Ten mizernej Bucky Dent!

Ten mizernej Bucky Dent! https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336465/bmid_ten-mizernej-bucky-dent-GHT-336465.jpg 4 78 25

Píše se rok 1978. Ted je salónní komunista, spisovatel a také prodavač arašídů na stadiónu New York Yankees. Tedy spisovatel… rád by se jím stál, ale pořád nenachází své téma, protože v životě skoro nic nezažil. Když se dozví, že je jeho otec nevyléčitelně nemocný, svět se mu rázem obrátí vzhůru nohama. Nejenže se po letech s otcem zase sbližuje, Ted se navíc nastěhuje zpátky do rodného domu a začne vymýšlet, jak otce udržet v co nejlepší náladě – a protože ten je vášnivým fanouškem baseballu, je jasné, kudy povede cesta. Jenomže jak to zaonačit, když otcovi milovaní Boston Red Sox prohrávají jeden zápas za druhým a v lize jsou suverénně nejhorším týmem? Po dětské knize Kráva nebeská (Knižní klub 2016) se oblíbený americký herec, známý především z kultovních Akt X, představuje i jako autor humoristické literatury pro dospělé.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Bucky Fucking Dent , 2016


více info...

Přidat komentář

Drea
19.02.2024 5 z 5

Už po několik týdnů se úspěšně vezu na vlně spisovatelského (ale nejen toho!) talentu "Dejva Máldra Dukovnyho", který je pro mě obrovským a nejmilejším překvapením za poslední dobu. Baví mě, jak s každým novým románem prozkoumává jiný žánr, takže jednou se popadáte smíchy za břicho nad satirickým road tripem krávy Elsie do Indie, podruhé se dojímáte nad nostalgickým vztahovým příběhem otce a syna, potřetí dostanete městskou fantasy romanci a počtvrté sociální drama o kompatibilitě/nekompatibilitě dvou zcela odlišných způsobů života.
David píše krásně, vizuálně, s láskou pro jazyk, s přehledem v literatuře a popkultuře a především se svým typickým humorem. Už dlouho jsem se tak nenasmála, což může být problém především na veřejnosti, kdy se musíte držet, abyste se v hromadné dopravě nerozhřehtali na celé kolo a nepřipadali lidem jako blázen.

Svou ódu na Davida Duchovnyho končím výzvou pro všechny, aby si dohledali i jeho ostatní knihy, které v češtině nevyšly: MISS SUBWAYS, TRULY LIKE LIGHTNING a THE RESERVOIR. Vaši pozornost si zaslouží i jeho hudební tvorba (herecké role netřeba připomínat).

goofinkaa
04.02.2023 2 z 5

Ako to tu čítám, asi nie som jediná, kto mal na začiatku s touto knihou problém. Knihu zatiaľ odkladám a možno ju dočítam niekedy časom... Je to také americké a baseballové. Nejak sme sa teraz s Duchovnym proste nestretli... :)


Merlinit
02.12.2022 5 z 5

Tohle nenadchne každého. Není to lehké čtení a neorientujete-li se v soudobých reáliích (a baseball vám k srdci také nepřirostl), budete zmatení, znudění či otrávení, alespoň zpočátku. Když začne děj dostávat nějaké obrysy, máte možnost nechat se jím vtáhnout. Jeho základní linie je poměrně jednoduchá a zdá se, že si příběh užijí ti, kdo mají "více odžito", což nutně neznamená čtenářův vyšší věk.

