Terapie láskou

Terapie láskou https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149357/bmid_terapie-laskou-8QE-149357.jpg 4 539 117

Pat Peoples se vrací z léčebny pro duševně choré a svět kolem mu nedává příliš smysl. Oblíbený fotbalový tým hraje na stadionu, který před několika měsíci ještě nestál, přátelé mají manželky a děti, ačkoli nedávno byli ještě svobodní. Nikdo mu nechce vysvětlit, jak je to možné, ani s ním mluvit o jeho ženě Nikki, s níž se jistě brzy zase shledá, i když právě teď žijí odloučeně. Pat ale věří ve šťastné konce. Stačí na sobě pracovat, nenechat se odradit, být laskavý k lidem, a život vás odmění. Tak je to ve všech dobrých filmech. Co si o tom myslí váš terapeut, mrzoutský táta nebo divná kamarádka, nehraje roli. Protože je jen otázkou času, kdy odluka skončí, on se s Nikki opět shledá a budou žít šťastně až do smrti. Nebo ne?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Silver Linings Play Book , 2008


více info...

Přidat komentář

pegasek
01.01.2024 4 z 5

Kniha byla velmi zvláštní,je to vlastně příběh dvou lidí,které psychicky poznamenaji události ,které se každému z nich udaly v životě.oba chodí k terapeutovi.ve finále si vzájemně pomůžou udělat tečku za minulostí a začít společně znovu.film jsem neviděla.kniha se četla dobře

vikimi
26.08.2023 5 z 5

Myslím, že největší problém tkví v tom, že jsem viděla film dříve než četla knihu. Byla jsem dost zmlsaná Jennifer Lawrence a výkony dalších skvělých herců. A také přidanými událostmi na víc, které byly opravdu zábavné.
Kniha je o bolesti a o tom, že každý se s trápením vyrovnáváme po svém. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, byla mi v tuhle chvíli blízká. Bohužel si neumím představit, že bych ji četla znovu.
Přesto děkuju autorovi za jeho práci! ;)


lassse
07.08.2023 3 z 5

Kniha psaná z pohledu dospělého člověka, který se vinou tragických událostí chová jako dítě.

ReziEngli
24.07.2023 2 z 5

Proboha, to byla ale literární blbost.

Fakt nemůžu uvěřit, že podle týhle kraviny vznikl docela obstojný film! Možná právě proto, že kniha je napsaná opravdu strašným stylem, je ten film povedený. Ale kniha jako taková byla fakt špatná. Vůbec mi nesedl ten styl vyprávění, jaký tady autor zvolil, většinu času jsem se prakticky nudila během čtení a spíš jsem se těšila, až to skončí. Nechtěla jsem knihu odkládat, protože film mám docela ráda, tak jsem chtěla porovnat. A jsem ráda, že jsem to úspěšně dočetla a nemusím se s tím trápit další minuty.

Jediným pozitivem na téhle knize je délka a forma. Necelých 300 stran formovaných do hodně krátkých kapitol, které během čtení rychle utíkají. To je fakt jen to jediné pozitivum. (A ještě přebal knihy, na kterém jsou moji dva oblíbení herci :D )

Vadily mi snad všechny postavy v knize, s žádnou jsem se nedokázala nijak ztotožnit ani si ji oblíbit. Snad možná Patovu maminku? A Patův terapeut Cliff, tak možná ten. Ale jinak mi všechny postavy byly silně nesympatické.

Ne, fakt tuhle knihu nemohu nikomu doporučit. Ani jako příjemnou oddychovku, u které nemusí člověk vůbec přemýšlet. Tahle kniha fakt za to nestojí. To už radši se podívejte na ten film, který vynechal všechny ty zcela nudné pasáže. Strašné zklamání a už nikdy více.

Tereza0107
06.03.2023 4 z 5

Terapie láskou se mi líbila více, než jsem čekala. Knížka se čte rychle, dalo by se říci, že to je příběh vyprávěný člověkem, kterého právě propustili z psychiatrické léčebny.
Bylo zajímavé vidět, jak psychicky narušený Pat vnímá svou realitu, jak si vykládá růžné věci po svém nebo absolutně nebere na vědomí věci, které se mu do jeho reality nehodí. No nebudu lhát, byla jsem celkem napnutá, co se to vlastně v jeho manželství s Nikki ve skutečnosti stalo.
Jediné co, mě v knížce hodně otravovalo, byly ty stále dokola opakující se pasáže o fotbalu. Knížka už je takhle dost krátká a kdybych měla odečíst všechny ty Orlí hymny, skandování a tanečky, tak bychom skončili tak na 150 stránkách?

