Teorie sraček

Teorie sraček https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29280/teorie-sracek-29280.jpg 4 47 9

Teorie sraček je jeden z možných úhlů pohledu na dnešní společnost. Teorie sraček je brilantní novela finského spisovatele Arta Salminena (1959–2005) – název na první pohled snad příliš odvážný, nikoli však zavádějící. Je totiž naprosto přesný. Teorie sraček je společenská kritika bez skrupulí, která nepostrádá černý humor, prvky grotesky, vtipné komentáře a mistrně odposlouchané dialogy. Prostředí: bulvární tisk, který bere všechno, co je možné prodat, aniž by někoho zajímalo, jaká je skutečnost a co bude případně následovat. Tisk, který je přeplněný nešťastnými příběhy stejně jako sladkobolnými melodramaty. Oboje však vytváří tatáž mašinerie, která si nečiní iluze o lidské dobrotě či lepším světě... ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Havran
Originální název:

Paskateoria , 2001


více info...

Přidat komentář

LenkaKT
12.02.2019 3 z 5

Ostré, svižné dílko, ale ke konci ztrácí dech.

BernardBlack
07.09.2018 2 z 5

Dvě hvězdy za odvahu pojmenovat svoji knihu podle jejího obsahu:)V době kdy se místo zbytečného vyžírky říká europoslanec:)


Devil-Ivet
05.04.2018 4 z 5

Hned první věta Vás odrovná. Buď Vás odradí, nebo upoutá. Já se začetla okamžitě a docela jsem se bavila. Salminen se, je vidět, s ničím nepáře. A přesně taková je i jeho kniha. Co na jazyku, to na papíře. Je to otevřené, vulgární a trefné.

Alena_S
28.01.2016

"...a kdykoli nám dojde fantazie, šup tam s nějakou čuňárnou s co největším množstvím špíny, aby to zapůsobilo, a nezapomínejme pravidelně zmínit některou tělní tekutinu (ale aspoň jednou za tři stránky, míň ne) - a lidi si budou libovat, že se toho nebojíme. Hurá." Snažím se zdržovat negativních komentářů, a proto si nerýpnu do názvu...

Barette
03.10.2015 4 z 5

Zkuste si půjčit tuto knihu v knihovně, pohledy knihovníků jsou k nezaplacení.

pietroaretino
27.07.2013 5 z 5

První věta: "Každý jak umí - Jasmine si při souloži prdla."

,,Východiskem teorie sraček je prdění. Lidi pořád vypouštěj prdy, od začátku dějin, za miliony let to dělá tisíce miliard prdů.
S každým prdem se uvolní smrad, víc nebo míň. Smrad se skládá z několika molekul hovna. Ty molekuly někam stoupaj a shromažďujou se. Nikam nezmizej. Až jednou nastane ten den, kdy se nám to všecko vylije na hlavu. A že je toho hodně, opravdu hodně. Utopíme se ve sračkách."

LordSnape
13.03.2013 5 z 5

Dlouho jsem se tak nepobavil! Je to hodně vulgární a prakticky jen o sexu, feťácích, bulváru a podvodech, ale kniha je velmi trefná a ukazuje s nadhledem jistou část života naší moderní společnosti. Nenechte se odradit trošku zavádějícím názvem, jež by se také dal označit nálepkou "černý humor", který celou knihou prostupuje.

janha
07.07.2011 5 z 5

Čtivé a depresivní zároveň. Žádná velká literatura, přesto stojí za přečtení. Těch pár stránek, často jen dialogů a trefných poznámek, rozhodně nenudí. Tento Fin si nebere servítky a předkládá svět bez iluzí. Hlavní postavou je novinář, jež právě prožívá osobní krizi a stále častěji si klade otázky pátrající po smyslu své práce. Bulvár tlačí a tlačí. Noviny už neřídí zkušení redaktoři, ale obchodníci a zlatokopové...

Boboking
07.01.2011 5 z 5

Kniha s tímto svébytným jménem je skutečně skvělým obrazem dnešní společnosti. Drsné, vulgární, místy pornografické, ale pro mne až nepřiznatelně pravdivé. Doporučuji!

Štítky knihy

finská literatura černý humor

Autorovy knížky

Arto Salminen
finská, 1959 - 2005
2006  72%Teorie sraček

Kniha Teorie sraček je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce4x
Chystám se číst56x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x