Corso
11.07.2022

Nedocital som to Pistik moj.... Vies preco? Lebo po 50 stranach som vedel kam to smeruje, pravdepodobne k udobrovacke syna s umierajucim otcom a zastavam nazor, ze ked vam niekto dodrbe zivot, tlaci vas od mala k zemi, nemame odpustat a udobrovat sa. Dal by som ruku do ohna ze David absolvoval niekolko skvelych kurzov tvoriveho pisania ktore su v amerike take popularne a na texte to aj vidno. Ma to vsetko co to ma mat, ako ked si odskrtate polozky v zozname. Vie pisat? Vie. Lenze kym krava nebeska bola taka srandicka, moderna bajka, rozpravka pre dospelakov, toto sa uz tvari ako americky roman co ma "silnu" temu a mozno raz naslapnute aj k zfilmovaniu. Stavaju sa take veci hlavne ked sa motate okolo Holywoodu.
Rezultat. Za mna nesadla mi tema, inak v pohode. Zato aj komentujem nedocitanu knihu, aby som povedal ze na texte co som doteraz precital nevidim chyby, ale nesadla mi tema. Nezaujimaju ma vztahovky. A sup rychlo k dalsim podlznostiam zo zoznamu :)

vlkcz
23.03.2022 5 z 5

Možná ne plnohodnotných 5*. Začátek je trochu pomalejší a pokud se člověk trochu neorientuje v amerických reáliích, může se chvílemi ztratit.
Je pravda, že Mulder nenapsal nic originálního, nic, co by tu už nebylo. Ale všechny ingredience smíchal tak, že výsledek mě nadchnul. Vydržel balancovat na hraně přeslazené romantiky, cynického humoru a beznaděje celou knihu, aniž by spadl. A ani ten epilog mi nepřijde úplně špatný.

ZaS
01.02.2022 4 z 5

K Bucky Dentovi jsem se dostal až po Krávě (která mě hodně nadchla) a musím říct, že z první poloviny jsem byl dost rozpačitý. Není divu. Pro konzervativního středoevropana je hodně těžké vžít se do pocitů newyokského židovsko-anglosasského rastamana (taky vám přijde ta kombinace děsivá?), jehož dosavadní život nejlépe vystihuje anglický výraz 'white trash'. Nemluvě vůbec o baseballu, který tvoří nezbytné pozadí děje, ovšem pro nás je zhruba na myšlenkové úrovni famfrpálu. Nebýt jemně ironického humoru, který je přesně mým šálkem kávy, asi bych knihu odložil. Nicméně jak se přiblížíte k polovině, děj se začne dostávat do pochoptelných poloh a vy s hlavním hrdinou skutečně začnete "souznít". Tím myslím, že se sice nedostanete úplně do jeho vnímání světa, ale přinejmenším jej začnete chápat.
Samotný děj (a logicky i jeho vyvrcholení) není nijak objevný a i průměrně nadaný čtenář pochopí po pár stránkách 'kam ten freudovský vlak jede'. Ovšem v tomto případě jednoznačně platí, že cesta je cíl. Jde totiž právě o to, jak se k zjevnému konci dohrabat a to Duchovny zvládl perfektně, bez ohledu na to, že sem tam z děje vykoukne nenápadný "deus ex machina".
Kdybych měl hodnocení rozdělit, tak začátek za tři hvězdy, střed a většina druhé poloviny za pět a zbytečný epilog (jako úlitba americkému čtenáři) za dvě. Každopádně i přes zdlouhavý začátek doporučuji k přečtení.

Dom95
21.01.2022 4 z 5

Velice pohodová kniha o znovubudování vztahu otec-syn.
V knize je ale až příliš mnoho odkazů na americkou kulturu (hráči baseballu, američtí spisovatelé, americké filmy/seriály/pořady a herci). Autor tak udává pomyslné hranice, kde bude kniha čtena a zcela pochopena.
Z počátku mi dělalo obrovský problém se začíst, ale kniha naštěstí od druhé třetiny dostane takový spát, že jsem přečetl zbytek na jeden zátah.
Byl bych moc rád, kdyby byl podle knihy natočen film (autor na konci knihy udává, že prvotně psal knihu jako scénář a nechybělo mnoho k jeho zfilmování).

kob
10.09.2021 4 z 5

Měla jsem obavu, že to bude jen další herec, který si myslí, že mu známé jméno prodá nějakou slátaninu, ale mýlila jsem se. Ta knížka je fakt dost dobrá!

kilometr
14.05.2021 4 z 5

V rámci žánru " Román pro všechny otce a syny" stojí za přečtení.Dobře čtivá kniha,kde mi vadil jen ten zbytečně přeslazený konec. P.S.....posílám Ti pozdrav táto. 70%.