Ajinka126
05.11.2022 2 z 5

Malinko zklamání. Četlo se to dobře a samo. Krátké kapitoly tomu hodně pomáhají. Problémem téhle knihy je, že je tak nenáročná, až mě unudila. Ráda bych psychické problémy viděla rozepsané v podrobnější a hlubší formě. Aby to třeba otřáslo mými emocemi. A co by mi vážně udělalo radost tak to, kdyby se zkrátily ty sportovní scény. Tam mě kniha absolutně ztrácela. Nezajímalo mě to a bylo to zbytečně dlouhé. Škoda. Za mě promarněný potenciál.
PS: obrovskou výtku mám k překladu. Přeložit "the silver linings" jako "stříbrné lemování" je teda něco. Klidně bych to vzala, kdyby tam byla poznámka pod čarou typu: " znamená naději nebo pozitivní aspekt v jinak negativní situaci". A nebo si trochu víc lámat hlavu s hledám ekvivalentu v češtině, protože "stříbrné lemování" je kvalita a úroveň google překladače.

Péťa Z.
19.05.2022 3 z 5

Četla jsem před pár lety. A bylo to fajn, i když bych si to už podruhé nezopakovala. Film mě tolik neoslovil, ačkoliv Coopera můžu. :-)

Yuki_Kuchiki
01.02.2022 4 z 5

Kniha je pěkná, čtivá. Pár slz ukáplo :)
Člověku to připomene, že každý máme nějaké své démony, se kterými musíme bojova a že na to nemusíme být sami.

jaroslav0572
27.12.2021 4 z 5

Pat Peoples si ve svém životě, který se s ním namaže naplánuje dennodenní schedule: posilování na moderních strojích, běh, sezení s terapeutem Cliffem ( to neovlivní, má to nakázané), čtení dosti depresivních románů, tak jak to chce jeho manželka Nikky a oblékání se do dresů Orlů, což je pojítko mezi ním a jeho poněkud odtažitým tátou. Všechno tohle dělá z jasného důvodu: nechce zpátky do Ústavu, pročež plánuje návrat ke své manželce.

Patřím k těm, kteří prvně viděli vynikající film z roku 2012, s fenomenálními výkony Bradleyho Coopera, Jennifer Lawrence či Roberta De Nira. Tak jako v každé adaptaci i tam byly některé scény poněkud jiné (třeba ta, kde Tiffany v restauraci zešílí a pošle Pata doslova do řiti). Vycházíme-li však z toho, že Pat žije vlastně v iluzi o tom, že na něj jeho manželka čeká, pak nás okolo půlky této knihy docela zamrazí. Vcítil jsem se do něho, a do jeho nenaplněných potřeb. Tiffany velice dobře zaplnila místo poněkud svébytné a neokázalé ženy, jež nedokáže napřímo vyjádřit své city, tak si vymyslí roličku prostředníka mezi Patem a Nikky.

Velice dobrý počin, řekl bych však, že východisko ze situace, kterou Pat prožil si musí najít každý sám. Dávám 75%

Abia
24.10.2021 3 z 5

Dobré téma, ale nějak mě to nechytilo....

Amees
10.12.2020 3 z 5

Terapie láskou.. Už je to dlouho co jsem knihu četla a to co ve mě zůstalo je, že deprese a další duševní nemoci, jsou stále tolik neprobádané. A ano, jsem zastánce terapie láskou. Léky, doktoři, léčebny... jsou dočasným řešením. Nejsou pro nás navždy.. Ale láska, ta přetrvá a duši léčí.

Doporučuji všem, které zajímá "nemoc duše" a mají rádi to kolem (lásku, pochopení a romantiku) :-)..

invocation11
05.08.2020 1 z 5

Stejně jako většina čtenářů jsem nejprve viděla film a až poté (po letech) se dostala ke knize. Ano, spousta věcí je mi teď jasnějších (třeba proč tam Bradley Cooper furt pobíhá v tý děsný bundě), ale to asi tak vše. Popravdě ani nevím, komu přesně má být kniha určená, pro chlapy je moc sladká a ufňukaná, na ženský je tam zase až moc americkýho fotbalu a zvedání činek...

Hlavní postava nesympatická, takové chování bych čekala u někoho ve dvaceti, ne v pětatřiceti letech, fakt jsem začala být alergická na „stříbrné lemování“ a jestli přede mnou ještě někdo někdy vykřikne Aaaaaaa! E! A! G! L! E! S! Eagles!, tak ho asi zkopu do kuličky dřív, než stačí rukama nohama vytvořit všechny písmena! To hlavní, na čem stojí film, se tu odehrává na stránkách č.180-189 a vpodstatě to až tak důležité není. Podobně jako někomu níže mi vadilo i spoilerování klasické americké literatury – jako fajn, hlavní hrdina na to může mít svůj názor, ale přece čtenáři nemusí popisovat děj všech těch knih?!?

