu knížku (pro ilustraci), nerozhodl bych se pro tuto, ty jednotlivé povídky jsou až příliš krátké, aby do nich člověk mohl víc zabřednout, navíc některé jsou tak trochu... meh. Ale. Ale je to prostě Bukowski, a pokud pro jeho poetiku máte slabost, bude se vám líbit i toto.

Wladimirski
09.03.2022 3 z 5

Zkusit se má všechno, tak jsem "sáhl" i po knize Charlese Bukowskiho. No, chvilku jsem lapal po dechu, pak si začal zvykat a zhruba někde od povídky "ubožákův smutek" se i bavit. No, některé povídky jsou úsměvné, některé k zamyšlení, některé ze "slabšího soudku", ale název "těžký časy" perfektně sedí. Suma sumárum - dobrá magořina :-)

vvikingg
25.01.2022 5 z 5

Bukowski nikdy nezklame, krátké povídky psané jeho drsným stylem ,, co byste doporučil začínajícím spisovatelům ? ,, chlastat, mrdat a hodně kouřit ,, co byste doporučll starším spisovatelům,, jestli tohle přežili nepotřebují už žádné rady,,

ozzak
09.04.2021 4 z 5

skělé povídky od klasika Charles Bukowski

ElvisJagger
31.01.2021 4 z 5

Po přečtení této knihy jsem si uvědomil, že Bukowski je jeden z nejupřímnějších autorů, kteří kdy kráčeli po této planetě.

SladkaK
17.01.2021 5 z 5

Bukowskeho povídka nemusí mít pointu a stejně vás vtáhne do děje už v první větě. Zbytečně netančí kolem horké kaše, ale napíše co chce, jednoduše, bez servítek, bez sraček okolo a ještě s vtipem. Kéž by se někteří moderní autoři inspiroval jeho stylem, pak by se novodobá literatura četla mnohem, mnohem lépe.

mi-380
23.09.2020 5 z 5

Autor mě znovu dostal. Člověk čte střídavě všechny možné žánry, tři hvězdy, čtyři, pět, a najednou BUM.
BUKOWSKI.
Co to je?
Jiná planeta?
Ne, jen nekompromisní pohled do temných koutů našich životů. Razantní, nekorektní a vtipný přímo ďábelsky. Asi to nebude pro každého, já se ale dobře bavil skoro celou cestu. Charles Bukowski svými nápady a Zdeněk Loníček svou důraznou četbou (a neměl bych zapomínat na překlad Tomáše Piňose) mi příjemnou služební cestu do Liberce udělali ještě příjemnější.
90 % (aktuálně 365 hodnocení s průměrem 82 %).

Ukázka textu, kdy se autor drží hodně při zemi:
„Sergi, je na tebe moc mladá.“
„Je jí třicet.“
„A tobě šedesát. To je o třicet víc.“
„Třicet je moc?“
„Samozřejmě.“
„Co takhle dvacet?“ zeptal se Serge a podíval se na Arlene.
„Dvacet ujde. Třicet, to je obscénní.“
„Proč si oba neseženete ženský svýho věku?“ zeptala se Arlene.
Oba se na ni podívali.
„Ráda žertuje,“ poznamenal Jorg.
„Jo,“ souhlasil Serge, „je s ní legrace…“

Gordonlord
21.07.2020 odpad!

Samé lízání kundy, chcanky, sprostá slova, sex, chlast a občas i krev. Tohle všechno jsou témata, ve kterých si opravdu libuji.

Ale je potřeba, aby všechno tohle koření mělo dobrý základ, kterým je buď zajímavý příběh, postavy, nebo alespoň myšlenka, minimálně nějaká pointa příběhu. A když už tam nic takového není, tak ať je to alespoň zábava.

Tady ovšem z výše jmenovaných ctností není vůbec nic. Samoúčelná sprostota bez hlavy a paty, jejíž smysl a popularita mi v plné šíři uniká.

marek8167
28.04.2020 4 z 5

Niektoré poviedky ma neskutočne bavili, zostali mi v hlave aj dlho po dočítaní knihy. Ale bolo ich veľa ktoré ma vôbec nezaujali, prišli mi o ničom (ale chyba je možno len na mojej strane)
Všetky poviedky sú ale vpodstate o týchto troch veciach: alkohol, nahovno život spisovatela, lýzanie kundy

lumineer
03.01.2020 5 z 5

Kniha, která ve mně vzbudila lásku k literatuře! Do konce života budu děkovat své češtinářce na gymnáziu za to, že nám z ní četla úryvky.