Izzy46
02.04.2021 4 z 5

Věděl jsem, že David Duchovny je bezvadnej herec (Akta X, Californication) i muzikant, teď jsem zjistil, že je i hodně šikovnej spisovatel. Ten mizernej Bucky Dent! vůbec není o baseballu, jak by se mohlo zdát po přečtení anotace, sport tu funguje jen jako pojítko mezi umírajícím otcem a synem, kteří se k sobě na sklonku života snaží najít cestu.
Jasně, místy je trochu znát, že David za sebou nemá desítky publikovaných románů, sem tam se objeví lehce zašmodrchanější souvětí nebo příměr působící trochu vynuceně. Ale po většinu času funguje Duchovny hlavně jako prvotřídní psycholog, protože důkladně rozebírá přesně ty otázky, který člověk v momentě, kdy mu umírá táta, řeší – starý křivdy, a to, zda je odpustit. A jestli to vlastně křivdy jsou a realita nebyla úplně jiná…
Díky tomu je čtenář postupně víc a víc vtažen do děje, přestože žádná z postav – jak otec Marty, tak syn Ted – nejsou žádní velcí sympaťáci, a konec v podobě smrti se neodvratně blíží. Smrt ale není důležitá. Důležitý je to, co bylo před ní.
Slova na obálce – Román pro všechny otce a syny – jsou myslím naprosto výstižná.
„A nenech se ošálit, Teddy, v životě nejde o vítězství, v životě jde o to, umět prohrávat. Život patří těm, co prohrávají, Teddy, jako mně a tobě. Na to nikdy nezapomínej.“

kuky921
16.03.2021 4 z 5

Velmi zajímavá knížka, takové konečné smíření. Moc dobře se mi knížka četla. Byla jsem zvědavá, jak "Mulder" píše a bylo to milé.

SimonDobes
20.06.2020 4 z 5

Wau, tak toto ma teda prekvapilo. Knihu som kupoval len preto, že autorom je sám Fox Mulder, ale nečakal som od toho nič výnimočné. No dostal som niečo neuveriteľné!

Čítalo sa to rýchlo a ľahko, bolo to vtipné a zároveň dojímavé, ku knihe sa budem vždy rád vracať.
"Boh žehnaj zasratému Buckymu Dentovi!"

Veríňák
29.11.2019 4 z 5

Přesně díky takovýmhle objevům mám ráda Knižní výzvu. Bez ní by mě ani nenapadlo si tohle přečíst :)
Což by byla velká škoda, protože to bylo mnohem lepší, než jsem čekala.
Davida Duchovnyho mám zafixovaného všelijak, ale nikdy mě nenapadlo, že by mohl dobře psát. A stejně tak mě nikdy nenapadlo, že by se mi mohla líbit kniha s baseballovou tématikou. Oboje překvapivě ano.
Dojemný příběh otce a syna. Četlo se to krásně.

