Smrtící rozhodnutí

Smrtící rozhodnutí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23248/bmid_temperance-brennanova-smrtici-rozho-YiI-23248.jpg 4 128 16

Třetí kniha série Temperance Brennanová. Nikdo neumí vyprávět příběhy, ze kterých běhá mráz po zádech, lépe než mezinárodně proslulá autorka bestsellerů Kathy Reichsová, jejímž nejcennějším nástrojem je opravdová odbornost. Čerpá ze svých letitých zkušeností v oboru soudní antropologie a do svého působivého, strašidelného vyprávění vnáší vynikající vědecké znalosti. Na montrealské ulici je zastřelena devítiletá Emily Anne Toussaintová. Mladá dívka zmizí ze svého domova v Severní Karolině a stovky kilometru odtud se najdou zbytky kostry, které by jí mohly patřit. Doktorka Temperance Berennanová zahajuje docela sama nebezpečné vyšetřování v prostředí, kde zlo často nosívá masku. Smrtící rozhodnutí skvěle kombinuje autentické metody prvotřídní kriminalistické profesionálky s vypravěčským uměním nové detektivní hvězdy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Aktuell
Originální název:

Deadly Décisions , 2000


více info...

Luigi1
Luigi1
22.03.2023 5 z 5

Tato spisovatelka píše suprově.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
04.05.2021 3 z 5

60%
Rozhlédla jsem se. Očividně byli důkladní. Síto dosud spočívalo na podstavcích, z obou stran kužely mokré zeminy. Vypadalo to, jako by prosedli každičkou částečku hlíny v provincii. Moje oči se vrátili k hliněnému piedestalu a makabróznímu exponátu, který na něm spočíval.
To, co objevili, nedávalo vůbec žádný smysl.

Téma motorkářské gangy není zrovna moc pro mě. Ale nevadilo mně to. Zase jsem se o nich něco dozvěděla. Tentokrát se dostane do problémů synovec Tempe Kit. Mrzelo mě, co se stalo s Ryanem. A už se těším na další díl.


kolacky
kolacky
02.09.2020 4 z 5

Někde mi připadalo moc odborných řečí - sice k věci, ale nadbytečně. Nezasvěcenému to nic moc neřekne, myslím.

Aymira
Aymira
15.08.2018 3 z 5

Tématicky poměrně zajímavá kniha - motorkarske gangy. Příběh mi tentokrát sedl, dokonce i Tempe mi byla najednou bližší. Ale myslím, že tomuto pocitu výrazně pomohla přítomnost synovce Kita. Samozřejmě jsem opět nějaké obsáhlé odborné pasáže preletla pouze v rychlosti, ale to už je čistě můj problém. Chvílemi jsem se v ději malinko ztrácela a závěr nebyl úplně naplnujici.

martina.tim
martina.tim
08.07.2018 3 z 5

Tento třetí díl byl pro mě nejslabším. Přišlo mi, že je zde více “teorie” než v minulých dílech. Myšleno hromada vysvětlování různých policejních i nepolicejních zkratekjurisdikcí, které jsem stejně hned po přečtení zapomněla. A také námět “motorkářské gangy” mě nijak nenadchl. Co se týče rodinných trablů, tak ty mě v tomto díle nevadili spíše naopak. Uvidím, jak na tom bude další díl. Snad lepší.

moudivlacek
moudivlacek
06.11.2017 5 z 5

Skvělá ukázka toho, jak mladý člověk marně toužící po uznání a lásce svých bližních, rychle zapadne do nějaké party, která ho s radostí přijme a záhy využije ve svůj prospěch. Od začátku budete mít tušení, že Kit bude mít problémy, a ani slavná Tempe není schopná ho od nich ochránit.
Navíc se musí potýkat s "zradou" Ryana, od začátku jsem měla tušení, že je za tím něco víc, což se asi úplně dozvíme v dalších dílech, doufám.
Rozhodně doporučuji jako varování pro děti i rodiče.

Market = )
Market = )
17.02.2017 4 z 5

Bezva :-). Pro mě tentorkát nebylo úplně zajímavé ústřední téma (motorkáři), ale na stylu autorčina psaní se nic nezměnilo, což je pro mě hlavní :-). Určitě budu pokračovat dalšími díly a doufám, že s milovníkem Shakespeara se brzo vše v dobré obrátí :-).

Katuska88
Katuska88
09.11.2016 4 z 5

Já si nemůžu pomoci, ale prvních sto stran mne neskutečně nebavilo. Nějak mne tentokrát nezaujal příběh a ztrácela jsem se v postavách a obětech.
Možná to bylo hodně zapříčiněno i nepřítomností Ryana, ale nějak jsem se prostě musela do čtení trošku nutit, což se mi u předchozích knih nestávalo.
Po prvních sto stranách se však příběh rozjel a poté se kniha četla sama.
Rovněž začínám v každé knize objevovat stejnou dějovou linii v pozadí, kde se Tempe pokaždé snaží zachránit nějakého svého blízkého. Určitě se brzo na scéně objeví sestřenice, neteře a možná i bývalý manžel.