Je to kniha, která má mnohem víc než jen sex, alkohol, drogy a zase sex. Některé povídky jsou nádhernou kritikou tehdejší americké společnosti!

Janadvorackova
21.08.2019 4 z 5

Těžky časy, lehký čtení. Tedy poslech.
Povídky spíš lepší kvality, u některých jsem se fakt nasmála. Jiné působily melancholicky, depkovsky a smutně. Ale o tom to je :).

Autora buď máte rádi, protože je sice sprostý jak dlaždič, ale je s ním hrozná prdel, tedy legrace, pardon. Nebo ho nemusíte, protože pro hrubozrnné výrazy z porno slangu nejde daleko, což vám vůbec nepřijde vtipné. Mě naštěstí postihlo to první.

Janniska
01.03.2019 4 z 5

Šlo to.

Česneksmedem
25.10.2018 4 z 5

„...já jsem chudej jak scvrklej ocas kostelní myši.“
Jedna věc je naprosto jasná – buď Bukowského milujete nebo ho nenávidíte.
Teď si budu trochu protiřečit. Nemiluju ho, ale mám rád jeho jednoduchou sprostotu, upřímnost a živočišnost bytí. Uvědomte si prosím jednu základní pravdu. Život je jedna velká přetvářka. Všichni se snažíme ukázat svůj vnější kabát v co nejlepší kvalitě a lesku... Podšívka je pak vždy o něčem úplně jiném.
Naprosto prazákladní podstatou člověka i zvířat je sex. A je to vlastně přirozeně jednoduché, neboť je to první předpoklad pro přežití druhu. Bukowský to jak podvědomě, tak i vědomě ví a nemlží. Samozřejmě se zde přifařuje také alkohol a z části i cynismus, ale to je pouze medicína k těm největším ranám, těžkostem a nespravedlnostem života.
Takže nad tím moc nepřemýšlejte a jenom si ty povídky užívejte. Užívat si, to je to nejrozumnější a zároveň nejracionájnější řešení naší zranitelnosti a smrtelnosti.
Netvrdím, že je to jeho nejlepší vydaná kniha. Rozhodně však stojí za přečtení.

JoSvob
16.09.2018 3 z 5

"Precteno" diky audioknize. Marne vzpominam, jestli vubec mela nejaka povidka pointu. I tak nejde Bukowskeho tvorbu nemilovat (pokudu muzu mluvit za sebe =)), protoze mam rada jeho autenticitu a syrovost. Presto tuto sbirku povazuju za jednu z tech slabsich Bukowych prozaickych knih.

KrystofJuzko
07.07.2018 5 z 5

Sbírka povídek s Bukowskiho obvyklým tématem sexu, alkoholu, drog, psychických poruch i divných vztahů. Je to vtipné, obscénní, občas hnusné. Bukowski dokáže nevídaným způsobem popsat nejnižší lidské pudy.

Shindo
03.06.2018 4 z 5

Od knihy s takýmto názvom nemožno čakať dúhy, kvietočky a ružové jednorožce. Buk bol človek, ktorý bol poriadne bitý životom, čo dával najavo aj vo svojej tvorbe. Na druhej strane kurvy, sex a chlast, ako uňho už býva zvykom.

Myslim si, že človeku chvíľu trvá, kým sa na jeho knihy naladí a potom si ho bud zamiluje alebo nadobro znenávidí ako úchyla a ochlastu.

daniska
01.03.2018 5 z 5

Moje první kniha od Bukowskiho. Čekala jsem, že to bude bůhví co. V knize se pořád opakovalo sex, chlast, spisovatel. Některé povídky nedávaly smysl. Kniha nenadchla.

RudýOnkel
23.07.2017 5 z 5

TOTO NENÍ ČTENÍ PRO ŽENY - alespoň dle mého názoru, protože jak se někteří v knize chovají k ženám je něco podobného jako doba Neandrtálská. Jinak cením zajímavý pohled na nižší vrstvu, na alkoholiky a spodinu společnosti. Za mě strhující čtení bez cenzury, které umí napsat pouze Bukowski