R.A
26.11.2019 5 z 5

taakže... Pět hvězdiček překvapilo i mě. Kdyby to nenapsal představitel mýho dětskýho idola a kdybych si to nezvolila do letošní výzvy, asi bych to odložila po pár stránkách jako nebetyčnou krávovinu (pun intended). V polovině jsem se do čtení vyloženě nutila a do poslední třetiny jsem se pustila, protože je skoro prosinec, a to s pocitem, že jsem málo chlap a asi to není pro mě, když nejsem schopná "pořádně" fandit ani nároďáku při hokeji. Závěr je ale tak bravurní, že se to z "nehodnotím" vyšvihlo na 100 %, a to s plným vědomím toho vývoje - prostě to takhle patřilo a jinak by to nefungovalo. Myslím, že se k téhle knížce dokonce ještě vrátím a dám si ji znovu a pomalu a bez předsudků. Zdálo se to nemožné, stalo se to skutečností - skoro jako v knížce.

furt_kofein
09.09.2019 5 z 5

Hank Moo.. teda David Duchovny a spisovatel? Vááááu.
Příběh chvílemi smutný, podruhé veselý, jindy zase štiplavý jako marihuanový kouř v nosních dírkách.
I když nejsem fanoušek baseballu, moc fajn počteníčko.

pige
08.08.2019 3 z 5

Asi nejsem správný adresát tohoto příběhu, moc se mě nedotkl.
Měla jsem především problém s tím, že mi byly obě hlavní postavy nesympatické. Nedokázala jsem ani uvěřit jejich skutkům, myšlenkám, úvahám.
Bohužel vše vyplynulo v předvídaný konec, až moc pohádkový.

Nicméně obdivuji autorův učený styl. Neotřelé a neznámé výrazy užívá s lehkostí a přirozeností, že číst jeho text je nádhera.

Amanita79
02.08.2019 4 z 5

Vůbec jsem netušila, co mám od této knihy čekat, ale nakonec jsem byla "výkonem" autora příjemně překvapená. Na můj vkus trochu moc sprostých slov a mariánky, ale jinak dobré.

SteoSG
25.03.2019 5 z 5

Ze je Duchowny Pan Herec to som vedel, ze je muzikant (neviem posudit) som tiez vedel, ze je spisovatel - ano cital som Kravu nebesku ale po precitani tohoto muzem povedat, ze fakt je Spisovatel. Kniha sice obsahuje vela odvolavok na mena pre neamericanov nezname (sportovci, umelci, ...) a baseball :) co by mohlo niekomu vadit. Hladanie sa navzajom, RedSox a Zaver su asi take tri casti knihy. Velmi prijemne citanie, kde som sa aj zasmial aj zamyslel a boli aj smutne chvile. Urcite sa oplati precitat a ano ODPORUCAM!!! :)
P.S. Urcite kupim aj e- verziu do mobilu! :D

karel0684
02.03.2019 5 z 5

Občas se sám divím, na jaké knihy narazím. A tahle na mne houkla v knihovně jménem Davida Duchovnyho, kterého mám rád jako spisovatele Hanka Moodyho... A jak se ukazuje, tak to nebyla jen role.
A kniha mne velmi překvapila. Postava Tedyho se velmi krásně vyvíjí. Popis a přepis životního příběhu snad zná skoro každý. Kdo z nás si kolikrát o rodičích pamatuje jen to špatné, aby v podobných chvílích přišel na to, že i paměť může být ošidná.
Ke knize se určitě ještě vrátím

voytech
21.04.2018 5 z 5

První dvě třetiny byly kostrbaté. Jako by Duchovny nevěděl, jestli píše další knížku pro děti (která je mimochodem výborná), nebo jestli už se nechal ovládnout svým seriálovým alteregem. Byla to taková Kráva nebeská ztracená v kouři z trávy. Ale všechno mělo vést k naprosto fantastickému finále, které jak kdyby psal sám Hank f*ckin' Moody. Nevím, jak moc hrál David v Californication sám sebe, ale po tomto románu tuším, že toho nebylo málo.

Štítky knihy

rodinné vztahy baseball otcové a synové

Autorovy další knížky

David Duchovny
americká, 1960
2016  66%Kráva nebeská
2017  83%Ten mizernej Bucky Dent!

Kniha Ten mizernej Bucky Dent! je v

Přečtených95x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených7x
Knihotéce100x
Chystám se číst63x
Chci si koupit11x