Pro mě to asi byla spíš terapie trpělivosti a jsem ráda, že už ji mám úspěšně za sebou. Za mě tato kniha bohužel ne-e.

bookwoman
28.04.2020 4 z 5

Kniha se pěkně, rychle četla, měla zajímavý námět a popisovala život a myšlenky Pata Peoplese, který se vrátí z psychiatrické léčebny. Snaží se vrátit do života, jaký měl předtím, to se mu však tak úplně nepodaří. Jako hlavního hrdinu knihy jsem si ho celkem oblíbila, líbilo se mi na něm, že se snaží byt lepším člověkem (i když to podle mě trochu přeháněl s každodenním cvičením). Nesympatický mi však přišel jeho otec, který se choval tak, jak se choval... Patův terapeut Cliff byl úplně skvělý, líbilo se mi, že je s ním i kamarád a příznivec jednoho klubu a to Orlů. Dále se mi líbila podpora lidí v okolí Pata. Tiffany mi prvně přišla trošku zvláštní, jak s Patem spolu běhali, ale u toho nemluvili. Když ho řekněme podvedla s těmi dopisy, tak to nakonec bylo pochopitelné, vlastně to dělala ve prospěch Pata. Líbil se mi i konec knihy, a to, když se Pat tak nějak smíří se svým životem a celkově to dopadne jinak, než chtěl, ale přesto dobře.

zaru0878
29.12.2019 5 z 5

Krásná, čtivá kniha.

Knižní střípky
27.08.2019 2 z 5

Většinou mám slabost pro různě handicapované hlavní hrdiny, pro lůzry, pro lidi citově nevyrovnané apod., proto jsem si myslela po přečtení anotace, že budu stejné sympatie cítit i k Patovi. Ale tak úplně se to nestalo. Rozumově jsem chápala, proč se stalo to, co se stalo, proč je Pat takový, bylo mi ho do jisté míry líto, ale nedokázala jsem se do příběhu vcítit. Asi nějaká špatná konstelace.

DracoMalfoy
07.07.2019 4 z 5

Kdybych nečetla Leonarda, pravděpodobně bych udělila pět hvězd. Protože však vím, že by to šlo ještě líp, dávám pouze 4. Knihu si ale všichni povinně přečtěte, ok? Protože je to masterpiece i tak :-). Těším se na film.

Lili
13.05.2019 5 z 5

Nikdy by mě nenapadlo, že dám pět hvěz.
Hrozně nerada melu dohromady film a knihu, protože obojí je něco jiného, ale tady se tomu prostě neubráním. A víte proč?
Film měl osm nominací na Oscara a když jsem ho před časem dokoukala, vůbec jsem nechápala, co na něm všichni vidí. Nijak se mi nelíbil. Obsazení dobrý, Jennifer mám jako herečku moc ráda. Ale jestli mělo být z filmu cítit to samé co z knihy - a že mi hezky zahrála na struny - pak naprosto chápu tu nadšenou většinu shlédnuvších.
Pat působí sice jako nevyrovnaný blázen, ale není to náhodou proto, že je tak citlivý a že si najednou uvědomil co měl a nevážil si toho? Mně ta jeho citlivá duše naopak dojala. A když se potkají takový zbloudilý osamělý duše dvě, nemůže to být náhoda. Ten nahoře je - jak ta oblaka - žene k sobě, aby se přes všechny strasti našli, ač si skoro denně šlapají na paty.

Taky chci věřit na stříbrný lemování! - to, když skrz temný mrak prosvítá slunce a on pak na okrajích stříbrně září - protože kde je světlo, je i naděje.

PetraBery
20.08.2018 3 z 5

Hm, tak já nějak nevím… Téma zajímavé, návrat třicátníka Pata z psychiatrické léčebny po delší době. Do života, který léčbě předcházel, se ale vrátit nelze. Pat je přesvědčený, že když na sobě bude dostatečně pracovat, tak se opět shledá se svou ženou Nikki. Ale je to opravdu tak? Některé myšlenky byly fajn, uvažování hlavního hrdiny celkem věrohodně popsáno... Ale to je asi tak všechno, rozhodně ne bestseller. Alespoň za mě ne. Tak 2,5 hvězdy, když zavřu obě oči, tak zaokrouhlím nahoru na 3.

sola_lupa
05.08.2018 3 z 5

Vnímala jsem text i jeho obsah, ale něco mu trošku chybělo. Pro mě se bohužel nejedná o bestseller, ale o průměrnou knížku. Film se mi oproti tomu líbil více.

Domca1
02.07.2018

Jednoduchá milá, predvídateľná a naivná oddychovka, ktorú prečítate za dva dlhé večery. Poteší, neurazí, poskytne relax.
Hoci musím priznať, že o americkom futbale nechcem v najbližšej dobe ani počuť...:)

Štítky knihy

láska zfilmováno tanec psychické problémy

Autorovy další knížky

Matthew Quick
americká, 1973
2015  79%Odpusťte mi, váš Leonard
2013  74%Terapie láskou

Kniha Terapie láskou je v

Právě čtených4x
Přečtených739x
Čtenářské výzvě36x
Doporučených50x
Knihotéce263x
Chystám se číst267x
Chci si koupit39x
dalších seznamech8x