Aaron Lewis
Aaron Lewis
15.07.2015 4 z 5

Lepší než předchozí, ale začíná si to být hodně podobné. Nějaký blízký v nesnázích a Tempe (stále nesympatická) se ho snaží zachránit. Myslím, že i z pohledu Claudela by to bylo zajímavější, ta Tempe je fakt protivný charakter, zlatá Bones.

skocka
skocka
28.06.2015 1 z 5

Pomala, nudna kniha, bez zazivneho deja. Docitala som to so sebazaprenim.

michimuller
michimuller
15.01.2015 5 z 5

Brilantní vyprávění soudní antropoložky, naprosto mi nevadí rozsah knížky, čte se jedním dechem, odborná terminologie a znalosti podávané normální čtenářské veřejnosti zaslouží i hvězdičku navíc.Já jsem se u této knížky dobře bavila.

Miruš
Miruš
25.11.2014 5 z 5

Jako všechny knihy této autorky, senzační, strhující děj, pořád čteš a nechceš přestat, dokud jsi nedočetla. :)

Nelly
Nelly
16.06.2014 2 z 5

Musím souhlasit s "detektivem" pode mnou. Poněkud nudný, roztáhlý příběh. Moc váhám nad tím, zda dát ještě autorce šanci (zatím jsem četla první tři knihy a dost velké zklamání)...

marlowe
marlowe
19.02.2013 3 z 5

Postřeh první: SLOVA. Je jich zbytečně moc! Skoro bych řekl AŽ PŘÍLIŠ. Protože i u románů platí, že méně je někdy více. Krátce řečeno: tahle knížka je příliš ukecaná – a když se člověk u detektivky nudí, musí být někde něco špatně. Kdyby autorka vyhodila polovinu hlušiny, mohli bychom i jednu hvězdičku přihodit.
Zcela „za čáru“ se Reichs dostala pasáží o krevních stříkancích (zjevně opsanou z učebnice kriminologie), kterou dokázala roztáhnout na několik nekonečně nudných stránek. (Což takhle, Kathy, kdyby sis nechala poradit od Jeffa Lindsaye, který o „krevních stříkancích“ píše tisíckrát poutavěji?)

Postřeh druhý: PŘÍBĚH. Na rozdíl od dvou předchozích dílů (Přijdu tě zabít a Mrtvá světice) se nám tu příběh od samého začátku drobí pod rukama jako týden starý chleba. Žalostná hromádka dílků puzzle, které do sebe zapadají velice vágně a téměř bez logiky. Jako by bezradná autorka nevěděla, kterým směrem se vydat. Celá story je nejsilnější v pasážích, kde sleduje posun vyšetřování, ale místo, aby se autorka snažila tenhle plamínek rozfoukávat, přihodí v nejméně vhodné chvíli další hrst písku v podobě popisu hrdinčina soukromí – a už nám to zase mezi kolečkama pěkně skřípe. A „odvyprávěný“ (a odbytý) závěr včetně přestřelky na hřbitově se prostě vůbec nepovedl.

Postřeh třetí: POSTAVY. Jestli mi něco na knihách Kathy Reichs HODNĚ vadí, potom jsou to rodinní příslušníci, neúnavně vtahovaní autorkou do každého příběhu. A vždy podle stejného vzorce: návštěva příbuzného, vzájemné porozumění, měnící se v neporozumění, komunikační bariéra, jako by spolu mluvili dva hluchoněmí, vtažení příbuzného do příslušné kauzy, několik dramatických, dech beroucích zvratů – a následná katarze, objetí a vzájemné odpuštění si. Tak BEZ TOHO bych se, milá Kathy, klidně obešel!

Postřeh čtvrtý: ALE ČÍST SE TO DÁ! A možná si někdy střihnu i další díl…

Patapuf
Patapuf
13.07.2012 4 z 5

Další velmi poutavý příběh z pera Kathy Reichs :)

Monika Pau
Monika Pau
11.06.2012 5 z 5

Všechny knihy této autorky jsou skvělé...:-)

Autorovy další knížky

Kathy Reichs
americká, 1950
2011  84%Virus
1999  83%Přijdu tě zabít
2005  85%Smutné pondělí
2009  83%Ďáblovy kosti
2010  86%206 kostí

Kniha Smrtící rozhodnutí je v

Právě čtených3x
Přečtených231x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených11x
Knihotéce178x
Chystám se číst44x
Chci si koupit10x
dalších seznamech4x